موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
28
1
2019
04
21
بررسی پاسخ پادتن سرمی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) به واکسن دوگانه استرپتوکوکوزیس/ لاکتوکوکوزیس
1
8
FA
اسماعیل
کرمی
گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز- ایران
karami78@gmail.com
مجتبی
علیشاهی
alishahimoj@yahoo.com
مسعود
قربانپور
ghorbanpooor2000@yahoo.com
محمدرضا
تابنده
mrtabande@yahoo.com
تکاور
محمدیان
takavar_m2002@yahoo.com
10.22092/isfj.2019.118605
در این پژوهش پاسخ ایمنی اختصاصی ماهی قزل آلای رنگین کمان بعد از تجویز واکسن دوگانه استرپتوکوکوزیس/ لاکتوکوکوزیس با اندازه گیری عیار پادتن ضد این دو باکتری به روش الایزا ارزیابی گردید. بدین منظور تعداد 240 قطعه ماهی قزلآلا با وزن 7/1±30 گرم به دو گروه، هر گروه در سه تکرار تقسیم شدند. ماهیان در تیمار واکسینه ابتدا با واکسن دوگانه استرپتوکوکوزیس/ لاکتوکوکوزیس (در برابر استرپتوکوکوس اینیه و لاکتوکوکوس گارویه) به روش داخل صفاقی ایمن شدند و 30 روز بعد واکسن یادآور به روش غوطهوری با همان واکسن انجام شد. گروه شاهد کاملاً مشابه تیمار واکسینه با سرم فیزیولوژی تیمار شد. در روزهای 0، 15، 30، 45 و 60 بعد از واکسیناسیون اولیه، نمونه سرمی از ماهیان تهیه و تیتر پادتن ضد <em>استرپتوکوکوس اینیه</em> و <em>لاکتوکوکوس گارویه</em> به روش الایزا و با استفاده از پادتن پلی کلونال Rabbit anti- trout بررسی و بین تیمارها مقایسه گردید. 60 روز بعد از واکسیناسیون اولیه ماهیان هر تیمار با حادترین سویه در دسترس باکتری <em>لاکتوکوکوس گارویه</em> و <em>استرپتوکوکوس اینیه</em> چالش داده شدند و نتایج به مدت دو هفته ثبت و درصد بقاء نسبی (RPS) بین تیمارها مقایسه گردید. میزان بقاء نسبی در تیمار واکسینه چالش شده با <em>استرپتوکوکوس اینیه</em> و <em>لاکتوکوکوس</em> <em>گارویه</em> بترتیب برابر 22/7±05/62 و 67<strong>/</strong>8±98/68درصدبود که نسبت به تیمار کنترل افزایش معنیداری داشت. عیار پادتن دو هفته بعد از واکسیناسیون قابل اندازهگیری بود و 45 روز بعد از واکسیناسون به حداکثر رسید. هر چند در روز 60 سطح پادتن کاهش یافت، اما همچنان نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری بالاتر بود (05/0>p). لذا، نتیجهگیری می شود که از واکسن دوگانه حاوی این دو باکتری علاوه بر کارایی قابل قبول، قادر به افزایش عیار پادتن سرمی در ماهی میباشد. لذا، میتوان روش واکسیناسیون پیشنهادی این تحقیق علیه بیماری استرپتوکوکوزیس/ لاکتوکوکوزیس را در کشور، موثر و قابل اجرا دانست.
پاسخ پادتن,قزل آلای رنگین کمان,واکسن دوگانه استرپتوکوکوزیس/لاکتوکوکوزیس
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118605.html
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118605_d0fe4f42e6cea09901b703cb14ffd1e9.pdf
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
28
1
2019
04
21
تولید کمپلکس پروتئینی هیدرولیز و غنی شده با آهن از میگوی آب شیرین ( Macrobrachium nipponense)
9
18
FA
رضوان
موسوی ندوشن
mousavi.nadushan@gmail.com
روزبه
حلت آبادی فراهانی
10.22092/isfj.2019.118537
در این تحقیق میگوی <em>Macrobrachium nipponense</em> صید شده، بصورت تازه هموؤن همگن و توسط آنزیم پپسین هیدرولیز گردید، ؛ تا در نهایت یک فرآورده فراسودمند و مکمل آهن تولید شود. طی مراحل تحقیق، درجه هیدرولیز بر اساس آزمون محلول TCA، میزان پیشرفت پروتئولیز از طریق تعیین مقدار (غلظت) پروتئین به روش <em>UV</em>-اسپکتروفوتومتری و پتانسیل جذب آهن از طریق آزمون رنگی سنجی مبتنی بر معرف اورتوفنانترولین تعیین گردید. نتیجه آزمایش بر اساس آنالیز TCA، نشان داد طی 6 ساعت درجه هیدرولیز افزایش یافت و پس از 8 ساعت میزان هیدرولیز به حالت پایدار و فاز ثالت رسید. بالاترین ظرفیت جذب آهن (7/49 میکروگرم در میلیگرم پپتید / پروتئین) برای میگوی با درجه هیدرولیز 5/36 درصد بدست آمد. طی هیدرولیز نسبی انجام شده توسط پپسین، میزان آمینو اسیدهای تولید شده ، نشان دهنده سطوح بالای گلیسین، پرولین، آرژینین، آلانین ، آرژنین و والین بود. به نظر می رسد که در هیدرولیز میگوی <em>Macrobrachium M. nipponense</em>، پیوندهای پپتیدی گلیسین، پرولین، آلانین و همچنین گروه آمینو یا ایمینو از زنجیره جانبی آرژینین باعث افزایش جذب آهن می شوند. این میگو به فراوانی در بسیاری از منابع آبی کشور وجود دارد ودر نتیجه، هیدرولیز آنریمی آنزیمی و غنی سازی، یک روش و استراتژی مناسب در جهت بهره برداری اقتصادی از این میگو که به فراوانی در بسیاری از منابع آبی کشور وجود دارد؛ و در جهت آن و تولید یک محصول فراسودمند بشمار می رود.
پروتئین,پپسین,Macrobrachium nipponense,هیدرولیز,کمپلکس آهن
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118537.html
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118537_eb789c31d2fd7edbded3134a352efe9e.pdf
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
28
1
2019
04
21
تأثیر کاربرد توأم پراکسید هیدروژن (H2O2)، دفعات شستشو و نسبت آب به گوشت بر کیفیت رنگ آب و سوریمی حاصل از گوشت چرخشده ماهی کپور نقرهای (Hypophthalmichthys molitrix)
19
29
FA
نرجس
بادفر
سید علی
جعفرپور
a.jafarpour@sanru.ac.ir
10.22092/isfj.2019.118527
یکی از مشکلات مرتبط با سوریمی تهیهشده از ماهیان آبهای شیرین در مقایسه با گونههای ماهیان دریایی پایین بودن مقدار عددی سفیدی رنگ آن می باشد که عمدتأ به دلیل قرمزتر بودن رنگ عضلات آنها نسبت به سایر ماهیان میباشد. در این پژوهش از پراکسید هیدروژن با غلظتهای 1، 2 و 3 درصد در نسبتهای آب به گوشت 1:2 و 1:3 و انجام عمل شستشوی گوشت چرخشده به تعداد 1، 2 و 3 بار در جهت بهبود کیفیت رنگ سوریمی حاصل از گوشت ماهی کپور نقره ای استفاده گردید. براساس آزمون رنگ و میزان آب مورد استفاده جهت شستشو در فرآیند یک بار و دو بار شستشو، به جز تیمار 4 (غلظت 1% H<sub>2</sub>O<sub>2</sub>، نسبت 1:2 یک بار شستشو) و تیمار10 (غلظت 1% H<sub>2</sub>O<sub>2</sub>، نسبت 1:2، دو بار شستشو) که نسبت به بقیه تیمارها سوریمی با سفیدی کمتری تولید نمود میتوان سایر تیمارهای مربوطه را به عنوان تیمار موثر از نظر بهبود رنگ سوریمی در نظر گرفت. براساس نتایج تیمار 4 با میزان عددی شاخص سفیدی 20/68 با سایر تیمارهای یک بار شستشو دارای اختلاف معنیدار بود (05/0>p). تیمار 10 با مقدار عددی شاخص سفیدی 37/68 با سایر تیمارهای دو بار شستشو فاقد اختلاف معنیدار بود(05/0<P). نکته اینکه در خصوص فرآیند سه بار شستشو تفاوت معنیداری بین میزان عددی شاخص سفیدی تیمارها مشاهده نشده (05/0<P) و میزان سفیدی رنگ سوریمی حاصله به میزان عددی ۵۶/۶۲ تا ۲۵/۶۵ ثبت گردید. در نهایت مشخص گردید که افزایش غلظت پراکسید هیدروژن و تعداد دفعات شستشو تأثیرمعنیداری در بهبود رنگ آب حاصل از شستشو و همچنین میزان سفیدی رنگ سوریمی حاصله دارد.
سوریمی,رنگ,پراکسید هیدروژن,نسبت آب به گوشت,دفعات شستشو
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118527.html
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118527_32846513724519afdad95f2752229d66.pdf
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
28
1
2019
04
21
اثر باکتری های نیتروزوموناس و نیتروباکتر درحذف آمونیاک و نیز بر فراسنجه های خونی و سرمی فیل ماهی (Huso huso)
31
38
FA
اعظم
محمد صالحی
a.mohamadsalehi1358@gmail.com
ابراهیم
رجب زاده قطرمی
e.rajab@yahoo.com
مهدی
سلطانی
mehdi.soltani@gmail.com
محمد
رشنو
10.22092/isfj.2019.118542
در سیستم پرورش آبزیان خاویاری با تراکم بالا، حفظ تعادل پارامترهای محیط پرورش در سلامت فیزیولوژیک و رشد ماهیان خاویاری از مهم ترین عوامل چالش برانگیز می باشند. فراسنجه های خون شناسی شاخص های مفیدی هستند که به منظور ارزیابی شرایط فیزیولوژیک ماهیان خاویاری در پاسخ به استرس، آلایندهها و تغییرات فیزیولوژیک و اکولوژیک به کار میروند. این تحقیق با هدف اثر باکتریهای نیتروزوموناس و نیتروباکتر بر میزان حذف آمونیاک و شاخص های خونی و سرم فیلماهی (<em>Huso huso</em>) در یک طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار با تراکم های یکسان از هر دو باکتری (۰، ۱۰<sup>۱</sup>، ۱۰<sup>۳</sup>، ۱۰<sup>۵</sup>) در ۱۰۰ میلی لیتر با سه تکرار با استفاده از ۱۲۰ قطعه فیل ماهی خاویاری با میانگین وزنی ۲۰۰±۸۰۰ گرم و طول ۲±۵۵ سانتیمتر در ۱۲ تانک فایبرگلاس (۴۰۰۰ لیتری هر تکرار ۱۰ ماهی) به مدت ۱۲ هفته و نیز دو هفته سازگاری اولیه در شهرستان دزفول در استان خوزستان انجام گرفت. بر اساس نتایج بیشترین میزان آمونیاک در تیمار یک (شاهد) با اختلاف معنی دار (05/0p<strong><em>≤</em></strong>) با تیمار ۳ و عدم اختلاف معنی دار با سایر تیمارها ثبت گردید.میزان آمونیاک در بین ساعات اندازه گیری شده در هر تیمار فاقد اختلاف معنی دار (05/<em>0</em>p≥<strong>)</strong>بود. از بین فراسنجه های خونی فقط نوتروفیل در تیمارها دارای اختلاف معنی دار (05/0p<strong><em>≤</em></strong>) بود. فراسنجه های سرمی خون آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، الکالین ترانسفراز (ALP<em>،</em> کراتین فسفاتاز (CP)، پروتئین کل وآلانین آمینوترانسفراز (ALT) تیمار ها با هم اختلاف معنیداری نداشت (05/<em>0</em>p≥<strong>).</strong> فراسنجه لاکتیک دهیدورژناز <em>(</em>LDH<em>)</em> تیمار شاهد با سایر تیمارها اختلاف معنیدار داشت (05/0p<strong><em>≤</em></strong>). باکتری های نیتروزوموناس و نیتروباکتر دارای اثر مثبت برحذف آمونیاک از آب محیط پرورشی و عدم اثر منفی بر شرایط فیزیولوژیک فراسنجه های خونی فیل ماهی خاویاری بودند.
باکتریهای نیتروزوموناس و نیتروباکتر,آمونیاک,فراسنجه های خونی و سرمی,فیل ماهی
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118542.html
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118542_38fec7e462509cb88b1e9ba768e85bb9.pdf
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
28
1
2019
04
21
استخراج و شناسایی فرکشن حاوی ترکیب آلفا سانتونین از اسفنج دریایی گونه Dysidea avara و بررسی اثر سیتوتوکسیک آن بر سلولهای سرطانی
39
47
FA
ملیکا
ناظمی
melikanazemi@yahoo.com
هادی
غفاری
یزدان
مرادی
ymorady@yahoo.com
محمدصدیق
مرتضوی
سهیلا
آقایی درگیری
10.22092/isfj.2019.118564
مطالعات اکولوژی- شیمیایی اسفنج ها نشان میدهد که سنتز متابولیت های ثانویه، تنها سیستم دفاعی آنها در مقابل عوامل تهدید کننده محسوب میشود، که امروزه با توجه به خواص زیستی آنها، به عنوان دارو در درمان برخی از بیماریهای انسانی استفاده میشود. یکی از مهمترین خواص زیستی اسفنج ها اثر سیتوتوکسیک متابولیت های ثانویه آنها میباشد. مطالعه حاضر به بررسی خواص سیتوتوکسیک فرکشن حاوی ترکیب آلفا سانتونین استخراج شده از اسفنج دریایی گونه <em>Dysidea avara</em> از جزیره هنگام، خلیج فارس پرداخته است. برای این منظور با استفاده از حلال استون از پودر خشک اسفنج دریایی عصاره گیری شد. سپس به منظور جداسازی ترکیب آلفا سانتونین از عصاره اسفنج از ستون کروماتوگرافی سلیکاژل استفاده شد. ستون کروماتوگرافی توسط حلالهای ان هگزان و اتیل استات شست و شو داده شد و غلظت کشندگی این ترکیب توسط آزمون XXT روی رده سلولهای سرطانی مورد سنجش قرار گرفت. ترکیب آلفا سانتونین با فرمول شیمیایی C<sub>15</sub>H<sub>18</sub>O<sub>3</sub> که به گروه سزکوییترپن لاکتون تعلق دارد، توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی با درجه خلوص 91% در فرکشن شماره 24 شناسایی شد. اثر ترکیب آلفا سانتونین نسبت به رده سلولی کارسینوم اپیتلیوم دهانی برابر با 90/87 میکروگرم در میلی لیتر و رده سلولی سرطانی لنفوسیت برابر با 09/38 میکروگرم در میلی لیتر محاسبه شد. پژوهش انجام شده نشان داد که فرکشن حاوی ترکیب آلفا سانتونین استخراج شده از اسفنج دریایی گونه <em>D. avara</em> دارای اثر سیتوتوکسیک بسیار قوی روی سلول های سرطانی مورد بررسی است که میتواند به عنوان داروی ضد سرطان مورد استفاده قرار گیرد.
اسفنج,اثر کشندگی,آلفا سانتونین,جزیره هنگام,خلیج فارس
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118564.html
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118564_16cffb9fc92d1ea378eb1449d8be8a8b.pdf
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
28
1
2019
04
21
مدلسازی اثرات کاهش سطح آب بر فاصله بهینه قفسهای پرورش ماهی در خلیج گرگان
49
58
FA
سعید
شربتی
s_sharbaty@yahoo.com
10.22092/isfj.2019.118407
با کاهش سطح خلیج گرگان متاثر از کاهش سطح آب دریای کاسپی میزان فاصله بهینه بین پنهای پرورش ماهی تغییر خواهد نمود. هدف تحقیق حاضر بررسی تغییرات فاصله بهینه ناشی از کاهش سطح آب با جفت نمودن دو ماژول هیدرودینامیک و انتقال-پخش از مدل مایک21 تحت 15 سناریو با در نظر گرفتن باد غالب غربوزان در سه سرعت و در 5 تراز مختلف میباشد. تنش تابشی موج با استفاده از ماژول موج نزدیک به ساحل در 15 سناریو اجرا شد و به عنوان ورودی در مدلهای هیدرودینامیک بهکار گرفته شد. با مدلسازی شوری در سال شاخص 1390 در تراز 5/26 متر، ضریب پخش استخراج و از آن در سایر مدلسازیها استفاده گردید. نتایج مدلسازی در بیشتر سناریوها بیانگر جابجایی آلاینده در راستای باد غالب از غرب به شرق در مزرعه جنوب غربی و جابجایی آلاینده مخالف جهت باد غالب و از شرق به غرب در مزرعه شمال شرقی میباشد. عمدتاً افزایش سرعت باد و کاهش تراز آب سبب افزایش میزان فاصله بهینه و کاهش مدت زمان رقیقشدگی آلاینده میگردد. بیشینه میانگین فاصله بهینه در مزرعه شمال شرقی و جنوب غربی بهترتیب 487 و 2615 متر در تراز 28 متر برآورد گردید. کمینه میانگین فاصله بهینه در مزرعه شمال شرقی و جنوب غربی بهترتیب 194 و 999 متر و در ترازهای 5/26 و 26 متر برآورد گردید. بهمنظور کاهش بلایای بومشناختی و اقتصادی ناشی از اثرات کاهش سطح آب دریای کاسپی بر فاصله بهینه مزارع در آینده، توصیه میگردد نسبت به جانمایی مجدد مزارع پرورش ماهی در خلیج گرگان اقدام گردد.
خلیج گرگان,فاصله بهینه,کاهش سطح آب,مزارع پرورش ماهی,مدلسازی
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118407.html
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118407_ea1bac9f48c14af7fb869ddb7c8dcf60.pdf
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
28
1
2019
04
21
مقایسه، تعیین کیفیت و ارزیابی فساد فیلههای منجمد شده ماهی تیلاپیای نیل (Oreochromis niloticus) وارداتی و پرورش یافته در ایران
59
68
FA
محبوبه
موسایی پور
بهاره
شعبانپور
shabanpour@yahoo.com
پرستو
پورعاشوری
انیسه
جمشیدی
یاسمن
اعتمادیان
10.22092/isfj.2019.118894
یکی از مشکلات فرآوردههای تولیدی از فیلههای منجمد وارداتی ماهی تیلاپیا مانند ناگت، تلخ شدن این فراوردهها طی نگهداری در شرایط انجماد است. لذا در این تحقیق، کیفیت فیلههای منجمد تیلاپیای وارداتی با فیلههایی از آنها که در ایران پرورش یافته است طی دو ماه نگهداری ارزیابی و روند فساد در آنها مقایسه گردید. طبق نتایج ارزیابیها (ترکیبات تقریبی، تیوباربیوتوریک اسید (TBA)، اسیدهای چربآزاد (FFA)، هیپوزانتین (HX)، فرمالدئید (FA)، دیمتیلآمین (DMA)، پپتیدهای محلول در تریکلرواستیکاسید (TCA)، حلالیت پروتئین، الکتروفورز، پروفایل اسید چرب) میزان DMA و TCA فیلههای وارداتی به ترتیب 6/0میلیگرم DMA-N در هر 100 گرم نمونه و 35/0میلیمول تیروزین در گرم نمونه بود که نسبت به DMAو TCA فیله پرورشی در زمان صفر (به ترتیب 2/0 میلیگرم DMA-N در هر 100 گرم نمونه و 18/0 میلیمول تیروزین در گرم نمونه) بالاتر و محتوای پروتئین آنها (65/15درصد در فیله وارداتی و 60/18درصد در فیله پرورشی)کمتر بود. در نتیجه، بالا بودن میزان پپتیدها و تولید آنها طی فرایندهای بعدی در فیلههای منجمد وارداتی، میتواند دلیل تلخی فرآوردههای تولید شده از آنها باشد.
ارزیابی کیفیت,شاخصهای فساد,فیله منجمد,مدت ماندگاری
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118894.html
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118894_364636087c043eb8c71b48be425b08c6.pdf
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
28
1
2019
04
21
بررسی فراوانی و شدت آلودگی های انگلی اردک ماهی ( Esox lucius) تالاب انزلی و ارزیابی تاثیر آنها بر شاخص های بیومتریک ماهی میزبان
69
78
FA
سیدفخرالدین
میرهاشمی نسب
فرید
فیروزبخش
f.firouzbakhsh@sanru.ac.ir
مسعود
ستاری
msattari@guilan.ac.ir
محدث
قاسمی
mohades@yahoo.com
10.22092/isfj.2018.117970
آلودگی های انگلی اردک ماهی (<em>Esox lucius</em>) تالاب انزلی و تاثیر آنها روی شاخص های بیومتریک ماهی میزبان مورد ارزیابی قرار گرفت.در مجموع، 4338 عدد انگل از 11 گونه مختلف شامل: <em>Ichthyophthirius mutifiliis </em>(88/21 درصد) ؛ <em>Trichodina </em>sp<em>.</em>(59/8 درصد)؛ <em>Henneguya </em>sp<em>. </em>(78/0درصد)؛ <em>Tetraonchus monenteron </em>(94/60 درصد)؛ <em>Diplostomum spathaceum </em>(44/23 درصد)؛ <em>Rhipidocotyle illense </em>(37/9 درصد)؛ <em>Posthodiplostomum cuticola </em>(78/0 درصد) ؛<em>Raphidascaris acus</em> (41/41 درصد) ؛<em> Rhabdochona helichi </em>(59/8 درصد)؛ <em>Eustrongylides excisus</em> (34/2 درصد) و <em>Lernea cyprinacea </em>(13/3 درصد) شناسایی شدند. آلودگی اردک ماهی به گونه <em>P. cuticola </em>برای اولین بار از تالاب انزلی گزارش می شود. با افزایش طول کل، میانگین وزن ماهیان آلوده از 26/54±12/94 گرم به 472/39±68/38 گرم ، فاکتور وضعیت(K) ، از 0/64±0/11 به 0/66±0/06 و شاخص گنادوسوماتیک (GSR) ، از 0/15±0/55 به 0/75±1/88 رسید. ضریب رشد لحظه ای (G)در گروه سنی <sup>+</sup>1 به <sup>+</sup>0 سال ماهیان سالم از بیشترین رشد (617/0) برخوردار بود. در ماهیان آلوده، ضریب رشد لحظه ای دارای نوساناتی در گروههای مختلف سنی بوده ، ازطرفی گروه سنی <sup>+</sup>3 به <sup>+</sup>2 سال دارای ضریب رشد لحظه ای بیشتری (773/0) نسبت به سایر گروهها بود. بین فراوانی آلودگی با برخی شاخص های بیومتریک در ماهیان آلوده اختلاف معنی دار آماری وجود داشت (05/0 p
تالاب انزلی,آلودگی های انگلی,اردک ماهی,شاخص های بیومتریک
https://isfj.areeo.ac.ir/article_117970.html
https://isfj.areeo.ac.ir/article_117970_cfb9cd800dc3d47e12106b622859e0df.pdf
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
28
1
2019
04
21
تعیین رژیم غذایی و فراوانی صدف آنودنت (Anadonta cygnea) در تالاب انزلی
79
94
FA
سید محمد
صلواتیان
علیرضا
ولی پور
valipour32@yahoo.com
شهلا
جمیلی
isfj@areo.ir
صاحبعلی
قربانی
محمد
صیاد بورانی
mohammadborani@yahoo.com
فریبرز
احتشامی
ehteshamei@yahoo.com
مریم
فلاحی کپورچالی
mahyarparvaneh2003@yahoo.com
داریوش
پروانه مقدم
رودابه
روفچایی
roofchaie@gmail.com
سید افشین
امیری سندسی
محمد رضا
رمضانی مامودانی
فریبرز
جمالزاد فلاح
فرشاد
ماهی صفت
10.22092/isfj.2019.118891
<strong> </strong>یکی از گونه های آبزی منحصر به فرد و مهم تالاب انزلی، صدف آنودونت با نام علمی<em>Anodonta cygnea</em><em> </em>می باشد. این صدف بومی تالاب انزلی و رودخانه های ورودی آن و مهمترین دو کفه ای این سیستم آبی است که در سالیان اخیر به دلایل مختلف جمعیت آن به شدت کاهش یافته است. تالاب انزلی اکوسیستم ویژه ای برای پرورش و رشد انواع آبزیان در حاشیه جنوبی دریای خزر بوده ، از طرفی جایگاه ویژه نرمتنان در ارتباط با استفاده سایر موجودات از آنها و کاربردهای صنعتی طبی و نقش پالایشی آب سبب ضرورت بر انجام بررسی رژیم غذایی صدف آنودنت در تالاب انزلی گردید. از ۱۴ ایستگاه مورد بررسی فقط از ۹ ایستگاه که شامل ایستگاه های ورودی تالاب غرب ، بهمبر ، شیجان ، سوسر روگاه ، آبکنار ، ماهروزه ، کرکان ، سیاه کشیم و در نهایت هندخاله بودند صدف آنودنت صید گردید. بیشترین درصد فراوانی و پراکنش در فصول مختلف به ترتیب متعلق به ایستگاه های ورودی تالاب غرب ، بهمبر ، شیجان و سوسر روگاه و بالاترین میانگین سنی در فصول بهار متعلق به ایستگاه بهمبر (7 ساله ها) ، تابستان مربوط به ایستگاه ماهروزه (۸ ساله ها) ، پائیز متعلق به ایستگاه سوسر روگاه (۷ ساله ها) و در نهایت زمستان مربوط به ایستگاه شیجان (8 ساله ها) تعیین گردید. در بررسی آزمایشگاهی از دستگاه گوارش صدف آنودنت تالاب انزلی از ایستگاه های مختلف شناسایی فیتوپلانکتون ها و زئوپلانکتون ها در حد جنس شناسایی شدند. به طور کلی می توان گفت صدف آنودنت در طول سال از شاخه های فیتوپلانکتونی کلروفیتا و باسیلاریوفیتا بیش از سایر شاخه ها تغذیه نموده که بیشترین جنس های فیتوپلانکتونی استفاده شده از شاخه جلبک های سبز <em>Scenedesmus</em> ، <em>Chlorella</em> و <em>P</em><em>andorina</em> از شاخه جلبک های دیاتومه <em>Cyclotella</em> ، <em>Cymbella</em> و <em>Navicula</em> بودند. تغذیه از زئوپلانکتون ها به مقدار اندک و آن هم از راسته های ریشه پایان نظیر <em>Arcella</em> و <em>Amoeba</em> ، از مژکداران <em>Ciliata</em> و در نهایت از روتیفرها <em>Brachionus</em> ، <em>Asplanchna</em> و <em>Rotaria</em> شناسایی گردیدند. براساس شناسایی جنس یستر می توان گفت جنس بستر مناسب از نوع ماسه ای با مقداری گل می باشد که دامنه تغییرات سیلت-رس در ایستگاه ها از 2/3±8/80 تا 2/2±64/97 درصد متغیر می باشد. در بررسی رژیم غذایی صدف آنودنت مشخص شد از آنجایی که صدف های فوق از طریق فیلتراسیون اقدام به تغذیه می نمایند (گزینش غیر انتخابی) از اینرو با توجه به سنین مختلف و فراوانی در محیط زندگی در وهله اول (بیش از ۹۰ درصد) شاخه های فیتوپلانکتونی ریز جثه از ابعاد ۵ تا 20 میکرون (شاخه هایی نظیر کلروفیتا ، باسیلاریوفیتا و سیانوفیتا) و در مرحله بعد (حدود 10 درصد) از زئوپلانکتون های ریز جثه از سایز ۵ تا 30 میکرون (راسته هایی نظیر مژکداران ، ریشه پایان ، روتیفرها و کلادوسرا و همچنین مواد دیتریتی که در این ابعاد می باشند) را مورد مصرف قرار می دهند.
رژیم غذایی,تالاب انزلی,فراوانی,صدف آنودونت,Anadonta cygnea
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118891.html
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118891_5f0af7b72abb63214756ac3b410a0a95.pdf
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
28
1
2019
04
21
جایگزینی پودر ماهی با درصدهای مختلف سیلاژ تخمیری حاصل از پودر ماهی کیلکا آنچوی بر فاکتور رشد و قابلیت هضم پروتئین خوراک قزل آلای رنگین کمان
95
106
FA
آی ناز
خدانظری
عبدالمجید
حاجی مرادلو
a_hajimoradloo@gau.ac.ir
رسول
قربانی
ghorbainaserabadi@yahoo.com
10.22092/isfj.2019.118889
هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر سیلاژ زیستی بر فاکتور رشد و قابلیت هضم ظاهری پروتئین خوراک ماهی قزل آلای رنگین کمان بود. در این تحقیق پودر ماهی کیلکا آنچوی چرخ شده با 25 درصد آرد گندم مخلوط و سپس با میکروارگانیسم ها (10<sup>8</sup> سلول در هر میلی لیتر) تلقیح و سپس در دمای 37 درجه سانتیگراد به مدت 14 روز نگهداری شد. تخمیر ماهی کیلکا منجر به افزایش میزان رطوبت در انتهای دوره تخمیر گردید. میزان خاکستر در پودر ماهی تخمیری دو برابر آن از قبل تخمیر بود. مقدار فیبر و چربی خام در پودر ماهی تخمیری به ترتیب کاهش و افزایش یافت (05/0>p). جایگزینی پودر ماهی با سیلاژ ماهی تخمیری (0، 25، 50، 75 و 100%) تفاوت معنیداری را در فاکتورهای رشد و قابلیت هضم ظاهری پروتئین ماهی قزلآلای رنگینکمان نشان داد (05/0>p). ماهیان تغذیه شده با 25 درصد سیلاژ تخمیری در غذا بهترین فاکتور رشد و قابلیت هضم ظاهری پروتئین را نشان داد (05/0>p). نتایج مطالعه حاضر نشان داد که آرد ماهی تولیدی به روش تخمیر میتواند به عنوان جایگزین مناسب غذای ماهی قزل آلای رنگین کمان استفاده گردد.
سیلاژ تخمیری,قزل آلای رنگین کمان,خصوصیت کیفی,فاکتور رشد,قابلیت هضم ظاهری پروتئین
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118889.html
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118889_3ae240700e0b44205d10fa18fc440dcd.pdf
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
28
1
2019
04
21
تاثیر همزمان تراکم پرورش، سم آفلاتوکسین B1 و مخلوط پودر گیاهان دارویی بر فیزیولوژی گوارش ماهی قزل-آلای رنگینکمان (Onchorhynchus mykiss)
107
117
FA
زهرا
محمودی کیا
احمد
ایمانی
a.hmani@urmia.ac.ir
کوروش
سروی مغانلو
sarvimoghanlou@urmia.ac.ir
مزدک
رازی
10.22092/isfj.2019.118888
در این پژوهش اثر تراکمهای مختلف نگهداری و سم آفلاتوکسین B<sub>1</sub> به همراه ترکیب پودر آویشن شیرازی و رزماری بر فیزیولوژی گوارش ماهی قزلآلای رنگینکمان بررسی شد. بدین منظور 600 قطعه ماهی با میانگین وزنی 3±90 گرم، در 6 تیمار شامل (1) تراکم پرورش kg.m<sup>-3</sup> 15- تغذیه با جیره غذایی فاقد سم آفلاتوکسین، (2) تراکم پرورش kg.m<sup>-3</sup> 45- تغذیه با جیره غذایی فاقد سم آفلاتوکسین، (3) تراکم پرورش kg.m<sup>-3</sup> 15- تغذیه با جیره غذایی حاوی ppb 50 سم آفلاتوکسین، (4) تراکم پرورش kg.m<sup>-3</sup> 45- تغذیه با جیره غذایی حاوی ppb 50 سم آفلاتوکسین، (5) تراکم پرورش kg.m<sup>-3</sup> 15- تغذیه با جیره غذایی حاوی 4% پودر گیاهان آویشن و رزماری و ppb 50 سم آفلاتوکسین و (6) تراکم پرورش kg.m<sup>-3</sup> 45- تغذیه با جیره غذایی حاوی 4% پودر گیاهان آویشن و ppb 50 سم آفلاتوکسین، تقسیم شدند. فعالیت آلکالین پروتئاز، لیپاز و آمیلاز تحت تاثیر تراکم پرورش بطور معنیداری افزایش یافت (05/0>p). همچنین، بیشترین میزان فعالیت آنزیم آمیلاز و آلکالین پروتئاز متعلق به گروه تغذیه شده با جیره غذایی فاقد پودر گیاهان دارویی پرورش یافته در تراکم Kg/m<sup>3</sup> 45 بود (05/0>p). میزان فعالیت آنزیم لیپاز ماهیان تغذیه شده با جیره غذایی حاوی پودر گیاهان دارویی بطور معنیداری کمتر از ماهیان گروه مقابل بود (05/0>p). بررسیهای بافت شناسی نشان داد که پرزهای روده ماهیان پرورشی در تراکم بالا (کیلوگرم ماهی بر مترمکعب) و تغذیه شده با جیره غذایی دارای ppb 50 آفلاتوکسین دچار تخریب شد. اما افزودن ترکیب پودر آویشن و رزماری مانع بروز این عارضه شد. بنظر میرسد بافت روده توانایی تحمل شرایط تنشی ازدحام بالا را دارد، اما اگر این ازدحام با آلودگی جیره غذایی با آفلاتوکسین همراه گردد، برای ماهی قابل تحمل نیست. البته، بررسیهای تکمیلی نظیر سنجش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی بافت روده برای درک بهتر سازوکار این تغییرات توصیه میشود.
بافت شناسی,بخش پیشین روده,رزماری,آویشن,قزلآلای رنگینکمان
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118888.html
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118888_3300593d816ed2062a8d2f434d284f04.pdf
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
28
1
2019
04
21
مقایسه سمیت سه نوع محصول تجاری از نانو ذرات نقره کلوییدی در لارو بارناکل Amphibalanus amphitrite
119
129
FA
فاطمه
صادقی
مرتضی
یوسف زادی
سکینه
مشجور
10.22092/isfj.2019.118887
در این پژوهش تاثیر سمیت سه نمونه محصول تجاری از نانو ذرات نقره کلوییدی تولید شده توسط شرکتهای US NANO، Pioneers، نانو نصب پارس، بر لارو بارناکل <em>Amphibalanus amphitrite</em> با استفاده از استاندارد OECD ارزیابی گردید. این سختپوستان از نظر اقتصادی و نیز اکولوژیک حائز اهمیت میباشند. در این تحقیق میزان LC<sub>50</sub> در طی 24 ساعت برای مراحل ناپلیوسیII ، III، IV،V ، VI این بارناکل نسبت به سمیت سه نمونه نانو ذرات نقره کلوییدی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل حاکی از آن است که میزان LC<sub>50</sub> نانوذره نقره شرکت US NANO برای ناپلیوسهای II، III، IV،V ، VI به ترتیب، 077/0، 046/0، 071/0، 006/0، 009/0 میکروگرم در میلیلیتر و میزان LC<sub>50</sub> نانوذره نقره Pioneers برای ناپلیوس های II، III، IV، V، VI به ترتیب، 122/0، 5/0، 402/0، 013/0، 023/0 میکروگرم در میلیلیتر بود. میزان LC<sub>50</sub> نانوذره نقره نانو نصب پارس نیز برای ناپلیوسهای II،III ، IV، V، VI به ترتیب، 259/0، 037/0، 018/0، 019/0، 017/0 میکروگرم در میلیلیتر ارزیابی شد. این نتایج نشان میدهد که نانوذره نقره تولیدی شرکت US NANO، دارای بیشترین سمیت بر روی تمام مراحل لاروی بارناکلها بوده است و میبایست در ارتباط با مدیریت زیست محیطی محصولات تولیدی نانوذرات نقره بازنگریهای بیشتری اعمال گردد.
نانو ذرات نقره,ناپلیوس بارناکل,LC50
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118887.html
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118887_1a7df776deeb5e8f42bbdd59b27df052.pdf
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
28
1
2019
04
21
تاثیر لسیتین سویای جیره بر شاخصهای رشد، بازماندگی، تغذیه ای و فاکتورهای خونی صبیتی جوان (Sparidentex hasta)
131
143
FA
اسمعیل
پقه
جاسم
غفله مرمضی
jmarammazi@yahoo.com
ناصر
آق
agh1960@gmail.com
فرزانه
نوری
yalda.45@gmail.com
ابوالفضل
سپهداری
asepahdari@yahoo.com
منصور
طرفی موزانزاده
10.22092/isfj.2019.118886
مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات چهار سطح لسیتین سویا (0، 3، 6 و 9 درصد جیره) در جیره غذایی با سطوح پروتئین و انرژی یکسان (50 درصد پروتئین و kj/g 5/18 انرژی) بر شاخصهای رشد، تغذیهای و خونی بچه ماهیان صبیتی (<em>Sparidentex</em> <em>hasta</em>) با وزن اولیه 16/0±90/37 گرم انجام گرفت. پس از پایان دوره 56 روزه پرورش، نتایج نشان داد با افزایش مقدار لسیتین از صفر تا 6 درصد شاخصهای رشد افزایش یافته بود، ولی با افزایش سطح لستین جیره غذایی از 6 به 9 درصد از مقادیر شاخصهای رشد کاهش یافت. بیشترین مقادیر در شاخصهای میانگین وزن نهایی (99/2±19/86 گرم)، میانگین افزایش وزن (06/3±41/48 گرم و ضریب رشد ویژه (SGR) (07/0±47/1) در تیمار جیره غذایی 6 درصد لسیتین بدست آمد؛ که این مقادیر با مقادیر بدست آمده در جیره شاهد اختلاف معنیدار داشت (05/0>p). شاخصهای بازماندگی، ضریب تبدیل غذایی و ضریب بازده و فاکتورهای خونی مورد مطالعه در تیمارهای مختلف تغییر معنی داری نداشتند (05/0<p). نتایج این تحقیق نشان داد، استفاده از لسیتین سویا در سطح 6 درصد در ترکیب جیره غذایی بچه ماهیان صبیتی جهت بهبود شاخصهای رشد این گونه مناسب است.
لسیتین سویا,صبیتی,رشد,فاکتورهای خونی
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118886.html
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118886_ad461615213c75b2224747b6c297d068.pdf
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
28
1
2019
04
21
شناسایی عوامل موثر بر روی راندمان حلقه تولید زنجیره ارزش تون ماهیان در ایران
145
153
FA
محب علی
سیستانی
افشین
عادلی
afshinadeli@gau.ac.ir
سید ابوالقاسم
میرا
10.22092/isfj.2019.118885
در این پژوهش تلاش شده تا عوامل موثر بر روی راندمان حلقه تولید (عمل آوری و کنسروسازی) زنجیره ارزش تون ماهیان و شبه تون ماهیان شناسایی شوند. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه ی گردآوری داده ها، توصیفی و پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق، صاحبان، اعضای هیات مدیره، مدیران عامل و کارشناسان تولید این صنعت بوده اند که در طی دوره زمانی دو ساله منتهی به سال 1397 انجام شده است. ابزار جمع آوری داده های این تحقیق، پرسشنامه بوده است که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. ابتدا با مرور ادبیات موضوع، تعداد 41 مانع شناسایی شد که پس از حذف عوامل تکراری، 28 متغیر استخراج گردید. در نهایت با استفاده از نظر خبرگان تعداد 21 متغیر به عنوان موانعی که باعث کاهش راندمان حلقه تولید زنجیره گردیده است شناسایی شدند. همچنین با استفاده از تجزیه و تحلیل آماری و به کارگیری آزمون آماری علامت، تعداد 19 عامل به عنوان موانع اصلی شناسایی و با استفاده از آزمون فریدمن رتبه بندی شد. مشکلات در تامین مواد اولیه (کیفیت، قیمت و پایداری تامین)، مشکلات در تامین منابع مالی، ضعف در تولید محصولات متنوع با توجه به بازار هدف، بالا بودن هزینه های فروش محصولات تولید، چهار مانع موثر حلقه تولید زنجیره ارزش تون ماهیان و شبه تون ماهیان بوده است که با مشخص شدن این موانع و اولویتبندی آنها می توان برنامهریزی لازم برای مدیریت آنها با هدف افزایش راندمان حلقه تولید این صنعت را میسر نمود و با ارائه راهکارهای مناسب جهت مدیریت موانع با اولویت بالاتر، افزایش راندمان این صنعت و پایداری اقتصادی آن در آینده را میسر ساخت.
عوامل موثر,حلقه تولید,زنجیره ارزش,تون ماهیان و شبه تون ماهیان
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118885.html
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118885_82f79338df53c82dbeb8c627bafa05a2.pdf
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
28
1
2019
04
21
بررسی تغییرات الگوهای خودهمبستگی مکانی کلروفیل آ در تالاب بین المللی چغاخور با استفاده از شاخص لکه های داغ (Gi*) و سنجش از دور
155
164
FA
احمدرضا
پیرعلی زفره ئی
سیدعلی اکبر
هدایتی
سعید
پورمنافی
امید
بیرقدار کشکولی
رسول
قربانی
ghorbainaserabadi@yahoo.com
10.22092/isfj.2019.118978
منابع آبی ساکن نظیر تالاب ها علاوه بر اهمیت اقتصادی و اجتماعی از نظر اکولوژیک نیز منابعی با ارزش در تولید آبزیان بشمار می آیند. ضرورت پایش و آگاهی از توزیع مکانی و زمانی کلروفیل آ به دلیل تاثیرات آن در محیطهای آبی از اهمیت اساسی در مطالعات زیست محیطی برخوردار است. در رویکرد نوین این قبیل مطالعات، استفاده آمار فضایی جایگاه ویژه ای دارد. این مطالعه با هدف پایش وضعیت مقادیر کلروفیل آ در تالاب بین المللی چغاخور با استفاده از آمار فضایی و شاخص لکه های داغ مبتنی بر سنجش از دور می باشد. بدین منظور داده های ماهواره ای غلظت کلروفیل آ از لندست 8 در سال 2017 تهیه گردیدند و سپس توسط تکنیکهای آمار فضایی موران جهانی و محلی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج موران جهانی نشاندهنده ی خودهمبستگی قوی و توزیع خوشه ای داده ها بود که در فصل بهار از قوی ترین و در فصل پاییز از ضعیف ترین خودهمبستگی، برخودار بود. نتایج موران محلی، حاکی از تعداد بالای خوشه های بالا-بالا مقادیر غلظت کلروفیل آ در فصل بهار نسبت به پاییز بود. این امر در اطراف تالاب بویژه نواحی غربی و جنوبی بارزتر بود؛ که می تواند ناشی از فعالیت های متمرکز دراین نواحی باشد. همچنین تاثیر و نقش عوامل اقلیمی و محیطی پیرامون تالاب نیز می تواند قابل ملاحظه باشد. در مجموعنتایج این مطالعه کارایی این آماره را در شناسایی نقاط بحرانی و تفکیک مناسب، بر اساس اصول آمار فضایی به خوبی نشان داد و می تواند به عنوان الگویی در پارامترهای اکولوژیک در سایر منابع آبی کشور بکار گرفته شود.
کلروفیل آ,آزمون موران,شاخص لکه های داغ,تالاب چغاخور,خودهمبستگی فضایی
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118978.html
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118978_b270de52c5cb2dc6193044046e04e95f.pdf
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
28
1
2019
04
21
اثر مجزا و ترکیبی عصارههای کاسنی (Cichorium intybus) و علفچای (Hypericum perforatum) بر شاخص های ایمنی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
165
176
FA
لیلا
فرض الهی
کوروش
سروی مغانلو
احمد
ایمانی
a.hmani@urmia.ac.ir
10.22092/isfj.2019.119048
این تحقیق با هدف بررسی تاثیر عصاره های کاسنی (<em>Cichorium intybus</em>) و علفچای (<em>Hypericum</em> <em>perforatum</em>) بر شاخص های ایمنی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی ماهی قزل آلای رنگین کمان انجام گرفت. برای این منظور 720 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان به وزن متوسط 5±100 گرم بصورت تصادفی میان چهار گروه آزمایشی شامل جیره شاهد و جیرههای حاوی 3% عصاره کاسنی، 3% عصاره علف چای و ترکیب %5/1 عصاره کاسنی و %5/1 عصاره علفچای تقسیم شدند. آزمایش به مدت 12 هفته بطول انجامید. شاخصهای ایمنی سرم شامل فعالیت آنزیم لیزوزیم، جایگزین کمپلمان و سطح ایمونوگلوبولین کل به همراه فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی مانند کاتالاز (CAT)، سوپراکسید دیسموتاز (SOD) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) کبد سنجیده شد. بر اساس نتایج بدست آمده، افزودن 3% عصاره کاسنی به جیره غذایی موجب افزایش معنیدار میزان ایمونوگلوبین کل و فعالیت آنزیم لیزوزیم نسبت به گروه شاهد شده است (05/0>p). بالاترین میزان فعالیت جایگزین کمپلمان در تیمار حاوی ترکیب %5/1 عصاره کاسنی و %5/1 عصاره علفچای مشاهده شد. افزودن مجزا و ترکیبی عصارههای هر دو گیاه کاسنی و علف چای به جیره غذایی نیز منجر به افزایش فعالیت آنزیمهای SOD و GPX نسبت به جیره شاهد گردید (05/0>p). بیشترین و کمترین فعالیت آنزیم کاتالاز نیز به ترتیب در گروه شاهد و تیمار %3 علف چای مشاهده شد (05/0>p). نتیجه آنکه، افزودن %3 عصاره گیاه کاسنی به جیره غذایی باعث بهبود شاخصهای ایمنی و %3 علف چای منجر بر افزایش سطح فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی ماهی قزل آلای رنگین کمان شد.
کاسنی,علف چای,ایمنی,آنزیمهای آنتی اکسیدانی,قزل آلای رنگین کمان
https://isfj.areeo.ac.ir/article_119048.html
https://isfj.areeo.ac.ir/article_119048_8c2e1b4cb16397f39e0c44c92d5190c1.pdf
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
28
1
2019
04
21
بررسی قابلیت ریزجلبک Chlorella vulgaris برای حذف نیترات و فسفات درغلظت و شرایط محیطی متفاوت با استفاده از رویه سطح پاسخ
177
187
FA
آریا
وزیرزاده
vazir@ut.ac.ir
حامد
مقدس زاده
10.22092/isfj.2019.118936
به منظور بررسی کارایی ریزجلبک <em>Chlorella vulgaris</em> در حذف نیترات و فسفات آب، با استفاده از رویه سطح پاسخ، تعداد 20 آزمایش طراحی شد و اثرات غلظت نیترات و فسفات اولیه و دوره نوری و برهمکنش آنها بررسی شد. مهمترین عوامل موثر بر کارایی حذف نیترات شامل غلظت نیترات، دوره نوری و برهمکنش دوره نوری- فسفات بود. بیشینهی کارایی حذف نیترات (42/49 درصد) در شرایطی به دست آمد که غلظت اولیهی نیترات (1500 میلیگرم بر لیتر)، غلظت اولیهی فسفات (40 میلیگرم بر لیتر) و دورهی نوری (16ساعت) بودند. غلظت فسفات، طول دوره نوری و برهمکنش غلظت فسفات- نیترات و فسفات- دوره نوری مهمترین فاکتورهای تاثیر گذار بر کارایی حذف فسفات بودند. بیشینهی کارایی حذف فسفات (61/41 درصد) در شرایطی به دست آمد که غلظت اولیهی نیترات (2250 میلیگرم بر لیتر)، غلظت اولیهی فسفات (60 میلیگرم بر لیتر) و دورهی نوری (24 ساعت) بودند.
حذف نیترات,حذف فسفات,دوره نوری,C. vulgaris,رویه سطح پاسخ
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118936.html
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118936_41bd51b88b050c8d2ab456fda8a39118.pdf
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
28
1
2019
04
21
اثر ترکیبات زیست فعال آویشن شیرازی (Zataria multiflora)بر کیفیت روغن استخراجی از زائدات ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)در طول نگهداری
189
200
FA
فاطمه
شرفی
سید مهدی
حسینی
محمود
ناصری
mahmoodnaseri@gmail.com
سید محمد
موسوی
10.22092/isfj.2019.118959
در این پژوهش، کیفیت نگهداری روغن استخراجی از زائدات ماهی قزلآلای رنگینکمان ( (<em>Oncorhynchus mykiss</em>با استفاده از ترکیبات زیست فعال گیاه آویشن شیرازی <em>(</em><em>Zataria multiflora</em>) مور بررسی قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی در این تحقیق شامل تیمار شاهد (فاقد عصاره یا اسانس)، تیمارهای با غلظت 600 و 1200 قسمت در میلیون عصارهی آویشن شیرازی و تیمارهای با غلظت 600 و 1200 قسمت در میلیون اسانس آویشن شیرازی بودند. نمونههای روغن وارد لولههای آزمایش شده، پس از پیچیده شدن در ورقهای آلومینیومی در دمای 50 درجهی سانتیگراد انکوبه و در روزهای 0، 3، 6 و 9 آزمایش شدند. مقایسهی نتایج بدست آمده از تیمارهای با غلظت 600 و 1200 قسمت در میلیون عصاره و اسانس با تیمار شاهد نشان داد که تعدادی از شاخصهای شیمیایی روغن ها شامل عدد پراکسید (52/25 میلی اکی والان بر میلی گرم) و قهوهای شدن غیر آنزیمی (93/0) در روز 9 دورهی نگهداری در تیمار اسانس با غلظت 1200 قسمت در میلیون از کمترین مقدار برخوردار بودند درحالیکه تعدادی دیگر از شاخص ها شامل میزان مواد واکنش گر با تیوباربیتوریک اسید (09/0 میلی گرم مالون آلدئید بر کیلوگرم)، اسیدهای چرب آزاد (08/0 درصد اولیک اسید) و عدد آنزیدین (30/1) در روز 9 دورهی نگهداری در تیمارهای عصاره و اسانس 600 قسمت در میلیون کمترین مقدار را داشتند. از طرف دیگر مقایسهی مقادیر شاخصهای کیفی اندازه گیری شده در تیمار شاهد و سایر تیمارها در روز 9 دورهی نگهداری نشان داد که تقریبا همهی شاخص ها در تیمار شاهد مقادیر بیشتری داشتند که نشان دهندهی فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره و اسانس گیاه آویشن شیرازی در کاهش سرعت فساد اکسیدانی و افزایش ماندگاری روغن های حاوی این عصاره و اسانس می باشد.
اسانس,آویشن شیرازی,روغن زائدات,عصاره,ماهی قزلآلا
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118959.html
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118959_0b797fbbb4faf7d4aec57048c6e962dc.pdf
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
28
1
2019
04
21
بررسی تغییرات رژیم غذایی ، شاخص های تغذیه ای و درصد بروز ایکتیوفتریوزیس در ماهی خیاطه (Alburnoides bipunctatus) رودخانه کلیبرچای
201
204
FA
ناصر
حاجی پور
محمدرضا
سیف ریحانی
بیژن
اسمعیل نژاد
10.22092/isfj.2018.117958
رژیم غذایی,ماهی خیاطه,کلیبرچای,ایکتیوفتیروس مولتی فیلیس
https://isfj.areeo.ac.ir/article_117958.html
https://isfj.areeo.ac.ir/article_117958_7bd8a151c1305d7149edb2dbb63c7cac.pdf
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
28
1
2019
04
21
بررسی تغییرات ریختی ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758) در طول سواحل جنوبی دریای خزر
205
209
FA
امید
جعفری
سید علی اکبر
هدایتی
hedayati@gau.ac.ir
مهرشاد
زین العابدینی
هادی
پورباقر
poorbagher@ut.ac.ir
رسول
قربانی
ghorbainaserabadi@yahoo.com
حسینعلی
عبدالحی
abdolhay@yahoo.com
10.22092/isfj.2019.118388
تحقیق حاضر با هدف بررسی تغییرات فنوتیپی ماهی کپور معمولی به عنوان گونه با ارزش اقتصادی در حوضه جنوبی دریای خزر به اجرا در آمد. به این منظور در فصل زمستان 1394 تعداد 74 نمونه ماهی کپور معمولی از مناطق انزلی، میانکاله و گمیشان جمعآوری و اطلاعات مورفومتریک آنها استخراج گردید. نتایج حاصل از آزمون تجزیه یک طرفه واریانس بیانگر تنوع بالای صفات فنوتیپی کپور معمولی بین مناطق مورد بررسی بود (23 مورد از 25 صفت). نتایج حاصل از ازمون PCA ویژگی ارتفاع سر را مهمترین پارامتر در شناسایی جمعیتها شناخت. آزمون CA نیز ماهیان مورد بررسی را در سه خوشه از یکدیگر تمیز دادند. بر اساس نتایج بدست آمده میتوان بیان داشت که حداقل سه جمعیت مجزا از ماهی کپور معمولی در سواحل جنوبی دریای خزر وجود دارد که باید در برنامههای تکثیر و رهاسازی ماهی کپور معمولی جهت جلوگیری از همخونی و کاهش برازش ژنتیکی مد نظر قرار گیرد.
ارتفاع سر,دریای خزر,تغییرات فنوتیپی,PCA
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118388.html
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118388_4b96df392efdcf9c440f153f943ba1a4.pdf