%0 Journal Article %T رابطه بین تغییرات شیمیایی ماهی کیلکا Clupeonella engrauliformis با افت وزنی در طول مدت نگهداری در سردخانه 18- درجه سانتیگراد %J مجله علمی شیلات ایران %I موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور %Z 1026-1354 %A معینی, سهراب %A ثابتیان, مریم %A خالقی گرجی, علی %A فرهنگی, مهرداد %D 2009 %\ 07/23/2009 %V 18 %N 2 %P 129-140 %! رابطه بین تغییرات شیمیایی ماهی کیلکا Clupeonella engrauliformis با افت وزنی در طول مدت نگهداری در سردخانه 18- درجه سانتیگراد %K ماهی کیلکا %K ازت های فرار %K پراکسید %K افت وزنی %K فرآوری %R 10.22092/isfj.2009.115460 %X   در اِین تحقیق رابطه بین تغییر ماهی کیلکا منجمد Clupeonella engrauliformis با افت وزنی آن در طول مدت نگهداری بمدت 150 روز در سردخانه 18- درجه سانتیگراد بصورت سنتی و صنعتی (بسته بندی شده و نشده) مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از آزمون آنالیز واریانس دو طرفه و مقایسه میانگین ها برای تعیین وجود اختلاف معنی دار یا عدم وجود آن از تست دانکن و ANOVA رابطه بین تغییرات فاکتورهای شیمیایی Total Volatile Nitrogen (TVN)، (PV) Peroxid Value، pH، رطوبت و آزمایش ارگانولپتیک با افت وزنی تعیین گردید. نتایج آزمایشها نشان داد که در سطح 01/0 مقدار افت وزنی برای نمونه های بسته بندی شده در مقایسه با نمونه های بسته بندی نشده در انتهای دوره آزمایش معنی دار بود بطوریکه مقدار افت وزنی برای نمونه های بدون بسته بندی 5/1 برابر بیشتر از نمونه های بسته بندی شده بود. از طرف دیگر بترتیب مقدار تغییرات TVN، پراکسید، pH و کاهش رطوبت در نمونه های بسته بندی نشده 35/1، 5/4، 32/1 و 32/1 برابر بیشتر از نمونه های بسته بندی شده بود. تجزیه و تحلیل آماری داده ها نشان داد که میزان افت وزنی در نمونه های بسته بندی نشده کیلکا با فاکتورهای اندازه گیری شده رابطه مستقیم داشت. نتایج آزمایشها برای نمونه بسته بندی شده نشان داد که رابطه مستقیمی بین افت وزنی در ماهی کیلکا بسته بندی شده و تغییرات TVN از 7 به 28 میلیگرم درصد گرم و PV از 28/2 به 01/6 میلی اکی والان در کیلوگرم، pH از 08/6 به 37/6 و کاهش رطوبت به مقدار 72/1 درصد وجود دارد. طبق تجزیه و تحلیل آماری این نتایج در سطح معنی دار می باشند (01/0>(P. براساس نتایج بدست آمده و آزمایشهای ارگانولپتیکی مدت زمان نگهداری ماهی کیلکا منجمد بسته بندی شده در سردخانه 18- درجه سانتیگراد 60 روز و ماهی کیلکای منجمد بسته بندی نشده 30 روز پیشنهاد می شود.  %U https://isfj.areeo.ac.ir/article_115460_ab0b1de448c8a2dd5c57bcfab5bc391c.pdf