2024-03-28T13:12:17Z
https://isfj.areeo.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=11830
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1396
26
6
امکان سنجی پرورش ماهی در قفس بر اساس پارامترهای فیزیکوشیمیایی موثر بر کیفیت آب و روند سطح تروفیکی در اعماق کمتر از 15 متر مناطق ساحلی گهرباران در جنوب شرقی دریای خزر
حسن
نصراله زاده ساروی
فریبا
واحدی
عبداله
نصراله تبار
هدف از این پروژه امکان سنجی پرورش ماهی در قفس بر اساس پارامترهای فیزیکوشیمیایی موثر بر کیفیت آب و روند سطح تروفیکی (مقیاسی و غیرمقیاسی) در اعماق کمتر از 15 متر مناطق ساحلی گهرباران در جنوب شرقی دریای خزر بوده است. مجموعاً 154 نمونه در هشت ایستگاه در اعماق 5، 10 و 15 متر طی 12 ماه در سالهای 1392 و 1393 جمعآوری شدند. نتایج این تحقیق نشان داد که تغییرات دمای آب، شفافیت، pH، اکسیژن محلول، BOD5، قلیائیت تام و مواد معلق نامحلول به ترتیب برابر 00/29-00/9 درجه سانتیگراد، 00/12-50/0 متر، 74/8-05/8 و85/12-76/5، 72/6-58/0، 195-21 و 12/0-00/0 میلی گرم بر لیتر بوده است. همچنین محدوده غلظت یون آمونیوم، آمونیاک، یون نیتریت، یون نیترات و یون فسفات به ترتیب برابر 051/0-007/0، 010/0-001/0، 015/0-002/0، 477/0-043/0 و 077/0-014/0 میلی گرم بر لیتر ثبت گردید. تغییرات سطح تروفیکی مقیاسی و غیرمقیاسی به ترتیب برابر 92/6-42/3 و 51/5-61/2 محاسبهگردید. با توجه به دامنه دمایی استاندارد، در این تحقیق دمای مناسب برای پرورش گونههای آزادماهیان از ماه مهر شروع و در ماه فروردین به پایان می رسد. محدوده تغییرات استاندارد pH (80/7 تا50/8) و اکسیژن محلول (بیش از 5 میلی گرم بر لیتر) برای پرورش ماهی در قفس منطبق با نتایج این تحقیق بوده است. با توجه به نتایج بدست آمده، اگرچه این منطقه از لحاظ میزان مواد مغذی در محدوده مجاز پرورش ماهی در قفس بود اما از منظر میانگین سطح تروفیکی در حالت مزوتروف (73/0±97/5) با ریسک بالای یوتریفیکاسیون (4<) تعیین گردید.
Physico-chemical parameters
Trophic Status
Cage fish farming
Caspian Sea
Goharbaran
2018
02
20
1
11
https://isfj.areeo.ac.ir/article_115671_468961836dba6cb49199a6bcb2efa62f.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1396
26
6
اثر پارامترهای محیطی بر سیست داینوفلاژلههای Gonyaulacales و Gymnodiales در سواحل دریای عمان و تنگه هرمز
گیلان
عطاران فریمان
مژده
خلیلی
پروین
صادقی
رنگ، مهمترین مشخصه ماهیان زینتی است. استفاده از رنگدانهها جهت تغییر رنگ پوست و لاشه ماهیان در سالهای اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. در تحقیق حاضر، اثر رنگدانه آستاگزانتین بر رنگ پوست و بافت لاشه طوطی ماهی (Parrotfish) با استفاده از تکنیکهای RGB و Lab مورد مطالعه قرار گرفت. تعداد 60 قطعه طوطی ماهی (میانگین وزن 87/1±5/26 گرم) در پنج تیمار غذایی هر یک با 3 تکرار در آکواریومهایی با حجم مفید 50 لیتر (ابعاد 60×40×30 سانتی متر) توزیع شدند. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار شاهد (بدون رنگدانه) و تیمارهای رنگدانهدار به ترتیب حاوی 2/0، 5/0، 1 و 5/1 درصد آستاگزانتین در جیره بودند. پس از گذشت هشت هفته تغذیه ماهیان با تیمارهای غذایی، از چهار قطعه ماهی از هر تیمار عکسبرداری شد و از عضله پشتی آنها جهت تهیه فیلههای یکسان استفاده گردید. برای ارزیابی رنگ پوست و عضله ماهیها به ترتیب از سیستم رنگ سنجی RGB و Lab استفاده شد. نتایج حاصل نشان دهنده کاهش معنیدار (P˂0/05) تغییر رنگ ایجاد شده در بافت لاشه بر حسب مولفه L در تمامی ماهیان تیمارهای حاوی رنگدانه نسبت به تیمار شاهد بود. در حالیکه تغییر رنگ ایجاد شده در بافت لاشه بر حسب مولفه a در تمامی تیمارها به جز تیمار 2/0 درصد آستاگزانتین و بر حسب مولفه b در تمامی تیمارها افزایش معنی داری (P˂0/05) نسبت به تیمار شاهد نشان داد. تغییر رنگ ایجاد شده در بافت لاشه بر حسب فاکتور Cab در تمامی تیمارها به جز تیمار 2/0 درصد تفاوت معنی داری با گروه شاهد داشت. همچنین، تغییر رنگ ایجاد شده در بافت لاشه ماهیان مورد آزمایش بر حسب فاکتور Hab نشان دهنده کاهش معنیدار (P˂0/05) این فاکتور در تمامی تیمارهای حاوی آستاگزانتین نسبت به تیمار شاهد بود. دادههای حاصل از ارزیابی رنگ پوست به روش RGB نشان داد که رنگ پوست ماهیان در ابتدا حالت تیره داشته و به تدریج با افزایش سطح آستاگزانتین، روشنتر شده و در انتها به سمت نارنجی متمایل به قرمز پیش رفت. در مجموع نتایج حاصل ضمن پیشنهاد سطح 5/0 درصد آستاگزانتین در خوراک طوطی ماهیان برای ایجاد رنگ نارنجی متمایل به قرمز، نشان دهنده امکان استفاده از تکنیکهای RGB و Lab در ارزیابی رنگ پوست و لاشه ماهیان بود.
Parrotfish
color
Quantitative and qualitative description
Photoshop
Spectrophotometer
2018
02
20
13
23
https://isfj.areeo.ac.ir/article_115684_41492aa9f9c4d5d63c5ff8d14e278f60.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1396
26
6
ارزیابی سطوح مختلف رنگدانه آستاگزانتین بر رنگ پوست و بافت لاشه طوطی ماهی با استفاده از (Cichlasoma synspilum ♀× Cichlasoma citrinellum ♂)با استفاده از تکنیک های Lab و RGB
عیسی
ابراهیمی
الهه
علینژاد
سید حمید
متینخواه
هدف از انجام این بررسی، تعیین غلظت فلزات سنگین کادمیم،روی، نیکل و مس در بافت عضله و کبد ماهی بیاح (Lizaabu) و هوور (Thunnustonggol) و به منظور ارزیابی خطر احتمالی مرتبط با مصرف آنها بود. ماهی های مورد نظر در فصل بهار 1394 از بازار ماهی فروشان بندر عباس تهیه گردید. غلظت هر یک از فلزات با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازهگیری شد. میزان تجمع فلز مس در عضله ماهی بیاح و هوور از حد مجاز استانداردهای جهانی پایینتر و میزان فلز روی در عضله ماهی هوور بالاتر از استاندارد WHO بود. میزان پتانسیل خطرپذیری[1] و شاخص خطر برای بیماریهای غیرسرطانی[2] در بالغین و کودکان در بافت عضله ماهی بیاح و هوور کمتر از 1 به دست آمد، همچنین میزان پتانسیل خطرپذیری و شاخص خطر برای بیماریهای غیرسرطانی در بالغین و کودکان در بافت کبد برای فلزات کادمیم و مس به ترتیب در ماهی هوور و بیاح بیشتر از 1 به دست آمد. بنابراین، میتوان نتیجه گرفت که در حال حاضر هیچ مشکلی برای سلامت انسان از نظر مصرف عضله ماهیان مورد مطالعه ایجاد نمیشود، اما مصرف کبد این ماهیان بیشتر از یکبار در هفته به هیچ وجه توصیه نمیشود.
Heavy metals
Fish
Estimated daily intake
Target hazard quotient
Hormozgan province
2018
02
20
25
32
https://isfj.areeo.ac.ir/article_115686_42d547a1c4f4b7b04091b61f96f4749c.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1396
26
6
ارزیابی خطر بعضی از عناصر با پتانسیل آلایندگی بالا در عضله و کبد ماهی هوور (Thunnus tonggol) و بیاح (Liza abu) برای مصارف انسانی در استان هرمزگان
گلاندام
مشتاقزاده
ابوالفضل
ناجی
ناصر
کوسج
هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر سه متغیر مستقل درصد بیوپلیمر کل (6، 8 و 10%)، درصد روغن (2 و 3%) و غلظت اسانس میخک بر حسب ppm (0، 2000 و 3000) بر متغیرهای اکسایشی وابسته از قبیل مقادیر پراکساید و تیوباربیتوریک اسید طی یک دوره نگهداری سه ماهه و در دو دمای 4 و 25 درجه سلسیوس بود. مقایسه نتایج حاصل از بررسی نرخ اکسایش بعد از سه ماه نشان داد که مقادیر پراکساید (PV) و تیوباربیتوریک اسید (TBA) در روغن ریز پوشانی شده نسبت به روغن شاهد بسیار کمتر بود (05/0>P). همچنین، این دو شاخص در روغن ریز پوشانی شده نگهداری شده در دمای 4 درجه سلسیوس نسبت به دمای 25 درجه سلسیوس کمتر بود (05/0>P). مقادیر TBA در کپسولهای حاوی اسانس میخک و روغن ماهی با افزایش غلظت اسانس میخک، کاهش یافت (05/0>P) و با افزایش درصد روغن میزان پایداری روغن کاهش یافت (05/0>P). در کل میتوان نتیجهگیری نمود که در شرایط نگهداری در دمای 4 درجه سلسیوس، نانو کپسول تهیه شده با درصد بیوپلیمر 10% و روغن 2% حاوی ppm 2000 اسانس میخک قادر به حفظ ثبات روغن و کاهش نرخ اکسایش آن به مدت 3 ماه میباشد، در حالی که اگر دمای نگهداری به 25 درجه سلسیوس افزایش یابد نانو کپسول تهیه شده با درصد بیوپلیمر 8%، روغن 3% و اسانس ppm 3000 مؤثر خواهد بود.
Nanoencapsulation
Fish oil
Clove oil
oxidation
2018
02
20
33
46
https://isfj.areeo.ac.ir/article_115688_c581dace996df726a943938d0029632c.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1396
26
6
تاثیر باکتری پروبیوتیکی لاکتوباسیلوس پلانتاروم بر بازماندگی، پارامترهای بیوشیمیایی و ایمنی آرتمیا ارومیانا
زهرا
کرایی
علی
آبرومند
سعید
ضیایی نژاد
افزایش روز افزون جمعیت انسانی و نیاز به تولید منابع پروتئینی، روی آوردن به صنعت آبزی پروری دریایی را اجتناب ناپذیر نموده است. پایش کیفیت آب به علت اثرات متقابل بین کیفیت آب و فعالیت های آبزی پروری، دارای اهمیت زیادی است. بنابراین، مطالعه حاضر با توجه به کارایی مطالعات فیتوپلانکتونی در مطالعات زیست-محیطی و پایشی با هدف رتبه بندی و کمی نمودن شکوفایی جلبکی و کیفیت آب در سواحل دریای خزر-منطقه گهرباران (محل احتمالی پرورش ماهی) انجام شد. نمونه برداری از آب بصورت ماهانه در لایههای سطح، 5 و 10 متر در اعماق کم تر از 20 متر در سال 1393-1392 انجام شد. بر اساس نتایج، حد آستانهای (آغاز) شکوفایی جلبکی بر اساس تراکم و زی توده فیتوپلانکتون به ترتیب 200 میلیون سلول بر متر مکعب و 512 میلی گرم بر متر مکعب و نیز کلروفیل 7/1 میکروگرم بر لیتر تعیین شد. پتانسیل متوسط شکوفایی از گونه های Binuclearia lauterbornii ،Thalassionema nitzschioides و Pseudonitzschia seriata بترتیب در فصول تابستان، پاییز و زمستان ثبت شد. کیفیت آب بر اساس شکوفایی جلبکی از اردیبهشت تا تیر (عالی)، شهریور و مهر (خوب-متوسط)، ماههای آبان، آذر و تمامی ماههای فصل زمستان از متوسط تا ضعیف بدست آمد. مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از پارامترهای مختلف فیتوپلانکتون (کلروفیل-آ، زی توده و تراکم کل) با در نظرگرفتن صفات بیولوژیکی و اکولوژیکی گونه های غالب آن، سبب افزایش اعتبار برآورد کمی در تعیین کیفیت آب می شود.
Water quality
Algal bloom
Marine aquaculture
Goharbaran
Caspian Sea
2018
02
20
47
55
https://isfj.areeo.ac.ir/article_115691_e3820cd9a75cf7fe1019e4cfd8f80ee3.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1396
26
6
بررسی ثبات و کنترل نرخ اکسایش روغن ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) در نانوکپسول های حاوی اسانس میخک (Syzygium aromaticum)
سیدعلی
جعفرپور
الهه
شریفی
محمدهاشم
حسینی
با توجه به اینکه دریاچه ارومیه روز به روز به سمت خشک شدن میرود، ضرورت اعمال شرایط مدیریتی مناسب در تالابهای اقماری این دریاچه مثل تالاب سولدوز جهت ارائه راهکار مناسب برای مدیریت رژیم هیدرولوژیکی احساس میشود. تالاب سولدوز در استان آذربایجان غربی و بخش جنوبی دریاچه ارومیه قرار دارد که از لحاظ اکولوژیکی دارای ارزش است. تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش عوامل فیزیکوشیمیایی آب و تاثیر آن بر روی جوامع زئوپلانکتونی گروه سخت پوستان انجام گرفت. نمونهبرداری از تالاب سولدوز به مدت یکسال از پاییز 94 تا تابستان 95 و یک نوبت در هر فصل انجام گرفت. در بررسی نمونههای زئوپلانکتونی سختپوستان تعداد دو گروه مشاهده شدند که شامل گروه پاروپایان (Copepoda) و آنتنمنشعبان یا کلادوسرا (Cladocera) بودند. نتایج حاصله از آنالیز آماری CCA نشان داد که در اکثر جنسها همبستگی مثبتی با میزان دما، کدورت، مواد جامد محلول، اکسیژن محلول، فسفات و قلیائیت دیده شد، در صورتیکه همین جنسها همبستگی منفی با عمق، شوری، هدایت الکتریکی، شفافیت و pH داشتند. پایین بودن دمای آب در پاییز و زمستان عامل اصلی کاهش تراکم زئوپلانکتون این تالاب محسوب میشود. نتایج حاصله از آنالیز آماری CCA نشان داد که وجود و تراکم جنسهای موجود در ارتباط با یکدیگر و فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب هستند. به عنوان نتیجهگیری نهایی میتوان گفت که در تالاب سولدوز مثل بسیاری از زیستگاههای دنیا الگوهای پراکنش زئوپلانکتونها به شدت تحت تاثیر عوامل محیطی هستند.
2018
02
20
57
68
https://isfj.areeo.ac.ir/article_115692_44098828ceeff935725b82203146ef2b.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1396
26
6
تاثیر شوری بر رشد، غلظت کلروفیل و بتاکاروتن در جلبکsp. Dunaliella جداسازی شده از خلیج چابهار
شیروان
عنایتی
آرش
جوانشیر خویی
غلامرضا
رفیعی
هادی
پورباقر
امیرعلی
مرادی نسب
جلبک sp. Dunaliella از شاخه جلبکهای سبز است که دارای پراکنش جهانی میباشد و در آبهای ساحلی خلیج چابهار نیز به وفور گزارش شده است. از ویژگیهای منحصر به فرد این جلبک، قدرت سازش در شوری و دمای زیاد است. این جلبک در مقابل کمبود نیترات مقاوم است و در پاسخ به تنشهای محیطی با افزایش غلظت رنگدانهها خصوصاً رنگریزه بتاکاروتن و گلیسرول پاسخ میدهد. هدف از این تحقیق، تاثیر فاکتور شوری بر نرخ رشد سلولی، میزان تولید و ذخیرهسازی کلروفیل و بتاکاروتن در جلبک Dunaliella sp.بود. در این پژوهش ضمن جداسازی و خالصسازی جلبک sp. Dunaliella، تاثیر شوریهای مختلف (5/0، 75/0، 1، 5/1، 2، 3 و 4 مولار کلرید سدیم) بر رشد و تکثیر جلبک، میزان تولید کلروفیل a، b و بتاکاروتن طی مدت چهار هفته مورد بررسی قرار گرفت. میزان تولید کلروفیل (a و b) و بتاکاروتن با اسپکتروفتومتری با کمک استون اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که جلبک Dunaliella sp.در غلظتهای 5/0، 75/0، 1، 5/1، 2، 3 و 4 مولار کلرید سدیم قادر به رشد است؛ ولی بیشترین رشد و تکثیر سلولی و همچنین بیشترین میزان تولید بتاکاروتن این جلبک بین شوریهای 5/1 تا 2 مولار کلرید سدیم میباشد (05/0p<). با افزایش رشد و تکثیر جلبک، میزان تولید کلروفیلa و bدر تمام شوریها افزایش یافت ولی به علت تولید بتاکاروتن، میزان غلظت این رنگریزهها کاهش نشان داد.
Salinity
Growth
chlorophyll
Dunaliella sp
Chabahar Gulf
2018
02
20
71
82
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118033_29facb7affdf259cae7ab0baeebf0340.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1396
26
6
تعیین مقیاس عددی کیفیت آب بر اساس پتانسیل شکوفایی جلبکی در جنوب دریای خزر-گهرباران (استان مازندران)
آسیه
مخلوق
حسن
نصراله زاده ساروی
محمد علی
افرایی
فرشته
اسلامی
علیرضا
کیهانی ثانی
در این تحقیق اثرات ضد باکتریایی بنتونیت اصلاح شده با سورفکتانت کاتیونی و کیتوزان حاوی اکسید نقره بر باکتری یماریزای یرسینیا راکری در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفتند. جهت ساخت ترکیبات ضد میکروبی از رس بنتونیت اصلاح شده با سورفکتانت کاتیونی تترادسیل تری متیل آمونیوم بروماید (Tetradecyltrimethylammonium bromide) و کیتوزان اصلاح شده اکسید نقره استفاده گردید. مطالعات طیف سنجی پراش اشعه ایکس (XRD) و طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز (FTIR) در زمینه تعیین ساختار مشخص نمود که تغییراتی در طی اصلاح در ساختار سطحی و لایه ای بنتونیت و همچنین کمپوزیت کیتوزان حاوی اکسید نقره در شبکه پلیمری کیتوزان حاصل گردید. در این مطالعه اثر ضد باکتریایی دو نوع ترکیب ضد میکروبی بر باکتری گرم منفی یرسینیا راکری در شرایط آزمایشگاهی با دو روش انتشار دیسک (دیسک دیفیوژن) و رقیق سازی در لوله (مایکرو دایلوشن) مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. برای تعیین قدرت ضد میکروبی (MIC و MBC) از روش مایکرو دایلوشن و شمارش کلونی در محیط کشت آگار استفاده گردید. نتایج روش دیسکی نشان داد که این ترکیبات دارای خاصیت ضد باکتریایی بودند. قطر هاله عدم رشد کیتوزان حاوی اکسید نقره و بنتونیت اصلاح شده به ترتیب 53/0±63/5 و 16/0±2/1 میلی متر بود. غلظت باکتری کشی (MBC) کیتوزان حاوی اکسید نقره در مقابل باکتری Yersinia ruckeri، 57/28 میلی گرم بر لیتر در مدت زمان 10 دقیقه و برای ترکیب معدنی رس اصلاح شده، 85/42 میلی گرم بر لیتر در مدت زمان 10 دقیقه مشاهده گردید. غلظت بازدارندگی (MIC) کیتوزان حاوی اکسید نقره و رس اصلاح شده، 28/14 میلی گرم بر لیتر در 10 دقیقه بود. نتایج این تحقیق نشان داد که ترکیبات اصلاح شده بنتونیتی و کیتوزان حاوی اکسید نقره دارای اثرات ضد میکروبی قوی بوده و قابلیت حذف عوامل بیماری زا را در شرایط آزمایشگاهی داشته و در مقایسه با یکدیگر اثر باکتری کشی کیتوزان حاوی اکسید نقره قوی تر از اثر باکتری کشی رس بنتونیت اصلاح شده بود.
2018
02
20
69
79
https://isfj.areeo.ac.ir/article_115693_ec5666b82878c52a225183a5d7f16fa4.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1396
26
6
تاثیر عوامل فیزیکوشیمیایی آب بر تغییرات فصلی، پراکنش و تراکم گروه سخت-پوستان پلانکتونی تالاب سولدوز (حوزه جنوبی دریاچه ارومیه)
مجتبی
پوراحد انزابی
کوروش
سروی مغانلو
بهروز
آتشبار
علی
محمدیاری
هدف از این مطالعه بررسی اثرات تغذیهای غلظتهای مختلف محصول تجاری سلماناکس (حاوی ترکیبات فعال دیوارهای ساکارومایسیس سرویسه و مانان الیگوساکارید) بر شاخصهای رشد، بافت شناسی دستگاه گوارش و همچنین سنجش میزان مقاومت ماهیان قزل آلای رنگین کمان پرورشی در مواجه با بیماری یرسینیوزیس بود. ماهیان قزلآلای رنگین کمان با میانگین وزنی 45/1±08/19 گرم به مدت 60 روز با جیره حاوی غلظت های مختلف پری بیوتیک (غذا%0 ، 1/0، 5/0و1) در چهار تیمار و هر تیمار با 3 تکرار تغذیه شدند. در روز 60 مطالعه به صورت تجربی بیماری یرسینیوزیس به روش تزریق داخل صفاقی برای همه گروههای آزمایشی ایجاد گردید. نتایج مطالعه نشان داد افزودن پریبیوتیک سلماناکس در جیره ماهی قزل آلای رنگین کمان با غلظتهای مختلف به طور معنی داری سبب افزایش وزن نهایی، نرخ رشد روزانه، ضریب رشد ویژه، ضریب چاقی، شاخص کارایی غذا، بهبود ضریب تبدیل غذایی و میکروفلور دستگاه گوارش می گردد (05/0>P). نتایج بافت شناسی نشان دهنده افزایش ضخامت مخاط چین دار، طول پرزها و لایه عضلانی بافت دستگاه گوارش تیمارهای تغذیه شده با پریبیوتیک نسبت به گروه شاهد بود (05/0>P). همچنین تیمارهای تغذیه شده با پریبیوتیک در مقایسه با گروه شاهد در زمان مواجه با بیماری یرسینیوزیس به طور معنی داری تلفات کمتری داشتند (05/0>P).
Growth factor
Prebiotics
Yersiniosis
Rainbow trout
Mannan-oligosaccharide
2018
02
20
81
92
https://isfj.areeo.ac.ir/article_115694_4bb4dd9da720e73b96f4478be11e8eda.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1396
26
6
مدل تولید بر احیای نسبی برای مدیریت ذخایر ماهی یال اسبی (Trichurus lepturus) در آبهای خلیج فارس و دریای عمان (استان هرمزگان)
سید امین
تقوی مطلق
مهدی
قدرتی شجاعی
ماهی یال اسبی (Trichiurus lepturus) از جمله ماهیانی است که برداشت آن در آبهای خلیج فارس و دریای عمان در سالهای اخیر به شدت افزایش یافته است. با توجه به عدم مصرف داخلی، بخش عمدهای از صید این ماهی به خارج از کشور صادر میشود. در تحقیق حاضر از مدل تولید بر احیای بورتون و هولت(Beverton and Holt's relative yield per recruit model) برای ارایه توصیههای مدیریتی در مورد سطح برداشت از ذخایر ماهی یال اسبی در آبهای خلیج فارس و دریای عمان استفاده شد. به کمک دادههای فراوانی طولی (1309 نمونه) و استفاده از معادله رشد ونبرتالنفی، مقادیر طول کل بینهایت (L∞)، ضریب رشد (K) و سن در طول صفر (t0)، به ترتیب 3/111 سانتیمتر، 41/0 در سال و 28/0- سال تخمین زده شد. مرگ و میر کل (Z) و مرگومیر طبیعی (M) به وسیله روشهای منحنی خطی صید و فرمول تجربی پائولی، به ترتیب 11/1 (در سال) و 67/0 (در سال) تخمین زده شدند. همچنین مرگومیر صیادی (F) 44/0 (در سال) برآورد گردید. حداکثر ضریب بهرهبرداری (Emax) برای زمانی که حداکثر تولید بر احیای نسبی حفظ می شود برابر با 62/0 برآورد شد. از آنجایی که در این تحقیق حداکثر ضریب بهرهبرداری Emax بزرگتر از میزان خالص بهره برداری (E) محاسبه شد، می توان نتیجه گرفت که ذخیره ماهی یال اسبی بیش از اندازه برداشت نمیشود. با این وجود، در حال حاضر که تلاشصیادی بر روی این گونه با سرعت چشمگیری در حال افزایش است، مدیریت بهتر ذخایر گونه ماهی یال اسبی، نیازمند پایشهای سالانه و طولانی مدت است.
Trichiurus lepturus
Yield per recruit model
population dynamics
Persian Gulf
Oman Sea
2018
02
20
93
102
https://isfj.areeo.ac.ir/article_116220_4df25cdd980b61960f76eef4d04bc78e.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1396
26
6
بررسی اثر ضد باکتریایی کیتوزان حاوی اکسید نقره و بنتونیت اصلاح شده با سورفکتانت کاتیونی در مقابل یرسینیا راکری (Yersinia ruckeri) جدا شده از ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
ظهیر
شکوه سلجوقی
امیدوار
فرهادیان
نوید
رمضانیان
معصومه
مهربان
در این مطالعه تغییرات در میزان شاخص های بیوشیمیایی و ایمنی ماهی اسکار، Astronotus ocellatus تحت تأثیر عصاره ی سیر مورد مطالعه قرار گرفته است. تعداد 300 قطعه ماهی اسکار با وزن اولیه ی 36/0 ± 37/8 گرم در چهار تیمار توزیع شد. چهار جیره ی خوراکی با مقادیر متفاوت عصاره سیر (کنترل، 5/0 %، 5/1 % و 5/2 % عصاره سیر) آماده شد. ماهیان به مدت 8 هفته تغذیه شدند، سپس نمونه برداری انجام شد و پارامترهای بیوشیمیایی مانند پروتئین کل، آلبومین، گلوبولین، تری گلیسرید، کلسترول، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آلکالین فسفاتاز (ALP) و پارامترهای ایمنی مانند C3، C4 و فعالیت لیزوزیم بر اساس روش های استاندارد اندازه گیری گردید. پروتئین کل و آلبومین در ماهیان تغذیه شده با 5/1% عصاره ی سیر افزایش پیدا کرد اما گلوبولین تفاوت معنی داری را در بین تیمارهای مختلف نشان نداد. تری گلیسرید، کلسترول، ALP و AST در همه ی تیمارهای تغذیه شده با عصاره ی سیر کاهش نشان داد. پارامترهای ایمنی شامل C3 و C4 در ماهیان تیمار 5/1 % بهبود یافت و فعالیت لیزوزیم در همه ی تیمارهای تغذیه شده با عصاره افزایش یافت. نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره ی سیر اثرات مثبتی بر شاخص های بیوشیمیایی و ایمنی در ماهی اسکار دارد و بهترین میزان مشاهده شده در تیمار 5/1 % عصاره ی سیر بود.
Garlic extract
Oscar fish
Biochemical composition
Immune parameters
2018
02
20
103
112
https://isfj.areeo.ac.ir/article_115697_131b9c9e0db54570ef754bd07a976ad6.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1396
26
6
وضعیت فیزیکوشیمیایی آب و سطح تغذیه گرایی تالاب انزلی
علی
عابدینی
علیرضا
میرزاجانی
مریم
فلاحی
چکیده ماهی یال اسبی (Trichiurus lepturus) از جمله ماهیانی است که برداشت آن در آبهای خلیج فارس و دریای عمان در سالهای اخیر به شدت افزایش یافته است. با توجه به عدم مصرف داخلی، بخش عمدهای از صید این ماهی به خارج از کشور صادر میشود. در تحقیق حاضر از مدل تولید بر احیای بورتون و هولت(Beverton and Holt's relative yield per recruit model) برای ارایه توصیههای مدیریتی در مورد سطح برداشت از ذخایر ماهی یال اسبی در آبهای خلیج فارس و دریای عمان استفاده شد. به کمک دادههای فراوانی طولی (1309 نمونه) و استفاده از معادله رشد ونبرتالنفی، مقادیر طول کل بینهایت (L∞)، ضریب رشد (K) و سن در طول صفر (t0)، به ترتیب 3/111 سانتیمتر، 41/0 در سال و 28/0- سال تخمین زده شد. مرگ و میر کل (Z) و مرگومیر طبیعی (M) به وسیله روشهای منحنی خطی صید و فرمول تجربی پائولی، به ترتیب 11/1 (در سال) و 67/0 (در سال) تخمین زده شدند. همچنین مرگومیر صیادی (F) 44/0 (در سال) برآورد گردید. حداکثر ضریب بهرهبرداری (Emax) برای زمانی که حداکثر تولید بر احیای نسبی حفظ می شود برابر با 62/0 برآورد شد. از آنجایی که در این تحقیق حداکثر ضریب بهرهبرداری Emax بزرگتر از میزان خالص بهره برداری (E) محاسبه شد، می توان نتیجه گرفت که ذخیره ماهی یال اسبی بیش از اندازه برداشت نمیشود. با این وجود، در حال حاضر که تلاشصیادی بر روی این گونه با سرعت چشمگیری در حال افزایش است، مدیریت بهتر ذخایر گونه ماهی یال اسبی، نیازمند پایشهای سالانه و طولانی مدت است.
Trichiurus lepturus
Yield per recruit model
population dynamics
Persian Gulf
Oman Sea
2018
02
20
113
123
https://isfj.areeo.ac.ir/article_115763_f3994c2592ddca5cdf46615fc1c4a747.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1396
26
6
اثرات تغذیه ای مکمل سل ماناکس بر شاخص های رشد، بافت شناسی روده و مقاومت در برابر یرسینیوزیس در قزل آلای رنگین کمان
امین
خدادادی
عادل
حقیقی
حسن
ملکی نژاد
امیر
توکمه چی
محمد
افشار نسب
با توجه به اینکه بهبود ایمنی میزبان یکی از اساسی ترین کاربردهای استفاده از پروبیوتیکها است، در این تحقیق اثر پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم بر پارامترهای بیوشیمیایی، ایمنی شناختی عصاره بدن و بقاء آرتمیا مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور سیست آرتمیای ارومیه (Artemia urmiana) طبق روشهای استاندارد، پوسته زدایی و تخم گشایی شد. این آزمایش در سه تیمار و با سه بار تکرار صورت گرفت که تیمارها شامل سطوح صفر (C)، ([1])CFUml-1 103 (P3) و CFUml-1 106 (P6) از پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم بودند. طول دوره آزمایش 10 روز در نظر گرفته شد. نتایج به دست آمده حاکی از بهبود درصد هچ، درصد بازماندگی، شاخصهای بیوشیمیایی و نیز پارامترهای ایمنی شناختی عصاره بدن آرتمیا بود، به گونهای که بالاترین درصد بازماندگی در تیمارهای حاوی پروبیوتیک با مقادیر 31/3±00/90 در تیمار P3 و 70/1±50/93 در تیمار P6 مشاهده شد که با گروه شاهد اختلاف معنیداری داشتند (P˂0/05). پارامترهای بیوشیمیایی همچون سطح پروتئین کل، آلبومین و لیزوزیم افزایش و سطح کورتیزول عصاره بدن آرتمیا کاهش یافت. علاوه بر این سطح پارامترهای ایمنی شناختی عصاره بدن آرتمیا نظیر ایمنوگلوبین و فعالیت فنول اکسیداز به ترتیب با مقادیر 50/3±60/95 و 16/16±76/167 درصد در تیمار P6 بیشترین مقادیر را به خود اختصاص داده اند. شاخصهای دیگر همچون آلانین آمینو ترانسفراز و آسپارتات آمینو ترانسفراز نیز در مقادیر حاوی پروبیوتیک نسبت به گروه شاهد کمتر شد که حاکی از تاثیر مثبت این پروبیوتیک بر شاخصهای مذکور میباشد.
Probiotic
Lactobacillus plantarum
Artemia
Biochemical indices
Immune parameters
2018
02
20
125
138
https://isfj.areeo.ac.ir/article_115764_896ca6568f725a136330ed0e7ad07643.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1396
26
6
تاثیر خوراکی لاکتوباسیلوس کازئی و سطوح مختلف ایمونوژن بر عملکرد فاکتورهای ایمنی و خونی کپور معمولی (Cyprinus carpio)
محبوبه
کاهکش
لاله
رومیانی
تالاب انزلی یکی از مهمترین تالابهای حاشیه جنوبی دریای خزر و تحت تأثیر آب شیرین رودخانههای ورودی و آب لبشور دریای خزر بهعنوان اکوتونی ویژه و منحصربهفرد نقش ایفا میکند. در این مطالعه عوامل فیزیکوشیمیایی و مواد مغذی آب تالاب انزلی از اردیبهشت 1393 به مدت یک سال و بهصورت ماهانه بررسی گردیدند. شاخص وضعیت تروفیکی TSI به روش ارزیابی پارامترهای کلروفیل آ، فسفر کل، ازت کل و حد شفافیت محاسبه شد. نتایج بررسی نشان داد که میانگین سالانه نیتروژن کل، فسفر کل و اکسیژن محلول به ترتیب در حد 523/0±023/1، 105/0±113/0 و 63/2±71/8 میلیگرم بر لیتر بود. مقدار نیتروژن کل در ایستگاههای موردبررسی نسبت به هم تفاوت معنیدار نداشت (05/0P>) درحالیکه، غلظت فسفر کل تفاوت معنیدار داشت (05/0P<). مقدار کلروفیل آ از حداقل 6/0 تا حداکثر 1/329 میکروگرم در لیتر (با میانگین 0/65±4/47 میکروگرم در لیتر) متغیر بوده است. دامنه هدایت الکتریکی از 254 تا 14250 بر حسب میکروموس بر سانتیمتر متغیر بود و تفاوت معنیدار بین ایستگاههای مختلف مشاهده گردید (05/0P<) نسبت نیتروژن به فسفر در کلیه مناطق تالاب انزلی بهغیراز منطقه غربی کمتر از 10 بود و این نشان میداد که فسفر در این مناطق بهعنوان عامل محدودکننده درروند یوتریفیکاسیون بود. در این تحقیق، منطقه غربی تالاب انزلی در سطح یوتروف، منطقه سیاکشیم سوپریوتروف و بقیه مناطق تالاب انزلی در مرحله نهایی تغذیه گرایی یا هایپریوتروف قرار داشتند. کنترل و کاهش میزان مواد معلق و مغذی که از طریق رودخانههای حاشیه به تالاب انزلی وارد میشوند و کنترل گیاهان آبزی داخل تالاب نقش مستقیم و مؤثری در بهبود کیفیت آب و کنترل پدیده یوتریفیکاسیون خواهد داشت.
Anzali Wetland
Chemical parameter
Trophic State Index
2018
02
20
139
150
https://isfj.areeo.ac.ir/article_115765_aefa8820e441602ebb37363298d84fa1.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1396
26
6
اثر عصاره سیر (Allium sativum) بر شاخص های بیوشیمیایی خون و ایمنی در ماهی اسکار، Astronotus ocellatus
نگار
قطب الدین
علی
سقایی
میلاد
منیعات
زهره
قطب الدین
پژوهش حاضر به منظور ارزیابی اثرات سین بیوتیک لاکتوباسیلوس کازئی[u1] (PTCC 1608) به همراه پربیوتیک ایمونوژن بر روی فاکتورهای خونی و ایمنی کپور معمولی (Cyprinus carpio) انجام گرفت. بدین منظور تعداد 300 قطعه بچه ماهی کپور معمولی (با وزن متوسط حدود 40 گرم) به ترتیب با جیره های حاوی 5/0 درصد (گروه A)، 1 درصد (گروه B) و 5/1 درصد (گروه C) ایمونوژن به همراه پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئی با غلظت -1CFUg 5×107 در گرم، CFUg-1 5×107 پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئی به تنهایی (گروه D) و تیمار شاهد فاقد سین بیوتیک (گروه E) به مدت 75 روز غذادهی شدند. نتایج نشان داد که در روز 60 میزان گلبول های سفید در تیمارهای A، B و C نسبت به روز صفر و گروه کنترل اختلاف معنی داری ایجاد نمودند (0/05>p). تعداد گلبول های قرمز در گروه A ، B، C و D در روز 30 دارای بیشترین میزان بود و نسبت به روز صفر و گروه کنترل اختلاف معنی داری داشت (0/05>P). میزان لایزوزیم سرم در تیمارهای B و D تا روز سیام و در تمامی تیمارها تا روز شصتم با گروه کنترل اختلاف معنی داری داشت (0/05>p). تجویز سین بیوتیک در تیمارهای C و D بر روی میزان انفجار تنفسی در روز 30 و تیمارهای سین بیوتیکی تا روز 60 و در میزان کمپلمان تیمار A در روز 60 اختلاف معنی داری را نسبت به روز صفر و گروه شاهد ایجاد نمود (0/05>p). لذا می توان نتیجه گرفت که تجویز خوراکی سین بیوتیک باعث بهبود برخی از فاکتورهای ایمنی و خونی می شود و بهترین سطح ایمونوژن در ترکیب سین بیوتیک این مطالعه تیمار یک درصد می باشد. [u1]- لطفا تمام متن فارسی با قلم نازنین ۱۲ فرمت شود. - لطفا فاصله بین کلمات قلم نازنین ۱۲ شود. - لطفا تمامی کلمات انگلیسی با قلم Times New Roman و فونت ۱۲باشد. لطفا تصحیحات لازمه در تمامی متن مقاله انجام شوند.
2018
02
20
151
159
https://isfj.areeo.ac.ir/article_115841_a5ed923c4d50aa85492159f5a881b6f9.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1396
26
6
بررسی قانون قیمت واحد در بازار ماهیان زینتی ایران
سیدیعقوب
زراعت کیش
زینب
امیدوار
هدف اصلی در این مقاله بررسی قانون قیمت واحد برای ماهیان زینتی میباشد. برای دستیابی به این هدف قیمت داخلی و جهانی ماهیان زینتی در دوره زمانی ابتدای سال 1388 الی انتهای سال 1393 به صورت ماهیانه مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل از روش خود رگرسیونی با وقفه توزیعی (ARDL) استفاده شده است. برای بررسی این قانون در خصوص ماهیان زینتی در کوتاه مدت و بلند مدت، اثر قیمت جهانی ماهیان زینتی بر قیمت داخلی آن مورد بررسی قرار گرفت و مطابق مدل خود رگرسیونی با وقفه توزیعی در کوتاه مدت علاوه بر قیمت خارجی، اثر قیمت ماه گذشته داخلی نیز بر قیمت داخلی در دوره جاری مورد بررسی قرار گرفته است. به عنوان نتیجه گیری از تحلیل اقتصاد سنجی میتوان بیان داشت که علاوه بر اینکه در کوتاه مدت و بلند مدت قیمت جهانی ماهیان زینتی بر قیمت داخلی آن اثر مثبت و معنیدار دارد، قیمت داخلی مربوط به ماه گذشته نیز در کوتاه مدت دارای اثر مثبت و معنیدار بر قیمت داخلی دوره جاری میباشد. به عبارت دیگر قانون قیمتهای واحد در مورد ماهیان زینتی در سالهای مورد بررسی به طور معنیداری پذیرفته شده است. برآورد ضریب تصحیح خطا در بازار این ماهیان 31/0- بدست آمده که نشاندهنده این است که در هر دوره زمانی 31 درصد از عدم تعادل کوتاه مدت تصحیح خواهد شد. لذا پیشنهاد میشود با اتخاذ سیاستهای حمایتی لازم از حساسیت قیمتهای داخلی نسبت به نوسانات قیمتهای جهانی کاسته شود.
Ornamental fish
Domestic price
World price
Autoregressive Distributed Lag
One price
2018
02
20
161
170
https://isfj.areeo.ac.ir/article_116827_8f9e36c269f63db4454f12c1f31e4b67.pdf
Iranian Scientific Fisheries Journal
1026-1354
1026-1354
1396
26
6
بررسی تجمع زیستی فلزات سنگین مس، روی، آهن و سلنیوم در بافتهای عضله، کبد و آبشش ماهی سنگسر معمولی (Pomadasys kaakan) در بندر بوشهر
فرشاد
قنبری
عبدالرحیم
پذیرا
رزاق
عبیدی
صدف
فروزانی
فلزات سنگین گروهی از آلایندههای پایدار و خطرناک هستند که خطر بالقوه برای سلامتی اکوسیستمها و موجودات زنده محسوب میشوند (عسکریساری و ولایتزاده، 1393). این فلزات در اثر عوامل طبیعی مانند فرسایش خاک، سیلاب، چرخش آب اقیانوسها و دریاها و یا توسط عوامل مصنوعی از جمله ورود فاضلابهای صنعتی و انسانی، نشت نفت و گاز به محیطهای آبی منتقل میشوند (شریف فاضلی و همکاران، 1384). مس، روی، آهن و سلنیوم مورد مطالعه در این تحقیق جزء فلزات سنگین ضروری میباشند و در غلظتهای پایین برای متابولیسم طبیعی آبزیان ضروری هستند و میتوانند نقش مثبت یا منفی مهمی را در زندگی انسان ایفا نمایند (Ghaedi et al., 2009)، اما افزایش هر یک از این فلزات میتواند اثرات سمی را نیز به دنبال داشته باشد
Bioaccumulation
Heavy metals
Pomadasys kaakan
Bushehr port
2018
02
20
171
177
https://isfj.areeo.ac.ir/article_116828_893da1a1b5adb745fe44dea73365df37.pdf