2024-03-29T11:58:27Z
https://isfj.areeo.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=12183
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1397
27
5
تأثیر عصارهی الکلی یونجه (Medicago sativa) بر عملکرد رشد، مصرف غذا، ترکیب بدن و برخی از فراسنجههای سرمی بچهماهی قزلآلای رنگین-کمان(Oncorhynchus mykiss)
زینب
نجفی
حسین
اورجی
سکینه
یگانه
عبدالصمد
کرامت
این پژوهش به منظور بررسی اثرات عصارهی الکلی یونجه (Medicago sativa) بر عملکرد رشد، مصرف غذا، ترکیب بدن و برخی از فراسنجههای سرمی ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) انجام شد. در این راستا تعداد 240 عدد بچه ماهی با میانگین وزن2/0±36/8 گرم در حوضچههای پلاستیکی 100لیتری در 4 تیمار غذایی به ترتیب شامل، صفر (شاهد)، 5/0، 1، 5/1 درصد عصاره در کیلوگرم جیره با سه تکرار به مدت 60 روز تغذیه شدند. اندازهگیری فاکتورهای فیزیکی و شیمیایی آب در طول دوره پرورش انجام شد. نتایج فاکتورهای رشد (وزن نهایی، شاخص رشد ویژه و رشد روزانه) و کارایی تغذیه (ضریب تبدیل غذا و کارایی پروتئین) در انتهای دوره پرورش نشان داد، تیمارهای تغذیه شده با غذای حاوی 1 درصد عصارهی الکلی یونجه نسبت به تیمار شاهد به صورت معنی داری بهبود یافته بود (05/0p<). همچنین افزایش مقدار چربی لاشه در تیمار 1 درصد عصاره مشاهده شد، ضمن اینکه اختلاف معنیداری با گروه شاهد ملاحظه گردید (05/0p<). بررسی فراسنجههای سرمی نشان داد، بین ماهیان تغذیه شده با عصارهی الکلی یونجه و گروه شاهد تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0p<) بطوریکه کمترین مقدار کلسترول و تریگلیسرید و بیشترین سطح پروتئین در گروه 5/1 درصد عصاره مشاهده شد. همچنین بیشترین مقدار گلوکز را تیمار شاهد به خود اختصاص داد. با توجه به نتایج مطالعه حاضر میتوان اذعان نمود، افزودن عصاره الکلی یونجه به میزان 1 تا حداکثر 5/1 درصد جیره، میتواند عملکرد رشد و فراسنجههای بیوشیمیایی سرم خون بچهماهیان قزلآلای رنگین کمان را بهبود بخشد.
قزلآلای رنگین کمان
عصاره الکلی یونجه
عملکرد رشد
فراسنجههای سرمی
2018
12
22
1
9
https://isfj.areeo.ac.ir/article_117848_fe1380b8bb6b4f6e8a8b21c3e220c80d.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1397
27
5
تعیین عوامل موثر بر قیمت تمام شده ماهی قزل آلای رنگین کمان در قفس های دریای استان مازندران
محمود
حافظیه
سید محمد وحید
فارابی
با رویکرد جدید سازمان شیلات مبنی بر پرورش ماهی در آبهای دریایی، متعاقب خشکسالی دهه ی گذشته وکاهش احتمالی تولید در آبهای شیرین داخلی، در سال 1395 حدود 2700 تن ماهی قزل آلای رنگین کمان به عنوان تنها گزینه موفق پرورش ماهی در قفس در دریای خزر از سه استان شمالی کشور برداشت گردیده است. قیمت تمام شده محصول ماهی در شرایط قفس که متاثر از مولفه های مختلف سرمایه ای شامل هزینه های ثابت و سرمایه در گردش می باشد. از طریق حسابداری صنعتی یا حسابداری بها تمام شده محاسبه گردید. به منظور دستیابی به قیمت تمام شده هر کیلوگرم ماهی قزل آلا پرورشی در قفس های ساحلی استان مازندران، آمارگیری میزان، هزینه ها و سود آوری تولید در قالب پرسشنامه از 5 مزرعه پرورش ماهی در قفس در استان مازندران طی سال 1395 انجام گردید. کلیه اعداد و ارقام بر پایه یک قفس 15 تن تولید تهیه شده است. هزینه تهیه ماهی اولیه (با متوسط وزن 200 گرم) جهت ذخیره سازی با بیشترین سهم 41% و هزینه غذا با ضریب تبدیل غذایی 5/1 رتبه دوم با 37%، تعمیر و نگهداری با استهلاک 5 ساله سرمایه ی ثابت با 10 درصد ، بیمه محصول با 5% و هزینه کارگری با 018/0 درصد به ترتیب در رتبه های بعدی قیمت تمام شده ی محصول نقش آفرینی می نمایند. در این مطالعه، قیمت تمام شده هر کیلو ماهی در قفس در استان مازندران 129764 ریال که 10 درصد ارزانتر از قیمت تمام شده هرکیلو ماهی قزل آلا در سیستم پرورش چرخشی آب جاری در همان استان (142740 ریال) می باشد.
قیمت تمام شده ماهی قزل آلا
پرورش در قفس
استان مازندران
2018
12
22
11
18
https://isfj.areeo.ac.ir/article_117857_307ee5d1e67eaf66164a818fa3575fad.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1397
27
5
جداسازی و شناسایی مولکولی باکتریهای تولید کننده اسید لاکتیک از روده تاسماهی سیبری (Acipenser baerii)
علیرضا
شناور ماسوله
محمد
پورکاظمی
مهدی
سلطانی
مهتاب
یارمحمدی
محمد علی
یزدانی
مهدی
علیزاده
جلیل
جلیل پور
سهیل
بازاری مقدم
مهدی
معصوم زاده
سید حسین
حسینی فر
پریسا
اسماعیلی
یلدا
بنی اسماعیلی
ماهیان خاویاری به سبب تولید گوشت و خاویار، از ارزشمندترین گونه های دریای خزر هستند. در پرورش ماهیان خاویاری، همانند سایر گونه های پرورشی در کشور، بروز و افزایش انواع بیماریهای عفونی مورد انتظار بوده است و دراین راستا جداسازی، شناسایی و بکارگیری پروبیوتیکهای اختصاصی، می تواند در بهبود سلامت و شاخص های رشد بسیار موثر باشد. بدین منظور از گونه تاسماهی سیبری به تعداد 38 قطعه نمونه برداری شد و علاوه بر کشت و شمارش باکتریهای هوازی و بی هوازی اختیاری روده در محیط کشت TSA، باکتریهای اسید لاکتیک نیز با استفاده از محیط کشتMRS جداسازی و مورد شمارش قرار گرفتند. در تاسماهی سیبری میانگین شمارش باکتری های اسید لاکتیک 11/0± 72/2 و شمارش کل باکتریایی 19/0± 79/6 بر حسب لگاریتم تعداد کلنی در هر گرم بوده است. با استفاده از تعیین توالی ژنrRNA S16، باکتریهای اسید لاکتیک در روده در تاسماهی سیبری شامل Weissella confusa، Lactococcus garvieae و Lactococcus lactisمورد شناسایی مولکولی قرار گرفتند. تکمیل مطالعات آزمایشگاهی و میدانی جهت بکارگیری این باکتریها به عنوان پروبیوتیک مورد نیاز می باشد.
پروبیوتیک
ماهیان خاویاری
آبزیان
روده
غذا
2018
12
22
19
28
https://isfj.areeo.ac.ir/article_117875_2caa2a93bd5ac34499c618db1cfb6cb0.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1397
27
5
ارزیابی بهره وری عوامل تولید ماهیان گرمابی در مزارع پرورشی استان کرمانشاه
علی
نجفی
سهراب
دل انگیزان
مجتبی
الماسی
کامیار
غرا
گوشت ماهی از جمله تولیدات داخلی است که به لحاظ پروتئین و چربی غیراشباع، اهمیت آن بهعنوان یک غذای سالم بر کسی پوشیده نیست. با توجه به محدودیت منابع، روش اقتصادی افزایش این محصول، استفاده بهینه از عوامل تولید است. هدف از این پژوهش تخمین تابع تولید و محاسبه بهرهوری عوامل تولید ماهیان گرمابی استان کرمانشاه بود. جامعه آماری در این پژوهش در برگیرنده مزارع فعال پرورشی بود که به روش تمام شماری مطالعه شد. بخشی از دادههای مورد نیاز این تحقیق از آمار رسمی منتشر شده بود و بخش دیگر بهوسیله انجام مصاحبه حضوری با مزرعهداران و کارشناسان اداره کل شیلات استان کرمانشاه و ازطریق 46 عدد پرسشنامه جمعآوری گردید. سپس توسط نرمافزار Eviews و با روش حداقل مربعات معمولی (OLS)، به برآورد توابع تولید پرداخته شد و از طریق آزمون برتری مدل، در نهایت تابع تولید Cobb–Douglas انتخاب گردید. نتایج نشان داد که سطح زیرکشت (زمین)، کنسانتره و ذرت، علوفه، آهک، نیرویکار، تجربه مدیر مزرعه، استفاده از دستگاههای هواده و شرایط جغرافیایی منطقه بر میزان تولید تأثیر معنیدار داشتهاند (05/0p<). جمع ضرایب متغیرهای مستقل در تابع تولید برآورد شده حدود 1/1 بود که نشاندهنده وجود بازدهی فزاینده نسبت به مقیاس بود. کشش تولیدی سطح زیرکشت بسیار بیشتر از نهادههای دیگر بود و نشان داد که بایستی وسعت مزارع را افزایش داد و از اراضی بیشتری برای این فعالیت اقتصادی استفاده کرد. همچنین ضریب نیروی کار 31/0 برآورد گردید که گویای نیاز به استخدام نیروی کار بیشتر، جهت رفتن به سمت بهینه تولید میباشد. طبق نتایج حاصل از این تحقیق، تحصیلات روی تولید اثر معنیداری نداشت درحالیکه تجربه دارای تأثیر مثبت و معنیداری روی تولید بود و این نشان داد که سطح تکنولوژی در این صنعت چندان بالا نیست.همچنین نتایج نشان داد منطقه جغرافیایی و استفاده از دستگاههای هواده روی تولید ماهیان گرمابی اثر معناداری داشتند. لذا براین اساس، مزارع مورد بررسی به سه گروه تقسیم گردید و میانگین بهرهوریهای متوسط، نهایی و کل عوامل تولید، برای هرکدام از گروهها محاسبه و با یکدیگر مقایسه گردید. به طوری که فقط در تعداد اندکی از مزارعِ مربوط به یکی از گروهها معیار VMPxi / Pxi برای متغیرهای توضیحی برابر واحد بود و در دو گروه دیگر برای هیچکدام از متغیرها معیار مذکور برابر واحد نبود. این بدان معنی است که از نهادهها به طور کاملاً کارا استفاده نشده است، بنابراین به نظر میرسد به منظور بهبود کارایی در مصرف نهادهها، پرورشدهندگان ماهی با استفاده از اصل جایگزینی نهادهها، میتوانند به سود بالاتری دست یابند.
تابع تولید
بهرهوری
آبزیان
ماهیانگرمابی
استان کرمانشاه
2018
12
22
29
38
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118225_23971eec89b3fc0b09fef5434619045c.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1397
27
5
ارزیابی ماندگاری و کیفیت پودر سوپ صنعتی غنیشده با میگوی Macrobrachium nipponense طی فرمولاسیون نوین و 6 ماه نگهداری در دمای اتاق
قربان
زارع گشتی
یاسمن
اعتمادیان
علی اصغر
خانی پور
محمد
صیاد بورانی
معصومه
رهنما
عظمت
دادای قندی
فرشته
خدابنده
فاطمه
نوغانی
افشین
فهیم
مینا
احمدی
در این تحقیق، میگوهای ریز و غیربومی Macrobrachium nipponenseتالاب بندر انزلی پس از صید و شستشو، در محلول نمک 10 درصد به نسبت 1 به 2 در دمای 80 درجه سانتیگراد به مدت 3 دقیقه غوطهور شدند. تمام نمونهها پس از آبکشی در دستگاه خشککن آون خلاء، به مدت 7 ساعت در دمای 70 درجه سانتیگراد خشک شدند. سپس از گوشت فرآورده خشک به میزان 4 درصد در غنیسازی پودر سوپ با فرمولاسیون جدید استفاده شد. پودرهای سوپ آماده درون فیلمهای پلیاتیلنی متالایز، به صورت خلاء بستهبندی و به مدت 6 ماه در دمای اتاق نگهداری شدند. ارزش تغذیهای پودر سوپ غنیشده با میگو نشان داد که این فرآورده حاوی پروتئین (10 درصد) و اسیدهای چرب چند غیر اشباع بالایی است. همچنین در طول دوره نگهداری بر اساس آزمایشهای شیمیایی، مقدار رطوبت (9-55/8 درصد) پودر سوپ کمتر از 10 درصد بود و از نظر اکسیداسیون چربی و سنجش مقادیر پراکسید (54/2-11/0 میلیاکیوالان اکسیژن بر 1000 گرم روغن) و تیوباربیوتوریک اسید (76/0-34/0 میلیگرم مالونالدهید بر1000 گرم نمونه) نمونهها در شرایط مناسبی تا ماه ششم قرار داشتند. در ارزیابی میکروبی، ماه چهارم، پایان دوره نگهداری پودر سوپ غنیشده با میگو بود؛ چون در این ماه شمارش تعداد باکتریهای کل در سوپ به CFU/g 4 و تعداد کپک و مخمر به CFU/g3 نمونه افزایش یافت. همچنین نتایج حاصل از ارزشیابی حسی نشان داد که پذیرش کلی پودر سوپ با افزایش زمان از امتیاز 4 به امتیاز 5/2 کاهش یافت. این کاهش امتیاز در پودر سوپ با نتایج حاصل از ارزیابی میکروبی در این مطالعه مطابقت داشت. به عنوان یک نتیجه کلی، پودر سوپ غنیشده با 4 درصد گوشت میگوهای ریز M. nipponenseخشک شده با آون خلاء به دلیل طعم بی نظیر آن میتواند به عنوان یک فرآورده غذایی فراسودمند در صنعت، تولید و مورد استفاده مردم سراسر کشور قرار گیرد.
پودر سوپ
تغییرات کیفی
میگوی ریز M. nipponense
2018
12
22
39
48
https://isfj.areeo.ac.ir/article_117978_ff97a36ee7d0cf44f162107b7a35c667.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1397
27
5
ارزیابی و مقایسه غلظت فلزات سنگین در بافت عضله میگوی رودخانه ای شرق (Macrobrachium nipponense De Haan, 1849) در رودخانه سیاه درویشان استان گیلان
محمد
اتفاق دوست
حمید
علاف نویریان
در این تحقیق، میزان غلظت یازده عنصر (آرسنیک، آهن، جیوه، روی، سرب، سلنیوم، کادمیوم، کروم، مس، منگنز و نیکل) در بافت عضله 40 عدد میگوی رودخانه ای شرق (Macrobrachiumnipponense) جمع آوری شده بوسیله تله از رودخانه سیاه درویشان استان گیلان، توسط دستگاه طیف سنجی جذب اتمی Varian مورد بررسی قرار گرفتند. میزان کمترین و بیشترین غلظت فلزات سنگین به ترتیب: روی 6/39-7/46، مس 2/24-3/28، آهن 27/15-19/18، منگنز 36/3-82/3، سلنیوم 78/0-84/0، آرسنیک 61/0-74/0، سرب 34/0-41/0، نیکل 34/0-41/0، کروم 16/0-20/0، کادمیوم 12/0-15/0 و جیوه 069/0-078/0 میکروگرم بر گرم وزن خشک، مشاهده گردید. با توجه به نتایج این پژوهش، میانگین غلظت تمام عناصر در بافت عضله میگوی رودخانه ای شرق به جز آرسنیک و منگنز، کمتر از حد مجاز پیشنهاد شده توسط استاندارد جهانی FAO/WHO بودند.
فلزات سنگین
میگوی رودخانه ای شرق
رودخانه سیاه درویشان
تجمع زیستی
2018
12
22
49
59
https://isfj.areeo.ac.ir/article_117995_f7b3a69b38cb79b4c96b398e30f907ad.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1397
27
5
جدا سازی و شناسایی مولکولی ویبریو هاروی از ماهی باس دریایی آسیایی پرورشی در مزارع استانهای جنوبی کشورـ ایران
اشکان
اژدری
رحیم
پیغان
مسعود
قربانپور
مینا
آهنگرزاده
مریم
میر بخش
ویبریو هاروی (.Vibrio harveyi)یکی از عوامل اصلی ایجاد بیماری ویبریوزیس ماهی باس دریایی آسیایی در بسیاری از مزارع پرورش ماهیان دریایی در قفس در دنیا محسوب میشود. هدف از تحقیق حاضر، جداسازی و شناسایی این باکتری از ماهی باس دریایی پرورشی در مزارع استانهای جنوبی کشور (خوزستان، بوشهر و هرمزگان) بود. درمجموع تعداد 110 قطعه ماهی (80 قطعه ماهی بیمار و تعداد 30 قطعه ماهی بهظاهر سالم) در دامنه وزنی 700-50 گرم نمونهبرداری گردید. جداسازی به روش معمول جداسازی کشت باکتریایی انجام شد و جدایهها ازنظر ویژگیهای بیوشیمیایی و ملکولی با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ژنهای 16S rDNA و vhh به ترتیب اختصاصی جنس و گونه به روش واکنش زنجیره پلیمراز دوگانه ( Duplex PCR ) دوگانه مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج PCR، نشان داد که از 95 جدایه شناساییشده به روش بیوشیمیایی، تنها 65 جدایه متعلق به جنس ویبریو بود که از این تعداد 46 جدایه (76/70%) بهعنوان ویبریو هاروی تأیید شد. این نتایج نشاندهندهی میزان حضور بالای ویبریو هاروی در ماهی باس دریایی آسیایی پرورشی در مزارع موردبررسی است. همچنین نتایج ویژگیهای بیوشیمیایی جدایههای ویبریو هاروی که به روش PCR تأییدشده بودند، نشان دادند که جدایهها نسبت به چندین آزمایش بیوشیمیایی واکنش متفاوتی دارند. بنابراین استفاده از روش Duplex PCR که در این تحقیق بکار گرفته شد، بهعنوان یک روش دقیق و سریع در تشخیص ویبریو هاروی معرفی میگردد.
ویبریو هاروی
باس دریایی آسیایی
پرورش در قفس
ویبریوزیس
PCR
2018
12
22
61
69
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118012_5841dfc82c4c766c97cd8aa961f447ac.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1397
27
5
تاثیر شوری بر رشد، غلظت کلروفیل و بتاکاروتن در جلبکsp. Dunaliella جداسازی شده از خلیج چابهار
شیروان
عنایتی
آرش
جوانشیر خویی
غلامرضا
رفیعی
هادی
پورباقر
امیرعلی
مرادی نسب
جلبک sp. Dunaliella از شاخه جلبکهای سبز است که دارای پراکنش جهانی میباشد و در آبهای ساحلی خلیج چابهار نیز به وفور گزارش شده است. از ویژگیهای منحصر به فرد این جلبک، قدرت سازش در شوری و دمای زیاد است. این جلبک در مقابل کمبود نیترات مقاوم است و در پاسخ به تنشهای محیطی با افزایش غلظت رنگدانهها خصوصاً رنگریزه بتاکاروتن و گلیسرول پاسخ میدهد. هدف از این تحقیق، تاثیر فاکتور شوری بر نرخ رشد سلولی، میزان تولید و ذخیرهسازی کلروفیل و بتاکاروتن در جلبکDunaliella sp.بود. در این پژوهش ضمن جداسازی و خالصسازی جلبک sp. Dunaliella، تاثیر شوریهای مختلف (5/0، 75/0، 1، 5/1، 2، 3 و 4 مولار کلرید سدیم) بر رشد و تکثیر جلبک، میزان تولید کلروفیل a، b و بتاکاروتن طی مدت چهار هفته مورد بررسی قرار گرفت. میزان تولید کلروفیل (a و b) و بتاکاروتن با اسپکتروفتومتری با کمک استون اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که جلبک Dunaliella sp.در غلظتهای 5/0، 75/0، 1، 5/1، 2، 3 و 4 مولار کلرید سدیم قادر به رشد است؛ ولی بیشترین رشد و تکثیر سلولی و همچنین بیشترین میزان تولید بتاکاروتن این جلبک بین شوریهای 5/1 تا 2 مولار کلرید سدیم میباشد (05/0p<). با افزایش رشد و تکثیر جلبک، میزان تولید کلروفیلa و bدر تمام شوریها افزایش یافت ولی به علت تولید بتاکاروتن، میزان غلظت این رنگریزهها کاهش نشان داد.
شوری
رشد
کلروفیل
جلبکsp. Dunaliella
خلیج چابهار
2018
12
22
71
82
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118226_e523c5841570736f13def762e9769608.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1397
27
5
بررسی کیفیت آب رودخانههای کاج و سندگان جهت پرورش ماهی قزلآلا در استان چهارمحال و بختیاری
محسن
باقری
پرویز
منصوری
محمدعلی
طالبی
مرتضی
کرمی
مجید
فرزان
پارامترهای کیفی آب دو رودخانه کاج و سندگان در استان چهارمحال و بختیاری برای پرورش ماهی قزلآلا، مورد ارزیابی قرار گرفت. برای رودخانه کاج، 6 ایستگاه و برای رودخانه سندگان، 5 ایستگاه نمونهبرداری انتخاب شدند. از آب هر ایستگاه یک بار در هر ماه و از اردیبهشت تا مهرماه 1393، نمونهبرداری شد و نمونهها برای تعیین میزان نیتریت، آمونیوم، فسفات محلول، BOD5، COD، TSS، TDS، Cu، Zn، Hg، کلرور، سموم ارگانوفسفره، PH، مالاشیت گرین و EC، به آزمایشگاه منتقل شدند. غلظت نیتریت در آب رودخانه سندگان (mg/l 106/0) در حد استاندارد (05/0<p) و در آب رودخانه کاج (mg/l 079/0) کمتر از استاندارد (009/0>p) بود. در رودخانههای تحت بررسی، غلظت فسفات محلول (162/0 و 152/0 میلیگرم در لیتر به ترتیب در رودخانه کاج و سندگان) بیشتر از مقدار استاندارد بود (0007/0>p). مقدار کل مواد جامد محلول در آب رودخانه کاج (mg/l 225) و سندگان (mg/l 335) بیشتر از استاندارد بود (به ترتیب، 03/0>p و 0001/0>p). غلظت BOD5 و COD در هر دو رودخانه (به ترتیب برای رودخانه کاج 67/2 و 56/5 و برای رودخانه سندگان 16/2 و 22/4 میلیگرم در لیتر)، کمتر از مقدار استاندارد (0001/0>p) بود. مقدار مالاشیت گرین در ایستگاه آخر رودخانه کاج، 003/0 میلیگرم در لیتر (05/0<p) و در ایستگاه آخر رودخانه سندگان، 065/0 میلیگرم در لیتر (05/0>p) بود. هدایت الکتریکی در رودخانه سندگان (562 میکروزیمنس بر سانتیمتر) بیشتر از مقدار استاندارد بود (0003/0>p). سایر پارامترها در آب هر دو رودخانه، کمتر از میزان استاندارد بود (0001/0>p). به طور کلی، آب رودخانههای کاج و سندگان برای پرورش ماهی قزلآلا مناسب نیست.
ماهی قزلآلا
کیفیت آب
رودخانه
استان چهارمحال و بختیاری
2018
12
22
83
92
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118079_6bb61a5d099b873e6b0511171455e48b.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1397
27
5
تأثیر فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب استخر مزارع پرورش میگو بر میزان بازماندگی میگوی سفید غربی (Litopenaeus vannaemi) در مجتمع پرورش میگو چوئبده آبادان
ابتسام
فاخرنسب
وحید
یاوری
محمد
ذاکری
این تحقیق به منظور بررسی ارتباط میان فاکتورهای فیزیکوشیمیایی آب با یکدیگر و تعیین پارامترهای مؤثر بر بازماندگی میگوی وانامی (Litopenaeus vannaemi) در 3 استخر از 3 مزرعه با تراکم 250000 قطعه و با زمان ذخیره سازی یکسان در مجتمع پرورش میگو چوئبده آبادان به مدت 109 روز، از خرداد تا شهریور ماه 1395 انجام گرفت. تیماربندی استخرها براساس نوع جیره تجاری به 3 تیمار، استخر T1 با غذای t1، استخر T2 با غذای t2 و استخر T3 با غذای t3، تقسیم شد. اندازه گیری فاکتورهای مورد آزمایش در هر تیمار با سه بار تکرار انجام شد که در نتایج مقادیر بصورت میانگین بیان شده است. نتایج بررسی ها نشان داد که بیشترین ارتباط معنی دار بین دو فاکتور شوری و دما، و همچنین شوری و pH برقرار بود. مقادیر نیترات و فسفات ثبت شده در طی دوره پرورش خارج از محدوده استاندارد بود. نتایج حاصل از آزمون همبستگی میان خصوصیات شیمیایی آب و میزان بازماندگی نشان داد که در هر سه مزرعه نیترات و آمونیاک بیشترین تأثیر را بر روی بازماندگی میگوها داشت که این رابطه به صورت عکس بیان شد. طبق نتایج بدست آمده میانگین وزن اولیه، وزن نهایی و افزایش وزن بدن، در T3 بیش از T1 و T2 مشاهده شد و میزان بازماندگی در انتهای دوره در T3 و T2 بیش از T1 ثبت گردید. به نظر می رسد سطح پروتئین موجود در جیره های غذایی نقش مهمی در میزان نیترات و آمونیاک و در نهایت بازماندگی ایفا می کند.
بازماندگی
آمونیاک
نیترات
فاکتورهای فیزیکوشیمیایی
میگوی سفید غربی
2018
12
22
93
102
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118072_5d1a5554fe4ecc0a058187fe11bcd9f3.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1397
27
5
اثر لسیتین سویا بر شاخصهای رشد، ترکیب شیمیایی، فعالیت آنزیمهای گوارشی و ریختسنجی روده ماهی آزاد خزر (Salmo trutta caspius)
رضوانه
جنابی حق پرست
کوروش
سروی مغانلو
محمود
محسنی
احمد
ایمانی
مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثر لسیتین سویا بر شاخصهای رشد، ترکیب لاشه، فعالیت آنزیمهای گوارشی و ریختسنجی روده پیش مولدین ماهی آزاد دریای خزر انجام شد. برای این منظور تعداد 90 عدد ماهی آزاد (10±350گرم) بصورت تصادفی در سه تیمار (هر کدام با 3 تکرار) تقسیم شدند. ماهیان گروه اول (شاهد) با غذای پایه مرکز، گروه دوم غذای پایه به همراه 12% روغن سویا، گروه سوم غذای پایه بعلاوه 6% روغن سویا و 6% لسیتین به مدت 90 روز تغذیه شدند. شاخص افزایش وزن بیانگر برتری آماری تیمار 3 نسبت به تیمارهای شاهد و 2 بود. همچنین شاخص ضریب تبدیل غذایی (FCR) در تیمار 3 فقط با تیمار شاهد اختلاف معنیداری داشت (05/0≥p). رطوبت لاشه ماهیان تیمارهای 2 و 3 با شاهد دارای اختلاف معنیداری بود (05/0≥p)، ولی در محتوای پروتئین و چربی بین تیمارها اختلاف معنیداری نداشت (05/0<p). همچنین اختلاف معنیدار بین تیمارهای 2 و 3 از لحاظ میزان انرژی خام وجود داشت (05/0≥p). فعالیت آنزیمهای گوارشی (پروتئاز، لیپاز و آمیلاز) ماهیان تیمار 3 با تیمارهای دیگر اختلاف معنیداری داشت (05/0≥p). همچنین، ضخامت اپیتلیوم و عضله خارجی روده در تیمارهای 2 و 3 بطور معنی داری نسبت به تیمار شاهد بیشتر بود (05/0≥p). نتیجه آنکه، افزودن 6% لسیتین سویا به جیره غذایی ماهی آزاد موجب بهبود رشد و برخی فراسنجههای فیزیولوژیکی گردید.
لسیتین
رشد
آنزیمهای گوارشی
ریختسنجی روده
ماهی آزاد دریای خزر
2018
12
22
103
113
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118073_394923fc6c4f8d9babd6640263c7be56.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1397
27
5
بررسی تأثیر غذای غنی شده با پروبیوتیک بر فراسنجه های رشد ماهی پرورشی قزلآلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
نسرین
چوبکار
شاپور
کاکولکی
فرشته
صحرایی
عبدالرضا
آقاجانی
محیا
رضایی منش
فروغ
محمدی
پروبیوتیکها در بعد وسیعی در آبزی پروری نوین استفاده میشوند. این تحقیق با هدف بررسی تأثیر بکارگیری باکتری باسیلوس سوبتیلیس بر پارامترهای رشد ماهی قزلآلای رنگین کمان و تعیین میزان مطلوب مصرف این باکتری انجام شد. در این پژوهش، تأثیر باسیلوس سوبتیلیس IS02 در قالب[sj1] یک طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار آزمایشی شامل تیمار اول فاقد مکمل پروبیوتیک، تیمار دوم حاوی 106 ، تیمار سوم با 107 و تیمار چهارم با CFU/g 108 از باسیلوس سوبتیلیس در جیره غذایی به مدت 30 روز برروی برخی از شاخصهای رشد (میزان و درصد افزایش وزن بدن، ضریب رشد ویژه، ضریب تبدیل غذایی، نسبت بازده پروتئین، نسبت بازده چربی، ارزش تولیدی پروتئین، ارزش تولیدی چربی، ضریب چاقی، غذای دریافتی توسط ماهی، کارآیی تغذیه و شاخص رشد روزانه) بررسی شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون Bonferroni صورت گرفت. نتایج نشان داد تیمار چهار با غلظت CFU/g 108 تأثیر معنی داری (001/0 =p) بر افزایش ارزش تولیدی پروتئین(PPV) داشته است اما در سایر پارامترهای رشد تاثیر آماری معنی داری مشاهده نگردید (05/0 p>). نتایج این پژوهش می تواند کاربرد گستردهای در بهبود تولید این گونه با ارزش و ایجاد دیدگاههای نوین در شرایط پرورشی و افزایش ارزش غذایی آن داشته باشد.
پروبیوتیک
باسیلوس سوبتیلیس
قزلآلای رنگین کمان
سنجش رشد
2018
12
22
115
124
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118089_49fe9277e416d9e2799b4ae556627d95.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1397
27
5
تاثیر نانوذرات مس بر ماهی کلمه دریای خزر (Rutillus rutillus caspicus )، تغییرات آنزیمهای آنتی اکسیدان و آسیب بافت کبد
شهرزاد
آقامیرکریمی
علی
ماشین چیان مرادی
عیسی
شریف پور
شهلا
جمیلی
پرگل
قوام مصطفوی
امروزه نانوذرات مس، کاربرد گسترده ای درصنعت و تجارت یافته است. در این پژوهش به بررسی سمیت نانوذرات مس بروی ماهی کلمه دریای خزر (Rutillus rutillus caspicus) پرداختیم. بدین منظور تعداد 120 قطعه ماهی با میانگین طول 20 ±100 میلی متر و میانگین وزنی 10±30 گرم انتخاب شدند. ماهیها در معرض سه تیمار با غلظت تحت کشنده 1/0، 2/0و 5/0 میلیگرم در لیتر از نانوذرات مس به مدت 21 روز قرارگرفتند و 30 قطعه ماهی در تیمار شاهد نگهداری شدند. خصوصیات آب شاملمیانگین دمای آب آکواریم ها °c 2±22، اکسیژن محلول 2/5 میلیگرم بر لیتر، 004/0±7= pH، سختی آب ppm 270 بود. در روز 21-14-7 پس از مواجهه، سه ماهی از هر تیمار به صورت تصادفی انتخاب گردید و نمونه های سرم خون و بافت کبد از آنها استخراج شد. تغییرات آنزیمهای آنتی اکسیدان با بررسی آنزیمهای سوپر اکسید دیسموتاز و کاتالاز در سرم خون ماهی کلمه انجام شد. نتایج این پژوهش حاکی از افزایش فعالیت آنزیمهای سوپر اکسید دیسموتاز و کاتالاز در هفته اول، در سرم خون ماهیانی بود که در معرض غلظت 1/0 میلیگرم در لیتر از نانوذرات مس قرار گرفته بودند (01/0p<). ولی در غلظتهای 2/0 و 5/0روند افزایشی در فعالیت آنزیمها مشاهده نگردید. . نمونه های بافتی کبد پس از انجام مراحل آماده سازی بافتی به روش H&E رنگ آمیزی گردید و توسط میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفت. بررسی های آسیب شناسی بافت کبد، حاکی از هیپرتروفی سلولی، پرخونی در ورید مرکزی، واکوئلاسیون، نکروز، پرخونی در سینوزئید ها و پیکنوزه شدن هسته بود که با افزایش غلظت نانوذرات و مدت زمان در مواجهه، افزایش یافت. بررسی این تغییرات می تواند در جهت تعیین تاثیرات منفی ناشی از نانوذرات مس موثر باشد. یافته های این پژوهش که شامل کاهش فعالیت آنزیمی در سرم خون و آسیب سلولهای کبدی می باشد، حاکی از آن است که نانوذرات مس می تواند باعث آسیب زیستی و تاثیرات کشنده بروی ماهی کلمه دریای خزر باشد.
نانوذرات مس
آسیب شناسی بافتی
کاتالاز
سوپراکسید دیسموتاز
Rutillus rutillus caspicus
2018
12
22
125
134
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118088_c97bfa66731f7638a0ec741177e2a3a8.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1397
27
5
جایگزینی پودر ماهی با کنجاله کانولا و تاثیر آن بر عملکرد رشد، قابلیت هضم، برخی پارامترهای خونی و سطح هورمون های تیروئیدی تاسماهی سیبری (Acipenser baerii)
محمود
محسنی
محمد
ملک پور
تحقیق حاضر به منظور جایگزینی کردن سطوح مختلف کنجاله کانولا جای پودر ماهی و تأثیر آن بر عملکرد رشد، قابلیت هضم، برخی پارامترهای خونی و سطوح هورمونهای تیروئیدی (ترییدوتیرونین و تیروکسین) تاس ماهی سیبری (Acipenser baerii) طراحی و اجرا گردید. ماهیان با وزن اولیه 34/0±80/22 گرم (میانگین± انحراف معیار) در قالب پنج تیمار و سه تکرار به مدت 10 هفته با جیره محتوی سطوح مختلف کنجاله کانولا شامل 0 (شاهد)، 10 (10CM)، 20 (20CM)، 30 (30CM) و 40 (40CM) درصد (جایگزین شده با پودر ماهی)، به ترتیب دارای پروتئین و انرژی یکسان (45 درصد و 53/18 کیلوژول بر گرم) تا حد سیری تغذیه شدند. در پایان دوره پرورش، بالاترین مقادیر متوسط وزن نهایی بدن، وزن کسب شده، نرخ رشد ویژه و نرخ کارایی پروتئین در ماهیان تغذیه شده با تیمارهای شاهد، 10CM و 20CM ملاحظه شد که با ماهیان 40CM دارای اختلاف معنی دار آماری بود (05/0 P<).[M1] اضافه کردن کانولا در جیره، منجر به ایجاد تفاوت معنیدار در مقادیر متوسط هماتوکریت، گلبول قرمز، گلبول سفید، منوسیت و ائوزینوفیل نسبت به تیمار شاهد نشد. با افزایش سطوح مختلف کنجاله کانولا در تیمارهای غذایی مختلف اختلاف معنیداری در سطح هورمون T3 مشاهده نشد. کمترین میزان هورمون T4 در تیمار 40CM مشاهده شد که با ماهیان تغذیه شده با تیمار شاهد، 10CM و 30CM دارای اختلاف معنیدار آماری بود. قابلیت هضم ظاهری پروتئین در ماهیان تغذیه شده با جیره شاهد بطور معنی داری از ماهیان 30CM و 40CM بالاتر بود. قابلیت هضم ظاهری چربی ماهیان تغذیه شده با جیره 40CM بطور معنی داری پایئنتر از سایر تیمارها بود. با توجه به نتایج مطالعه حاضر، میتوان تا 20 درصد کنجاله کانولا را در جیره غذایی تاس ماهی سیبری، بدون تاثیر منفی بر عملکرد رشد، قابلیت هضم، پارامترهای خونی و هورمون تیروئیدی جایگزین پودر ماهی نمود، بطوریکه علاوه بر کاهش میزان مصرف آرد ماهی، از لحاظ اقتصادی نیز برای پرورش دهندگان مقرون به صرفه باشد. [M1]سطح معنی داری مشخص نیست.(p<???) هر جا که تفاوت معنی دار اماری بیان می گردد، سطح معنی داری باید مشخص باشد.
کنجاله کانولا
تاسماهی سیبری (Acipenser baerii Brandt
1869)
قابلیت هضم
هورمونهای تیروئیدی
2018
12
22
135
148
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118084_c034af4a0f0d44b4ca825c1abc060e12.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1397
27
5
تعیین میزان فلزات سنگین ضروری در عضله ماهی شهری معمولی (Lethrinus nebulosus)در بندر بوشهر
رزاق
عبیدی
طیبه
دهاز
هانیه
ضیائیان نوربخش
فرشاد
قنبری
تعیین میزان فلزات سنگین ضروری در عضله ماهی شهری معمولی (Lethrinus nebulosus)در بندر بوشهر
تعیین میزان فلزات سنگین ضروری در عضله ماهی شهری معمولی (Lethrinus nebulosus)در بندر بوشهر
2018
12
22
149
156
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118090_acee136eff83ed2d344269d9580eba76.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1397
27
5
پیشنهاد حدود مجاز مصرف ماهیان زمین کن (Platycephalus indicus)، گیش پهن ((Carangoides talamparoides)) و بیاح (Liza abu) با توجه به میزان نیکل، منگنز، آهن، مس، و روی
سمیرا
میرمحمدولی
عیسی
سلگی
ورود مواد آلوده کننده به آبها و تجمع آنها در آبزیان به واسطه خطراتی که برای انسان ایجاد میکنند، بخش مهمی از آلودگی محیط زیست را شامل میگردند (Rahman et al., 2014). از جمله این آلایندهها میتوان به فلزات سنگین اشاره کرد. فلزات سنگین وارد شده به محیط زیست میتواند باعث آسیب به تنوع زیستی دریا و اکوسیستمها شوند و همچنین مصرف ماهیان آلوده سبب خطرات بهداشتی برای انسان میشود (Liu et al., 2015). ماهیها میتوانند غلظتهای بالایی از فلزات جذب شده از آب و مواد غذایی را در بافتهای خود تجمع دهند (Janadeleh & Jahangiri, 2016). افزون بر این مصرف بلند مدت ماهی آلوده به فلزات سنگین منجر به تجمع فلزات سمی در اندامهای مختلف میشود که منجر به خطرات جدی برای سلامت انسان میشود ) Ullah et al., 2017). به علت اهمیت آبزیان به ویژه ماهیها در رژیم غذایی انسان، پایش آلایندهها در محیطهای آبی توسط این دسته از موجودات انجام میشود (2011 Imanpour,). مطالعات زیادی در داخل و خارج از کشور در زمینه مخاطرات فلزات سنگین در بافتهای خوراکی آبزیان صورت گرفته است که به برخی از آنها اشاره میشود. Janadeleh & Jahangiri, 2016)) در مطالعهای به ارزیابی خطر و آلودگی فلزات سنگین در ماهی (Otolithes ruber) و رسوبات خلیج فارس پرداختند. با توجه به نتایج، غلظت فلزات در بخش خوراکی از مقادیر استانداردهای جهانی تجاوز نمیکرد، بنابراین بجز فلزات کادمیوم و سرب سایر فلزات خطری برای انسان ندارند. در پژوهش Narottam Saha و همکاران (2016)، میزان آلودگی فصلی و ارزیابی خطر زیستی بالقوه بررسی نمودند و غلظت فلزات سنگین در 10 گونه ماهی دریایی مختلف در خلیج بنگال در طول چهار فصل اندازهگیری کردند. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین غلظت به ترتیب مربوط به Zn و Cd میباشد. از سوی دیگر، می توان به مطالعات سایر محققین اشاره نمود (Liu et al., 2015؛ Mardoukhi et al., 2013 ؛ پناهنده و همکاران ، 1392). بنابراین، مصرف ماهیانی که دارای مقادیر بالایی فلزات در بافتهای خود هستند، ممکن است برای سلامتی مصرف کننده مضر باشد (بهروز و نوروزی، 1397). با توجه به اینکه بسیاری از ماهیان جزیره شیف مورد مصرف مردم قرار میگیرند و ورود مقدار زیاد آلایندهها از طریق زنجیره غذایی به انسان، میتواند از نظر بهداشتی خطر آفرین باشد، در این تحقیق به محاسبه حد مجاز مصرف و ارزیابی خطر فلزات سنگین (آهن، روی، مس، منگنز و نیکل) در 3 گونه ماهی (زمین کن، گیش پهن و بیاح) پرداخته شد.
ارزیابی خطر
گونههای ماهی
فلزات سنگین
جزیره شیف
2018
12
22
157
162
https://isfj.areeo.ac.ir/article_118071_f9abf8f966a33b1a2039d085a5e0283c.pdf