ORIGINAL_ARTICLE
اثرات اسانس رازیانه(Foeniculum vulgare) بر برخی فراسنجههای بیوشیمیایی سرم و مقاومت به استرس شوری در بچهماهی سفید دریای خزر (Rutilus kutum)
این تحقیق جهت بررسی سطوح مختلف اسانس رازیانه (Foeniculum vulgare) جیره بر برخی فراسنجههای بیوشیمیایی و مقاومت به استرس شوری در بچهماهی سفید دریای خزر (Rutilus kutum) انجام گرفت. برای این منظور بچهماهیان سفید با میانگین وزن ابتدایی 002/0±6/0 گرم بصورت تصادفی در 5 تیمار شامل 0 (شاهد)، 100، 200، 400 و 600 میلیگرم اسانس رازیانه بر کیلوگرم جیره ذخیرهسازی شدند و به مدت 60 روز با جیرههای آزمایشی به میزان 12-7 درصد وزن بدن و 3 بار در روز مورد تغذیه قرار گرفتند. در پایان دوره شاخصهای مربوط به فراسنجههای بیوشیمیایی سرم و مقاومت به استرس شوری ارزیابی شد. نتایج حاصل از آنالیز فراسنجههای بیوشیمیایی سرم نشان داد که بیشترین میزان پروتئین تام و گلبولین در تیمار 600 میلیگرم اسانس مشاهده شد. بیشترین میزان آلبومین و کلسترول بهترتیب در تیمارهای 100 و 400 میلیگرم اسانس بر کیلوگرم جیره و بیشترین مقدار تریگلیسیرید، گلوکز و کورتیزول در تیمار شاهد مشاهده شد (05/0p<). نتایج حاصل از استرس شوری (شوریهای 6، 13 و 20 گرم/لیتر) نشان داد که تیمارهای 100 و 400 میلیگرم اسانس بر کیلوگرم جیره کمترین پاسخ به استرس را نشان دادند و پس از استرس میزان تغییرات کورتیزول و گلوکز نسبت به زمان پیش از استرس، در تیمارهای حاوی اسانس مقدار کمتری را نشان داد. بالاترین میزان بازماندگی نیز در تیمارهای حاوی اسانس بدست آمد. در مجموع نتایج نشان داد که اسانس رازیانه با بهبود فراسنجههای بیوشیمیایی (پروتئین تام، آلبومین، گلبولین، گلوکز و کورتیزول) میتواند موجب ارتقاء سیستم ایمنی بچهماهیان سفید گردد. همچنین نقش مهمی در افزایش مقاومت بچهماهیان سفید در برابر استرس شوری ایفا کند و بهترین عملکرد مربوط به سطح 100 میلیگرم اسانس رازیانه بر کیلوگرم جیره بدست آمد.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110294_311784f273b981cadca113517282b19b.pdf
2016-12-21
1
16
10.22092/isfj.2017.110294
ماهی سفید (Rutilus kutum)
اسانس رازیانه
فراسنجههای بیوشیمیایی
بقا
استرس شوری
سالمه
مهدوی
1
1- گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
AUTHOR
سکینه
یگانه
skyeganeh@gmail.com
2
1- گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
LEAD_AUTHOR
فرید
فیروزبخش
3
1- گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
AUTHOR
خسرو
جانی خلیلی
janikhalili1@yahoo.com
4
1- گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی آزمایشگاهی الگوی رسوبگذاری در مخازن استوانهای پرورش ماهی قزلآلا
با افزایش جمعیت در سطح جهان، مخازن استوانهای پرورش ماهی به دلیل تولید بالا و مصرف پایین آب، توسعهیافته و به دلیل اهمیت کیفیت آب و جداسازی مواد جامد از این مخازن مطالعات زیادی انجامشده است. در این مقاله بهمنظور بررسی آزمایشگاهی الگوی رسوبگذاری در مخازن استوانهای پرورش ماهی، مخزنی با قطر 14/2 متر و ارتفاع 59/0 متر طراحی و ساختهشده است و جریان ورودی از طریق جت آب از سه نازل ورودی به قطر داخلی هر یک 8 میلیمتر برقرار گردید. بررسی کمی و کیفی رسوبگذاری در کف مخزن استوانهای پرورش ماهی برای ریزش موضعی رسوبات، در شش مکان (سه گزینه با ریزش رسوبات در جهت شعاعی و سه گزینه با ریزش رسوبات در پیرامون مخزن استوانهای) مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج بیانگر آن است برای ریزش رسوب بهترین مکان قسمت محدوده بینابینی (41.5 سانتیمتر از دیواره مخزن به طول 44 سانتیمتر) و ایستگاه سوم میباشد. همچنین مشاهدات آزمایشگاهی بیانگر آن بود که در حجم کم موادی مانند غذای ماهی، که دارای نرخ غوطهوری بالایی میباشند، بیشتر تابع جریان حلزونی مخازن استوانهای شکل قرارگرفته و از مرکز حوضچه خارج میگردند.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110295_62e1cbe915291ebb520330d100673b87.pdf
2016-12-21
17
26
10.22092/isfj.2017.110295
الگوی رسوبگذاری
مخازن استوانهای
پرورش ماهی
مدل آزمایشگاهی
غذای ماهی
مسعود
ساجدی سابق
m_sabegh@yahoo.com
1
پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری
LEAD_AUTHOR
مجتبی
صانعی
drsaneie@gmail.com
2
پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری
AUTHOR
حسینعلی
عبدالحی
abdolhay@yahoo.com
3
مؤسسه تحقیقات شیلات ایران
AUTHOR
شهرام
بهمنش
4
مؤسسه تحقیقات شیلات ایران
AUTHOR
عباس
متینفر
5
مؤسسه تحقیقات شیلات ایران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی ذخیره ویتامینهای A و E در تخم مولدین قزلآلایرنگینکمان (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) تحت تأثیر سطوح مختلف آستاگزانتین مصنوعی و جلبکی (Haematococcus pluvialis)
در تحقیق حاضر، ذخیره ویتامینهای A و E موجود در تخم مولدین قزلآلای رنگینکمان از طریق افزودن سطوح مختلف آستاگزانتین با دو منبع مصنوعی و طبیعی (Haematococcus pluvialis) به جیره غذایی مولدین به مدت 120 روز مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، آستاگزانتین مصنوعی در سه سطح 40،80 و 120 میلیگرم بر کیلوگرم غذا و آستاگزانتین طبیعی با خلوص 5/1% آستاگزانتین در وزن خشک، هم سطح با منبع مصنوعی به ترتیب به مقدار 67/2، 33/5 و 8 گرم بر کیلوگرم غذا مورد استفاده قرار گرفت. بدین ترتیب هفت جیره آزمایشی شامل شش تیمار سطوح و منابع مختلف آستاگزانتین (T1-T6) و یک گروه شاهد (بدون آستاگزانتین، 0T) در نظر گرفته شد. تخم استحصالی از مولدین از نظر محتوی ویتامینهای A و E مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. بیشترین مقدار ویتامین A(ng 51/22 ±88/280) مربوط به تیمار 2 (80% آستاگزانتین طبیعی) و کمترین مقدار (ng 71/12 ±82/147) در تیمار شاهد (بدون آستاگزانتین) به دست آمد. بیشترین مقدار ویتامین E(µg 92/2 ±71/19) مربوط به تیمار 3 (120% آستاگزانتین جلبکی) و کمترین مقدار (µg 51/0 ±27/5) در تیمار شاهد (بدون آستاگزانتین) مشاهده شد. با افزایش سطح آستاگزانتین از هر دو منبع جلبکی و مصنوعی، میزان ویتامین E ذخیره شده در تخم استحصالی افزایش یافت که نشان دهنده تأثیر مثبت آستاگرانتین بر مقدار ویتامین E ذخیره شده بر تخم میباشد. نتایج همچنین نشان داد که آستاگزانتین جلبکی در هر سه سطح مورد آزمایش، عملکرد بهتری نسبت به آستاگزانتین مصنوعی با سطوح مشابه داشته است. در مجموع مطالعه حاضر نشان دادکه تغذیه مولدین بر کیفیت ذخیره تخم تأثیر میگذارد بطوری که افزودن آستاگزانتین (طبیعی و مصنوعی) به جیره سبب بهبود ذخیره ویتامینهای A وE در تخم میشود و آستاگزانتین طبیعی به دلیل دارا بودن سایر مکملهای غذایی، از برتری قابل توجهی نسبت به آستاگزانتین مصنوعی برخوردار میباشد.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110296_8b7f294515a9c09e1f1cfb2bb2353582.pdf
2016-12-21
27
39
10.22092/isfj.2017.110296
قزلآلایرنگینکمان
آستاگزانتین
جلبک هماتوکوکوس(Haematococcus pluvialis)
ویتامینهای A و E
مرتضی
علیزاده
m_alizadeh47@yahoo.com
1
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
LEAD_AUTHOR
محمدحسین
خانجانی
m.h.khanjani@gmail.com
2
2- گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، کرمان، ایران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی اثر عصاره بره موم(Propolis) کردستان بر ویژگیهای بیوشیمیایی و میکروبیولوژیکی فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان(Oncorhynchus mykiss)
فساد ماهیها ناشی از تغییرات ایجاد شده در اثر واکنشهای بیولوژیکی ازقبیل اکسایش چربیها، واکنشهای منتج از فعالیتهای آنزیمهای طبیعی ماهی و فعالیتهای متابولیکی ریزاندامگان است. این عوامل باعث کاهش زمان ماندگاری ماهی و سایر فرآوردههای دریایی میشوند. بره موم یک محصول طبیعی است که از رزینهای گیاهی مشتق شده و بوسیله زنبورهای عسل جمع آوری میگردد. بره موم قرنها در طب سنتی مورد استفاده قرار میگرفت. مشخص شده است که بره موم دارای فعالیتهای ضد میکروبی، التیام بخش زخمها، ضد اکسایشی و ضد تومور است. در این مطالعه شاخصهای بیوشیمیایی و میکروبیولوژیکی فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان تیمار شده با عصاره الکلی 10% بره موم کردستان در طی 24 روز مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش ها به صورت شمارش باکتریهای نمک دوست و سرمادوست به عنوان شاخصهای میکروبیولوژیکی و شاخصهای(میزان کل بازهای فرار نیتروژنی)TVB-N، (شاخص تیوباربیتوریک اسید)TBARS، pH و اسیدیته به عنوان شاخصهای بیوشیمیایی در روزهای 24 ،16 ،8 ،0 طی نگهداری در برودت یخچال و به صورت بسته بندی تحت خلاء صورت گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که پس از 24 روز روند افزایشی رشد در شاخصهای میکروبیولوژیکی در نمونههای شاهد بسیار سریعتر از نمونههای تیمار شده صورت گرفت و میزانTVB-N، TBARS و اسیدیته بر حسب اسید لاکتیک نمونههای شاهد بالاتر از نمونههای تیمار شده بود و pH نمونههای تیمار شده بالاتر از نمونههای شاهد بود. نتایج به دست آمده بیانگر این است که عصاره 10% الکلی بره موم کردستان میتواند میزان ماندگاری فیلههای ماهی قزل آلای رنگین کمان را با توجه به بررسی شاخص های فساد فیله ماهی در طول نگهداری در برودت یخچال و به صورت بسته بندی تحت خلاء به مدت حداقل 8 روز بهبود ببخشد.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110297_26fad00bdecc2153e8dfc962b6768c52.pdf
2016-12-21
41
52
10.22092/isfj.2017.110297
بره موم
ماهی قزل آلا
باکتریهای سرما دوست
باکتریهای نمک دوست
TVB-N
TBARS
ارسلان
عدنانی
arash.a89@gmail.com
1
دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج
LEAD_AUTHOR
شعله
درویشی
sho.darvishi@yahoo.com
2
دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج
AUTHOR
خسرو
محمدی
khosromohammadi60@yahoo.com
3
دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی روند سازش بافتی آبشش و کلیه ماهی صبور (Tenualosa ilisha) طی مهاجرت از دریا به رودخانه های کارون و بهمنشیر
در این پژوهش تغییرات بافتی آبشش و کلیه ماهی صبور به عنوان دو اندام اساسی و حائز اهمیت در فرایند تنظیم اسمزی در طول مهاجرت از خورموسی به رودخانه های کارون و بهمنشیر مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه برداری از خلیج فارس و رودخانه های کارون و بهمنشیر از هر ایستگاه ۱۰ قطعه با خصوصیات زیست سنجی مشابه از نظر اندازه و وزن صورت گرفت. پس از فیکس کردن نمونه های بافتی در محلول بوئن و طی مراحل روتین بافت شناسی، برشهایی به ضخامت 6 میکرون تهیه و رنگ آمیزی با هماتوکسیلین- ائوزین انجام و توسط میکروسکوپ نوری مجهز به لنز داینو لیت مورد مطالعه قرار گرفتند. بیشترین تعداد و مساحت سلولهای کلراید مربوط به ماهی های دریا بود که با مهاجرت به رودخانههای کارون و بهمنشیر کمتر شدند (05/0>p). اما تفاوت معناداری بین سلولهای کلراید رودخانه های کارون و بهمنشیر از این لحاظ وجود نداشت (05/0<p). در بافت کلیه در طی مهاجرت از دریا به رودخانه، قطر لومن توبولهای پروکسیمال و دیستال افزایش یافته اما قطر لومن توبول دیستال نمونههای کارون بیشتر از بقیه بود. در سایر توبولها اختلاف معناداری در نمونه های کارون و بهمنشیر وجود نداشت (05/0<p). بنابراین بر اساس این تحقیق مشخص گردید که آبشش و کلیه در فرآیند تنظیم اسمزی در ماهی صبور مشارکت فعالانه داشته و بدلیل سازگاری و پاسخ به شوریهای متفاوت محیط که با تغییرات بافت شناختی و بیشتر در بافت آبشش همراه بود، می تواند مدل مناسبی برای بررسی مکانیسمهای تنظیماسمزی در شوریهای متفاوت باشد.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110298_bd5f6e0c2d6bc15c407be7cde599598d.pdf
2016-12-21
53
61
10.22092/isfj.2017.110298
ماهی صبور
آبشش
کلیه
سلولهای کلراید
تنظیم اسمزی
وحید
داستان
1
دانشگاه علوم وفنون دریایی خرمشهر
AUTHOR
رحیم
عبدی
abdir351@gmail.com
2
دانشگاه علوم وفنون دریایی خرمشهر
LEAD_AUTHOR
عبدالعلی
موحدینیا
movahedinia@yahoo.com
3
دانشگاه علوم وفنون دریایی خرمشهر
AUTHOR
محمد علی
سالاری علیآبادی
salari@yahoo.com
4
دانشگاه علوم وفنون دریایی خرمشهر
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
مطالعه اثرات مزمن نانو ذرات نقره بر رشد، بازماندگی و ویژگیهای تولید مثلی آرتمیای دریاچه ارومیه (Artemia urmiana)
فناوری نانو و مخاطرات محیط زیستی آن بویژه برای آبزیان به شکل روز افزونی در حال گسترش است. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر نانوذره نقره بر میزان رشد و بازماندگی Artemia urmiana اجرا شد. این پژوهش در قالب 5 تیمار شامل، گروه شاهد، 001/0، 01/0، 1/0و 1 میلیگرم بر لیتر نانوذره نقره در 4 تکرار انجام شد. بدین منظور تعداد 500 ناپلی تازه از تخم خارج شده پس از شمارش و انتقال به ظروف پرورش یک لیتری در معرض غلظت های مختلفی از نانو ذره پرورش یافتند. طی دوره پرورش از جلبک تک سلولی Dunaliella tertiolecta و مخمر نانوایی برای تغذیه آرتمیاها استفاده گردید. در طول دوره آزمایش میزان رشد و بازماندگی آرتمیاها در روزهای 8، 11، 17، 20 و 23 مورد بررسی قرار گرفت. آرتمیاها بعد از بلوغ به انکوباتورها و محیطی عاری از نانوذرات انتقال داده شدند. ویژگیهای تولید مثلی آنها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل بیانگر این بود که با افزایش غلظت نانوذرات نقره و با گذر زمان، میزان بازماندگی کاهش و میزان رشد افزایش یافت (05/0>p). ویژگی های تولید مثلی نظیر تعداد کل زادهها، تعداد زادهها در هر روز، تعداد زادهها در هر بار تولید مثل و طول عمر آرتمیا در تیمار 1 میلیگرم بر لیتر نانوذره نقره کمترین بود (05/0>p). بنابراین می توان چنین نتیجه گرفت که ورود نانو ذرات نقره به بومسازگانهای طبیعی A. urmiana می تواند بر چرخه تولید مثلی آن تاثیر گذاشته و موجب کاهش بازماندگی و توان تولید مثل آن گردد.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110299_3230a73b41b7c25d3fc17fd6dab49a48.pdf
2016-12-21
63
75
10.22092/isfj.2017.110299
سمیت مزمن
نانوذره نقره
رشد
بازماندگی
ویژگیهای تولید مثلی
Artemia urmiana
شیوا
محمدی
shivamohammadi1367@gmail.com
1
دانشگاه ارومیه
AUTHOR
کوروش
سروی مغانلو
k.sarvimoghanlou@urmia.ac.ir
2
دانشگاه ارومیه
LEAD_AUTHOR
بهروز
آتشبار
atashbarb@gmail.com
3
دانشگاه ارومیه
AUTHOR
احمد
ایمانی
a.imani@urmia.ac.ir
4
دانشگاه ارومیه
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی خاصیت آنتیاکسیدانی خیار دریایی Holothuria parva در دو حالت خشک ( آبدهی شده) و تازه
خیار دریایی یک منبع مهم از مواد با ارزش دارویی و تغذیهای است. در این پژوهش مقدار فنل، فلاونوئید ، فعالیت آنتیاکسیدان و تجزیه تقریبی خیار دریایی گونه Holothuria parva در دو حالت تازه و خشک(آبدهی شده) مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور نمونهها از بندر لنگه در خلیج فارس جمعآوری شدهاست. نمونهها در آزمایشگاه به صورت انجمادی خشک شده و میزان رطوبت آنها اندازهگیریگردید سپس تجزیه تقریبی آن محاسبه گردید. میزان فنل به روش فولین سیوکالتو، میزان فلاونوئید به روش نورسنجی کلریدآلومینیوم و میزان فعالیت آنتیاکسیدان با استفاده از DPPH سنجیده شد. نتایج بدست آمده نشان داد که میزان رطوبت در نمونه تازه برابر با 20/81%±، پروتئین ۰/۱۲%±، چربی ۳۴/۰%± ، خاکستر ۵۰/۵% ±و کربوهیدرات ۹۵/۰% ± بوده است. این مقادیر برای نمونه آبدهی به ترتیب برابر با: ۵۰/۹۲%±، ۷۶/۳%±، ۳۶/۰%±، 1%± و ۰۷/۲%± محاسبه شدهاست. میزان فعالیت آنتیاکسیدانی در نمونه تازه برابر 063/0 ± و در نمونه آبدهی 060/0± میلیگرم ویتامینC در گرم نمونه خشک و شاخص IC50در نمونه تازه 26/5± و در نمونه آبدهی 14/4 ±بود. میزان فنل کل در نمونه تازه برابر 22/0 ± و در نمونه آبدهی 19/0 ± میلیگرم اسید گالیک در گرم نمونه خشک بود. میزان فلاونوئید در نمونه تازه 86/3 ± و در نمونه آبدهی 02/5 ± میلیگرم کوئرستین در گرم نمونه خشک بود. در مورد تجزیه تقریبی فقط میزان پروتئین و خاکستر در حالت تازه نسبت به حالت آبدهی بیشتر و دارای اختلاف معناداری بود (05/0p<) ومیزان رطوبت در حالت خشک (آبدهیشده) بیشتر از حالت تازه و دارای اختلاف معناداری بود(05/0p<). میزان فنل و فلاونوئید در دو حالت یکسان بودهاست. میزان مهار رادیکال آزاد DPPH در حالت تازه بیشتر از حالت آبدهی و دارای اختلاف معناداری بود (05/0p<) و در نتیجه حالت تازه این گونه خیار دریایی دارای فعالیت آتنی اکسیدانی بیشتری نسبت به حالت خشک(آبدهی شده) است و برای استفاده در صنایع دارویی و غذایی سودمندتر است.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110300_bafb0f25ab94b22e7c4a166b86c35b59.pdf
2016-12-21
77
86
10.22092/isfj.2017.110300
خیار دریایی گونه parva Holothuria
تجزیه تقریبی
رادیکال آزاد DPPH
فنل
فلاونوئید
گلریز
دیبا
golriz65@yahoo.com
1
دانشگاه آزاد اسلامی
AUTHOR
شهلا
جمیلی
shahlajamili45@yahoo.com
2
دانشگاه آزاد اسلامی
LEAD_AUTHOR
احسان
رمضانی فرد
eramezanifard@yahoo.com
3
دانشگاه آزاد اسلامی
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
ارزیابی ذخایر و تعیین سقف قابل برداشت کیلکای معمولی Clupeonella cultriventris Borodin,1904 در آبهای ایرانی دریای خزر
هدف از این مطالعه تعیین میزان زیتوده کیلکای معمولی Clupeonella cultriventris Borodin,1904 طی سالهای 1376 الی 1392 و سقف قابل برداشت این ماهی در سال 1392 در سواحل ایرانی دریای خزر می باشد. در این تحقیق، حداکثر محصول قابل برداشت (MSY) و میزان تلاش صیادی در MSY (fMSY) مورد ارزیابی قرار گرفته و سپس با استفاده از شاخصهای fMSY ، تولید به ازای نسل نوپا و زی توده مولدین به ازای نسل نوپا با استراتژی مختلف Fmax، F0.1 و F40% سقف قابل برداشت تعیین شد. نتایج نشان داد طی سالهای 1376 الی 1392 میزان ذخایر ماهی کیلکای معمولی ابتدا از حدود 22000 تن در سال 1376 به 112000 تن در سال 1388 افزایش و سپس در سال 1392 به 83300 تن کاهش یافت. در دوره مذکور مرگ و میر صیادی این ماهی بین 246/0 الی 640/1 در سال و نرخ بهره برداری بین 327/0 الی 764/0 قرار داشت. نقاط مرجع بیولوژیک در دو نقطه F0.1 و F40% بترتیب 92/0 و 80/0 در سال برآورد شد. بر اساس مدل شیفر مقدار MSY و تلاش ماهیگیری مرتبط به ترتیب 22670 تن و 8690 شناور شب محاسبه شد. بر اساس سیستم طبقه بندی پنج ردیفی میزان صید بیولوژیک قابل قبول این ماهی در1392 برای ردیفهای 2، 3، 4 و 5 بترتیب 17500، 20060، 23500 و 18900 تن برآورد شد. در رویکرد احتیاطی، مقدار صید بیولوژیک قابل قبول که دارای کمترین مقدار و با بیشترین اطلاعات یعنی 17500 تن باید انتخاب شود.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110301_243e50dc659cc4c67dc353f7e9551efd.pdf
2016-12-21
87
99
10.22092/isfj.2017.110301
کیلکای معمولی
تولید به ازای نسل نوپا
نقاط مرجع
صید بیولوژیک قابل قبول
دریای خزر
حسن
فضلی
hn_fazli@yahoo.com
1
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج جهاد کشاورزی
LEAD_AUTHOR
علی اصغر
جانباز
2
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج جهاد کشاورزی
AUTHOR
شهرام
قاسمی
shahghasemip@gmail.com
3
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج جهاد کشاورزی
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
جداسازی و شناسایی عوامل انگلی آلوده کننده ماهیان آفانیوس (Aphanius vladykovi) و نازک (Chondrostoma regium) در رودخانه بهشتآباد استان چهارمحال و بختیاری
آلودگی انگلی دو گونه از ماهیان بومی روخانه بهشتآباد در فصل بهار 1393 مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه تعداد 52 عدد ماهی، (26 عدد نازک Chondrostoma regium و 26 عدد آفانیوس Aphanius vladykovi) پس از صید، در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفتند. پس از انجام زیستسنجی، بررسیهای انگلشناسی با استفاده میکروسکوپ و استرئومیکروسکوپ انجام گرفت. براساس نتایج بدست آمده انگل Philometra sp در محوطه شکمی ماهی نازک برای اولین بار گزارش میشود. علاوه بر این، کرم دیژن بالغ Alloceradium isoporum از روده ماهی آفانیوس، انگل Trichodina sp از پوست و آبشش ماهیان نازک و آفانیوس و انگل مژه دار Ichthyophthirius multifiliis نیز شناسایی شد. بیشترین میزان آلودگی (درصد) به انگل I. multifiliis در آبشش ماهی آفانیوس (% 96/15) و کمترین میزان شیوع به انگل Trichodina sp (% 23/07) در پوست ماهی نازک بود. آلودگی به A. isoporum فقط در روده ماهی آفانیوس با میانگین شدت آلودگی (± انحراف معیار) 5/42 (3/73±) و آلودگی به انگلPhilometra sp در محوطه شکمی ماهی نازک با میانگین شدت آلودگی (± انحراف معیار) 3/25 (0/82±) مشاهده شد. بیشترین میانگین (± انحراف معیار) شدت آلودگی مربوط به انگل I. multifiliis در پوست ماهی نازک معادل 9/69(± 07/72) درصد با دامنه 194-12 (تعداد انگل)مشاهده شد.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110302_367ee3bcaa9c711465cb0299a903a9dd.pdf
2016-12-21
101
107
10.22092/isfj.2017.110302
آلودگی انگلی
فیلومترا
بهشتآباد
Aphanius vladykovi
Chondrostoma regium
یزدان
کیوانی
keivany@cc.iut.ac.ir
1
دانشگاه صنعتی اصفهان
AUTHOR
مسیب
عالیپور
m.aalipour@gmail.com
2
دانشگاه صنعتی اصفهان
AUTHOR
مهتاب
خلجی
m.khalagy@gmail.com
3
دانشگاه صنعتی اصفهان
AUTHOR
سعید
اسدالله
s.asadollah@gmail.com
4
دانشگاه صنعتی اصفهان
AUTHOR
مسعود
صیامی
siami68masoud@gmail.com
5
دانشگاه صنعتی اصفهان
LEAD_AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
اثر پوشش کیتوزان همراه با ناتامایسین بر کیفیت تخم ماهی سفید دریای خزر (Rutilus frisii kutum) طی نگهداری در دمای یخچال
اثر پوشش کیتوزان (با وزن مولکولی متوسط) همراه با ناتامایسین بر کیفیت تخم ماهی سفید دریای خزر) Rutilus frisii (kutum (تیمار شده با نمک 4 درصد) طی نگهداری در دمای یخچال(1 ± 4 درجه سانتی گراد) در طی یک دوره 90 روزه مورد بررسی قرار گرفت. محلول کیتوزان 1% وزنی/حجمی و ترکیب کیتوزان-ناتامایسین(1% وزنی/حجمی-5 و 10 میلی گرم بر کیلوگرم تخم) برای پوشش استفاده شد. تیمار شاهد و تیمار های دارای پوشش در دوره های 0، 30، 60 و 90 روزه مورد ارزیابی شیمیایی (مجموع ازت فرار، عدد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید)، میزان نمک باقیمانده وpH قرار گرفتند. نتایج نشان داد که پوشش کیتوزان در مقایسه با نمونه فاقد پوشش کیفیت نگهداری را افزایش داد. پوشش کیتوزان همراه با ناتامایسین نسبت به پوشش کیتوزان برای پارامترهای شیمیایی محافظت بهتری را فراهم نمود. میزان باقیمانده نمک برای تمام تیمار ها کمتر از 2 درصد مشخص شد. این نتیجه حاصل شد که ترکیب پوشش کیتوزان و ناتامایسین 10 میلی گرم بر هر کیلوگرم تخم زمان ماندگاری تخم ماهی سفید را افزایش داد.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110303_29ddb7bf982a12ec8412ec6149dbf03c.pdf
2016-12-21
109
120
10.22092/isfj.2017.110303
ماهی سفید
کیتوزان
ناتامایسین
زمان ماندگاری
یاسین
مطلبی
yasin.motallebi@gmail.com
1
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
AUTHOR
سید مهدی
اجاق
mahdi_ojagh@yahoo.com
2
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
LEAD_AUTHOR
عباسعلی
مطلبی
motalebi@ifro.ir
3
دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات
AUTHOR
رضا
صفری
safari1351@gmail.com
4
موسسه اکولوژی دریای خزر
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی الگوی پراکنش مکانی، زمانی و روند تغییرات توده زنده خانواده گوازیم ماهیان (Nemipteridae) در آبهای ساحلی دریای عمان (استان سیستان و بلوچستان)
خانواده گوازیم ماهیان در صید تجاری آب های جنوب ایران از اهمیت اقتصادی و میزان صید بالایی برخوردار می باشد. به منظور پایش ذخایر این گروه آبزی در دریای عمان طی ده سال نمونه برداری در سال های 1382 تا 1392 گشت های تحقیقاتی ترال کف از غرب تا شرق دریای عمان در 5منطقه (اشکوب) و 4 لایه عمقی 20-10 ، 30-20، 50-30 و 100-50 متربه مورد اجرا درآمد. نتایج نشان داد که بهترین مکان برای صید این ماهیان مناطق غربی و شرقی آب های ساحلی استان سیستان وبلوچستان است. دربین مناطق پنج گانه این استان بیشترین میزان صید بر واحد سطح در صیدگاه های میدانی، گالک، رابچ و بیاهی با 7/293 کیلوگرم بر کیلومترمربع ثبت گردید. با بررسی لایه های عمقی مشخص گردید که بیشترین میزان صید بر واحد سطح در اعماق بیش از30 متر بوده که با کاهش عمق از تراکم این ماهیان کاسته می شود. چنانکه بیشترین میزان صید بر واحد سطح لایه عمقی 100-30 متر با2/331 کیلو گرم بر کیلومترمربع ولایه عمقی 20-10 متر با 6/28 کیلو گرم بر کیلومتر مربع کمترین میزان را داشته است. در دهه اخیرمقدار صید بر واحد سطح گوازیم ماهیان روندی افزایشی را نشان می دهد که حاکی از ثبات نسبی این ذخایر آبزی می باشد.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110304_2ea6bbdf4bae4da56b9ab94b60502f98.pdf
2016-12-21
121
131
10.22092/isfj.2017.110304
صید بر واحد سطح
گوازیم ماهیان
پراکنش
دریای عمان
افشین
محمودزاده
afshin_mahmoudzadeh@yahoo.com
1
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم وتحقیقات، تهران، صندوق پستی:755-14515
AUTHOR
محمدرضا
فاطمی
reza_fatemi@hotmail.com
2
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم وتحقیقات، تهران، صندوق پستی:755-14515
LEAD_AUTHOR
تورج
ولی نسب
t_valinassab@yahoo.com
3
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج جهاد کشاورزی
AUTHOR
شهلا
جمیلی
shahlajamili45@yahoo.com
4
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج جهاد کشاورزی
AUTHOR
بابک
مقدسی
babak_moghaddasi@yahoo.com
5
دانشگاه آزاد اسلامی واحد سواد کوه، سواد کوه، صندوق پستی:155
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
ترکیبا ت تقریبی-شیمیایی گیاه دریایی سارگاسوم (Sargassum ilicifolium) مناطق مختلف ساحلی استان سیستان و بلوچستان
در این بررسی تغییر ترکیبات تقریبی-شیمیایی گیاه دریایی سارگاسوم جمع آوری شده از سه ایستگاه در هر یک از شش منطقه ساحلی استان سیستان و بلوچستان بدست آمد. گیاه پس از جمع آوری شستشو، خشک و پودر شده به آزمایشگاه منتقل و پروتئین کل(درصد وزن خشک) با روش کجلدال، اسید های آمینه با بهره گیری از دستگاه HPLC، چربی کل (درصد وزن خشک) با روش سوکسله و اسید های چرب ضروری با تعیین میزان FAMES (متیل استرهای اسید های چرب) توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی، کربوهیدرات ( درصد وزن خشک) با روش فنل سولفوریک اسید، ویتامین ها با استفاده از دستگاه HPLC، خاکستر با روش سوختن در کوره، مواد معدنی با کمک گرفتن از روش های فلیم فتومتری و آستاگزانتین نیز از روش اسپکتروفتومتری اندازه گیری و پس از تایید نرمال بودن میانگین ها با PP plot برنامه SPSS مورد بررسی مقایسهای آماری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که سارگاسوم جمع آوری شده از ساحل طیس به شکل خشک دارای 15/1±18/9 درصد پروتئین(p<0.05)، 15/0±18/2 درصد چربی(p>0.05)، 2/1(p>0.05)EF ، 03/2±11/33 کربوهیدرات (p>0.05)، 83/11±14/230 کیلو کالری بر 100 گرم ماده خشک انرژی(p<0.05)، 03/1±11/11 درصد مواد معدنی(p<0.05) و 87/10 ±51/115 میلیگرم کمپلکس ویتامین ها در 100 گرم ماده خوراکی (p<0.05) و 00/1±11/104 میکرو گرم آستاگزانتین در 100 گرم وزن خشک نمونه (p<0.05) می باشد که نسبت به پنج تیمار جمعآوری شده از مناطق دیگر نمونهبرداری دارای ارزش غذایی بالاتری است. همچنین پروفایل اسید های چرب ضروری بین تیمارهای مختلف اختلاف معنی دار آماری نشان داد (p<0.05)که در مورد نمونه های بدست آمده از ساحل طیس بالاترین بوده است ولی پروفایل اسیدهای آمینه بجز لوسین، هیچ اختلاف آماری بین تیمارهای مناطق جغرافیایی نشان نداد(p>0.05).
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110305_56daa2ed23dfa1bad3cf86dde24a0591.pdf
2016-12-21
133
144
10.22092/isfj.2017.110305
Sargassum ilicifolium
ترکیبات شیمیایی
استان سیستان و بلوچستان
محمود
حافظیه
jhafezieh@yahoo.com
1
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران
LEAD_AUTHOR
یزدان
مرادی
ymorady@yahoo.com
2
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران
AUTHOR
محمد
پورکاظمی
pourkazemi@sturgeon.ir
3
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران
AUTHOR
شهرام
دادگر
shdadgar@yahoo.com
4
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران
AUTHOR
منصور
شریفیان
sharif_23m@yahoo.com
5
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
ترکیب گونهیی و پراکنش مکانی ماهیان در دریاچهی سد درودزن، استان فارس
با مدیریت درست دریاچههای مصنوعی میتوان از آنها در تولید آبزیان نیز بهره گرفت. وارد کردن بچهماهی هماکنون رویکردی فراگیر در برنامهریزیهای سدها است. دریاچهی سد درودزن از منابع اصلی آب آشامیدنی شیراز است، که مدیریت شیلات هر ساله بچهماهیهایی از چند گونهی مختلف از کپورماهیان را در دریاچه رها میکند. افزون برآن، چند گونهی ماهی بومی رودخانهیی نیز در دریاچه رشد و زادآوری میکنند. هریک از گونههای ماهیان ممکن است ترجیح خاصی در انتخاب بخشهایی از دریاچه برای زیستگاه خود داشته باشد. برای بررسی امکان این ترجیح نمونهبرداری از ماهیان دریاچه با دو تکرار در اسفند 1389 و مهر 1390 در سه مقطع رودخانهیی، میانه و دریاچهیی انجام شد. برای گرفتن انواع ماهیان از تورهای با چشمههای 37 مم.، 57 مم. و 120 مم. استفاده شد. در آزمایشگاه شناسایی گونه، شمار نمونههای هر گونه در هر ایستگاه، و زیستسنجی ماهیها (بیشترین طول استاندارد، طول چنگالی، و بیشترین طول کل و وزن) انجام شد. ماهیها شامل شاهکولی جنوبی Alburnus mossulensis، سیاهماهی فلسدرشت Capoeta aculeate، سیاهماهی فلسریز Capoeta damascina، حِمری Carasobarbus luteus، کاراس Carassius gibelio، کپور معمولی Cyprinus carpio، و کپور نقرهیی Hypophthalmichthys molitrix بود. بخشهای اصلی دریاچه ترکیبهای کاملا متفاوتی از تجمع ماهیها را نشان داد. همهی این 7 گونه در بخش دریاچهیی دیده شدند، اما در بخش میانی تنها 3 گونهی سیاهماهی فلسدرشت، سیاهماهی فلسریز و کپور معمولی پراکندگی داشتند. در بخش رودخانهیی تنها 3 گونهی شاهکولی جنوبی، سیاهماهی فلسدرشت و کپور معمولی جا گرفته بودند. این ترجیح زیستگاهی میتواند به بهرهگیری بهتر از دریاچه در آب زیپروری کمک کند.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110306_7bd45535d95134273fa2650aebb407b8.pdf
2016-12-21
145
153
10.22092/isfj.2017.110306
سد درودزن
ماهی
ترکیب گونهیی
پراکنش
مهرداد
زمان پور
mzamanpoore@gmail.com
1
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
LEAD_AUTHOR
ساره
یاری پور
yaripoursareh@gmail.com
2
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، بلوار مدرس، خیابان جانبازان، شیراز، ایران
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
بررسی صدمات فیزیکی و اثر انبارداری بر میزان استحکام تورهای گوشگیر تاسماهیان
مدیریت امور ماهیان خاویاری استان گلستان هرساله در پایان فصل صید پس از بررسی استحکام تورهای گوشگیر صیادی و از رده خارج نمودن تورهای فرسوده، اقدام به خرید تورهای جدید مینماید. علیرغم اهمیت بررسی استحکام تورهای صیادی، متاسفانه تحقیقات کمی در این رابطه انجام شده است و تحقیقات صورت گرفته نیز در بر گیرنده صدمات فیزیکی و اثر انبارداری بر استحکام تورها نمیباشد. از اینرو، محققین تصمیم گرفتند تا مطالعهای در این رابطه انجام دهند. به همین منظور نمونههایی از انواع تورهای موجود، اعم از تورهای نو، تورهای سالم نگهداری شده در انبار، تورهای صدمه دیده، تورهای مستهلک و غیره جمعآوری گردیده و توسط دستگاه اینسترون مورد بررسی قرار گرفت. سپس دادههای حاصل با استفاده از آزمون فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی و آزمون واریانسها و مقایسه میانگینها در سطح اطمینان 5 درصد توسط SPSS نسخه 17 مورد تحزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین بافته تازه خریداری شده (شاهد) و دام نو که به مدت دوسال در انبار بوده از نظر ویژگیهای نقطهگسیختگی و درصد ازدیاد طول اختلاف معنیداری وجود ندارد (05/0p>). اما بین میزان صدمات وارده بر تور و میزان استحکام تورهای صیادی اختلاف معنی داری وجود دارد (05/0p<). با توجه به تاثیر انبارداری و کاهش استحکام تور در انبار، عدم اختلاف معنیدار تور نو و انباری نشان دهنده افت کیفیت تورهای نو ساخته شده است.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110307_e331eb3f4cab04175e6fc312569592bb.pdf
2016-12-21
155
161
10.22092/isfj.2017.110307
تور گوشگیر
استحکام در مقابل پارگی
صدمات فیزیکی
انبارداری
محمد صالح
تمسکی
sgorgin@gmail.com
1
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
AUTHOR
سعید
گرگین
sgorgin@gau.ac.ir
2
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
LEAD_AUTHOR
رسول
قربانی
rasulghorbani@gmail.com
3
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
AUTHOR
علی اکبر
قره آقاجی
aghaji@aut.ac.ir
4
دانشگاه صنعتی امیر کبیر
AUTHOR
سید مصطفی
عقیل نژاد
gorgin_s@yahoo.com
5
مدیریت امور ماهیان خاویاری استان گلستان
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
یافته علمی کوتاه: بررسی اثر عصاره مرزنگوش (Origanum vulgare) در پیشگیری از آلودگی تجربی به استرپتوکوکوس اینیایی در ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
هدف از این بررسی تعیین اثر عصاره مرزنگوش (Origanum vulgare) در پیشگیری از آلودگی به استرپتوکوکوس اینیایی تجربی ماهی قزل آلای رنگین کمان بود. 360 قطعه بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان، با وزن متوسط 1±15 گرم به طور تصادفی در سه تیمار (هر تیمار با سه تکرار) شامل 1) گروه شاهد، 2) گروه تیمار عصاره مرزنگوش (روزانه به میزان 1% وزن جیره) و 3) گروه تیمار فلور فنیکل (جیره حاوی 10 میلیگرم بر کیلوگرم فلورفنیکل خالص)، یک بار در روز برای مدت دو هفته مورد تغذیه قرار گرفتند. در پایان هفته دوم 24 ساعت پس از قطع غذا، تعداد 5 عدد ماهی از هر تکرار صید و پس از بیهوشی، از ساقه دمی آنها خون گیری و از بافت کلیه و طحال آنها نمونه برداری انجام شد. پس از این مرحله ماهی های باقیمانده با استفاده از تزریق داخل صفاقی سوسپانسیون استرپتوکوکوس اینیایی به میزان 100 لاندا آلوده شدند. سپس برای مدت 2 هفته نلفات روزانه ثبت گردید. در پایان هفته دوم پس از آلودگی، مجددا 5 عدد ماهی از هر تکرار به طور تصادفی صید و از خون و بافت طحال و کلیه آنها نمونه برداری شد. میزان فعالیت آنزیم لیزوزیم و شمارش افتراقی گلبولهای خون در نمونه های خون در هر دو مرحله نمونه برداری بررسی گردید. همچنین نمونه های بافت طحال از نظر بار باکتریایی و هیستوپاتولوژی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد فعالیت آنزیم لیزوزیم در تیمارهای فلورفنیکل و مرزنگوش کمتر از شاهد بود (p<0.05). درصد لنفوسیت ها در تیمار های فلورفنیکل و مرزنگوش بیشتر از شاهد، ولی درصد مونوسیت ها کمتر از شاهد بودند (p<0.05). در بررسی شمارش کلی باکتری های طحال نتایج نشان داد که بار باکتریایی در تیمارهای فلورفنیکل و مرزنگوش کمتر از شاهد بود (p<0.05). در بررسی هیستوپاتولوژی، هیچ یک از گروه های آزمایشی باعث عوارضی در طحال و کلیه نشدند، ولی در بافت طحال نمونه های شاهد پس از آلودگی با استرپتوکوکوس اینیایی مقداری تجمع ملانوسیت ها و دژنراسیون مشاهده گردید. در بافت کلیه نیز تخریب گلومرول ها تجمع ملانوماکروفاژها و پرخونی پس از مواجهه باکتریایی مشاهده گردید. میزان تلفات نیز در تیمارهای فلورفنیکل و مرزنگوش از شاهد کمتر بودند. نتایج این بررسی نشان می دهد که عصاره مرزنگوش بر شاخص های خونی، کاهش تلفات و بار باکتریایی در طحال ماهی ها مؤثر بوده است. نتیجه آن که عصاره مرزنگوش می تواند در پیشگیری از استرپتوکوکوزیس در ماهی مؤثر باشد.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110308_4bdc1e8b7918cffc110f2311d137b8cb.pdf
2016-12-21
163
169
10.22092/isfj.2017.110308
ماهی
استرپتوکوزیس
فلورفنیکل
مرزنگوش
مواجهه باکتریایی
محمد اسماعیل
فخارزاده
acipencer@gmail.com
1
مرکز تحقیقات ماهیان سرد آبی
AUTHOR
مسعود
حقیقی
masoud126@yahoo.com
2
مرکز تحقیقات ماهیان سرد آبی
LEAD_AUTHOR
مصطفی
شریف روحانی
mostafasharif@yahoo.com
3
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
AUTHOR
عیسی
شریف پور
isharifpour@yahoo.com
4
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
AUTHOR
ORIGINAL_ARTICLE
یافته علمی کوتاه:بررسی اثرات آرد هسته دانه انار (pomegranate (Punica granatum بر فراسنجه-های رشد ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
امروزه رشد اقتصادی و صنعتی در کشورهای جهان و هم چنین افزایش جمعیت، سبب نیاز روز افزون جوامع بشری به استفاده از مواد غذایی با کیفیت و دارای ارزش غذایی بالا و به دنبال آن امروزه رشد اقتصادی و صنعتی در کشورهای جهان و هم چنین افزایش جمعیت، سبب نیاز روز افزون جوامع بشری به استفاده از مواد غذایی با کیفیت و دارای ارزش غذایی بالا و به دنبال آن افزایش تقاضا برای دسترسی بیشتر به این مواد شده است. در این میان گوشت سفید آبزیان دارای ارزش غذایی بسیار بالایی می باشد و کلیه دست اندرکاران صنعت شیلات از جمله فعالان قسمتهای خصوصی و دولتی و هم چنین محققین این صنعت درصدد برآمدند تا با انجام فعالیت های جدید پژوهشی، از جمله تغذیه ی مناسب ،سبب بهبود و افزایش کیفیت آبزیان پرورشی گردند(صالحی، 1390). ماهیان پرورشی معمولاً به دو گروه ماهی های آب های سرد و ماهی های آب های گرم تقسیم می گردند که قزل آلا و ماهی های آزاد جزء گروه اول محسوب می شوند و تغذیه ی آبزیان پرورشی دارای اهمیت بسیار زیادی می باشد(عمادی، 1387). طبق بررسی های انجام شده، تاکنون هیچ گونه فعالیتی تحت عنوان اثرات آرد هسته دانه انار بر روی رشد ماهی قزل آلای رنگین کمان و ماهی های دیگر، در ایران و هیچ یک از کشورهای جهان انجام نگرفته است.البته طی تحقیقاتی که در آمریکا روی یک گوساله انجام گرفت، دانـشمندان آمـریکایی دریافتند که اثر عصاره ی انار (پلی فنل های موجود در آن) روی رشد، سلامتی و هضم بیشتر مواد غذایی و ایمنی آن تاثیرات مطلوب و مثبتی میگذارد(Olivera et al., 2010). انار با نام علمی Punica granatum متعلق به خانواده ی Punicaceae و دارای ارزش غذایی فراوان، سرشار از ویتامین ها و مواد تحریک کننده ی اشتها می باشد. انار به عنوان یک منبع غنی از آنتوسیانین ها وآنتی اکسیدان ها است که به رشد و سلامت بیشتر کمک می کند(جدول 1)(ارفعیان، 1381).
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110309_f27c2e8f8613542e04979f2df9f95b55.pdf
2016-12-21
171
175
10.22092/isfj.2017.110309
قزل آلای رنگین کمان
آرد هسته دانه انار
فراسنجههای رشد
حسین
عمادی
emadihossein@yahoo.com
1
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال ، دانشکده ی علوم وفنون دریایی
AUTHOR
حسین
نگارستان
hosseinnegarestan@yahoo.com
2
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال ، دانشکده ی علوم وفنون دریایی
AUTHOR
مینا سادات
حیدری
mina91heidari@gmail.com
3
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال ، دانشکده ی علوم وفنون دریایی
LEAD_AUTHOR