2024-03-28T22:03:31Z
https://isfj.areeo.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=11282
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
22
1
بررسی روند تغییرات زمانی و مکانی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی رسوبات تالاب چغاخور
عیسی
ابراهیمی درچه
پژمان
فتحی
علیرضا
اسماعیلی
ابراهیم
متقی
خاک ازجمله با ارزشترین منابع طبیعی و زیربنای توسعه جوامع متمدن انسانی است. رسوبات بستر اکوسیستمهای آبی نیز با توجه به نقشی که در دریافت مواد آلی، تبادلات موادی و جایگاه استقرار بسیاری از ارگانیزمهای کفزی ایفا میکند از اهمیت فوق العادهای در حیات اکوسیستمهای آبی برخورداراست. بر همین اساس در راستای مطالعات اکولوژیک تالاب چغاخور، در استان چهارمحال و بختیاری، برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی رسوبات این تالاب در ارتباط با کفزیان مورد بررسی قرار گرفت. نمونهبرداری از اردیبهشت تا اسفند ماه سال 1389 در 10 ایستگاه و با 3 تکرار در هر ایستگاه انجام شدکه ترکیب رسوبات تالاب در ایستگاههای مختلف تفاوت چندانی نداشت و اجزاء تشکیل دهنده رسوبات، اختلاف معنیداری را بین ایستگاهها (از نظر مکانی) نشان ندادند. اما تغییرات زمانی اختلاف معنی داری را بین اجزاء تشکیل دهنده رسوبات نشان دادند. بطوری که از فصل بهار به سمت زمستان میزان مواد آلی تالاب افزایش یافته و تفاوت معنیداری بین فصول مختلف مشاهده شد. درصد رطوبت رسوبات نیز در فصول مختلف تفاوت معنی داری را نشان داد. اما تفاوتی در بافت رسوبات مشاهده نشد. همچنین ضریب همبستگی پیرسون، همبستگی مثبتی را در سطح 01/0 بین درصد مواد آلی و درصد رطوبت رسوبات نشان داد که بیانگر ظرفیت بالای نگهداری آب در خاکهای آلی میباشد.
موجودات کفزی
ترکیبات بستر
اکوسیستم آبی
2013
08
23
1
12
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110098_6600072dbce46a6817654f8b7aab6003.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
22
1
اثر بسته بندی با اتمسفر اصلاح شده و عصاره آبی چای سبز بر عمرماندگاری گوشت چرخ شده ماهی کپور نقره ای (Hypophthalmichthys molitrix)
سید حسن
جلیلی
ناصر
صداقت
فاطمه
نوغانی
گوشت چرخ شده کپور نقره ای (Hypophthalmichthys molitrix)(Silver carp minced یا SCM)، محصولی آماده طبخ و با ارزش تغذیه ای بالا، از بازارپسندی مناسب برخوردار بوده و می تواند تا حدودی مشکلات عرضه به صورت کامل این آبزی را کاهش دهد. کوتاهی نسبی عمر ماندگاری از اصلی ترین موانع توسعه تولید صنعتی این محصول است. در این تحقیق تاثیر سه عامل کاهش دما (5 – 3درجه سانتیگراد)، بستهبندی با اتمسفر اصلاح شده (Modified Atmosphere Packaging) (MAP) (به نسبت 50: 5:45 برای گازهای N2:O2:CO2) و عصاره آبی چای سبز (Green Tea Extract) (GTE) (به میزان ppm 1000) برتغییرات شیمیایی و حسی SCM، در مقایسه با بستهبندی معمولی (Aerobic Packaging) (Ap)، بررسی گردیده است. میانگین(± انحراف معیار) کل ترکیبات پلیفنول در GTE مورد استفاده 88/0±33/14 میکروگرم در میلی لیتر بود. نتایج روند تغییرات پراکسید نشان داد که بعد از 4 روز، تیمار با GTE و MAP در مقایسه با AP، اثر محافظت کنندگی معنی داری بر اکسیداسیون روغن موجود در SCM دارند. استفاده از GTE و MAP به صورت جداگانه و ترکیبی موجب کندتر شدن تشکیل اسیدهای چرب آزاد گردید، زیرا برخلاف تیمار AP، افزایش این شاخص فقط در روز 16 بررسی معنیدار بود. مقدار مواد واکنشگر با تیوباربیوتیک اسید (Thiobarbitoric acid reactive substances) (TBARS) نمونه شاهد در روز 16 از حداکثر مجاز گذشته و به میانگین (± انحراف معیار) 21/0± 51/2 میلیگرم رسید. استفاده از GTE اثر قابل ملاحظهای بر روند افزایشی شاخص TBARS نمونهها در مقایسه با AP نداشت. روند تغییرات pH در تمامی تیمارها صعودی بوده و تیمارهای GTE یا MAP، بر تغییرات pH مؤثر نبودند. در ارزیابی حسی، تیمار MAP در مقایسه با تیمار GTE، امتیاز کیفی کل بالاتری کسب نمود و در تمام طول تحقیق تفاوت معنی داری با تیمار ترکیبی نداشت. در مجموع MAP+GTE به عنوان تیمار منتخب و موثر در افزایش عمرماندگاری SCM در شرایط نگهداری در یخچال، توانست زمان ماندگاری را حداقل 4 روز بهبود بخشد.
صنایع غذایی دریایی
پایداری اُکسایشی
عصاره گیاهی
فرآوری ماهی
2013
08
23
13
26
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110099_b1dc8842f08a79f639123f405f23b0da.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
22
1
تاثیر هورمون 17 آلفا متیل تستوسترون بر تغییر جنسیت ماهی کالیکو (Labeotropheous foellobroni )
همایون
حسین زاده صحافی
آریا
اشجع اردلان
جمشید
سیفی
این پژوهش باهدف تغییر جنسیت و تولیدماهیان تک جنس نر تحت تاثیر هورمون 17- بنام علمی Labeotropheous foellobroniدردو مرحله ازرشد ونمو یعنی قبل از بلوغ (لارو) و بعد از بلوغ (مولدین) صورت پذیرفت. با توجه به سوابق این گونه تحقیقات میزان غلظت هورمون براساس قابلیت تحمل این هورمون در ماهیان مشابه درتیمارها مشخص گردید.درگروه لاروها تحت چهارتیمارشامل (250،100،50 ،0 ) میلیگرم هورمون درهر کیلوگرم غذا و گروه دوم (مولدین) نیز تحت چهار تیمار شامل (400، 250، 100، (0) میلیگرم درهر کیلوگرم غذا با سه تکرار دریک دوره 30 روزه قرار گرفتند.هورمون مذکور به روش تبخیر الکلی به غذای ماهیان افزوده شد.درمدت پرورش ماهیان در دمای میانگین (±انحراف معیار) 1±28 درجه سانتیگراد، pHبین 5/7 تا 3/8 و سختی کمتر از10±120 میلی گرم درلیتر نگهداری شدند. اختلاف معنیدار دررشد ماهیان هر یک از تیمارها وجود داشته که رابطه مستقیم با افزایش مقدار هورمون 17-آلفا متیل تستوسترون دارد. همچنین نتایج در گروه لاروها نیز نشان داد که تیماری که با 250 میلی گرم هورمون در کیلوگرم غذا تغذیه شده بودند با میزان حداکثر شاخص های رشد (ضریب رشد ویژه 4/1 SGRو رشد روزانه 5/6ADG) و با تلفات به میزان 3/48درصد ومیانگین نرسازی 7/85 درصد نر، بالاترین میزان تولید ماهی تک جنسی نررادر مقایسه با سایر تیمارها داشت. درگروه دوم یعنی لاروهای حاصل از مولدین نیز تیماری که با 400 میلی گرم هورمون درکیلوگرم غذا مورد تغذیه قرارگرفت با تولید لاروهایی با میزان حداکثرشاخصهای رشد 91/0 SGR=و 6/3 ADG=و با حداقل تلفات به میزان31 درصد و میانگین نرسازی4/65درصد نر بالاترین میزان تولید ماهی تک جنسی نررا درمقایسه با سایرتیمارها را داشت. نتایج تاثیر بکارگیری هورمون17 - آلفا متیل تستوسترون را برنرسازی ماهی سیکلایدکالیکوتاییدکرد. == آلفا متیل تستوسترون روی ماهی سیکلاید کالیکو
ماهی سیکلاید کالیکو
آندوژنی
ماهیان زینتی
هورمونهای جنسی
2013
08
23
27
36
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110100_284f6f7cb36fedfcec79145f9e1b0005.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
22
1
پویایی جمعیت و زیست شناسی تولید مثل ماهی گل خورک ماری (Scartelaos tenuis)
علی
سالارپوری
سیامک
بهزادی
محمد صدیق
مرتضوی
محمد
درویشی
محمد رضا
طاهری زاده
آرموند
کشیشیان
گل خورک ماری (Scartelaos tenuis) از ماهیان شاخص در مناطق گلی جزر و مدی می باشد. نمونه برداری از 2047 ماهی با استفاده از دست صورت گرفت، ویژگی های تولید مثلی و جمعیتی این ماهی بصورت ماهانه از مهر1387 تا شهریور1388 مورد مطالعه قرارگرفت. میانگین (±انحراف معیار) طول این ماهی 6/2±5/11، حداقل و حداکثر طول کل به ترتیب 1/1 و 5/19 سانتیمتر ثبت شدند. پارامترهای رشد ∞L وK برای این گونه به ترتیب43/19 سانتی متر و64/0(در سال) تخمین زده شدند. to این ماهی برابر با 28/0- و بیشینه سن آن 5/ 4 سال محاسبه شد. معادله رشد وان برتالانفی آن ((28/0-)- t)64/0-)exp-1)43/19= L(t) . در مجموع پنج گروه همزاد طولی با میانگین 89/7، 42/11، 86/13، 60/15و 81/16 سانتیمتر طی یکسال تشخیص داده شد، به علاوه بیشینه بازگشت شیلاتی این ماهی درخرداد ماه و به میزان 8/18 درصد بود. مرگ و میر طبیعی (M) گل خورک ماری 51/1 (در سال) تعیین گردید. اوج رسیدگی جنسی برای گل خورک ماری در اردیبهشت ماه بدست آمد. نسبت جنسی ماده : نر به صورت 47/1:0 محاسبه شد و آزمون مربع کای اختلاف معنی داری را نشان دادند. مقدار LM50 بر اساس طول کل، 3/13 سانتی متر بدست آمد. میانگین (±انحراف معیار) هم آوری مطلق، 1939±6742 و همآوری نسبی210±707 عدد تخم برآورد گردید. رابطه طول کل- وزن کل برای گل خورک ماری به صورت 1655/2L0273/0W= به دست آمد، آزمون t بیانگر رشد ایزومتریک این ماهی می باشد. نتایج بیانگر آنست که جمعیت این ماهی در شرایط مطلوبی قرار دارد، اما تهدیدات متوجه این گونه مورد ارزیابی قرار نگرفته است.بدست آمد
گاوماهیان
خصوصیات زیستی
جنگلهای حرا
2013
08
23
37
48
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110101_42981f133e1da7e9e256d45dc0ec2140.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
22
1
تهیه سس ماهی ساردین رنگین کمان (Dussumieria acuta) خشک شده و بررسی خواص شیمیایی و حسی آن
عیسی
شکیب
مرضیه
موسوی نسب
سس ماهی سیالی غلیظ و تیره رنگ است که از تخمیر ماهی در محیطی با نمک زیاد بدست میآید. پیشینه تولید این محصول بسیار طولانی بوده و در نقاط مختلف دنیا با اسامی مختلفی شناخته شده و با روشهای متفاوتی تولید و مصرف میشود. در ایران تولید سس ماهی شامل دو مرحله است در ابتدا از ماهی تازه ساردین رنگین کمان و یا خشک شده عصاره تخمیری یا سورو تولید میشود و در مرحله بعد به این عصاره تخمیری ادویه جات اضافه شده و اصطلاحا سورو پرورانده میشود. این مطالعه برای اولین بار در ایران جهت بررسی فرآیند تهیه سس، از ماهی ساردین رنگین کمان خشک شده و تعیین برخی عوامل موثر بر فرایند تولید و کیفیت محصول انجام شد. جهت انجام این تحقیق، ماهی ساردین رنگین کمان تازه صید شده از مرکز شیلات بندر عباس تهیه گردید و جهت خشک کردن طبیعی با نور آفتاب و تهیه سس ماهی به آزمایشگاه بخش صنایع غذایی دانشگاه شیراز منتقل گردید. در چهار تیمار مورد تحقیق تأثیر فرآیند مکانیکی چرخ کردن ماهی خشک، افزودن نمک در دو سطح 80 و 100 درصد وزن ماهی خشک و همچنین افزودن اسیدسیتریک در سطح دو درصد مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری به وسیله جداسازی فاز آبی به کمک خلاء و کاغذ صافی انجام شد. در مرحله بعد میزان پارامتر های اسیدیته، هدایت الکتریکی، نمک، ازت کل و تری متیل امین روی فاز مایع اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که مقدار اسیدیته، هدایت الکتریکی و ازت کل با گذشت زمان تخمیر افزایش یافت. میزان نمک موجود در فاز آبی جدا شده در طی فرآیند ثابت بود و میزان تری متیلآمین تمامی تیمارها در طی فرایند تخمیر کاهش معنیداری داشتند. افزایش ازت کل نشان دهنده افزایش هیدرولیز پروتئینها و افزایش ارزش غذایی سس ماهی و کاهش میزان تریمتیل آمین نمایانگر کاهش باکتریهای فسادزا در طی فرآیند تخمیر سس ماهی میباشد. در نتایح ارزیابی حسی نیز بالاترین امتیازها از نظر مصرفکنندگان به تیمار کم نمک (80 درصد نمک) تعلق گرفت
فرآوری ماهی
محصولات دریایی
2013
08
23
49
60
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110102_8608c940113097863236ce6e04f6bd08.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
22
1
ساختار ژنتیکی قزل آلای رنگین کمان پرورشی Oncorhynchus mykiss اسپانیایی و آمریکایی
ابوالفتح
علیپور
سالار
درافشان
احمد
قاسمی
ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) مهمترین ماهی پرورشی سردآبی در ایران است. جمعیت پرورشی متفاوتی از کشورهای مختلف وارد ایران شده و در سراسر کشور مزارعی به تکثیر و پرورش آنها مبادرت میکنند. در این مطالعه ساختار ژنتیکی قزل آلای رنگین کمان اسپانیایی و آمریکایی با استفاده از چهار جفت نشانگر ریزماهواره و 30 عدد ماهی از هر جمعیت مورد مطالعه قرار گرفت. به طور کلی دامنه باندی در جایگاههای MY325 ،MM1329 ، OMY77 و OMM1332 بترتیب 178-102، 150-100، 198-122 و204-172 جفت باز بود. میانگین تعداد آلل مشاهده شده در جمعیت اسپانیایی 50/11 و آمریکایی 11 بود. میانگین تعداد آلل موثر در جمعیت اسپانیایی 65/8 و آمریکایی 03/8 محاسبه شد. میانگین هتروزیگوسیتی مشاهده شده در جمعیت اسپانیایی 63/0 و آمریکایی 59/0 بدست آمد. میانگین هتروزیگوسیتی مشاهده شده برای جمعیت آمریکایی و اسپانیایی به ترتیب معادل 59/0 و 63/0 بود میانگین هتروزیگوسیتی مورد انتظار در هر دو گله بسیار نزدیک و حدود 86/0 بود. انحراف معنیدار از تعادل هاردی- وینبرگ در 7 تست (جایگاه×جمعیت) از 8 تست ممکن مشاهده شد. آنالیز مولکولی AMOVA نشان داد که تنها بخش اندکی (7 درصد) از تنوع ژنتیکی بین جمعیت و بخش اعظم آن (93 درصد) درون جمعیتها وجود دارد. میزان شباهت و فاصله ژنتیکی بین جمعیتها بترتیب 83/0 و 18/0 محاسبه شد. شاخص تمایز FST بر مبنای فراوانی آللی بین نمونه های جمعیت اسپانیایی و آمریکایی معادل 012/0 بدست آمد. نتایج آنالیز مولکولی نشان داد که تفاوت معنی داری بین دو جمعیت از نظر این شاخص وجود ندارد. نتایج این تحقیق نشان دادند که اگرچه تنوع ژنتیکی قابل توجهی درون دو جمعیت پرورشی ماهی قزل آلای رنگین کمان اسپانیایی و آمریکایی وجود دارد، اما این دو گله از منظر چهار جایگاه ریزماهواره مورد بررسی بسیار شبیه به یکدیگر بوده و تمایز ژنتیکی اندکی را نشان می دهند
ماهیان سردآبی
تنوع جمعیت
نشانگر
نشانگرهای مولکولی
2013
08
23
61
70
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110103_2268206f6179df6d7ff951ae80bc1fe1.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
22
1
تعیین زمان ماندگاری فیله ماهی کپور نقرهای(Hypophthalmichthys molitrix) تیمار شده با عصاره سیاه دانه (Nigella sativa L.) در طول دوره نگهداری در یخچال
مرضیه
غلامزاده
ابراهیم
حسینی
سهیل
اسکندری
هدایت
حسینی
در تحقیق حاضر برای بررسی برخی از تغییرات شیمیایی، باکتریایی و حسی فیلههای ماهی کپور نقرهای تیمار شده با عصاره سیاه دانه در طول دوره نگهداری در دمای یخچال (1±4)، فیله ماهیها به دو بخش تقسیم شدند. یک گروه در عصاره سیاه دانه با غلظت 1 درصد، که در ارزیابی حسی بالاترین امتیاز را کسب کرده بود، غوطه ور شده و سپس در کیسههای پلی اتیلنی بسته بندی گردیدند. گروه دوم به عنوان شاهد نیز پس از غوطهوری در آب آشامیدنی در کیسههای پلی اتیلنی بسته بندی و تمامی تیمارها در یخچال و در دمای (1±4درجه سانتیگراد) نگهداری شدند. آزمونهای باکتریایی شامل شمارش کلی باکتری های هوازی مزوفیل و باکتریهای سرمادوست و آزمونهای شیمیایی شامل شاخص پراکسید، تیوباربیتوریک اسید، اسیدهای چرب آزاد، مجموع بازهای نیتروژنی فرار به همراه ارزیابی حسی در یک دوره زمانی 15 روزه انجام شد. براساس نتایج حاصل، عصاره سیاه دانه بطور مشخص اکسیداسیون چربیها و تجزیه پروتئینها را در ماهیهای تیمار شده به تعویق انداخت. تعداد باکتریهای سرمادوست و تعداد کلی باکتریهای هوازی مزوفیل در طول دوره نگهداری، در ماهیهای تیمار شده با عصاره سیاه دانه تا روز پانزدهم کمتر از حد قابل قبول پیشنهادی (log cfu/g 7) باقی ماند و فساد میکروبی در این نمونهها نسبت به نمونه شاهد بطور معنیداری کاهش یافت. همچنین نتایج ارزیابی حسی ماهیهای تیمار شده با عصاره سیاه دانه کیفیت بالایی را در طول دوره نگهداری از خود نشان دادند، بطوریکه تا پایان روز پانزدهم از امتیاز خوب جهت مصرف برخوردار بود. نتایج حاصل، نشان دهنده تأثیر ضد اکسیدانی و ضد میکروبی قوی عصاره سیاه دانه روی فیله ماهی کپور نقرهای بود، بطوریکه زمان ماندگاری نمونههای غوطهور شده در عصاره یک درصد سیاه دانه نسبت به نمونه شاهد، در شرایط نگهداری در یخچال به دو برابرونیم افزایش یافت.
کپور نقرهای
عصاره سیاه دانه
زمان ماندگاری
2013
08
23
71
84
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110104_8e8215c99184a5ee085500e29ee9f346.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
22
1
اثر بسته بندی های مختلف بروی ویژگیهای میکروبی، شیمیایی و حسی فیله ماهی تیلاپیا نیل (Oreochromis niluticus Linnaeus, 1758) نگهداری شده در دمای یخچال
فرناز
مشایخی
یزدان
مرادی
اشرف
گوهری اردبیلی
جعفر
محمدزاده میلانی
قربان
زارع گشتی
علیرضا
رضوانی گیل کلائی
در این تحقیق اثر بستهبندیهای مختلف شامل بستهبندی در شرایط خلاء، بستهبندی در شرایط اتمسفر اصلاح شده و بستهبندی هوا بر ویژگیهای میکروبی، شیمیایی و حسی فیله ماهی تیلاپیا نیل نگهداری شده در دمای یخچال مورد بررسی قرار گرفت. نمونهها شامل سه تیمار و سه تکرار بود که به مدت 10 روز در دمای یخچال نگهداری و از نظر تغییرات برخی خصوصیات شیمیایی شامل: Totalو pH و بارمیکروبی(شمارش باکتریهای مزوفیل هوازی) و حسی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که نمونههای بستهبندی شده در شرایط اتمسفر اصلاح شده در پایان دورهی نگهداری، نسبت به بستهبندی در شرایط خلاء و بستهبندی هوا کیفیت بهتری داشتند. تغییرات فاکتورهای شیمیایی و همچنین رشد بار میکروبی نیز در نمونههای بستهبندی شده در اتمسفر اصلاح شده در مقایسه با دو نوع بستهبندی دیگر کندتر بود. با توجه به نتایج میتوان نتیجهگیری کرد که بستهبندی فیله ماهی تیلاپیا نیل تحت شرایط اتمسفر اصلاح شده باعث افزایش زمان ماندگاری شده و مدت نگهداری و عرضه فیله تازه ماهی را افزایش می دهند. Volatile Nitrogen (TVN), Peroxide Value (PV)
صنایع غذایی دریایی
کیفیت ماهی
فرآوری
2013
08
23
85
100
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110105_8e327eaafa5ccbb940f8e20086d25fa1.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
22
1
تأثیر سطوح مختلف پروتئین و چربی جیره بر عملکرد رشد بچه ماهی سفید دریای خزر (1901 Rutilus frisii kutum Kamensky,)
زهرا
محمودی
حمید
علاف نویریان
بهرام
فلاحتکار
مجید رضا
خوش خلق
در یک آزمایش تغذیه ای، تاثیر جیره غذایی با سه سطح پروتئین (40 ،35 ،30 درصد) و سه سطح چربی (14 ،12 ،10 درصد) به منظور تعیین سطح مناسب پروتئین و چربی در تغذیه ماهی سفید دریای خزر بررسی شد. 675 عدد ماهی با میانگین (± انحرافمعیار ) وزن 01/0 ± 15/1 گرم به طور تصادفی در 27 آکواریوم 45 لیتری (20×15×15سانتیمتر) توزیع و چهار بار در روز به مدت 8 هفته تغذیه شدند. نتایج نشان داد که تقابل بین پروتئین و چربی تفاوت معنیداری در هیچ یک از پارامترهای رشد ایجاد نکرد. با افزایش پروتئین تا 35 درصد، وزن افزایش یافت و سپس بطور معنیداری کاهش پیدا کرد. افزایش وزن (WG)، نرخ رشد ویژه (SGR) و افزایش وزن روزانه (ADG) ماهیان تغذیه شده با 35 و 40 درصد پروتئین با افزایش چربی جیره افزایش پیدا کرد، اما بازده پروتئین با افزایش پروتئین کاهش یافت و ماهیان تغذیه شده با 40 درصد پروتئین و 10 درصد چربی کمترین ابقاء پروتئین (PPV) را داشتند. بازده چربی (LER) ماهیان تغذیه شده با سطوح 30 و 35 درصد پروتئین با افزایش چربی بطور معنیداری کاهش پیدا کرد. ماهیان تغذیه شده با 35 درصد پروتئین و 10 درصد چربی بالاترین میزان ابقاء چربی (LPV) را نسبت به سایر تیمارها داشتند. نتایج مربوط به آنالیز ترکیبات بدن مشخص ساخت پروتئین جیره تفاوت معنیداری در بین تیمارها ایجاد نکرد ولی با افزایش چربی جیره، چربی بدن افزایش پیدا کرد و بیشترین مقدار چربی در بچه ماهیان تغذیه شده با سطح 35 درصد پروتئین و 14 درصد چربی مشاهده شد. بقا در تمام تیمارها 100 بود. با توجه به نتایج این تحقیق به نظر می رسد ماهی سفید میتواند از سطوح بالای 14 درصد چربی در جیره بدون تأثیر منفی بر رشد استفاده نموده و جیره با 35 درصد پروتئین و 14 درصد چربی برای رشد بچه ماهی سفید در محدوده وزنی مطالعه شده مناسب است.
پرورش ماهی
رشد
چربی
کور ماهیان
2013
08
23
101
116
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110106_902302a0c1766742896c6c4daae1b8d6.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
22
1
مقایسه نسبت جایگزینی کپور ماهیان هندی با کپورماهیان مرسوم در استخر خاکی استان خوزستان
سیدعبدالصاحب
مرتضوی زاده
فرخ
امیری
محمد
یونس زاده فشالمی
همایون
حسین زاده صحافی
حسین
هوشمند
به منظور متنوع نمودن تولید کپور ماهیان در ایران، در اردیبهشت ماه سال 1388، بچه ماهیان انگشت قد 3 گونهی کاتلا ( Catla catla) روهو (Labeo rohita) ومریگال (Cirrhina Mrigala) با وزن متوسط (انحراف معیار)بترتیب1/4±4/25، 5/3±6/36 و5/4±8/58 گرم همراه با بچه ماهیان فیتوفاگ، آمور، بیگ هد و کپور معمولی براساس یک طرح بلوک کاملا تصادفی با 4 تیمار و3 گرم تکرار پرورش داده شدند. تیمارها ترتیب تیمار شاهد که ترکیب ماهیان شامل: کپور ماهیان چینی (فیتوفاگ، بیگ هد و آمور) وکپور معمولی با تراکم وترکیب معمول در استان خوزستان بود وتیمارهای بعدی بترتیب جایگزینی 30، 50 و70 درصدی سه گونه کپور هندی کاتلا، روهو و مریگال با ماهیان فوق بود. هر45 روز یکبار با استفاده از تور پره از استخرها نمونهگیری بعمل آمده وزیست سنجی ماهیان انجام شد. دوره پرورش در یک دوره 6 ماهه از 20 اردیبهشت تا 20 آبانماه وسرد شدن دمای آب ادامه داشت و بعد از آن استخرها تخلیه و صید ماهیان انجام گردید. بیشترین تولید خالص در تیمار50 در صد جایگزین با میانگین 3 /723 کیلوگرم در استخرهای 1700 مترمربعی (9/4254 کیلو گرم در هکتار) مشاهده گردید. بین تیمارهای آزمایشی با همدیگر و با تیمار شاهد اختلاف معنیداری وجود نداشت. میانگین (انحراف معیار) وزن نهایی ماهی روهو در3 تیمار آزمایشی بترتیب 16± 1136، 85±1129و38±1054گرم محاسبه شد. میانگین وزن نهایی کاتلا بترتیب 122±726، 78±902و168±839 گرم رسید، در حالیکه میانگین (انحراف معیار) وزن نهایی در ماهی مریگال در 3 تیمار آزمایشی بترتیب 89± 773، 125±788، 106±894 گرم بوده واختلاف معنیداری بین آنها وجود ندارد. همچنین حد اکثرمیانگین وزن نهائی روهو 1293 گرم و کاتلا و مریگال بترتیب 1089 و1039گرم بوده است که نشان دهنده پتانسیل بالای رشد کپور ماهیان هندی در شرایط پرورشی استان خوزستان است.
پرورش ماهیان
روهو
کاتلا
مریگال
ایران
2013
08
23
117
128
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110107_96225d47e9f9bea572093ce1cd8917af.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
22
1
بررسی اثر ضد قارچ متابولیتهای ثانویه نیمه قطبی- غیرقطبی اسفنج Ircinia mutans در دو فصل تابستان و زمستان موجود در جزیره کیش، خلیج فارس
ملیکا
ناظمی
عباسعلی
مطلبی
شهلا
جمیلی
پرگل
قوام مصطفوی
علی
ماشینچیان
در این تحقیق به بررسی اثر ضد قارچ عصاره های اسفنج Ircinia mutans Bligh & Dyer عصاره گیری انجام شد. بررسی اثر ضد قارچ با استفاده از روش ماکرودایلوشنروی سویههای قارچ و مخمر Candida albicans و Aspergillus fumigatus مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج نشان می دهند که عصاره آبی در هیچ کدام از غلظت ها روی سویه های قارچ اثر نداشته است، عصارهی دی اتیل اتری از رشد قارچ ها ممانعت نموده اما در هیچ یک از غلظت های مورد بررسی سبب مرگ آنها نشده است. اما عصارههای متانولی فصل تابستان در غلظت 20 میلیگرم در لیتر و فصل زمستان در غلظت 3 میلیگرم در لیتر سبب مرگ قارچ آسپرژیلوس فوماگاتوس شده است. عصاره متانولی فصل زمستان و تابستان در غلظت های 5/0 میلی گرم در لیتر و5/1 میلی گرم در لیتر سبب مرگ مخمر کاندیدا آلبیکانس شده است. بنابراین متابولیت های ثانویهی محلول در متانول با ساختار شیمیایی قطبی دارای اثر ضد قارچ بوده و می توانند برای تولید دارو در فاز بعدی و بررسی های تکمیلی با هدف جداسازی و شناسایی ماده موثره ضدقارچ مورد استفاده قرار گیرند. PTCC5009ATCC10231پرداخته است. نمونههای اسفنج ازجزیرهی کیش در خلیج فارس توسط غواصی تهیه شد، سپس با استفاده از روش
عصارههای اسفنجی
ترکیبات طبیعی
منابع دریایی
خلیج فارس
2013
08
23
129
138
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110108_3419bcc4460fa5db6f1ec07843543b26.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
22
1
تنوع و تمایز ژنتیکی ماهی کیلکای معمولی خزری (Clupeonella cultriventris Nordmann, 1840) سواحل جنوبی دریای خزر
مهرنوش
نوروزی
علی
ناظمی
محمد
پورکاظمی
محمد هادی
سمیعی
فاطمه
دانشور
آمنه
امیر جنتی
تعداد 120 نمونه ماهی بالغ کیلکای معمولی خزری (Clupeonella cultriventris)، در فصول بهار و تابستان از حوضه جنوبی دریای خزر (بندر انزلی و بابلسر) جمعآوری گردید. از 15 جفت پرایمر میکروستلایت طراحی شده برای شگ ماهیان روی DNA ژنومی ماهی کیلکا استفاده گردید. سپس فراوانی آللی، هتروزیگوسیتی مشاهده شده و قابل انتظار، شاخصهایFST،RST و FISمحاسبه شد. پنج جفت از پرایمرها جایگاههای چند شکلی تولید کردند که از آنها برای آنالیز تنوع ژنتیکی ماهیان بالغ کیلکای معمولی استفاده گردید. میانگین آللی در جایگاهها 1/13 (دامنه آللی 5 تا 22 آلل در جایگاهها، 5/9=Ne) بود. تمامی مناطق و فصول نمونهبرداری دارای آللهای اختصاصی بودند. میانگین هترزیگوسیتی مشاهده شده و قابل انتظار بترتیب 348/0 و 877/0 بدست آمد. انحراف از تعادل هاردی وینبرگ در بیشتر موارد دیده شد. براساس تست AMOVA در بررسی شاخصهای FST،RST و جریان ژنی و همچنین فاصله ژنتیکی بین جمعیتها، نشان از وجود جمعیتهای مجزا میباشد. مطالعه حاضر، اطلاعات اولیه ای در خصوص تنوع و تمایز ژنتیکی در جمعیتهای ماهی کیلکای معمولی در فصول و دو منطقه مختلف دریای خزر نشان میدهد.
ژنتیک جمعیت
میکروستلایت
شگ ماهیان
2013
08
23
139
148
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110109_5b4d81b6d08c6c32e09ebaecc1ea97b8.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
22
1
مقایسه راندمان بازیافت و درجه هیدرولیز پروتئین های موجود در امعاء و احشای ماهی کپور سرگنده (Aristichthys nobilis) با استفاده از آنزیم
مهران
یاسمی
محمد رضا
قمی مرزدشتی
طاهره
دارنهال
بهروز
محمدزاده
هومن
امینی
در تحقیق حاضر امعاء و احشاء ماهی کپور سرگنده (Aristichthys nobilis) تحت تاثیر آنزیمهای تجاری آلکالاز، پاپائین و پروتامکس بطور جداگانه هیدرولیز گردیدند. در ادامه دو شاخص راندمان بازیافت و درجه هیدرولیز پروتئینهای حاصله در شرایط مختلف فرآیند هیدرولیز (زمان و دماهای مختلف) محاسبه و بین آنزیمهای مورد بررسی مقایسه گردید. برای تمام آنزیمهای مورد استفاده در این تحقیق با افزایش زمان و دمای هیدرولیز میزان بازیافت پروتئینی و درجه هیدرولیزاسیون افزایش یافت و بیشینه این دو شاخص برای هر 3 آنزیم در دمای 55 درجه سانتیگراد و در زمان 60 دقیقه و کمینه آنها نیز در دمای 35 درجه سانتیگراد و در زمان 15 دقیقه مشاهده گردید. همچنین نتایج نشان داد که در بین 3 آنزیم مورد بررسی آلکالاز در شرایط دمایی یکسان و در زمانهای مختلف نسبت به آنزیم های پاپائین و پروتامکس دارای بازیافت پروتئینی و درجه هیدرولیزاسیون بیشتری است، بطوریکه بیشترین بازیافت پروتئینی بدست آمده در این تحقیق مربوط به آنزیم آلکالاز و در دمای 55 دقیقه و زمان 60 دقیقه بود (39/2±38/51 درصد) همچنین بالاترین درجه هیدرولیزاسیون نیز مربوط به آنزیم آلکالاز و در 55 درجه سانتیگراد و زمان 60 دقیقه بود ( >20 درصد). پیشنهاد میشود که استفاده از آنزیم آلکالاز جهت تولید پروتئین هیدرولیز شده از ضایعات ماهی کپور سرگنده از حیث راندمان بازیافت و درجه هیدرولیز بهتر می باشد.
آلکاز
پروتامکس
پاپائین
فرآوری
2013
08
23
149
156
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110110_8570c27d6beed7198861e539749f1cf2.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
22
1
بررسی و مقایسه خصوصیات فیزیکی و شیمیایی وحسی کالباس تولید شده از سوریمی و گوشت چرخ شده ماهی سارم
علیرضا
یوسفی
مرضیه
موسوی نسب
محسن
گواهیان
این مطالعه به منظور بررسی و مقایسه برخی از خصوصیات فیزیکوشیمیایی کالباس تولیدی از سوریمی و گوشت چرخ شده ماهی انجام شد. سوریمی استفاده شده در فرمولاسیون تولید کالباس به روش سنتی شستشوی سه مرحله ای تهیه شد. آنالیز شیمیایی محصولات در زمان صفر نشان داد که به دلیل استفاده از مراحل شستشو در تولید سوریمی، کالباس تولیدی از آن دارای مقادیر پروتئین، چربی و خاکستر کمتری نسبت به کالباس ماهی بود. مقایسه نتایج رنگ سنجی محصولات در سیستم رنگ سنجی هانترلب توسط جعبه ابزار پردازش تصویر برنامه MATLAB نشان داد که بین پارامتر L a محصولات تفاوت آماری معنی دار وجود دارد. ارزیابی بافت محصولات توسط تست پانچ در طی زمان های نگهداری 0، 14، 30، 45 و 60 روز پس از تولید محصولات نشان داد که میزان سفتی محصول کالباس ماهی به طور معنی داری بیشتر از کالباس سوریمی بود. نتایج الکتروفورز SDS-PAGE محصولات طی نگهداری نشان داد که شدت باندهای مربوط به آلفا اکتینین، اکتین و بتا ترپومیوزین در کالباس سوریمی قویتر از کالباس ماهی بود. نتایج ارزیابی حسی نشان دادند که میزان پذیرش محصول کالباس سوریمی مخصوصاً در زمان 60 روز نگهداری آن در دمای 4 درجه سانتیگراد بیشتر از کالباس ماهی بود. نتایج این تحقیق نشان داد که کالباس سوریمی دارای شاخص های کیفی بالاتری در مقایسه با کالباس ماهی می باشد. و
فرآوری آبزیان
فرآوردههای شیلاتی
گیش ماهیان
2013
08
23
157
170
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110111_896659d3220165bd69102f50ee6d240b.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
22
1
یافته علمی کوتاه: بررسی پرورش ماهی کلمه (Rutilus rutilus caspicus) در استخرهای خاکی با تراکم های مختلف در آب شیرین
حسین
پیری
سعید
یلقی
منصور
شریفیان
آبزی پروری
ماهیان آب شیرین
کپور ماهیان
2013
08
23
171
174
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110112_8b2f83311b173fa8545ed9d6c212a7d4.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
22
1
یافته علمی کوتاه: تأثیر جایگزینی سطوح مختلف آرد سویا با آرد ماهی بر برخی از پارامترهای بیوشیمیایی همولنف در خرچنگ دراز آب شیرین (Astacus leptodactylus)
سید مهدی
حسینی فرد
مراد
شاکر خشرودی
سیده حوری
بیکایی
نرمین
عزت رحیمی
مجید
رازقی منصور
تغذیه
سخت پوستان
جیره غذایی
فاکتورهای خونی
2013
08
23
175
184
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110113_5c9a7e5b6e6b275880b27b88f44b643d.pdf