@article { author = {Hafez amini, P. and Oryan, Sh. and Parivar, K.}, title = {EFFECTS OF NACL STRESS ON BLOOD GLUCOSE AND CORTISOL IN COMMON CARP (CYPRINUS CARPIO)}, journal = {Iranian Scientific Fisheries Journal}, volume = {12}, number = {3}, pages = {35-42}, year = {2003}, publisher = {Agricultural Research,Education and Extension Organization}, issn = {1026-1354}, eissn = {2322-5998}, doi = {10.22092/isfj.2003.113614}, abstract = {In this study, the fluctuation of two parameters of blood glucose and cortisol hormone were investigated in different salinities in Cyprinus carpio.Seven tanks with 100 lit. volume were used and different salinities of 0, 3, 6, 12, 15 and 18 ppm were choosen as treatments. Then, 16 specimen of common carps (each 50-90 g weight) were added to the tanks.In periBds of 12 up to 96 hours, the blood sample was taken from each fish for further measurment of parameters.The results showed that all fishes died at 18 ppm salinity within less than 12 hours. The blood glucose indicated high sensitivity to the higher salinity.In this research, blood glucose had a reange of 13.5 to 321.0 mg/dc.lit and also, cortisol showed a fluctuation from 10 up to 70 µg/dc. lit and its concentration had a direct relationship with increasing the salinity.}, keywords = {blood glucose,Cortisol,Salinity,common carp,CYPRINUS CAPIO}, title_fa = {بررسی اثرات ناشی از استرس کلرور سدیم روی قند خون و هورمون کورتیزول در ماهی کپور}, abstract_fa = {  در این تحقیق دو عامل خونی شامل قند خون و هورمون کورتیزول و تغییرات آنها نسبت به مقادیر مختلف شوری در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) مورد مطالعه قرار گرفتند. در 7 آکواریوم 100 لیتری غلظت های، (آب معمولی) 0، 3، 6، 9، 12، 15 و 18 گرم در لیتر نمک طعام به آب معمولی اضافه شد و در هر کدام 16 ماهی کپور معمولی با اوزان مختلف 50 تا 90 گرم ریخته شد. در زمانهای بین 12 ساعت الی 96 ساعت، از خون ماهیان نمونه گیری بعمل آمد و فاکتورهای مزبور سنجش شدند. نتایج نشان داد که با غلظت 18 گرم در لیتر، کلیه ماهیان در کمتر از 12 ساعت تلف شدند. قند خون ماهی کپور معمولی به شوری بالا حساسیت زیادی نشان داد و با افزایش شوری، از مقدار آن کاسته شد. در این تحقیق تغییرات میزان قند خون بین 5/13 تا 321 میلی گرم در دسی لیتر در نوسان بود. هورمون کورتیزول بین 10 تا 70 میکروگرم در دسی لیتر متغیر بود و با افزایش شوری افزایش نشان داد.}, keywords_fa = {blood glucose,Cortisol,Salinity,common carp,CYPRINUS CAPIO}, url = {https://isfj.areeo.ac.ir/article_113614.html}, eprint = {https://isfj.areeo.ac.ir/article_113614_64c83ab3f5dcfa3e6df81456384c10ab.pdf} }