TY - JOUR ID - 115111 TI - بررسی اثر بیهوشی اسانس آویشن شیرازی ماهی آزاد دریای خزر و ماهی قزل آلای رنگین کمان پرورشی JO - مجله علمی شیلات ایران JA - ISFJ LA - fa SN - 1026-1354 AU - شریف روحانی, مصطفی AU - حقیقی, مسعود AU - عصائیان, حسین AU - لشتوآقایی, غلامرضا AD - Y1 - 2008 PY - 2008 VL - 16 IS - 4 SP - 99 EP - 106 KW - آویشن شیرازی KW - Zataria multiflora KW - ماهی آزاد KW - قزل آلای رنگین کمان KW - دریای خزر DO - 10.22092/isfj.2008.115111 N2 - بررسی حاضر اولین مطالعه در زمینه اثر بیهوشی اسانس آویشن شیرازی بر روی ماهی در دنیا می باشد. در این تحقیق اثر بیهوش کنندگی غلظتهای 50 و 100 قسمت در میلیون (ppm) اسانس آویشن شیرازی (Zataria multiflora) روی ماهی آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius) با میانگین وزنی 4±40 گرم و ماهی قزل آلای رنگین کمان پرورشی (Oncorhynchus mykiss) با میانگین وزنی 2±15 گرم مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی، درجه حرارت آب 16 تا 17 درجه سانتیگراد، اکسیژن محلول 2/0±7 میلی گرم در لیتر و 8=pH بود. میانگین زمان رسیدن به مرحله بیهوشی کامل در غلظت های 50 و 100 قسمت در میلیون چه در ماهی آزاد و چه در ماهی قزل آلا بترتیب 3 و 2 دقیقه بود و میانگین زمان ایجاد تعادل و زمان برگشت از بیهوشی بترتیب 2 و 3 دقیقه بود. در مقایسه بین زمان ایجاد بیهوشی و زمان برگشت از بیهوشی با غلظت های ppm50 و ppm100 در هر دو نوع از ماهی ها، اختلاف معنی دار وجود داشت (0001/0 >P). ماهی های بیهوش شده با غلظت ppm100 پس از انتقال به آب عاری از اسانس آویشن برای مدت زمان 30 دقیقه آرام بودند و نسبت به محرک ضعیف خارجی (لمسی) واکنشی از خود نشان نمی دادند. در مقایسه میان زمان رسیدن به مرحله بیهوشی و زمان برگشت از بیهوشی با غلظت های مختلف اسانس آویشن، اختلاف معنی داری بین ماهی آزاد و ماهی قزل آلا وجود نداشت (05/0این تحقیق نشان می دهد که اسانس آویشن شیرازی دارای اثرات بیهوش کنندگی است ولی بدلیل ایجاد عوارض شدید تنفسی غیرقابل برگشت و دفرمه شدن ماهی که مغایر با اخلاق شیلاتی است (مرگ همراه با زجر) بکارگیری آن در مقایسه با دیگر مواد بیهوش کننده موجود توصیه نمی شود و فقط از غلظت 15 تا ppm20 می توان بعنوان آرام بخش جهت کاهش استرس به هنگام هر نوع دستکاری ماهی استفاده نمود. UR - https://isfj.areeo.ac.ir/article_115111.html L1 - https://isfj.areeo.ac.ir/article_115111_fb3858c5ef2cf29a41723ce16441dbe1.pdf ER -