TY - JOUR ID - 120169 TI - اثرات جیره غذایی غنی شده با نانوذرات سلنیوم بر عملکرد تولید مثلی مولدین ماده قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) JO - مجله علمی شیلات ایران JA - ISFJ LA - fa SN - 1026-1354 AU - ضیائی نژاد, سعید AU - فلاحت ناصرآباد, عیسی AU - قائدی, علیرضا AU - سیدی, مصیب AU - مرادیان, سید حسین AD - Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 28 IS - 6 SP - 79 EP - 88 KW - نانوذرات سلنیوم KW - هماوری‌ KW - لقاح تخم‌ KW - نرخ تفریخ KW - قزل‌آلای رنگین‌کمان DO - 10.22092/isfj.2019.120169 N2 - در این پژوهش تأثیر نانوذرات سلنیوم بر عملکرد تولید مثلی مولدین ماده قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) مورد بررسی گرفت. پس از سازگاری، ماهیان به چهار تیمار در سه تکرار تقسیم شدند. تیمارها با جیره حاوی صفر(شاهد)، 5/0، 1 و 2 میلی‌گرم نانوذرات سلنیوم در هر کیلوگرم جیره به مدت 60 روز تغذیه شدند و عملیات تکثیر مصنوعی در پایان این دوره انجام گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که بیشترین درصد لقاح در ماهیان تغذیه شده با 2 میلی‌گرم سلنیوم با 30/99 درصد بود که اختلاف معنی‌داری با تیمار شاهد داشت (05/0p<) . لازم به ذکر است که روند افزایشی درصد لقاح همراه با افزایش غلظت نانوذرات سلنیوم مشاهده شد. بیشترین هماوری مطلق در مولدین تغذیه شده با 2 میلی‌گرم سلنیوم بود که اختلاف معنی‌داری با تیمار تغذیه شده با یک میلی‌گرم سلنیوم داشت (05/0p<)، ولی با دو تیمار دیگر اختلاف معنی‌داری نداشت (05/0 p>). بیشترین درصد تفریخ (76/96 درصد) در ماهیان تغذیه شده با 2 میلی‌گرم نانو ذرات سلنیوم بود که اختلاف معنی‌داری با سایر تیمارها داشت (05/0 p<). نتایج بازماندگی نیز نشان داد که بیشترین بازماندگی در ماهیان تغذیه شده با 2 میلی‌گرم نانوذرات سلنیوم بود (79/92)، که اختلاف معنی‌داری را با سایر تیمارها نشان نداد(05/0p>). همچنین در ماهیان تغذیه شده با سطوح مختلف نانوذرات سلنیوم روند افزایشی در میزان بازماندگی همراه با افزایش غلظت نانوذرات سلنیوم مشاهده شد. به طور کلی، افزودن نانوذرات سلنیوم به جیره موجب بهبود کمیت و کیفیت تخمک و عملکرد تولید مثل (درصد لقاح، چشم‌زدگی و تفریخ تخم) در مولدین ماده قزل‌آلای رنگین‌کمان گردید و بر اساس نتایج این تحقیق تیمار ۲ میلی‌گرم نانو ذرات سلنیوم بهترین عملکرد را جهت بهبود شرایط تولید مثلی ماهی قزل آلای رنگین کمان را از خود نشان داد. UR - https://isfj.areeo.ac.ir/article_120169.html L1 - https://isfj.areeo.ac.ir/article_120169_8da51a86d93625cc49f565396d5f2444.pdf ER -