2024-03-29T00:52:12Z
https://isfj.areeo.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=11292
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1395
25
3
اثرات عصاره آبی برگ مورد(Myrtus communis) بر تغییرات کیفی قزلآلای رنگین کمان پرورشی (Oncorhynchus mykiss)، شکم خالی، نگهداری شده در دمای 4 درجه سلسیوس
الهام
نصیری
جواد
حصاری
سید شهرام
شکرفروش
سمیه
کوشش
قزلآلای رنگین کمان پس از صید شدیداً مستعد فساد میکروبی، هیدرولیتیک (Hydrolytic) و اکسیداسیون چربیها میباشد. بنابراین استفاده از مواد نگهدارنده جهت افزایش عمر ماندگاری این محصول ضرورت دارد. عصاره برگ مورد دارای خواص ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی قابل توجهی است. هدف از این تحقیق بررسی اثر عصاره آبی برگ مورد بر تغییرات کیفی ماهی قزلآلای رنگین کمان در شرایط نگهداری سرد (1±4 درجه سلسیوس) میباشد. در این آزمایش میزان ترکیبات فنلی کل عصاره آبی برگ مورد به روش فولین سیکاتو (Folin-Ciocalteu)، توانایی مهار رادیکال آزاد با استفاده از محلول دی فنیل پیکریل هیدرازین ((DPPH و توانایی جذب فلز به روش اسپکتروفتومتری بررسی گردیدند. قزلآلای رنگین کمان بلافاصله پس از صید شستشو شده و تخلیه احشاء انجام شد. تیمار مورد استفاده با در نظر گرفتن نتایج آزمونهای اولیه، 5 دقیقه غوطهوری در عصاره آبی 5/0 درصد برگ مورد بود. نمونهبرداری در روزهای 0، 5، 10 و 15، طی دوره نگهداری در دمای 4 درجه سلسیوس صورت گرفت. اثر ضدمیکروبی عصاره با شمارش باکتری های سرمادوست به روش پورپلیت ( (Purplate Methodبر روی محیط کشت PCA، ارزیابی شد. خصوصیات شیمیایی بررسی شده شامل: اندازهگیری pH، اندیس تیوباربیتوریک اسید (TBARS) به روش اسپکتروفتومتری و ارزیابی ترکیبات نیتروژنی فرار (TVN) به روش کلدال(Kjeldahl) ، بودند. ارزیابی حسی قزلآلای رنگین کمان توسط10 ارزیاب آموزش دیده با بررسی ظاهر و رنگ، بو، بافت و وضعیت چشم صورت گرفت. میزان ترکیبات فنولی کل عصاره برابر با mg GA/ml 33/0±6/49، میزان IC50 برابر با µg/ml03/0±20 و خاصیت کمپلکسکنندگی (Chelating activity) فلز عصاره بر اساس EDTA برابر با 97/43 % محاسبه شدند. غوطهوری ماهی در عصاره آبی مورد سبب کاهش شمارش سرمادوستها بلافاصله پس از تیمار شد و به طور معناداری روند فساد میکروبی ماهی را کاهش داد، به طوری که شمارش سرمادوستهای نمونه هایکنترل و تیمار شده با عصاره در روز 10 به ترتیب برابر با 29/7 و 91/5 log cfu/g بود. همچنین اکسیداسیون چربی و تولید ترکیبات ازته فرار در نمونههای تیمار شده کاهش یافت و خصوصیات حسی در مقایسه با نمونههای کنترل بهبود یافت. بنابراین می توان از عصاره آبی مورد جهت افزایش زمان ماندگاری قزلآلا طی دوره نگهداری سرد استفاده نمود. کاربرد آب به عنوان حلال، غلظت مورد نیاز پایین عصاره و فراوانی درختچه همیشه سبز مورد در ایران امکان کاربرد اقتصادی این عصاره را به عنوان یک ترکیب نگهدارنده طبیعی و جایگزینی مناسب برای ترکیبات شیمیایی میسر می سازد.
Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
aqueous extract
myrtle leave
natural preservative
2016
09
22
1
14
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110253_f0a5a39d19eeb8bc0991de7a77b185e8.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1395
25
3
مطالعه تنوع گونه ای و فراوانی ماهیان دریاچه شهدای خلیج فارس، چیتگر- تهران
سیامک
باقری
کیوان
عباسی
مهدی
مردای
علیرضا
میرزاجانی
محمود
رامین
این مطالعه به منظور تعیین ترکیب گونه ای و وضعیت فراوانی جمعیت ماهیان دریاچه چیتگر در مهر 1393 انجام گردید. بدین منظور تعداد 34 ایستگاه در پیکره آبی دریاچه انتخاب و نمونه برداری با تورهای گوشگیر محاصره ای و پرتابی صورت گرفت. در این مطالعه 18 گونه ماهی از خانواده های Cyprinidae (11 گونه)، Cichlidae (1 گونه)، Loricariidae (1 گونه)، Pangasiidae (1 گونه)، Serrasalmidae (1گونه)، Poeciliidae (1گونه)، Salmonidae (1 گونه) و Scaridae (1 گونه) شناسایی گردیدند. از بین این ماهیان فقط یک گونه ماهی بومی به نام Capoeta bohsei مشاهده شد. غالب ماهیان دریاچه را گونه های مهاجم و غیر بومی شامل تیزکولی (Hemiculter leucisculus)، مروارید ماهی قفقاز (Alburnus hohenackeri)، ماهی حوض (Carassius auratus)، کاراس وحشی(Carassius gibelio) و آمورنما (Pseudorasbora parva) تشکیل دادند. در صید با تور محاصره ای، بیشترین فراوانی را ماهیان تیزکولی با 62 درصد و مروارید ماهی قفقاز با 35 درصد ، در صید با تور گوشگیر، نیز این دو ماهی بترتیب با فراوانی 69 و 12 درصد داشتند. در نهایت در صید با تور پرتابی مروارید ماهی با 38 درصد، آمورنما با 21 درصد و تیزکولی با 17 درصد بیشترین جمعیت را در منطقه ساحلی داشته اند. کمترین فراوانی مربوط به ماهیان زینتی نظیر طوطی ماهی Parrotfish و پنگوسی Pangasius hypophthalmus بوده اند. بطورکلی بیش از 90 درصد جمعیت ماهیان از گونه های مهاجم و غیر بومی بوده است. بنابراین ممکن است، حضور ماهیان مهاجم و فقدان ماهیان شکارچی، باعث افزایش سطح تروفی دریاچه چیتگر گردد.
species diversity
Abundance
FISHES
Chitgar Lake
2016
09
22
15
24
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110254_680434f76416083a403f3403041516de.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1395
25
3
بررسی ارتباط بین چندشکلی ژن میوستاتین و صفات کمی ماهی قزلآلای رنگین-کمان پرورشی (Oncorhynchus mykiss) با روش PCR-SSCP
سجاد
نظری
ولی اله
جعفری
محمد
پورکاظمی
حامد
کلنگی
حسین علی
عبدالحی
در مطالعه حاضر توالی ژن میوستاتین قزل آلای رنگین کمانبررسی و ارتباط بین چندشکلیهای تک نوکلئوتیدی (SNPs) این ژن با صفات کمی رشد با استفاده از روش توالی یابی و PCR-SSCP مورد آنالیز قرار گرفت. به همین منظور تعداد 20 عدد قزل آلای رنگین کمان مولد موجود در مرکز تحقیقات ژنتیک و اصلاح نژاد ماهیان سردآبی یاسوج انتخاب و علامتگذاری و سپس بچه ماهیان حاصل از تکثیر آنها در شرایط پرورشی مناسب و یکسان در یک دوره پنج ماهه نگهداری شدند. در ادامه برای آزمایشات مولکولی استخراج ژنوم طبق روش استاندارد از نمونه های بچه ماهی به صورت تصادفی صورت پذیرفت. تعداد دو جهش تک نوکلئوتیدی (g.660T>C و g.1904C>A ) در نواحی اینترون 1 و 2 ژن میوستاتین با استفاده از روش توالی یابی DNA و PCR-SSCP شناسایی شد. در مجموع تعداد 6 هاپلوتیپ در بین نمونه های این مرکز بدست آمدند. آزمون پیوستگی هاپلوتیپ و صفات کمی رشد نشان داد بین ژنوتیپهای TC و CC در نقطه g.1904C>A ارتباط معنی داری با طول و وزن در زمان 90 و 150 روزگی بچه ماهیان وجود دارد (05/0P < ) ولی ارتباط معنی داری بین هاپلوتیپ های SNP g.660T>C و صفات کمی مشاهده نگردید. نتایج این تحقیق نشان داد که وزن و طول بچه ماهیان انگشت قد قزل آلای رنگین کمان با ژن میوستاتین مرتبط بوده و این ژن میتواند به عنوان ژن کاندید سودمند در برنامههای انتخاب به کمک نشانگر (MAS) گونه قزل آلای رنگین کمان مورد استفاده قرار گیرد.
Oncorhynchus mykiss
MSTN gene (MSTN)
quantitative traits
single nucleotide polymorphism (SNP)
Marker assisted selection
2016
09
22
25
39
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110255_16b3d026ac1383562064f9c2e7b3b695.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1395
25
3
مطالعه اثرات ضد باکتریایی برخی از عصارههای گیاهی بر باکتری یرسینیا راکری در شرایط آزمایشگاهی Yersinia ruckeri
میلاد
عادل
رضا
صفری
محمد جلیل
ذریه زهرا
راضیه
الهی
به دنبال افزایش روز افزون مقاومتهای باکتریایی نسبت به آنتی بیوتیکهای تجاری رایج، گرایش به استفاده از گیاهانی با خواص ضدمیکروبی افزایش یافته است. در این مطالعه اثر ضد باکتریایی عصاره گیاهان گلپر (Heracleum persicum)، رازیانه (Foeniculum Vulgare)، اسفرزه (Plantago psyllium)، چای سبز (Camellia Sinensis)، گزنه (Urtica dioica) و سیر (Allium sativum) بر باکتری یرسینیا راکری (Yersinia ruckeri) در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. برای تعیین قدرت ضد باکتریایی عصارهها از روشهای استاندارد، انتشار در دیسک، تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی رشد (MIC) و حداقل غلظت باکتری کشی (MBC) استفاده گردید و فورازولیدون به عنوان نمونه استاندارد به کار گرفته شد. حداقل غلظت مهارکنندگی رشد عصارههای گلپر، رازیانه، اسفرزه، چای سبز، گزنه و سیر برای باکتری یرسینیا راکری به ترتیب 400، 75، 250، 250، 75 و 150 میکروگرم بر میلیلیتر، مقادیر حداقل غلظت کشندگی عصارههای مذکور به ترتیب 610، 100،500، 250، 150، 250 میکروگرم بر میلیلیتر و قطر هاله مهار رشد باکتری به ترتیب 6/0±6/17 ،2/1±6/23، 9/0± 4/20، 7/0±8/18، 3/1±2/21 و 1/1±6/22 میلیمتر بدست آمد. در این مطالعه عصارههای رازیانه، گزنه و سیر اثرات ضد باکتریایی مناسبی را روی باکتری یرسینیا راکری از خود نشان دادند. بنابراین، عصاره های گیاهی رازیانه، گزنه و سیر پس از انجام مطالعات تکمیلی، میتواند جایگزین مناسبی برای آنتی بیوتیکهای تجاری رایج به منظور درمان عفونتهای سیستماتیک ناشی از باکتری یرسینیا راکری باشند.
Antibacterial effects
Herbal essential extracts
Yersinia ruckeri
2016
09
22
41
50
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110256_c845fa6fe0f2ab0c183e2de957187b55.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1395
25
3
تعیین پراکنش و برآورد زیتوده جلبکهای دریایی به ساحل آورده شده در آبهای ساحلی دریای عمان
بایرام محمد
قرنجیک
بهاره
نظری
بهزاد
سعید پور
تورج
ولی نسب
این طرح جهت برآورد زیتوده جلبکهای دریایی به ساحل آورده شده بر اساس جنس در سواحل استان سیستان و بلوچستان در سال 1390 اجرا گردید. ایستگاههای تنگ، پزم، چابهار و بریس به عنوان مناطق پر تراکم و جود و لیپار به ترتیب در غرب و شرق چابهار، مناطق کم تراکم از نظر ریزش جلبکهای دریایی در سواحل این استان انتخاب گردیدند. طول نوار ساحلی استان 2/354 کیلومتر می باشد که از این مقدار2/18 کیلومتر منطقه پرتراکم و 5/281 کیلومتر منطقه کم تراکم مورد محاسبه قرار گرفت. در هر ایستگاه سه ترانسکت نصب و نمونه ها بطور تصادفی در هر ماه جمع آوری گردیده و پس از جدا سازی و تمیز شدن، بوسیله ترازوی دیجیتالی در محل مورد وزن کشی قرار گرفتند. تعداد جنس های جمع آوری شده، 9 جنس بوده که از این تعـداد، 2 جنس جلبـک سبـز(2 خانواده و2 راسته)،6 جنس جلبک قهوه ای(3خانواده و 3 راسته) و 1 جنس جلبک قرمز بدست آمد.
میزان وزن تر جنس سارگاسوم در کل سواحل استان سیستان و بلوچستان 9/445 تن محاسبه گردید که ازاین مقدار 1/269 تن (35/60 درصد) مربوط به مناطق پرتراکم و8/176تن (65/39 درصد) مربوط به مناطق کم تراکم بود. بیشترین مقدار آن در آذر ماه سال 1390 با 4/270 تن (مناطق پرتراکم 5/155 تن و مناطق کم تراکم 9/114 تن) و کمترین مقدار آن در اسفند ماه همان سال با 5/3 تن بدست آمد. در بین مناطق پرتراکم، بریس با 0/112 تن دارای بیشترین مقدار و تنگ با 5/14 تن کمترین مقدار بودند.
Key words: Seaweeds- Density- Biomass- Oman sea
2016
09
22
51
61
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110257_7f55a606392de5d5a0bc29f4c656bbb6.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1395
25
3
مطالعه تأثیر انواع بستهبندی برماندگاری فیله کپورعلفخوار (Ctenopharyngodon idella) در دمای یخچال°C 4
مهدیه
بهرامی فر
لاله
رومیانی
ابوالفضل
عسکری ساری
این تحقیق با هدف مطالعه تأثیر سه نوع بستهبندی معمولی، خلاء و سیلوکیوم (خلاء همراه با گاز بیاثر) بر ماندگاری ماهی کپور علفخوار در دمای یخچالی (С° 4) از طریق تعیین ویژگیهای میکروبی و شیمیایی انجام گردید. نتایج نشان دادند که طی دوره نگهداری در تمامی تیمارها میزان پراکسید از حد مجاز (10میلیاکیوالان اکسیژن در یک کیلوگرم چربی) تجاوز نکرد ولی میزان بازهای نیتروژنی فرار در بستهبندی معمولی در روز پانزدهم نگهداری 79/0±31/30 میلیگرم در 100 گرم بود که بیش از حد استاندارد می باشد. میزان تیوباربیتوریک اسید در بستهبندی های سیلوکیوم و خلاء تا روز پانزدهم و در بستهبندی معمولی تا روز نهم مطالعه در محدوده مجاز باقی ماند. میزان بار میکروبی در بستهبندی معمولی در روز دوازدهم log cfu/g 34/0± 80/7 و در تمام بستهبندیها در روز پانزدهم (معمولی34/0±06/9، خلاء 26/0±52/7 و سیلوکیومlog cfu/g 12/0± 04/7)، خارج از محدوده استاندارد بودند ( log cfu/ g107 ) . با توجه به نتایج به دست آمده بهترین زمان ماندگاری فیله کپور علفخوار در روش بستهبندی خلاء و سیلوکیوم در روز دوازدهم نگهداری در یخچال مشاهده شد که روش سیل وکیوم با اختلاف معنیداری (05/0>p) بهتر از روش خلاء بود.
Vacuum packaging
Sil vacuum packaging
Shelf life
Ctenopharyngodon idella
2016
09
22
63
72
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110258_5915d8e3c633f0e425292c77e001e9b7.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1395
25
3
تأثیر سولفات سدیم، هیدروکسیدآلومینیوم و استات آلومینیوم بر پوستهزدایی سیست آرتمیا (Artemia franciscana)
اسماعیل
پیرعلی خیرآبادی
عقیل
منصوری
سیست آرتمیا از جمله غذاهای زنده در صنعت آبزی پروری می باشد که دارای پوسته سخت بوده و لازم است قبل از استفاده، پوسته زدایی شود. لذا هدف از این مطالعه تعیین ماده شیمیایی موثر پوسته زدا با غلظت مناسب و کارایی بالا جهت انجام فرایند پوسته زدایی سیست ارتمیا بود. بدین منظور ابتدا سیست های ارتمیا (Artemia franciscana) به مدت10دقیقه در معرض محلول های شیمیایی سولفات سدیم (Na2SO4)، هیدروکسید آلومینیوم Al(OH)3) و استات آلومینیوم (AlC2H5O4) با غلظت های 8، 16و 24 درصد قرارگرفته و از هیپوکلریت سدیم نیز بعنوان تیمار شاهد استفاده گردید. سپس سیست ها با تراکم 2 گرم در لیتر در دمای 27 درجه سانتی گراد بمدت 24 ساعت تخم گشایی شدند. نتایج نشان دادکه بیشترین میزان تخم گشایی (70درصد) مربوط به هیدروکسید آلومینیوم وکمترین درصد تخم گشایی (21درصد) مربوط به سولفات سدیم در دوزهای 8 و 16درصد بود و اختلاف معنی داری بین آنها وجود داشت (05/0p<). نتایج بدست آمده نشان می دهد که می توان از هیدروکسید آلومینیوم به منظور تخمگشایی با کارآیی بالاتر نسبت به سایر محلول های شیمیایی مورد استفاده در سیست آرتمیای (A. franciscana) استفاده نمود.
Artemia cyst
Chemical material
Capsule remover
2016
09
22
73
79
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110259_d3971114b2f548bbdc1f29e19276ecaf.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1395
25
3
بررسی برخی خصوصیات زیستی ماهی مخرج لولهای Rhodeus amarus) ) در رودخانه های سفیدرود استان گیلان و سیاهرود استان مازندران
مریم
نوروزی
رحمان
پاتیمار
کیاوش
گلزاریان پور
کیوان
عباسی
هدف از این مطالعه بررسی و مقایسه ترکیب سنی، نسبت جنسی، الگوی رشد و هماوری ماهی مخرج لولهای Rhodeus amarus در رودخانه های سفیدرود و سیاهرود بود. جمعا 423 نمونه ماهی از بهمن 1391 تا خرداد 1392 بصورت ماهانه صید شد. در رودخانه سفیدرود نسبت نرها (2/58 درصد) بیشتر از مادهها (8/41 درصد) و برعکس، در رودخانه سیاهرود نسبت ماده ها (4/59 درصد) بیشتر از نرها (6/40 درصد) بود و در هر دو رودخانه با نسبت 1:1 تفاوت داشت. این ماهیان در رودخانه سیاهرود دارای گروه های سنی +1 تا +8 و در سفیدرود +1 تا 9 سال بودند. در نمونه های رودخانه سیاهرود میانگین (± انحراف معیار) طول کل و وزن بدن بترتیب 4/10±9/47 میلیمتر و 4/1±98/1 گرم و در نمونه های سفیدرود به ترتیب 3/7±3/56 میلیمتر و 0/1±88/2 گرم بود که بین این فاکتورها در دو رودخانه تفاوت آماری مشاهده شد (p<0.001). در هر دو رودخانه ،الگوی رشد این ماهی آلومتریک مثبت تعیین شد. در هر دو رودخانه فاکتور وضعیت جنس نر بیشتر از جنس ماده بدست آمد(p<0.05). در نمونه های سیاهرود متوسط هماوری مطلق 2/35± 9/67 عدد و در نمونه های سفیدرود متوسط هماوری مطلق 1/33 ± 8/78 عدد بود که تفاوت داشتند (p<0.05). هماوری مطلق با طول و وزن بدن ماهی همبستگی معنیدار داشت.
Bitterling
Rhodeus amarus
Age
Growth
fecundity
Sefidrood
Siyahrood
2016
09
22
81
90
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110260_7114cc79c7eec69555a13cf5bc9261b9.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1395
25
3
بررسی پراکنش، تراکم و زی توده بزرگ موجودات بنتیکی در محل استقرار پرورش ماهی در قفس در سواحل جنوبی دریای خزر (آبهای مازندران-کلارآباد)
فرخ
پرافکنده حقیقی
محمد علی
افرائی بندپی
عبدالله
سلیمانی رودی
این پژوهش در راستای یک طرح تحقیقاتی در سواحل جنوبی دریای خزر (آبهای مازندران- کلاراباد) در سال 1391 به اجرا درآمد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات پرورش ماهی در قفس بر روی پراکنش، تراکم و زیتوده بزرگ موجودات بنتیکی در آبهای کلارآباد در عمق 20 متر بود. نمونهبرداری بصورت ماهانه در سه ایستگاه 1 (محل استقرار قفس)، 2 (شاهد با فاصله 500 متر) و 3 (50 متر بعد از قفس) با استفاده از یک گرب با قطردهانه 30 سانتیمتر بود. در مجموع 6 گروه از موجودات بنتیکی شامل 2 شاخه، 2 رده، 4 خانواده و 6 گونه شناسایی شدند. در مجموع 23442 عدد از بزرگ موجودات بنتیکی شمارش شدند که کمترین و بیشترین فراوانی به ترتیب در ایستگاههای 1 (4/23%) و 2 (8/46%) بوده است. نتایج نشان داد که بیشترین تراکم در ایستگاه 2 و زیتوده در ایستگاه 3 بترتیب با میانگین 4/1230±646 عدد در متر مربع و 001/1±526/0 گرم در متر مربع بود جایی که میتواند به دلیل بترتیب عدم فعالیت پرورش ماهی در قفس و حضور گونه Cerastoderma lamarki به جهت بزرگ جثه بودن بستگی داشته باشد. حداکثر تراکم و زیتوده ماکروبنتوزها در فصل پائیز بترتیب با میانگین 58/1371±13/888 عدد در هر مترمربع و 88/0±524/0 گرم در هر مترمربع و کمترین تراکم و زیتوده در فصل زمستان بترتیب با میانگین 22/138±33/143 عدد در هر مترمربع و 078/0±070/0 گرم در هر متر مربع بود که این موضوع میتواند به دلیل بترتیب فعالیت پرورش ماهی در قفس و فصل زمستان گذرانی بستگی داشته باشد. گونه Streblospio gynobranchiata از پرتاران غالب جمعیت بزرگ موجودات بنتیکی را با 3/93 درصد بخود اختصاص داد، جایی که میتواند به دلیل غیربومی بودن، قدرت سازش پذیری بالا و مناسب بودن شرایط زیستی مرتبط باشد. نتیجهگیری این که، میزان تراکم و زیتوده بزرگ موجودات کفزی در ایستگاه محل استقرار قفس کمتر از سایر ایستگاهها بود، جایی که میتواند به فعالیت پرورش ماهی در قفس و اثرات آن بر موجودات بستر زی بستگی داشته باشد. بنابراین، پیشنهاد میگردد، هر گونه فعالیت آبزیپروری دریایی در سواحل جنوبی دریای خزر میبایست با حفظ ملاحظات زیست محیطی و اجرای طرح ارزیابی تفضیلی اثرات زیست محیطی (EIA) صورت پذیرد.
cage culture
Abundance
biomass
Macrobenthos
Caspian Sea
2016
09
22
91
102
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110261_6951d2ff205c80cc343f68ccb5a013da.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1395
25
3
بررسی الگو و سلایق خرید مصرفکنندگان ماهی در شهر ساری
مهرداد
حسینی
افشین
عادلی
محسن
واحدی
با هدف شناسایی بازار ماهی در استان مازندران،بررسی در مورد الگوی خرید و سلایق مصرف ماهی در بین 266 خانوار شهر ساری صورت گرفت. پرسشنامهای تهیه شد تا مصرفکنندگان سلایق و الگوی خرید ماهی خانواده خود را نسبت به نوع گونۀ ماهی و اشکال خرید ماهی بیان نمایند. جهت مقاصد توصیفی از آمار توصیفی و برای مقاصد تحلیلی از آزمون فریدمن بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که اولویت مصرف گوشت در بین خانوارهای ساروی به ترتیب گوشت مرغ، گوسفند، ماهی و گاو بوده است. نتایج بررسی الگوی خرید ماهی نشان داده که حدود دو سوم از خانوارهای ساروی کمتر از یکمرتبه در ماه اقدام به خرید ماهی میکنند و تنها درصد کمی از آنها (1/4 درصد) به صورت هفتگی ماهی میخرند. مصرفکنندگان ساروی ماهیان دریایی را بیشتر از ماهیان پرورشی و ماهیان سردآبی را بیشتر از ماهیان گرمآبی ترجیح دادند. ماهی تازه، زنده و کنسروی بهترتیب شکل مورد علاقۀ خرید برای مصرفکنندگان ساروی بوده و سایر اشکال ماهی مثل ماهی منجمد، دودی و شور بهندرت (مجموعاً 9/7 درصد) مورد پسند مصرفکنندگان قرار گرفتهاند. نتایج این تحقیق، به قدرت تصمیمگیری شرکتها و عرضهکنندگان در مورد اینکه چه محصولی به بازار ارایه شود تا فروش بیشتری داشته باشند، کمک خواهد کرد. بنابراین، شناخت نیازها و خواستههای مصرفکنندگان و درک رفتار خرید آنها گامی مؤثر در جهت برآوردن انتظاراتشان و در نهایت افزایش مصرف ماهی خواهد بود.
Consumption preferences
Pattern of purchase
Fish consumption
Sari
2016
09
22
103
112
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110262_22b771469a1ec4864ce70f15f171126c.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1395
25
3
بررسی فعالیت ضدباکتریایی و ضدقارچی عصاره جلبک دریایی( Sargassum glaucescen)
مریم
امیرشریفی
شهلا
جمیلی
کامبیز
لاریجانی
علی
ماشینچیان مرادی
کیومرث
امینی
در دهه های اخیر استفاده از جلبک ها در صنایع غذایی و دارویی از اهمیت فراوانی برخوردار شده است. فعالیت ضدمیکروبی عصاره های متانولی، اتیل استات، هگزانی و کلروفرم جلبک قهوه ای علیه باکتریهای گرم مثبت، گرم منفی، و قارچ با استفاده از روش ماکرو دایلوشن مورد ارزیابی قرار گرفت. جمع آوری جلبک Sargassum glaucescens از مناطق آبهای ساحلی چابهار،دریای عمان از فروردین تا اردیبهشت سال 1394 انجام شد. 6 پاتوژن میکروبی انتروکوکوس فاسیوم ATCC 51299، استرپتوکوکوس موتانس ATCC 35668، شیگلا بویدی ATCC 25923، سودوموناس آئروژینوزا ATCC 27853، کلبسیلا پنومونیه ATCC 13883، سالمونلا انترتیتیدیس1709PTCC و دو پاتوژن قارچی کاندیدا آلبیکنس ATCC 10231 و آسپرژیلوس فومیگاتوس PTCC 5009 با استفاده از روش براث دایلوشن مورد بررسی قرار گرفت. عصاره متانولی برای شش گونه از هشت گونه میکروبی دارای اثرات بازدارندگی خوبی نشان دادند. عصاره هگزانی بعد از عصاره متانولی دارای اثرات ضدمیکروبی علیه پنج میکروب پاتوژن داشته است. همه سویه های میکروبی نسبت به عصاره اتیل استات و عصاره کلروفرمی مقاومت نشان دادند. دو پاتوژن قارچی نسبت به هر چهار نوع عصاره جلبک Sargassum glaucescens حساس بودند. نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره متانولی جلبک Sargassum glaucescens دارای اثرات ضد قارچی و ضد باکتریایی بالقوه بودند. لذا تحقیقات بیشتری به منظور جداسازی، تخلیص و شناسایی عناصر موثر و فعال با خاصیت ضد قارچی و ضد باکتریایی مورد نیاز می باشد.
Antibacterial activity
Antifungal activity
Sargassum glaucescens
Broth dilution
2016
09
22
113
120
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110263_f3d73afeb745030441204fe50919b579.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1395
25
3
بررسی عملکرد شناساگر تازگی در بسته بندی هوشمند فیله قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) طی مدت نگهداری در یخچال
ذبیح اله
بهمنی
علی اصغر
خانی پور
عبدالرسول
ارومیه ای
عباسعلی
مطلبی
بسته بندی هوشمند مواد غذایی، بسته بندی جدیدی است که در دهه های اخیر در کشور های توسعه یافته مورد استفاده قرار گرفته و هدف آن سلامت، کیفیت و امنیت محصول می باشد. با توجه به اهمیت محصولات شیلاتی در سبد غذایی خانوار و فسادپذیری سریع این محصولات، مطالعه بهره گیری از شناساگرهای رنگی در بسته بندی فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان طی نگهداری در یخچال انجام گردید . در این پژوهش تیمار ها شامل بسته بندی معمولی با شناساگر فنل قرمز و بسته بندی معمولی با شناساگر برموکرزول سبز بوده که در ماتریکس فیلم پلی اتیلن سبک ساخته شده و در کیسه های از جنس پلی اتیلن سبک که در کشور تولید شده است، استفاده گردید. برای تعیین کیفیت، از آزمونهای میکروبی(شمارش کلی باکتری ها، سرماگرا) و شیمیایی(pH, TVN, TBRSA) در زمان تغییر رنگ معرف ها و همچنین در روزهای صفر، 5، 10، 15و 20 نگه داری در دمای یخچال C˚(2±4) استفاده گردید. بر اساس نتایج حاصل از تغییر رنگ معرف ها و ارتباط آن با آزمون های شیمیایی و میکروبی که توسط نرم افزار آماری SPSS 18 انجام شده است، مدت ماندگاری فیله قزل آلای رنگین کمان برای دو تیمار بسته بندی معمولی با شناساگر فنل قرمز و بسته بندی معمولی با شناساگر برموکرزول سبز در دمای یخچال 13 تا 14 روز تعیین شد.
Freshness indicator
Smart packaging
Rainbow trout
Colormetric reagent
2016
09
22
121
132
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110264_cc07439cbb20720491fbe522c2b199c6.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1395
25
3
بررسی موانع و راهکارهای توسعه صنعت ماهیان زینتی در ایران «مورد مطالعه: استان مرکزی»
سید داود
حاجی میررحیمی
شهرام
دادگر
دریای خزر، خلیج فارس و محیطهای آبی طبیعی، جغرافیای راهبردی و موقعیت اقتصادی- اجتماعی بخش شیلات و آبزیان ایران را منحصر به فرد کرده است. این بخش در سه حوزه "اکوتوریسم"، "تولید غذا" و "رفتار اجتماعی" نقش ارزندهای در فرایند تحقق اهداف چشمانداز ایران 1404 ایفا مینماید. با این وجود، جایگاه ارزشمند صنعت پرورش ماهیان زینتی ایران کمتر مورد توجه واقع شده و مسائل مختلفی روند توسعه آن را با نقصان روبرو کرده است. استان مرکزی از استانهای پیشرو در صنعت یاد شده است و شناخت وضعیت وجود این صنعت و ارائه راهکارهایی برای توسعه آن، هدف اصلی تحقیق است. از روش تحقیق پیمایشی برای جمعآوری دادهها استفاده شد. پرورشدهندگان و کارشناسان ماهیان زینتی استان مرکزی، جامعه آماری تحقیق بود که به دلیل محدودیت فراوانی، به صورت تمامشماری در نمونه قرار گرفتند. ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامهای بود که روایی ظاهری و پایایی آن مورد تأیید قرار گرفت. یافتههای تحقیق نشان داد که "اشتغالزایی و کسب درآمد" و "علاقه به پرورش ماهیان زینتی" دو دلیل عمده جذب شاغلین به این صنعت میباشند. همچنین، افراد مورد مطالعه، ارزیابی مطلوبی از وضعیت موجود این صنعت نداشتند(امتیاز 17/1 از 5). نتایج تحلیل عاملی نیز حاکی از آن بود که پنج عامل: "مدیریت صنفی و منابع غذایی"،"مدیریت ترویج و اطلاعرسانی اصول صحیح پرورش"،"مدیریت درمان و بیمه"، "مدیریت کیفیت ماهیان وارداتی" و "حمایت فنی و اقتصادی" حدود 80 درصد تغییرات متغیر وضعیت موجود و موانع توسعه صنعت ماهیان زینتی استان مرکزی را تبیین کردهاند. مهمترین راهکارهای کاهش و رفع مشکلات پیشروی صنعت یاد شده، ایجاد و توسعه نظام صنفی صنعت ماهیان زینتی و توسعه تربیت منابع انسانی متخصص شناخته شد.
Ornamental fish industry
Fisheries and aquaculture
Markazi Province
Development
2016
09
22
133
147
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110265_30284607329759a4e9e9d4c02d59091f.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1395
25
3
ایجاد وارتقاء پایگاه اطلاعاتی داده های آزمایشگاههای موسسه تحقیقات علوم شیلاتی ایران
مسطوره
دوستدار
فریبا
اسماعیلی
ایجادپایگاه اطلاعاتی آزمایشگاههای تابعه موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور با هدف یکپارچه سازی اطلاعات مربوط به آزمایشگاههای پژوهشکده ها و مراکز تابعه درسال 1389 تا 1390 انجام شد. هدف اصلی از اجرای این پروژه استقرار و پیاده سازی یک سیستم نرم افزاری مبتنی بر تکنولوژی به روز شبکه بوده تا علاوه بر ساماندهی اطلاعات مراکز تابعه بتوان با گزارش ادواری در زمینه های مختلف،نظارت و مدیریت مناسب تری را اعمال نمود. از میان بخش هایی که بدین منظور طراحی و ارتقاء یافته اند می توان به درگاه بانک اطلاعات که دارای امکانات پیشرفته وروداطلاعات،جستجوی پیشرفته وگزارش گیری است اشاره نمود. سهولت گزارشات جامع، دقیق و به رواطلاعات کل پژوهشکده ها و مراکز تابعه، آگاهی از وضعیت نیروی پرسنلی، اطلاع از تعداد و وضعیت مواد شیمیایی در آزمایشگاهها، صرفه جویی اقتصادی در تجهیزات و مواد شیمیایی و کالیبراسیون به موقع دستگاه هاو...برخی از مزایای این سیستم می باشد.
Bank of information
Laboratories
Research institute
Network
2016
09
22
149
153
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110266_7e1416ac1f031ca27cb464ee6f085662.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1395
25
3
اثر متقابل جایگزینی جلبک Dunaliella salina با فرآورده های فرعی کشاورزی و پروبیوتیک Lactobacillus rhamnosus بر فعالیت آنزیم های گوارشی Artemia franciscana
شاه نور
عشقی
احمد
ایمانی
فرزانه
نوری
ناصر
آق
این تحقیق به منظور بررسی تاثیر جایگزینی جلبک Dunaliella salina با فرآوردههای فرعی کشاورزی (سبوس گندم، سبوس برنج و ترکیب سبوس گندم/برنج) و پروبیوتیک Lactobacillus rhamnosus بر فعالیت آنزیم های گوارشی Artemia franciscana طی یک دوره کامل پرورشی 17 روزه پس از سیست گشایی انجام گرفت. این مطالعه بصورت یک آزمایش عاملی 4×2 شامل 8 تیمار غذایی (تلفیقی از سطوح مختلف جایگزینی جلبک Dunaliella salina با سبوس گندم، سبوس برنج، سبوس گندم/سبوس برنج به همراه پروبیوتیک) در قالب یک طرح کاملاً تصادفی ساده و در سه تکرار طراحی و اجرا گردید. در پایان آزمایش فعالیت آنزیم های گوارشی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تیمار سبوس گندم بدون پروبیوتیک بیشترین تأثیر را بر فعالیت آنزیم آمیلاز (3/0±06/2 میکرومول مالتوز بر میلیگرم پروتئین در دقیقه) داشت (05/0>p). آرتمیای تغذیه شده با جلبک Dunaliella salina و پروبیوتیک (87/0±11/7 واحد فعالیت آنزیمی بر میلیگرم پروتئین در دقیقه) دارای بیشترین فعالیت آلکالین پروتئازی و تیمار ترکیبی سبوس گندم/برنج به همراه پروبیوتیک (005/0±009/0 میلیمول پارانیتروفنل بر میلیگرم پروتئین بر ساعت) دارای بیشترین میزان فعالیت آنزیم لیپاز بودند (05/0>p). این مطالعه نشان داد که پروبیوتیک مورد استفاده در این آزمایش، موجب کاهش میزان فعالیت آنزیم آمیلاز گردید، اما اثر آن بر میزان فعالیت آنزیمهای آلکالین پروتئاز و لیپاز با توجه به نوع منبع غذایی مورد استفاده بسیار متفاوت بود، به طور مثال در زمان تغذیه آرتمیاها با جلبک Dunaliella salina موجب افزایش قابل توجه فعالیت آنزیم آلکالین پروتئاز گردید، در حالیکه استفاده توام آن با ترکیب سبوس گندم و برنج موجب افزایش فعالیت آنزیم لیپاز شد. همچنین نتایج این آزمایش نشان داد که Artemia franciscana از قابلیت تنظیم الگوی آنزیمهای گوارشی خود بر اساس نوع جیره مصرفی برخوردار است. بنابراین میتوان چنین نتیجهگیری نمود که در کشت انبوه آرتمیا در استخرهای خاکی، استفاده همزمان سبوس گندم و برنج برای تغذیه آرتمیا موجب افت قابل توجه فعالیت آمیلاز و آلکالین پروتئاز میگردد که میتواند بر قابلیت هضم و سرانجام جذب مواد مغذی اثر گذاشته و سبب کاهش تولید یا افت کیفیت محصول نهایی گردد.
Probiotic
Digestive enzyme
Agriculture by-product
Artemia franciscana
2016
09
22
155
166
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110267_66642d239e3cc4ee7d6cb043512c9e1b.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1395
25
3
اثر لاکتوباسیلوس های (Lactobacillus) جدا شده از روده ماهی شیربت (Barbus grypus) بر عملکرد رشد، بازماندگی و فلور میکروبی روده ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
عالی
حسینی
ابراهیم
ستوده
این تحقیق به منظور ارزیابی تاثیر تغذیهای باکتریهای Lactobacillus plantarum ، Lactobacillus bulgaricus جدا شده از روده ماهی شیربت بر روی عملکرد رشد، بازماندگی و فلور میکروبی روده کپور معمولی انجام شد. 480 قطعه بچه ماهی کپور معمولی (با میانگین وزن اولیه 6±40 گرم) به طور تصادفی در 4 تیمار (با سه تکرار) تقسیم و با جیره های حاوی L. plantarum (گروه 1)، Lactobacillus bulgaricus (گروه 2)، Lactobacillus casei (گروه 3) با تراکم 107×5CFU/g و جیرهی فاقد مکمل پروبیوتیکی (شاهد) به مدت 60 روز صورت دستی تغذیه شدند. جهت ارزیابی میزان حضور باکتری و تاثیر روی فلور میکروبی دستگاه گوارشی، تغذیه از روز60 تا 75 با جیرهی فاقد پروبیوتیک صورتگرفت. در روز 75 آزمایش ضریب رشد ویژه ماهی تغذیه شده با جیرهی حاوی L. bulgaricus بطور معنی داری در مقایسه با گروه شاهد افزایش یافت (05/0P<). در روز 60 و 75 آزمایش ضریب تبدیل غذایی ماهیان تغذیه شده با جیرهی حاوی باکتریL. casei بطور معنی داری نسبت به گروه شاهد پایین تر بود (05/0P<). از طرفی میزان بازدهی پروتئین و نرخ رشد ویژه ماهیان تغذیه شده با این باکتری ها در زمان های مختلف آزمایش نسبت به گروه شاهد بالاتر بود. نتایج ارزیابی فلور باکتری دستگاه گوارش ماهیان نشانداد مقدار Lactobacillus های روده در روز30 و60 آزمایش بطور معنیداری در مقایسه با ماهیان گروه شاهد افزایش پیدا کرده است (05/0P<). در روز30 آزمایش گروه 2 و 3 بیشترین مقدار باکتری Lactobacillus در مقایسه با گروه شاهد نشان دادند (05/0P<). درمجموع نتایج مطالعه حاضر نشان داد افزودن باکتری های Lactobacillus های جدا شده از روده ماهی شیربت در جیرهی ماهیکپور معمولی باعث افزایش جمعیت باکتریهای سودمند فلور میکروبی روده گردیده و نهایتاً عملکرد رشد و تغذیه این ماهی را بهبود میبخشد.
Probiotic
Growth
microflora
common carp
Barbus grypus
2016
09
22
167
179
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110268_1e1023384bd679adeec2422e1c017c1f.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1395
25
3
تأثیر حفاظتی ویتامین C و کیتوزان بر فراسنجههای بیوشیمیایی خون ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در معرض پاراکوات
زینب
شریفی نسب
بهزاد
نعمت دوست حقی
احمد
نوری
هدف از این مطالعه بررسی تأثیر حفاظتی ویتامین C و کیتوزان بر فراسنجه های بیوشیمیایی خون ماهیهای در معرض پاراکوات است. در این آزمایش ماهیها به مدت 21 روز با جیره واجد کیتوزان (1000 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم غذا)، ویتامین C (1000 میلیگرم به ازای هر کیلوگرم غذا) و ویتامین C همراه با کیتوزان تغذیه شدند و بهطور همزمان در معرض 02/0 میلیگرم بر لیتر پاراکوات قرار گرفتند. نتایج این مطالعه نشان داد که پاراکوات موجب افزایش معنیدار فعالیتهای آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آلکالین فسفاتاز (ALP)، و نیز افزایش معنیدار سطوح گلوکز، کلسترول، تریگلیسرید، اوره و کراتینین خون ماهیان در مقایسه با گروه کنترل شد (05/0p< )؛ ولی فعالیتهای آنزیم لاکتات دهیدروژناز (LDH) و استیل کولیناستراز (AChE)، و سطوح پروتئین کل پلاسما و گلبولین در ماهیان را در مقایسه با گروه کنترل به طور معنیداری کاهش داد (05/0p< ). پاراکوات تأثیری بر سطح آلبومین پلاسما در مقایسه با گروه کنترل نداشت (05/0p> ). اگرچه تجویز ویتامین C یا کیتوزان (به تنهایی) به ماهیان تحت تیمار پاراکوات مانع از تغییرات برخی از فراسنجههای بیوشمیایی خون ماهیان در معرض پاراکوات شد، نتایج نشان داد که خاصیت آنتیاکسیدانی ویتامین C بیشتر از کیتوزان است. با این حال تجویز کمپلکس ویتامین C با کیتوزان نقش مؤثری در پیشگیری از استرس اکسیداتیو و پیشگیری از تغییرات پارامترهای بیوشیمیایی خون در ماهیان در معرض پاراکوات داشته است.
Paraquat
vitamin C
chitosan
oxidative stress
biochemical parameters
2016
09
22
181
198
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110269_4ef35263a3e126bb8cbc48cafca9ac0e.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1395
25
3
تاثیر مکمل معدنی نانوذره اکسید منگنز بر عملکرد رشد و یاختههای خونی بچه ماهی انگشت قد قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss Walbaum 1792)
زهرا
محمدی
هومن
رجبی اسلامی
این پژوهش به منظور بررسی کاربرد نانوذره اکسید منگنز (Mn2O3) به عنوان مکمل معدنی غذایی بر شاخصهای رشد و گلبولهای قرمز و سفید بچه ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) طراحی گردید. تعداد 450 قطعه بچه ماهی قزلآلا با میانگین وزن اولیه 3/0±1/9 گرم پس از سازگاری با شرایط استخر به صورت تصادفی در قالب 5 تیمار هر یک با سه تکرار درون استخرهای جریان باز تقسیم شدند. غذای پایه به عنوان تیمار شاهد بدون افزودن مکمل معدنی منگنز آماده گردید. سایر غذاهای آزمایشی با افزودن 4، 8 و 12 میلیگرم بر کیلوگرم نانوذرات اکسید منگنز و 12 میلیگرم بر کیلوگرم سولفات منگنز (به عنوان شاهد مثبت) آماده شدند. ماهیان به مدت 8 هفته در شرایط آزمایشی با جیرههای غذایی اختصاصی تغذیه شده و در انتها فاکتورهای رشد همراه با ویژگیهای اریتروسیتی و لکوسیتی با خونگیری از طریق قطع ساقه دمی تعیین گردید. نتایج نشان داد که اختلاف معنیداری در میزان افزایش وزن، ضریب رشد ویژه، نرخ کارایی پروتئین و همچنین ضریب چاقی ماهیان بین تیمارهای مختلف پژوهش حاضر وجود ندارد. این در حالی است که تعداد گلبولهای قرمز، میزان هموگلوبین و سطح هماتوکریت ماهیان پس از تغذیه با 12 میلیگرم بر کیلوگرم نانوذره اکسید منگنز در جیره به شکل معنیداری بیشتر از ماهیان سایر تیمارهای آزمایشی بود (p<0.05)؛ ولی تفاوت معنیداری در بررسی اندیسهای گلبول قرمز شامل حجم متوسط گلبولی، مقدار متوسط هموگلوبین گلبولی و غلظت هموگلوبین داخل گلبولی بین تیمارها به دست نیامد. همچنین اختلاف معنیداری در متغیرهای فوق بین ماهیان تغذیه شده با غذای حاوی سولفات منگنز و ماهیان در تیمار شاهد ثبت نشد. یافتههای پژوهش حاضر نشان داد که استفاده از نانوذره اکسید منگنز منجر به افرایش شاخصهای رشد و شاخصهای خونی بچهماهی قزلآلای رنگینکمان شامل تعداد گلبولهای قرمز، میزان هموگلوبین و درصد هماتوکریت گردید.
Nanoparticles
Manganese
Rainbow trout
Growth performance
Blood cells
2016
09
22
199
215
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110270_fcb06990cc553385261f22dd2264b84a.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1395
25
3
تاثیر استفاده از اسیدهای آمینه خالص در جیره ماهی صبیتی جوان (Sparidentex hasta) بر عملکرد رشد، تغذیه، ترکیب شیمیایی و پروفیل اسید آمینهی بدن
جاسم
غفله مرمضی
مرتضی
یعقوبی
امید
صفری
اسیدهای آمینه خالص هر چند تا کنون به عنوان یک منبع غذایی جایگزین کامل مطرح نبوده اما در موفقیت استفاده از منابع جایگزین گیاهی در جیره حیوانات بسیار موثر بودهاند، زیرا این منابع جایگزین عمدتا دارای کمبودهای اسید آمینهای میباشند که استفاده از آنها را با محدودیت روبرو میکند که این محدودیتها را میتوان تا حدودی با استفاده از اسیدهای آمینه خالص برطرف کرد. هدف مطالعه حاضر شناخت میزان عملکرد ماهی در تغذیه با اسیدهای آمینه خالص بود. این تحقیق برای دو تیمار ماهیانی که از پروتئین پودر ماهی (FM) و ماهیانی که از ترکیب 60 درصد پودر ماهی و 40 درصد اسیدهای آمینه خالص ضروری و غیر ضروری (CAA) هر یک با سه تکرار به مدت 42 روز تغذیه شده اند، انجام گرفت. نتایج نشان داد هیچ تفاوت معنیداری در بین دو تیمار در مصرف غذا، درصد بقا، شاخصهای بیومتری و در آنالیز ترکیب شیمیایی کل بدن ماهیان مشاهده نگردید، اما در وزن نهایی، درصد افزایش وزن، شاخص رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی، نرخ کارایی پروتئین و تثبیت نیتروژنی در تیمار CAA به صورت معنیداری کاهش عملکرد نسبت به تیمار FM مشاهده شد. بررسی پروفیل آمینواسیدی لاشه ماهیان مورد آزمایش نشان داد که تنها اسیدهای آمینه هیستیدین و پرولین در تیمار CAA نسبت به تیمار FM کاهش یافتند. کاهش عملکرد در بسیاری از فاکتورها در تیمار حاوی اسیدهای آمینه خالص (CAA) نسبت به تیمار اول نشان دهنده کاهش عملکرد ماهی صبیتی جوان در استفاده از اسیدهای آمینه خالص در نسبت های بالا در جیره میباشد. بنابراین، استفاده از اسیدهای آمینه خالص در جیره ماهی صبیتی جوان به نسبت های بالا توصیه نمیگردد.
Crystalline Amino Acids
Sobaty seabream
Growth performance
Body composition
2016
09
22
217
229
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110271_8671d1654460ef37df334848b0cc7666.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1395
25
3
تاثیر جایگزینی غذای تجاری با کرم خاکی بر شاخصهای رشد، بقاء، تعداد لاروهای حاصل و مقاومت لاروها در برابر استرس شوری در ماهی دم شمشیری (Xiphophorus helleri)
نصراله
احمدی فرد
محسن
ستوده
احمد
ایمانی
در مطالعه حاضر تاثیر جایگزینی کرمخاکی Eisenia foetida با غذای تجاری بر رشد، بقاء، تعداد لاروهای حاصل و مقاومت لاروها در برابر استرسهای محیطی ماهی دم شمشیری (Xiphophorus helleri) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت طرح کاملاٌ تصادفی در 4 تیمار شامل، تیمار 1 (100% غذای تجاری)، تیمار 2 (25%کرمخاکی+75%غذای تجاری)، تیمار 3 (50%کرمخاکی+50%غذای تجاری) و تیمار 4 (75%کرمخاکی+25% غذای تجاری) با سه تکرار طراحی شد. ماهیان دمشمشیری به میزان 3 درصد وزن بدن تغذیه شدند. بعد از یک دوره آزمایش 60 روزه، شاخصهای رشد و بقاء ماهی دم شمشیری تغذیه شده با جیرههای مختلف غذایی تحت تاثیر نوع جیره قرار نگرفت(05/0<p) اما بطور معنیداری تحت تاثیر جنسیت قرار گرفت (05/0>p). درصد افزایش وزن، نرخ رشد ویژه و بقاء بطور معنیداری در جنس ماده بیشتر از جنس نر بود. بیشترین تعداد لارو حاصل در تیمار 2 (25%کرمخاکی) مشاهده شد که نسبت به تیمار شاهد اختلاف معنیداری داشت (05/0>p). در تیمار 4 (75%کرمخاکی) لاروها در برابر استرس محیطی بطور معنی داری مقاومت کمتری نسبت به سایر تیمارها نشان دادند (05/0>p). با توجه به تحقیق حاضر تعداد لاروهای حاصله در ماهیان دم شمشیری تغدیه شده با جایگزینی 25% افزایش معنی دار و چشمگیری نسبت به تیمار شاهد داشت. از اینرو استفاده از سطوح پایین جایگزینی 25 درصد پودر کرم خاکی به جای غذای تجاری در پرورش ماهیان دم شمشیری میتواند برای تغذیه این ماهیان مناسب باشد.
Earth worm
Swordtail Fish
Salinity stress test
born larvae
2016
09
22
231
241
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110272_9969a490ec7e869a484a72e92029faa3.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1395
25
3
یافته علمی: بررسی تولید اولیه با استفاده از روش سنجش از دور و میدانی در خوریات ماهشهر(خوزستان-خلیج فارس)
لاله
موسوی ده موردی
احمد
سواری
بابک
دوست شناس
حسین
محمد عسگری
علیرضا
عباسی
فیتوپلانکتونها با فتوسنتزشان دی اکسید کربن اضافه جو را جذب می کنند و نقش تعدیل کنندگی در آب و هوا بازی می کنند(Moll, 2012). مطالعات نشان داده است که محیط های آبی می توانند نیمی از دی اکسید کربن اتمسفر را جذب کنند لذا مطالعات جزییات تغییرات زمانی و مکانی تولید اولیه جهت مشخص کردن تغییرات دی اکسیدکربن دریا و هوا که بر روی پمپ زیستی اثر میگذارد بسیار اساسی است(Arrigo, 2008). این تغییرات زمانی و مکانی با استفاده از روش های نمونه برداری سنتی آب نمی توانند به طور دقیق مطالعه شوند. تخمین تولید اولیه با استفاده از سنجش های ماهواره از طریق رادیوسنجی رنگ دریاها جهت درک بهتر چرخه های بیوژئوشیمیایی و زیستی عناصر بسیار مهم می باشد (Falkowski et al.,1998). با توجه به اهمیت مطالعه پراکنش و مقدار تولید اولیه به عنوان پایه و اساس تولید در دریاها و با توجه به طولانی بودن سواحل ایران استفاده از روشهای معمول سنتی و آزمایشگاهی امری مشکل میباشد. لذا با نظر به قابلیتهای فراوان تکنیک سنجش از دور، جهت شناسایی و سنجش بسیاری از پدیده ها و فاکتورهای زیست محیطی، که با دقت بالا و هزینه کم صورت می گیرد، انجام این روش جهت تخمین تولید اولیه بسیار ضروری به نظر می رسد. در ایران تا کنون هیچ مطالعه ای بر روی روش های سنجش از دور جهت بررسی تولید اولیه در آب انجام نشده است و مطالعات فقط در حد تخمین کلروفیل و دمای سطحی(موبد و همکاران، 1385؛ سواری و همکاران، 1389؛ ادب و همکاران، 1389؛ Kheirkhah et al., 2012) بوده است. در این مطالعه سنجش تولید اولیه در ماهها و ایستگاههای مختلف در خوریات ماهشهر با استفاده از روش سنجش از دور و میدانی انجام شده است.
Primary production
Remote Sensing
Field
Mahashahr creeks
Persian Gulf
2016
09
22
243
249
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110273_23790c5cd94c81f118cb121f93767851.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1395
25
3
یافته علمی: مطالعه رابطه بین اندازه ماهی و شدت آلودگی به برخی تک یاختگان انگلی ماهیان مولی Poecilia latipinna) ) قنات جرقویه اصفهان
مهتاب
خلجی
جعفر
سرخوش
شهره
امینی
مسعود
صیامی
مسعود
زنگنه
سعید
اسدالله
قنات حسن آباد جرقویه واقع در استان اصفهان از جمله چشمههای آب گرم محسوب میشود که به دلیل مناسب بودن شرایط فیزیکوشیمیایی آب آن ماهی زینتی مولی قادر به زیست در آن می باشد. این ماهی از سوی مردم محلی آن منطقه به این قنات معرفی شده است . ماهی مولی از دستهی Poeciliidae و با نام علمی Poecilia latipinna شناخته میشود. مولیها از دستهی ماهیهای زندهزا هستند. تمام مولیها با رنگهای سفید و سیاه ،پرتقالی، قرمز، زرد، نارنجی و رنگارنگ و حتی تیرههای دو رگه دیده میشوند. مولیها علاقه شدیدی به خوردن غذاهای گیاهی مثل کاهوی نیم پز و اسفناج پخته و یا کاهوی خشک و جلبکها به مقدار کافی دارند. نکته مهم در پرورش مولیها دمای نگهداری آنها ست که ما بین 26 تا28 درجه است. pHمورد نیاز برای این ماهی7 تا 8 است. امروزه با توجه به گسترش تمایل مردم به نگهداری ماهیان زینتی در ایران و جهان توجه به بهداشت و بیماریهای ماهیان آکواریومی نیز گسترش یافته است. با وجود کنترل بهداشتی و اقدامات پیشگیری کننده از وقوع بیماری همواره در پرورش ماهیان آکواریومی امکان بروز بیماریهای مختلف وجود دارد. در حدود 10 هزار گونه اتگل در سطح یا داخل بدن ماهی زندگی می کند (سید مرتضایی و همکاران، 1386). گونههای متعددی از تک یاختگان که در محیط آب زیست میکنند دارای زندگی آزاد و برخی دیگر زندگی انگلی دارند. توانایی آنها در تکثیر سریع در سطح و یا داخل بدن ماهیان، بیماری زایی آنها را به طور محسوسی افزایش میدهد. در بروز بیماریهای انگلی عوامل مختلفی دخیل هستند به طور مثال در آلودگی انگل ایک استرس، کیفیت بد آب و سرد شدن ناگهانی، شرایط را برای آلودگی این انگل بیشتر میکند(et al., 2009 Osman).
Ornamental fish
Molly (Poecilia latipinna)
Ich parasite
Costia parasite
2016
09
22
251
256
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110274_1a714cbbcc80dffc75ead3edad08c5b0.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1395
25
3
یافته علمی: بررسی برخی شاخص های زیستی سیاه ماهی Capoeta buhsei در حوضه رودخانه قره چای ساوه
زهرا
یزدانی
صابر
وطندوست
جینا
خیاط زاده
علی نقی
سرپناه
این مطالعه در رودخانه قره چای ساوه در ماه های مرداد 90، بهمن90 وآبان91، انجام گرفت. ماهیان توسط دستگاه ضربه برقی Electroshocker)) با قدرت 7/1 کیلو وات و جریان مستقیم و ولتاژ 300-200 ولت صید گردید. ماهیان پس از صید در فرمالین 10 درصد تثبیت و جهت بررسی به آزمایشگاه منتقل شد. وزن کل با استفاده از ترازوی دیجیتال با دقت 01/0 گرم توزین شد و طول بدن و خصوصیات ریخت شناسیMorphometric)) این ماهی با استفاده از کولیس دیجیتال با دقت mm 01/0 اندازه گیری شد.
برای تعیین سن 6 عدد فلس از بین ابتدای باله پشتی و خط جانبی برداشته، ابتدا با محلول آب و صابون در بین دو انگشت شستشو داده تا لایه روپوست Epidermi)) آن برداشته شود, سپس فلس بین دو لام به صورت خشک قرار داده شده و توسط چسب نواری فلس ها بین لام ها ثابت شد و در زیر لوپ آینه دار با بزرگنمایی 10 تا 40 حلقه های سالیانه تعیین گردید.
Capoeta buhsei
Biological charactristics
Gharachay River
Saveh
2016
09
22
257
262
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110275_b0bf8a336246cda518c57b30c5dc95bf.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1395
25
3
یافته علمی:تاثیرنوسانات شوری بر میزان رشد، زیتوده و رنگدانه کلروفیل a و کارتنوئید ریزجلبک Nannochloropsis oculata
مریم
رحیمی سورویی
کیومرث
روحانی
فلورا
محمدی زاده
ریزجلبکها در ابتدای زنجیره غذایی آبزیان دریایی قرار دارند و از ضروریات غذایی سالنهای تکثیر آبزیان مختلف دریایی از جمله دو کفهایها، نرمتنان، مراحل لاروی سخت پوستان و مراحل اولیه رشد برخی ماهیها هستند. ریزجلبکها همچنین برای تولید زئوپلانکتونها ( کوپه پودا، روتیفر، آرتمیا) ضروری هستند(Gent, 2001).یکی ازمشهورترین گونههای جلبک مورد استفاده در آبزیپروری عبارت است از Nannochloropsis oculata که رایجترین ریزجلبک مورد استفاده برای تولید زئوپلانکتون ها (روتیفر ) می باشد (.(Heasman, et al., 2000یکی از مهمترین عوامل برای کشت ریزجلبک شوری است که برای به دست آوردن بیشترین مقدار تولید، بهتر است ریزجلبک در دامنه شوری به نسبت کم پرورش داده شوند.یکی ازکاربردهای اصلی ریزجلبکها در زمینه آبزیپروری، مربوط است به تهیه مواد مغذی یا مکمل ها و مصرف تازه به تازه آنها (به عنوان صرفا" مکمل یا ماده افزودنی به تغذیه اصلی )و یا برای رنگدار کردن گوشت ماهی آزاد و تحریک دیگر فعالیت های موجودات است (آذری تاکامی و چرمهینی1390). یکی از جذابترین ویژگیهای موجودات آبزی رنگ آنها میباشد که منبع رنگی آنها از مواد غذایی موجود در محیط زیست آنهامیباشد (Durmaz, 2008 & Kop). ریزجلبکها حاوی رنگدانههای زیادی مثل کلروفیل (از5/0 تا 1 درصد وزن خشک آنها) و کارتنوئیدها (به طور متوسط 1/0 وزن خشک آنها) می باشند
Salinity
Chlorophyll a
carotenoid
Growth
Nannochloropsis oculata
2016
09
22
263
272
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110276_4e312f64fc749f4d51db8fe8152b7b8a.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1395
25
3
یافته علمی:تأثیر پوشش کیتوزان و اسانس بنه (Pistacia atlantica subsp. kurdica) بر روند اکسیداسیون چربی ماهی قزل آلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) طی دوره نگهداری
مونا
محمدی
سمیرا
بهرامیان
اسعد
رخزادی
ماهیان و فرآوردههای آنها، با وجود ارزش غذایی بالا، در برابر فساد اکسیداتیو بسیار حساس هستند و ویژگیهای کیفی آنها طی نگهداری در اثر فساد باکتریایی و اکسیداتیو کاهش پیدا میکند (Mexis et al., 2009). برای به تعویق انداختن یا جلوگیری از فساد اکسیداتیو گوشت ماهی راهکارهای متعددی ارائه شده است که از جمله آن میتوان به کاهش درجه حرارت، بستهبندی مناسب و همچنین افزودن آنتی اکسیدان ها اشاره کرد (Lin & Lin, 2005). تاثیرات نامطلوب آنتیاکسیدانهای مصنوعی از جمله جهشزایی، ایجاد مسمومیت و سرطانزایی موجب شده است که امروزه کاربرد آنتیاکسیدانهای طبیعی بیشتر مورد توجه قرار گیرد (محمد زاده و رضایی، 1391).
Rainbow trout
Oxidative spoilage
chitosan
essential oil
Pistacia atlantica kurdica
2016
09
22
273
279
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110277_5b9ee0312a2f9a7be45c32707518e461.pdf