TY - JOUR ID - 127136 TI - اثر فاکتورهای دما، pH و زمان بر پایداری و فعالیت آنتیاکسیدانی آستاگزانتین استخراجشده از میکروجلبک هماتوکوکوس (Haematococcus pluvialis) JO - مجله علمی شیلات ایران JA - ISFJ LA - fa SN - 1026-1354 AU - صفری, رضا AU - میربخش, مریم AU - غفاری, هادی AU - ریحانی پول, سهیل AU - رحمتی, رحیمه AU - ابراهیمزاده, مجید AD - Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 31 IS - 1 SP - 109 EP - 120 KW - میکروجلبک هماتوکوکوس KW - آستاگزانتین KW - دما KW - pH KW - فعالیت آنتیاکسیدانی DO - 10.22092/isfj.2022.127136 N2 - یکی از فاکتورهای مهم در استفاده از رنگدانههای طبیعی در مواد غذایی مختلف، پایداری و حفظ خاصیت آنتیاکسیدانی آنها تحت شرایط تولید و نگهداری است. آستاگزانتین یکی از این رنگدانههای طبیعی است که ریزجلبکها یکی از منابع آن محسوب میشوند. در تحقیق حاضر، پس از استخراج آستاگزانتین از جلبک هماتوکوکوس (Haematococcus pluvialis) به روش ترکیبی (HCL-استون)، اثر پارامترهای دما، pH و زمان بر پایداری و فعالیت آنتیاکسیدانی (فعالیت مهار رادیکال آزاد DPPH و قدرت کاهندگی یون فریک) آن مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر فاکتورهای دما، pH و زمان هر یک به تنهایی و اثرات متقابل بین زمان و دما معنیدار است (05/0>p). اما با این وجود، تاثیرات متقابل pH با زمان، pH با دما و تأثیر متقابل سه فاکتور با یکدیگر بر غلظت و پایداری آستاگزانین معنیدار نبود (05/0