TY - JOUR ID - 115070 TI - اندازه گیری و مقایسه سطح فعالیت برخی آنزیمهای گوارشی در لاروماهی آزاد دریای خزر و ماهی قزل آلای رنگین کمان در مرحله شروع تغذیه خارجی JO - مجله علمی شیلات ایران JA - ISFJ LA - fa SN - 1026-1354 AU - زمانی, عباس AU - حاجی مرادلو, عبدالمجید AU - مدنی, رسول AU - فرهنگی, مهرداد AU - ویلکی, امیر سعید AD - Y1 - 2007 PY - 2007 VL - 16 IS - 3 SP - 73 EP - 80 KW - لارو KW - ماهی آزاد دریای خزر KW - ماهی قزل آلای رنگین کمان KW - آنزیمهای گوارشی DO - 10.22092/isfj.2007.115070 N2 -   به منظور تعیین قدرت هضمی لاروها در ماهی آزاد دریای خزر و قزل آلای رنگین کمان، فعالیت آنزیمهای گوارشی پپسین، تریپسین، کیموتریپسین، آلفا-آمیلاز، لیپاز و فسفاتاز قلیایی در زمان جذب 3/2کیسه زرده و جذب کامل آن مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی ها نشان داد که در قزل آلای رنگین کمان با جذب 3/2 کیسه زرده سطح فعالیت آنزیمهای مورد مطالعه نسبت به ماهی آزاد بیشتر بوده و بلحاظ آماری اختلاف معنی داری داشتند (05/0P<). در زمان جذب کامل کیسه زرده سطح فعالیت آنزیمهای پپسین، تریپسین، آلفا-آمیلاز، لیپاز و فسفاتاز قلیایی در ماهی آزاد نسبت به قزل آلای رنگین کمان بیشتر بود، ولی فعالیت آنزیمهای پپسین، تریپسین، لیپاز و فسفاتاز قلیایی در دو گونه ماهی بلحاظ آماری اختلاف معنی داری نداشت (05/0(P> و فعالیت آنزیم آلفا-آمیلاز در دوگونه ماهی اختلاف آماری معنی داری را نشان داد (05/0P<). فعالیت آنزیم کیموتریپسین در زمان جذب کامل کیسه زرده در ماهی آزاد نسبت به قزل آلای رنگین کمان کمتر بود ولی از نظرآماری اختلاف معنی داری نداشت (05/0(P>. از نظر زمان شروع غذادهی بررسی ها نشان داد که سطح فعالیت آنزیمهای پپسین، تریپسین، کیموتریپسین و فسفاتاز قلیایی در قزل آلای رنگین کمان بیشتر از ماهی آزاد بود، ولی بین دو گونه، فعالیت آنزیم پپسین اختلاف آماری معنی داری نشان نداد (05/0(P> و آنزیمهای تریپسین، کیموتریپسین و فسفاتاز قلیایی اختلاف آماری معنی داری را نشان دادند (05/0 P<) .فعالیت آنزیم آلفا-آمیلاز در قزل آلای رنگین کمان کمتر از ماهی آزاد بود و بلحاظ آماری اختلاف بین آنها معنی داری نبود (05/0(P>. سطح فعالیت آنزیم لیپاز در هر دوگونه برابر بود. بالابودن فعالیت آنزیمی در ماهی قزل آلای رنگین کمان نسبت به ماهی آزاد در زمان جذب 3/2 کیسه زرده می تواند نشانگر آن باشد که ماهی قزل آلای رنگین کمان توانایی بیشتری در هضم مواد غذایی در این مرحله دارد و یکی از دلایل دریافت نکردن مناسب غذا توسط ماهی آزاد در این مرحله نیز می تواند بعلت پایین بودن فعالیت آنزیمی باشد.  UR - https://isfj.areeo.ac.ir/article_115070.html L1 - https://isfj.areeo.ac.ir/article_115070_32ebeda2cc00b4d983a81e6a055711b1.pdf ER -