ORIGINAL_ARTICLE
تاثیر نوکلئوتید جیره غذایی بر تغییرات ساختار روده، رشد و پروفیل اسیدهای چرب میگوی سفید غربی (Litopenaeus vannamei)
تاثیر نوکلئوتید جیره (2/0 درصد) بر رشد، مورفولوژی روده و پروفیل اسیدهای چرب میگوی سفید غربی (Litopenaeus vannamei) به مدت 5 هفته در استان بوشهر (دلوار) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش با 3 تکرار در مخازن پلیاتیلنی مدور با ظرفیت 300 لیتر انجام گرفت. هر تانک پرورشی بطور تصادفی با 25 عدد میگو با میانگین (انحراف معیار) وزن 03/0±21/3 گرم پر شد. افزودن نوکلئوتید جیره سبب بهبود معنی دار شاخص های رشد (شامل، 10 درصد افزایش وزن بدن، 97/7 درصد افزایش ضریب رشد ویژه، 32/11 درصد افزایش نرخ بازده پروتئین، 64/9 درصد کاهش ضریب تبدیل غذایی) و میزان اسیدهای چرب 5n14:1، 3n20:3 و DHA شد اما اختلاف معنیداری در میزان بقاء، طول حدقهای کاراپاس، غذای مصرفی و میزان SFA, MUFA, PUFA, n3/n6 و EPA+DHA بین دو تیمار مشاهده نشد. همچنین طول سلولهای اپیتلیال روده در بند اول شکمی در تیمار نوکلئوتید بطور معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110018_5ea78e988578a73248b32f1c7b5916ee.pdf
2011-06-22
1
10
10.22092/isfj.2017.110018
نوکلئوتید
اسیدهای چرب
تغذیه
رشد
میگوی سفید غربی
امین
اوجی فرد
1
AUTHOR
عبدالمحمد
عابدیان کناری
aabedian@modares.ac.ir
2
LEAD_AUTHOR
علی
طاهری
3
AUTHOR
انسیه
غنی زاده کازرونی
4
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
همبستگی بین طول، وزن و سن مولدین ماهی بنی (Barbus sharpeyi Günther 1874) و ماهی شیربت (Barbus grypus Heckel 1843) در تکثیر مصنوعی
این مطالعه به منظور تعیین مولدین مناسب ماهی بنی (Barbus sharpeyi) و ماهی شیربت (Barbus grypus) با استفاده از شاخص هم آوری کاری جهت تکثیر مصنوعی آنها صورت گرفت. برای این منظور سه تیمار برای ماهی بنی انتخاب شد. تیمار 1 مولدین با میانگین (± انحراف معیار) وزن 300 ±650 گرم، سن 5/0±1 سال و طول کل7/2±68/40 سانتیمتر، تیمار 2 مولدین با وزن350±1350 گرم، سن 5/0±5/2 سال و63/4±92/ 47 سانتیمتر، تیمار 3 با وزن 400±2200 گرم و سن 4/0±4 سال، با طول کل 56/3±62/59 سانتیمتر و مولدین نر برای همه تیمارها مشترک بوده است )80 ±700 گرم و1 سال). برای ماهی شیربت نیز سه تیمار انتخاب شد. تیمار 1 مولدین با وزن میانگین (± انحراف معیار) 780±5/2212 گرم، سن 5/0±5/2 سال و طول کل 7/6±68/62 سانتیمتر، تیمار2 مولدین با وزن 780 ±4518 گرم، سن1±4 سال و طول کل36/4±12/79 سانتیمتر، تیمار 3 با وزن 1171 ± 5/7712 گرم، سن3/1±7/7 سال، 13/3±62/92 سانتیمتر ومولدین نر برای همه تیمارها مشترک بوده است (100±1400 گرم و2 سال). مولدین ماده بنی و شیربت در دو نوبت و با فاصله زمانی10 ساعت با عصاره غده هیپوفیز به میزان 3 میلیگرم در کیلوگرم ومولدین نر در یک مرحله و به میزان 2 میلیگرم در کیلوگرم تزریق شدند. همآوری کاری در گروههای وزنی، سنی و طولی اندازهگیری شد. حداکثر همآوری کاری ماهی بنی1450±33000 عدد (تیمار 2) و ماهی شیربت 57/4651±37/13000 عدد (تیمار 2) محاسبه گردید. در همآوری کاری اختلاف معنیداری بین تیمار2 با دیگر تیمارها برای هر دو گونه ماهی مشاهده گردید. با افزایش وزن، سن و طول مولدین ماده همآوری کاری برای هر دو گونه ماهی افزایش و از تیمار 2 به بعد کاهش مییابد. برای انتخاب مولدین جهت تکثیر مصنوعی و تولید بچه ماهی، اندازه مولدین تیمار 2 برای هر دو گونه ماهی پیشنهاد میگردد.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110019_c35572730845e1b2088eb3f35a355e99.pdf
2011-06-22
11
20
10.22092/isfj.2017.110019
تکثیر و پرورش
همآوری
کپور ماهیان
فرود
بساک کاهکش
foroud.kahkesh@gmail.com
1
LEAD_AUTHOR
وحید
یاوری
2
AUTHOR
فرخ
امیری
3
AUTHOR
غلامرضا
مکوندی
4
AUTHOR
منصور
نیک پی
5
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
زیست شناسی تولید مثل، طول بلوغ جنسی و همآوری کیلکای آنچوی Svetovidov 1941) Clupeonella engrauliformis ) در سواحل ایرانی دریای خزر
این تحقیق به منظور مدیریت بر صید و بهرهبرداری پایدار از ذخایر ماهی کیلکای آنچوی با هدف تعیین دوره تولید مثلی، زمان اوج تخمریزی و طول بلوغ جنسی در سواحل جنوبی دریای خزر در سال 1385 انجام شد. نمونههای مورد نیاز توسط شناورهای صیادی مخصوص مجهز به تور قیفی و نور زیر آبی تهیه گردید. میانگین (± انحراف معیار) طول چنگالی و وزن کل بترتیب 9/5±118 میلیمتر و 7/1±11 گرم و میانگین سن 2/1±6/4 سال محاسبه شد. میانگین (± انحراف معیار) همآوری مطلق 5533±12625 عدد تخمک محاسبه شد. طول در سن بلوغ (Lm50) بیانگر آن است که بیش از 50 درصد نمونهها در اندازههای بالاتر از 50/92 میلیمتر به سن بلوغ میرسند. بررسی مشخصات ظاهری اندامهای جنسی و شاخص گنادی نشان میدهد که علاوه بر تخمریزی اصلی این گونه در فصل پاییز، دوره تخمریزی این گونه در طول سال بسط و گسترش یافته است، بطوریکه فراوانی ماهیان آماده یا در حال تخمریزی که در مراحل IV وV رسیدگی جنسی بودند بویژه در فصول بهار و زمستان به بیش از40 درصد افزایش یافته است. براساس نتایج این تحقیق دامنه طولی و سنی کیلکای آنچوی نسبت به سالهای گذشته محدودتر شده، فراوانی ماهیان مسن افزایش و بالعکس فراوانی ماهیان جوان (کمتر از 2 سال) که ذخایر تجاری این ماهیان را در سالهای آتی تشکیل میدهند کاهش یافته است. این مسئله ممکن است بدلیل فشار صیادی و ورود شانهدار مهاجم به دریای خزر و بدنبال آن کشیده شدن دوره تولید مثلی به فصل زمستان باشد. احتمالاٌ وقوع این پدیده برای آنچوی که در معرض کاهش مولدین جوان قرار دارد موجب شده تا این گونه با توسعه دوره تخمریزی در تمام طول سال، به نحوی با کاهش ذخایر Recruitment (ذخایر ماهیان جوان وجدید اضافه شونده) مقابله نماید.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110020_75ea1e4f74e7c4528cedb3e046cd264c.pdf
2011-06-22
21
32
10.22092/isfj.2017.110020
مدیریت صید
ارزیابی ذخایر
کیلکای آنچوی
دریای خزر
علی اصغر
جانباز
aliasgharjanbaz@yahoo.com
1
LEAD_AUTHOR
حسن
فضلی
hn_fazli@yahoo.com
2
AUTHOR
رضا
پور غلام
3
AUTHOR
محمد علی
افرایی بندپی
4
AUTHOR
حسن
نصراله زاده ساروی
hnsaravi@gmail.com
5
AUTHOR
شهرام
عبدالملکی
abdolmalaki2014@gmail.com
6
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
شناسایی عوامل مؤثر بر بهرهوری شرکتهای صیادی استان بوشهر و رتبه بندی آنها با استفاده از تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی گروهی (GAHP)
شرکتهای صیادی استان بوشهر یکی از بخشهای مهم اقتصادی صنایع شیلاتی میباشند که نقش مؤثری را در ایجاد اشتغال و ارزش افزوده در این استان دارند. هدف اصلی از این تحقیق ابتدا شناسایی و سپس تحلیل و رتبه بندی عوامل مؤثر بر بهره وری شرکتهای صیادی استان بوشهر با استفاده از تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی گروهی Analytic Hierarchy Process (GAHP) Group می باشد. بدین منظور دو نوع پرسشنامه استاندارد تدوین گردید نمونه آماری شامل 100 نفر از صیادان و 18 نفر از کارشناسان و خبرگان بخش شیلات در استان بوشهر بودند. در این تحقیق پس از تحلیل پاسخ های مرتبط به پرسشنامه نوع اول عوامل مؤثر بر بهره وری شرکتهای صیادی در استان بوشهر در دو معیار اصلی عوامل داخلی و عوامل خارجی و 5 زیر معیار دولت، عوامل ساختاری، منابع طبیعی، عوامل نرمافزاری و عوامل سختافزاری شناسایی گردیدند. در مرحله بعد، با استفاده از اطلاعات مربوط به پرسشنامه نوع دوم هرکدام از عوامل شناسایی شده، با استفاده از تکنیکGAHP رتبه بندی گردیدند. از جمله نتایج مهم تحقیق این بود که در زیر معیار دولت، اداره کل شیلات، در زیر معیار عوامل ساختاری، عامل تغییرات اقتصادی، در زیر معیار عوامل نرمافزاری، روشهای مدیریت و بالاخره در زیر معیار عوامل سختافزاری، میزان و نوع صید با دارا بودن بیشترین وزن مهمترین عامل در هر کدام از زیر معیارهای خود بشمار می آیند. براساس نتایج بدست آمده راهکارهای مهم جهت ارتقاء عملکرد شرکتهای صیادی در استان بوشهر ارائه گردیدند.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110021_2b3e9ea34e0474deccb52131ba3e4d36.pdf
2011-06-22
33
42
10.22092/isfj.2017.110021
بهره وری
شرکتهای صیادی
اقتصاد شیلاتی
خلیج فارس
غلامرضا
جمالی
giamali@pgu.ac.ir
1
LEAD_AUTHOR
تورج
ولی نسب
t_valinassab@yahoo.com
2
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
استفاده از اسانس گل میخک (Eugenia caryophillata) بارگذاری شده بر نانو ذرات آهن برای القا بیهوشی در ماهی قزلآلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
در تحقیق حاضر 50 عدد ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) با میانگین (± انحراف معیار) وزن 24±8/155 گرم و میانگین (± انحراف معیار) طول 2±7/23 سانتیمتر در سیستم مدار بسته پژوهشکده تالاب بینالمللی هامون دانشگاه زابل با غلظتهای 100، 75، 50، 25 و ppm 10 اسانس گل میخک (Eugenia caryophillata) بارگذاری شده روی نانو ذرات آهن به شیوه حمام بیهوش شدند. زمانهای رسیدن به مراحل تسکین، از دست دادن تعادل، بیهوشی سبک، بازگشت تعادل و احیاء کامل هر یک از ماهیان اندازهگیری و ثبت شد. نتایج نشان دادند که هر چه غلظت ماده بیهوشکننده کمتر شود، ایجاد بیهوشی آهستهتر و بازگشت از آن سریعتر اتفاق میافتد. حداقل مقدار مورد نیاز برای القا بیهوشی در این گونه با استفاده از اسانس گل میخک بار شده بر نانو ذرات آهن ppm 10 تعیین شد که بطور میانگین پس از 16/2 دقیقه بیهوشی را القا کرد و بازگشت از آن بطور میانگین 65/4 دقیقه بطول انجامید. مقایسه نتایج بدست آمده در این تحقیق با نتایج بدست آمده توسط دیگر محققین در مورد استفاده از اسانس گل میخک روی ماهی قزلآلای رنگین کمان نشان میدهد بارگذاری اسانس گل میخک روی نانو ذرات آهن قدرت بیهوشکنندگی آن را تا 25 برابر افزایش میدهد.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110022_b54c4191339a96ec2b8d53f076e9dcfe.pdf
2011-06-22
43
52
10.22092/isfj.2017.110022
بیهوشی
قزلآلا رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
نانو تکنولوژی
علی
خسروانی زاده
1
AUTHOR
مصطفی
غفاری
mostafaghaffari@yahoo.com
2
LEAD_AUTHOR
مصطفی
خواجه
3
AUTHOR
بهروز
ابطحی
4
AUTHOR
حسن
صالحی
hsalehi_ir@yahoo.com
5
AUTHOR
اسحاق
زکی پور رحیم آبادی
6
AUTHOR
خلیل
احمدی پور نظام آبادی
7
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثرات برخی از عوامل بیوشیمیایی بر فعالیت آنزیم تریپسین روده و ضمائم پیلوریک کیلکای معمولی (Clupeonella cultriventris caspia) برای جلوگیری از پدیده هضم دیواره شکمی در محیط in vitro
در این تحقیق عوامل بیوشیمیایی موثر در فعالیت آنزیم تریپسین روده و ضمائم پیلوریک که در پدیده هضم دیواره شکمی (Belly Bursting) در ماهی کیلکای معمولی (Clupeonella cultriventris caspia) نقش دارد، مورد مطالعه قرار گرفتند. بررسی عوامل دما، pH، عناصر فلزی و بازدارندهها نشان داد که آنزیم تریپسین در دامنه دمایی بین 70- 4 درجه سانتیگراد، بیشترین فعالیت را در دمای 60 درجه سانتیگراد داشت و توانست پایداری خود را تا دمای 55 درجه سانتیگراد نیز حفظ نماید. بررسی فعالیت آنزیم تریپسین در دامنه pH 4 تا 11 نشان داد که آنزیم تریپسین بالاترین فعالیت را در pH 5/8 داشت و بالاترین پایداری را نیز در این pH نشان داد. اثر عناصر فلزی بررسی شده در این تحقیق نیز آشکار نمود که CaCl2، MgCl2 و MnCl2 اثر افزایشی و عناصر CuCl2، ZnCl2 و Al2(SO4)3 اثر کاهشی بر فعالیت آنزیم تریپسین از خود نشان دادند. بازدارندههای SBTI، PMSF، TLCK و ρ-aminobenzamidine نیز اثر بازدارندگی روی فعالیت آنزیم تریپسین روده و ضمائم پیلوریک نشان دادند و از بین آنها SBTI و TLCK که دو بازدارنده اختصاصی برای آنزیم تریپسین هستند بطور معنیداری از فعالیت آنزیم جلوگیری نمودند. نتایج این بررسیها در محیط in vitro نشان داد که استفاده از دمای پایین (4 درجه سانتیگراد)، pH اسیدی، عناصر CuCl2، ZnCl2 و Al2(SO4)3 و بازدارندههایSBTI و TLCK میتوانند از فعالیت آنزیم تریپسین در روده و ضمائم پیلوریک و از هضم دیواره شکمی ناشی از فعالیت آنزیم تریپسین جلوگیری نمایند.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110023_f3721104b150596db928f883f002b2a4.pdf
2011-06-22
53
62
10.22092/isfj.2017.110023
تغذیه
دستگاه گوارش
دیواره شکمی
ترکیبات بازدارنده
عباس
زمانی
1
AUTHOR
مسعود
رضائی
rezai_ma@modares.ac.ir
2
LEAD_AUTHOR
رسول
مدنی
3
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی امکان پرورش میگوی سفید غربی (Litopenaeus vannamei) در آب لب شور زیر زمینی
تحقیق حاضر بمنظور تعیین امکان پرورش میگوی سفید غربی با استفاده از آب زیرزمینی لب شور در استان بوشهر، ایران انجام شد. در تیر ماه سال 1387 نسبت به ذخیرهسازی پست لاروهای میگوی سفید غربی در 4 تانک فایبرگلاس (هریک به مساحت 8/3 مترمربع) اقدام گردید. دو عدد از تانکها با آب دارای شوری 35 قسمت در هزار و دو تانک دیگر با آب چاه با شوری 4 قسمت در هزار، آبگیری و تا پایان دوره این شوریها حفظ گردید. تانکها در فضای باز (بیرون از سالن تکثیر ایستگاه) مستقر و با یکدستگاه هواده مرکزی در طول شبانهروز هوادهی شدند. تراکم ذخیرهسازی 58 عدد در هر مترمربع و طول دوره پرورش 90 روز بود. غذای مصرف شده در طول دوره برای تغذیه میگوها، غذای تجاری تولید داخل کشور بوده است. در هر تانک، غذای مورد نیاز هر وعده، در 2 سینی غذادهی هر یک با قطر 75 سانتیمتر ریخته میشد. معمولاٌ هفتهای 2 بار آب تانکها به میزان 20 تا 30 درصد تعویض میگردید. در طول دوره به فاصله هر 15 روز یکبار، با استفاده از یکدستگاه ترازوی دیجیتالی، 40 عدد میگو بصورت انفرادی وزن میگردیدند. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که در شوریهای 35 و 4 قسمت در هزار، میانگین وزن در پایان دوره بترتیب 34/21 و 22/18 گرم، بازماندگی بترتیب 25/92 و 75/97 درصد، میانگین تولید در واحد سطح بترتیب 11/1 و 03/1 کیلوگرم بر مترمربع و ضریب تبدیل غذایی بترتیب 20/1 و 28/1 بوده است. با استفاده از آنالیز واریانس مشخص گردید که از نظر شاخصهای ذکر شده، بین تیمارها اختلاف معنیدار آماری وجود ندارد.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110024_fd2c128df8c0d435739c2ef4bd9eac12.pdf
2011-06-22
63
70
10.22092/isfj.2017.110024
آب لب شور زیرزمینی
پرورش در تانک
میگوی سفید غربی
Litopenaeus vannamei
عباسعلی
زنده بودی
zendehboudia@gmail.com
1
LEAD_AUTHOR
رضا
قربانی واقعی
ghorbani_v2@yahoo.com
2
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تاثیر آرتمیای غنی شده با ویتامین C و اسیدهای چرب غیراشباع بلند زنجیره (HUFA) روی رشد و بازماندگی پست لارو میگوی وانامی (Litopenaeus vannamei)
در این تحقیق، اثرات جیره غذایی حاوی آرتمیای غنی شده با اسیدهای چرب بلند زنجیره غیراشباع و مقادیر مختلف ویتامین C روی فاکتورهای رشد و بازماندگی میگوی سفید غربی (وانامی) در 4 گروه مختلف (3 تیمار و یک شاهد) و با 3 تکرار برای هر تیمار به مدت 15 روز در مرحله پست لاروی یک تا 15 روزه مورد بررسی قرار گرفت. پست لاروهای یک روزه بصورت تصادفی انتخاب و در تانکهای 300 لیتری ذخیرهسازی شدند و در 4 تیمار با جیرههای غذایی حاوی آرتمیای غنی نشده (تیمار شاهد)، آرتمیای غنی شده با روغن کبد ماهی کاد (تیمار 1)، آرتمیای غنی شده با روغن کبد ماهی کاد و 10 درصد ویتامین C (تیمار 2) و آرتمیای غنی شده با روغن کبد ماهی کاد و 20 درصد ویتامین C (تیمار 3) تغذیه گردیدند. از بررسی میزان رشد پست لاروهای تغذیه شده (میانگین وزن و متوسط طول کل) در هر 3 تیمار، اختلاف معنیدار نسبت به تیمار شاهد مشاهده شد ولی از این نظر اختلاف معنیداری بین پست لاروهای تیمار 2 و 3 مشاهده نگردید. مقایسه درصد بازماندگی بین تیمارهای (1 ، 2 و 3) با تیمار شاهد نشان داد که فقط تیمارهای 2 و 3 تفاوت معنیدار با تیمار شاهد دارند. بالاترین میزان رشد و درصد بازماندگی در بین تیمارهای فوق مربوط به تیمار 3 بود که پست لاروها میگو با جیره غذایی حاوی آرتمیای غنی شده با روغن کبد ماهی کاد و 20 درصد ویتامین C تغذیه گردیدند و کمترین میزان رشد و درصد بازماندگی مربوط به تیمار شاهد بود که پست لاروها با جیره غذایی حاوی آرتمیای غنی نشده تغذیه شدند.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110025_78c1d4e471f257a357cedc7a0e9ef976.pdf
2011-06-22
71
80
10.22092/isfj.2017.110025
تغذیه
میگوی وانامی
مکمل غذایی
ویتامین C
محب علی
سیستانی
sistani55@gmail.com
1
LEAD_AUTHOR
مازیار
یحیوی
maziar_yahyavi@yahoo.com
2
AUTHOR
امیر هوشنگ
بحری
3
AUTHOR
اشکان
اژدهاکش
4
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تاثیر پروتئین هیدرولیز شده حاصل از ماهی ساردین پهلو طلایی (Sardinella gibossa) و ضایعات کشتارگاهی طیور بر ترکیب اسیدهای آمینه، رشد و بقا آلوینهای ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110026_1404796991d4f088ad337e8a032e69d6.pdf
2011-06-22
81
96
10.22092/isfj.2017.110026
تغذیه
آرد ماهی
پرورش
جیره غذایی
علی
طاهری
1
AUTHOR
عبدالمحمد
عابدیان کناری
aabedian@modares.ac.ir
2
LEAD_AUTHOR
روئین
حلاج
3
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تاثیر غنی سازی ناپلیوس آرتمیا فرانسیسکانا و ویتامین E بر میزان رشد، مرگ و میر و مقاومت در برابر استرس لارو شانک زردباله (Acanthopagrus latus)
در این تحقیق به بررسی تاثیر سطوح دو نوع پروتئین هیدرولیز شده حاصل از ماهی ساردین پهلو طلایی (Sardinella gibossa) و این آزمایش در مدت 36 روز به منظور بررسی تاثیر ناپلیوس آرتمیا فرانسیسکانای (Artemia fransiscana) غنی شده با ویتامین E روی میزان رشد، بازماندگی و مقاومت لاروهای ماهی شانک زردباله در برابر تنش های دمایی، شوری در اردیبهشت ماه 1388 انجام گردید. لاروهای شانک زردباله با میانگین (± انحراف معیار) طولی 08/0±84/0 میلی متر و میانگین وزنی (± انحراف معیار) 01/0±53 میلی گرم، با تراکم 4 عدد به ازای هر لیتر به مخازن پرورش منتقل شدند و پس از پانزده روز آداپتاسیون، به مدت 8 روز بوسیله ی ناپلیوس آرتمیا فرانسیسکانای غنی شده با اسیدهای چرب غیراشباع حاوی 5 و10 درصد ویتامین E (بترتیب گروههایE1 و E2) تغذیه شدند و پس از آن تا روز سی و ششم بوسیله ی ناپلیوس آرتمیای غنی نشده و غذای کنسانتره تغذیه شدند. در پایان دوره پرورش، به منظور ارزیابی مقاومت در برابر استرس، دو گروه از لاروها در برابر تنش های شوری صفر گرم در لیتر و دمای 15 درجه سانتیگراد قرار داده شدند. میزان مرگ و میر استرس دمایی ثبت و ماهی هایی که تحت استرس اسمزی قرار گرفتند، برای بررسی میزان هورمون کورتیزول، گلوکز و پروتئین کل در دمای 25- درجه سانتیگراد منجمد گردیدند. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که ویتامین E موجب بهبود رشد لاروهای شانک زردباله گردید ولی تفاوت آماری معنی داری بین تیمارها مشاهده نشد. این در صورتی است که تفاوت معنیداری را در بازماندگی، هنگام آغاز تیمارهای تغذیه ای نشان دادند. نتایج این آزمایش نشان دهنده ی آن است که غنیسازی آرتمیا با اسیدهای چرب ضروری می تواند روی رشد و کاهش مرگ و میر، مفید واقع شود.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110027_49d57f63f4df9999fce6c645b4ee13bb.pdf
2011-06-22
97
106
10.22092/isfj.2017.110027
شانک زرد باله
غنی سازی
آرتمیا فرانسیسکانا
ویتامین E
تنش
محمد نبی
عدلو
mnaqua@gmail.com
1
LEAD_AUTHOR
عباس
متین فر
a_matinfar@hotmail.com
2
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر متقابل سلنیوم و چربی جیره بر ترکیب اسید چرب بافت ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
هدف اصلی این آزمایش تعیین اثر سلنیوم در غذای حاوی سطوح بالای چربی بر ترکیب اسیدهای چرب بافت ماهی قزلآلای رنگین کمان بود. در این تحقیق شش غذای آزمایشی با استفاده از دو سطح چربی (15 و 30 درصد) و سه سطح سلنیوم (1/0، 15/0 و 2/0 میلی گرم در کیلوگرم غذا) در چهارچوب طرح فاکتوریل (2×3) ساخته شد. بچه ماهیان قزلآلا با وزن اولیه 99/6 گرم و تراکم 25 عدد در 18 تانک 300 لیتری در شش گروه سهتایی برای هفت هفته با جیره های ساخته شده تغذیه شدند. نتایج حاصله نشان داد با افزایش چربی جیره میزان اسیدهای چرب غیراشباع و میزان اکسیداسیون بافت افزایش مییابد. افزایش سلنیوم جیره باعث فعالیت بیشتر آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز شده و در جیرههای پرچرب (30 درصد چربی) وجود سلنیوم بعنوان عامل بازدارنده اکسیداسیون باعث بهبود ترکیب اسیدهای چرب غیراشباع میشود . از سوی دیگر وجود سلنیوم بالا (2/0 میلیگرم در کیلوگرم) در جیره می تواند اثرات محدود کننده بر اسیدهای چرب غیراشباع مانند آراشیدونیک اسید و EPA داشته باشد. در نتیجه وجود مکمل سلنیوم میتواند بعنوان عامل کنترل کننده اکسیداسیون باعث حفظ کیفیت اسیدهای چرب عضله در غذاهای پرچرب شود و براساس تحقیق انجام شده مقدار 15/0 میلی گرم سلنیوم در کیلوگرم غذا برای سطوح بالای چربی پیشنهاد می شود.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110028_17f0d3ac250fb3ed1b2ad7ea6265bb46.pdf
2011-06-22
107
116
10.22092/isfj.2017.110028
اکسیداسیون
قزل آلای رنگین کمان
تغذیه
گلوتاتیون
جعفر
کریم زاده
karimzadeh_jafar@yahoo.com
1
LEAD_AUTHOR
عبدالصمد
کرامت امیرکلایی
2
AUTHOR
عبدالمحمد
عابدیان کناری
aabedian@modares.ac.ir
3
AUTHOR
قاسم
کریم زاده
4
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تغییرات زیتوده جلبکهای قرمز در مناطق کشندی استان بوشهر
این مطالعه طی چهار فصل از پاییز 1387 تا تابستان 1388 در سواحل استان بوشهر انجام گرفت. نمونهبرداری از شش ایستگاه در هنگام جزر کامل و با روش ترانسکت خطی از ساحل به سمت دریا بصورت پرتاب تصادفی کوادرات (به ابعاد 50 در 50 سانتیمترمربع) در محدوده ترانسکت فرضی انجام شد. میزان کل زیتوده بدست آمده 91/2598 گرم در مترمربع برای 15 گونه جلبک قرمز بوده است. ایستگاه نیروگاه با مقدار زیتوده 32/1114 گرم بر مترمربع (43 درصد) دارای بیشترین زیتوده جلبکهای قرمز بوده است. همچنین فصل تابستان با داشتن 36/1076 گرم زیتوده در مترمربع (41 درصد) بیشترین زیتوده جلبکهای قرمز را داشته است. در حالی که بیشترین مقدار زیتوده جلبکهای قرمز در منطقه پایین کشندی ثبت گردیده است. نتایج نشان میدهد که جلبکهای قرمز انتشار وسیعی در مناطق میان بین کشندی و پایین کشندی دارند. گونه Geracilaria canaliculata بیشترین زیتوده را بخود اختصاص داد.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110029_9d39df1f6c6f6c20aaec273a1c0b7aaa.pdf
2011-06-22
117
128
10.22092/isfj.2017.110029
شکوفایی جلبکی
جلبکهای ماکروسکوپی
تراکم
بوشهر
محسن
گراوند کریمی
mgk.garavand@yahoo.com
1
LEAD_AUTHOR
علی
دادالهی سهراب
2
AUTHOR
حسین
ریاحی
3
AUTHOR
طاهره
فاضلی دهکردی
4
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
تعیین الگوی برداشت، میزان حداکثر ثابت برداشت و بازگشت شیلاتی ماهی هوور (Thunnus tonggol) در آبهای استان هرمزگان
ماهی هوور یکی از گونههای مهم سطح زیان درشت درآبهای استان هرمزگان محسوب میشود. میزان صید این گونه در سال 1389 بالغ بر 32405 تن گردید که این مقدار 65 درصد از کل صید ماهیان سطحزی درشت را تشکیل داد. جهت برداشت پایدار از ذخایر ماهی هوور لازم است الگوی برداشت٬ حداکثر ثابت برداشت و بازگشت شیلاتی مورد محاسبه قرار گیرد. به همین منظور اطلاعات مربوط به فراوانی طولی و وزنی در تمامی ماههای سال 1389 از 6 تخلیهگاه اصلی حسینه، کنگ، بندرعباس، سلخ، سیریک و جاسک در استان هرمزگان جمعآوری گردید. پیراسنجههای رشد ∞L و K بترتیب 23/112 سانتیمتر و 3/0 درسال بدست آمد و از آنجا٬ میزان مرگ و میر طبیعی 43/0 درسال بدست آمد و سپس مقدار حداکثر ثابت برداشت 11880 تن برآورد گردید . رابطه توانی W = a.FLbطول (سانتیمتر) – وزن (گرم) این بررسی بصورت82/2 FL5-10× 3 W = محاسبه شد که نشاندهنده رشد همگون این گونه بود. الگوی برداشت نشان داد که حدود 85 درصد از ماهیان صید شده قبل از اولین طول بلوغ موردبهرهبرداری قرار میگیرند. بیشترین مقدار بازسازی شیلاتی در آبان ماه و با میانگین طولی 27 سانتیمتر بدست آمد. جهت تصحیح الگوی برداشت مناسب این گونه٬ پیشنهادات ممنوعیت صید در زمان بیشترین بازگشت شیلاتی و تعدیل ابزار صید (گوشگیر سطح) ارائه میگردد.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110030_c8da6896fcce565d76b57d5bdb42779f.pdf
2011-06-22
129
138
10.22092/isfj.2017.110030
صید و صیادی
ذخایر
تون ماهیان
استان هرمزگان
علیرضا
نظری بجگان
nazari02@yahoo.com
1
LEAD_AUTHOR
مهران
یاسمی
yasemi_m@yahoo.com
2
AUTHOR
محمد
درویشی
3
AUTHOR
احسان
کامرانی
ezas47@gmail.com
4
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
پارامترهای رشد و نرخ مرگ و میر جمعیت ماهی چغوک رشته دار (Gerres filamentosus) و ماهی چغوک دم بلند (Gerres longirostris) در خوریات منطقه حفاظت شده حرای جاسک، ایران
پارامترهای جمعیتی ماهی چغوک رشتهدار (Gerres filamentosus) و ماهی چغوک دم بلند (Gerres longirostris) در خوریات منطقه حفاظت شده حرای جاسک شامل: خور مرکزی جاسک، خور خلاصی و خور گابریک از دی ماه 1384 تا آذر ماه 1385 مورد مطالعه قرارگرفت. میانگین طول کل برای ماهی چغوک رشتهدار 2/6 سانتیمتر و برای ماهی چغوک دم بلند 4/5 سانتیمتر ثبت شدند. پارامترهای رشد L∞ ،K وt0 برای ماهی چغوک رشتهدار بترتیب 8/16 سانتیمتر، 99/0 (در سال) و 12/0- برای ماهی چغوک دم بلند 15 سانتیمتر، 77/0 (در سال) و 12/0- تخمین زده شدند. بیشینه سن ماهی چغوک رشتهدار 3 سال و برای ماهی چغوک دم بلند 8/3 سال محاسبه شد. رابطه طول کل- وزن کل برای ماهی چغوک رشتهدار بصورت 21/3L0088/0= W و برای ماهی چغوک دم بلند 18/3L0087/0=W بدست آمد. نتایج مشخص نمود که چغوک ماهیان در خوریات منطقه مورد بررسی جوان بودند و بر نقش حمایتی خوریات بعنوان نوزادگاه این ماهیان تاکید مینماید.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110031_1764f1c77d188f1b6c28cf7858fa1837.pdf
2011-06-22
139
150
10.22092/isfj.2017.110031
ارزیابی ذخایر
پویایی جمعیت
چغوک ماهیان
رشد
دریای عمان
سید حسن
هاشمی
s.hassanhashemi@yahoo.com
1
LEAD_AUTHOR
علی
سالارپوری
salarpouri@pgoseri.ac.ir
2
AUTHOR
احسان
کامرانی
ezas47@gmail.com
3
AUTHOR
افشین
دانه کار
4
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
یافته علمی کوتاه: کارآیی تور گوشگیر ثابت با چشمه 170 میلیمتر در کاهش میزان صید ماهیان نارس تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus)
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110032_692f02d3e07726c8824351e6a96354dc.pdf
2011-06-22
151
158
10.22092/isfj.2017.110032
صیادی
ارزیابی ذخایر
اندازه چشمه تور
دریای خزر
بهروز
خوشقلب
m_r_khoshghalb@yahoo.com
1
LEAD_AUTHOR
فرخ
پرافکنده حقیقی
parafkandeh@hotmail.com
2
AUTHOR
محمود
توکلی
3
AUTHOR
هاشم
جوشیده
4
AUTHOR
بهروز
فدایی
5
AUTHOR
یزدان
مرادی
ymorady@yahoo.com
6
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
یافته علمی کوتاه: گزارش موردی سندرم لکه سفید چشمی در پیش مولدین پرورشی میگو پاسفید غربی (Litopenaus vannamei)
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110033_215a30afeae47d6dc9b3772a3d0300f7.pdf
2011-06-22
159
162
10.22092/isfj.2017.110033
تکثیر و پرورش
بیماری
سخت پوستان
باکتری Aeromonas
امراله
قاجاری
amrellahghajari@yahoo.com
1
LEAD_AUTHOR
مریم
میربخش
2
AUTHOR
وحید
یگانه
3
AUTHOR
آذر
صیدی
4
AUTHOR