موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135422120130823Spatial and temporal changes in physicochemical properties of sediments in Choghakhor wetlandبررسی روند تغییرات زمانی و مکانی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی رسوبات تالاب چغاخور11211009810.22092/isfj.2017.110098FAعیسی ابراهیمی درچهپژمان فتحیعلیرضا اسماعیلیابراهیم متقیJournal Article20170619Soil is one of the most important natural resources and foundation of formation and
development of human civilized societies. Sediments are also important at receiving organic
matter, material budgets and distribution of benthic organisms. As part of the ecological study
of Choghakhor Wetland where located in Chaharmahal-o-Bakhtyari Province, some physical
and chemical characteristics of sediments in this wetland were studied in relation with benthos
environment. Sampling was performed in 10 stations with 3 replicates in each station since
April 2010 to March 2011. The results showed that wetland sediments texture at different
stations was not differeny and sediments component showed no significant differences
between the stations. But the components showed significant differences between the stages.
There was no from spring to winter (timing changeâs) amounts of organic matter increased
and showed the significant differences between seasons. Also sedimentâs moisture percent
and organic matter in different seasons showed significant differences. There was no
significant differences in the sediment texture between the seasonâs .The Pearson correlation
coefficient showed positive correlation in the 0.01 level between percentage of organic matter
and sediment moisture that indicating a high capacity for water storage in organic soilsخاک ازجمله با ارزشترین منابع طبیعی و زیربنای توسعه جوامع متمدن انسانی است. رسوبات بستر اکوسیستمهای آبی نیز با توجه به نقشی که در دریافت مواد آلی، تبادلات موادی و جایگاه استقرار بسیاری از ارگانیزمهای کفزی ایفا میکند از اهمیت فوق العادهای در حیات اکوسیستمهای آبی برخورداراست. بر همین اساس در راستای مطالعات اکولوژیک تالاب چغاخور، در استان چهارمحال و بختیاری، برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی رسوبات این تالاب در ارتباط با کفزیان مورد بررسی قرار گرفت. نمونهبرداری از اردیبهشت تا اسفند ماه سال 1389 در 10 ایستگاه و با 3 تکرار در هر ایستگاه انجام شدکه ترکیب رسوبات تالاب در ایستگاههای مختلف تفاوت چندانی نداشت و اجزاء تشکیل دهنده رسوبات، اختلاف معنیداری را بین ایستگاهها (از نظر مکانی) نشان ندادند. اما تغییرات زمانی اختلاف معنی داری را بین اجزاء تشکیل دهنده رسوبات نشان دادند. بطوری که از فصل بهار به سمت زمستان میزان مواد آلی تالاب افزایش یافته و تفاوت معنیداری بین فصول مختلف مشاهده شد. درصد رطوبت رسوبات نیز در فصول مختلف تفاوت معنی داری را نشان داد. اما تفاوتی در بافت رسوبات مشاهده نشد. همچنین ضریب همبستگی پیرسون، همبستگی مثبتی را در سطح 01/0 بین درصد مواد آلی و درصد رطوبت رسوبات نشان داد که بیانگر ظرفیت بالای نگهداری آب در خاکهای آلی میباشد.موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135422120130823Effects of Modified Atmosphere Packaging and Green Tea Extract on the Shelf-life of Silver Carp (Hypophthalmichthys molitrix) Minced at Refrigerated Storageاثر بسته بندی با اتمسفر اصلاح شده و عصاره آبی چای سبز بر عمرماندگاری گوشت چرخ شده ماهی کپور نقره ای (Hypophthalmichthys molitrix)132611009910.22092/isfj.2017.110099FAسید حسن جلیلیناصر صداقتفاطمه نوغانیJournal Article20170619Silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) minced (SCM), as ready-to-cook and high nutritious
product, can successfully introduce to consumers and significantly dissolves current problems of
limited demand for whole/fresh market. Short shelf-life is one of the most important barriers to
developing industrial production of minced fish. Application of Hurdle technology with minimally
processing to improve storage life of fresh seafood has become increasingly popular. The main
objective of this study was to compare the effects of lowring temperature (3-5 oC), Modified
Atmosphere Packaging (MAP) (condition 50:5:45 for N2:O2:CO2) and Green Tea Extract (GTE) (1000
ppm) with normal or Aerobic packaging (AP), on the chemical and sensory characteristics of SCM
within refrigerated storage. Total polyphenolic compounds measured in GTE was 14.33±0.88 μg/ml.
Results of Peroxide Value showed that all treatments can effectively protect SCM against oil
oxidation, compared with AP, after 4 days. Using MAP and/or GTE treatments reduced the Free Fatty
Acids (FFAs) formation ratio, because, in contrast with AP treatment, FFAs increased significantely
(Pگوشت چرخ شده کپور نقره ای (Hypophthalmichthys molitrix)(Silver carp minced یا SCM)، محصولی آماده طبخ و با ارزش تغذیه ای بالا، از بازارپسندی مناسب برخوردار بوده و می تواند تا حدودی مشکلات عرضه به صورت کامل این آبزی را کاهش دهد. کوتاهی نسبی عمر ماندگاری از اصلی ترین موانع توسعه تولید صنعتی این محصول است. در این تحقیق تاثیر سه عامل کاهش دما (5 – 3درجه سانتیگراد)، بستهبندی با اتمسفر اصلاح شده (Modified Atmosphere Packaging) (MAP) (به نسبت 50: 5:45 برای گازهای N2:O2:CO2) و عصاره آبی چای سبز (Green Tea Extract) (GTE) (به میزان ppm 1000) برتغییرات شیمیایی و حسی SCM، در مقایسه با بستهبندی معمولی (Aerobic Packaging) (Ap)، بررسی گردیده است. میانگین(± انحراف معیار) کل ترکیبات پلیفنول در GTE مورد استفاده 88/0±33/14 میکروگرم در میلی لیتر بود. نتایج روند تغییرات پراکسید نشان داد که بعد از 4 روز، تیمار با GTE و MAP در مقایسه با AP، اثر محافظت کنندگی معنی داری بر اکسیداسیون روغن موجود در SCM دارند. استفاده از GTE و MAP به صورت جداگانه و ترکیبی موجب کندتر شدن تشکیل اسیدهای چرب آزاد گردید، زیرا برخلاف تیمار AP، افزایش این شاخص فقط در روز 16 بررسی معنیدار بود. مقدار مواد واکنشگر با تیوباربیوتیک اسید (Thiobarbitoric acid reactive substances) (TBARS) نمونه شاهد در روز 16 از حداکثر مجاز گذشته و به میانگین (± انحراف معیار) 21/0± 51/2 میلیگرم رسید. استفاده از GTE اثر قابل ملاحظهای بر روند افزایشی شاخص TBARS نمونهها در مقایسه با AP نداشت. روند تغییرات pH در تمامی تیمارها صعودی بوده و تیمارهای GTE یا MAP، بر تغییرات pH مؤثر نبودند. در ارزیابی حسی، تیمار MAP در مقایسه با تیمار GTE، امتیاز کیفی کل بالاتری کسب نمود و در تمام طول تحقیق تفاوت معنی داری با تیمار ترکیبی نداشت. در مجموع MAP+GTE به عنوان تیمار منتخب و موثر در افزایش عمرماندگاری SCM در شرایط نگهداری در یخچال، توانست زمان ماندگاری را حداقل 4 روز بهبود بخشد.موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135422120130823Effect of 17- Alpha- Methyl Testosterone on Cichlid Kaliko (Labeotropheous foellobroni ) Sex Reversalتاثیر هورمون 17 آلفا متیل تستوسترون بر تغییر جنسیت ماهی کالیکو (Labeotropheous foellobroni )273611010010.22092/isfj.2017.110100FAهمایون حسین زاده صحافیآریا اشجع اردلانجمشید سیفیJournal Article20170619In this present study, Cichlid Kaliko (Labeotropheous foellobroni) fallowing was exposed
to 17-alpha-methyl testosterone at 2 stages of development including prior to maturity
(larvae) and after puberty (broodstock). The influence of sex hormone on the larvae was also
explored. The first group was the larvae under the four treatments (0, 50,100, 250) mg per kg
of food and hormones that broodstock group also included four treatments (0, 100, 250, 400)
mg per kg food three replicates were performed in a period of 30 days. Hormone was added to
fish food. Results showed that treatments had a significant difference in fish growth, which
correlated with increased amounts of 17 alpha-methyl testosterone. In group I, food with
250mg/kg testerone resulted in an increase in growth indices (i.e.s, SGR=1.4, ADG= 6.5)
with a mortality rate of 48.3 percent. In group II results showed that treatment of G (400mg
testosterone per kg food) produced larvae with maximum growth indices (SGR=0.91, ADG=
3.6) and the least mortality rate of 31 percent Research revealed that 17 alpha methyl
testosterone could have an effect on Calico fish sex changes in both larval and stock stages.
*Correspondingاین پژوهش باهدف تغییر جنسیت و تولیدماهیان تک جنس نر تحت تاثیر هورمون 17- بنام علمی Labeotropheous foellobroniدردو مرحله ازرشد ونمو یعنی قبل از بلوغ (لارو) و بعد از بلوغ (مولدین) صورت پذیرفت. با توجه به سوابق این گونه تحقیقات میزان غلظت هورمون براساس قابلیت تحمل این هورمون در ماهیان مشابه درتیمارها مشخص گردید.درگروه لاروها تحت چهارتیمارشامل (250،100،50 ،0 ) میلیگرم هورمون درهر کیلوگرم غذا و گروه دوم (مولدین) نیز تحت چهار تیمار شامل (400، 250، 100، (0) میلیگرم درهر کیلوگرم غذا با سه تکرار دریک دوره 30 روزه قرار گرفتند.هورمون مذکور به روش تبخیر الکلی به غذای ماهیان افزوده شد.درمدت پرورش ماهیان در دمای میانگین (±انحراف معیار) 1±28 درجه سانتیگراد، pHبین 5/7 تا 3/8 و سختی کمتر از10±120 میلی گرم درلیتر نگهداری شدند. اختلاف معنیدار دررشد ماهیان هر یک از تیمارها وجود داشته که رابطه مستقیم با افزایش مقدار هورمون 17-آلفا متیل تستوسترون دارد. همچنین نتایج در گروه لاروها نیز نشان داد که تیماری که با 250 میلی گرم هورمون در کیلوگرم غذا تغذیه شده بودند با میزان حداکثر شاخص های رشد (ضریب رشد ویژه 4/1 SGRو رشد روزانه 5/6ADG) و با تلفات به میزان 3/48درصد ومیانگین نرسازی 7/85 درصد نر، بالاترین میزان تولید ماهی تک جنسی نررادر مقایسه با سایر تیمارها داشت. درگروه دوم یعنی لاروهای حاصل از مولدین نیز تیماری که با 400 میلی گرم هورمون درکیلوگرم غذا مورد تغذیه قرارگرفت با تولید لاروهایی با میزان حداکثرشاخصهای رشد 91/0 SGR=و 6/3 ADG=و با حداقل تلفات به میزان31 درصد و میانگین نرسازی4/65درصد نر بالاترین میزان تولید ماهی تک جنسی نررا درمقایسه با سایرتیمارها را داشت. نتایج تاثیر بکارگیری هورمون17 - آلفا متیل تستوسترون را برنرسازی ماهی سیکلایدکالیکوتاییدکرد. == آلفا متیل تستوسترون روی ماهی سیکلاید کالیکوموسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135422120130823Population dynamics and reproduction biology of Slender mudskipper (Scartelaos tenuis) from Hormuzgan province creeks, Persian Gulfپویایی جمعیت و زیست شناسی تولید مثل ماهی گل خورک ماری (Scartelaos tenuis)374811010110.22092/isfj.2017.110101FAعلی سالارپوریسیامک بهزادی0000-0002-8179-7597محمد صدیق مرتضویمحمد درویشیمحمد رضا طاهری زادهآرموند کشیشیانJournal Article20170619Slender Mudskipper (Scartelaos tenuis) is one of the dominant fishes in inter-tidal mud
flats area. Reproduction and population parameters of 2047 Slender mudskipper were studied
monthly from october 2008 to september 2009. The asymptotic length (Lâ) and growth
coefficient (K) were estimated as 19.43(cm) and 0.64(yr-1), respectively. The minimum and
maximum T.L. was 1.1 and 19.5cm, respectively. The value of to was -8.28, and Tmax was
4.6 year. The growth equation of Von Bertalanffy was obtained at L(t) = 19.43(1- exp (-0.64(t-
(-0.28))) for this species. The rates of natural mortality (M) on Pauly's empirical equation, was
estimated 1.51 (yr-1). Five cohorts were distinguished annualy on Bhattacharya's method with
mean length of 7.89, 11.42, 13.86, 15.6 and 16.81cm. Maximum recruitment was in
Seprember at 18.8 percent. Reproductive studies showed that peak of maturity season
occurred in April. The female to male ratio was calculated as 1:1.47 and chi-square analysis
showed that it was statistically significant deviated from 1:1. LM50 is attained at a total length
of 13.3cm. The mean of absolute and relative fecundity were 6742 (±1939) and 707 (±210),
respectively. The length-weight relationship was as W= 0.02735 L 2.1655, that was isometric
growth. Result showed that slender mudskipper population was in congenial condition,
nevertheless less not evaluated.گل خورک ماری (Scartelaos tenuis) از ماهیان شاخص در مناطق گلی جزر و مدی می باشد. نمونه برداری از 2047 ماهی با استفاده از دست صورت گرفت، ویژگی های تولید مثلی و جمعیتی این ماهی بصورت ماهانه از مهر1387 تا شهریور1388 مورد مطالعه قرارگرفت. میانگین (±انحراف معیار) طول این ماهی 6/2±5/11، حداقل و حداکثر طول کل به ترتیب 1/1 و 5/19 سانتیمتر ثبت شدند. پارامترهای رشد ∞L وK برای این گونه به ترتیب43/19 سانتی متر و64/0(در سال) تخمین زده شدند. to این ماهی برابر با 28/0- و بیشینه سن آن 5/ 4 سال محاسبه شد. معادله رشد وان برتالانفی آن ((28/0-)- t)64/0-)exp-1)43/19= L(t) . در مجموع پنج گروه همزاد طولی با میانگین 89/7، 42/11، 86/13، 60/15و 81/16 سانتیمتر طی یکسال تشخیص داده شد، به علاوه بیشینه بازگشت شیلاتی این ماهی درخرداد ماه و به میزان 8/18 درصد بود. مرگ و میر طبیعی (M) گل خورک ماری 51/1 (در سال) تعیین گردید. اوج رسیدگی جنسی برای گل خورک ماری در اردیبهشت ماه بدست آمد. نسبت جنسی ماده : نر به صورت 47/1:0 محاسبه شد و آزمون مربع کای اختلاف معنی داری را نشان دادند. مقدار LM50 بر اساس طول کل، 3/13 سانتی متر بدست آمد. میانگین (±انحراف معیار) هم آوری مطلق، 1939±6742 و همآوری نسبی210±707 عدد تخم برآورد گردید. رابطه طول کل- وزن کل برای گل خورک ماری به صورت 1655/2L0273/0W= به دست آمد، آزمون t بیانگر رشد ایزومتریک این ماهی می باشد. نتایج بیانگر آنست که جمعیت این ماهی در شرایط مطلوبی قرار دارد، اما تهدیدات متوجه این گونه مورد ارزیابی قرار نگرفته است.بدست آمدموسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135422120130823Chmical and sensory propertics of fish sauce using dried rainbow sardine (Dussumieria acuta)تهیه سس ماهی ساردین رنگین کمان (Dussumieria acuta) خشک شده و بررسی خواص شیمیایی و حسی آن496011010210.22092/isfj.2017.110102FAعیسی شکیبمرضیه موسوی نسبJournal Article20170619Fish sauce is a dark liquid which produced from fish fermentation in a very high salt
condition. This product has a long history and is produce in different procedures and names
throughout the world. In Iran, production of fish sauce consists of two steps. At first,
fermented extract or Suru is produced from fresh or dried sardine and Suru is cured with
addition of spices. This study was conducted for the first time in Iran for industrial production
of fish sauce from dried Sardine. For this study, fresh sardine was provided from Bandar-
Abbas fishery center . The fish were sun dried and used for fish sauce production. The effects
of mechanical dicing, adding of salt in two levels (100 and 80 percent) and addition of citric
acid at 2% were investigated. Sampling was achieved with separation of aqueous phase by
vacuum and filter paper. Then, acidity, electrical conductivity, total nitrogen, trimethylamine
and salt concentration were measured in the extracted liquid. Results showed that acidity,
electrical conductivity and total nitrogen increased, however the salt content remained
constant and the trimethylamine content was decreased during fermentation period. Increase
in total nitrogen indicated an increase in protein hydrolysis and nutritional value of the
product. Whereas, reduction in trimethylamine content showed a decrease in the number of
spoilage bacteria during fermentation. The highest score in sensory evaluation of the products
belonged to the low salt (80%) treatment.سس ماهی سیالی غلیظ و تیره رنگ است که از تخمیر ماهی در محیطی با نمک زیاد بدست میآید. پیشینه تولید این محصول بسیار طولانی بوده و در نقاط مختلف دنیا با اسامی مختلفی شناخته شده و با روشهای متفاوتی تولید و مصرف میشود. در ایران تولید سس ماهی شامل دو مرحله است در ابتدا از ماهی تازه ساردین رنگین کمان و یا خشک شده عصاره تخمیری یا سورو تولید میشود و در مرحله بعد به این عصاره تخمیری ادویه جات اضافه شده و اصطلاحا سورو پرورانده میشود. این مطالعه برای اولین بار در ایران جهت بررسی فرآیند تهیه سس، از ماهی ساردین رنگین کمان خشک شده و تعیین برخی عوامل موثر بر فرایند تولید و کیفیت محصول انجام شد. جهت انجام این تحقیق، ماهی ساردین رنگین کمان تازه صید شده از مرکز شیلات بندر عباس تهیه گردید و جهت خشک کردن طبیعی با نور آفتاب و تهیه سس ماهی به آزمایشگاه بخش صنایع غذایی دانشگاه شیراز منتقل گردید. در چهار تیمار مورد تحقیق تأثیر فرآیند مکانیکی چرخ کردن ماهی خشک، افزودن نمک در دو سطح 80 و 100 درصد وزن ماهی خشک و همچنین افزودن اسیدسیتریک در سطح دو درصد مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری به وسیله جداسازی فاز آبی به کمک خلاء و کاغذ صافی انجام شد. در مرحله بعد میزان پارامتر های اسیدیته، هدایت الکتریکی، نمک، ازت کل و تری متیل امین روی فاز مایع اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که مقدار اسیدیته، هدایت الکتریکی و ازت کل با گذشت زمان تخمیر افزایش یافت. میزان نمک موجود در فاز آبی جدا شده در طی فرآیند ثابت بود و میزان تری متیلآمین تمامی تیمارها در طی فرایند تخمیر کاهش معنیداری داشتند. افزایش ازت کل نشان دهنده افزایش هیدرولیز پروتئینها و افزایش ارزش غذایی سس ماهی و کاهش میزان تریمتیل آمین نمایانگر کاهش باکتریهای فسادزا در طی فرآیند تخمیر سس ماهی میباشد. در نتایح ارزیابی حسی نیز بالاترین امتیازها از نظر مصرفکنندگان به تیمار کم نمک (80 درصد نمک) تعلق گرفتموسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135422120130823Genetic structure of Spanish and American stocks of cultivated rainbow trout, (Oncorhynchus mykiss)ساختار ژنتیکی قزل آلای رنگین کمان پرورشی Oncorhynchus mykiss اسپانیایی و آمریکایی617011010310.22092/isfj.2017.110103FAابوالفتح علیپورسالار درافشاناحمد قاسمیJournal Article20170619Rainbow trout, Oncorhynchus mykiss is the most important cold water farmed fish in
Iran. Several cultivated stocks have been imported to Iran and some fish farms have focuesd
on the culture and breeding of these stocks all around the country. In this study, the genetic
structure of Spanish and American stocks of rainbow trout was investigated using 4 pairs of
microsatellite markers and 30 specimens of fish from each stock. Allele sizes at OMY77,
OMY325, OMM1329 and OMM1332 loci were in the range of 102-178, 100-150, 122-198,
172-204 bps respectively. Average number of observed alleles in American and Spanish
stocks was 11 and 11.5, respectively. Average number of effective alleles in Spanish and
American stock was 8.65 and 8.03, respectively. The mean of observed heterozygosity for
American and Spanish stocks were calculated as 0.59 and 0.63, respectively. The mean of
expected heterozygosity for both stocks was very similar (around 0.86). The results showed a
significant deviation from Hardy-Weinberg equilibrium at seven out of eight loci à stock.
AMOVA test showed low (7%) genetic diversity between stocks, while the most (93%)
genetic diversity was observed within stocks. Genetic identity and genetic distance between
stocks were 0.831 and 0.186, respectively. Fixation index FST was calculated based on allelic
frequency between two stocks was 0.012 with no significant difference between 2 stocks. The
results of this study showed that while there was considerable genetic diversity within
Spanish and American stocks, two stocks were very similar and showed very insignificant
genetic differentiation based on 4 microsatellite studied loci.ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) مهمترین ماهی پرورشی سردآبی در ایران است. جمعیت پرورشی متفاوتی از کشورهای مختلف وارد ایران شده و در سراسر کشور مزارعی به تکثیر و پرورش آنها مبادرت میکنند. در این مطالعه ساختار ژنتیکی قزل آلای رنگین کمان اسپانیایی و آمریکایی با استفاده از چهار جفت نشانگر ریزماهواره و 30 عدد ماهی از هر جمعیت مورد مطالعه قرار گرفت. به طور کلی دامنه باندی در جایگاههای MY325 ،MM1329 ، OMY77 و OMM1332 بترتیب 178-102، 150-100، 198-122 و204-172 جفت باز بود. میانگین تعداد آلل مشاهده شده در جمعیت اسپانیایی 50/11 و آمریکایی 11 بود. میانگین تعداد آلل موثر در جمعیت اسپانیایی 65/8 و آمریکایی 03/8 محاسبه شد. میانگین هتروزیگوسیتی مشاهده شده در جمعیت اسپانیایی 63/0 و آمریکایی 59/0 بدست آمد. میانگین هتروزیگوسیتی مشاهده شده برای جمعیت آمریکایی و اسپانیایی به ترتیب معادل 59/0 و 63/0 بود میانگین هتروزیگوسیتی مورد انتظار در هر دو گله بسیار نزدیک و حدود 86/0 بود. انحراف معنیدار از تعادل هاردی- وینبرگ در 7 تست (جایگاه×جمعیت) از 8 تست ممکن مشاهده شد. آنالیز مولکولی AMOVA نشان داد که تنها بخش اندکی (7 درصد) از تنوع ژنتیکی بین جمعیت و بخش اعظم آن (93 درصد) درون جمعیتها وجود دارد. میزان شباهت و فاصله ژنتیکی بین جمعیتها بترتیب 83/0 و 18/0 محاسبه شد. شاخص تمایز FST بر مبنای فراوانی آللی بین نمونه های جمعیت اسپانیایی و آمریکایی معادل 012/0 بدست آمد. نتایج آنالیز مولکولی نشان داد که تفاوت معنی داری بین دو جمعیت از نظر این شاخص وجود ندارد. نتایج این تحقیق نشان دادند که اگرچه تنوع ژنتیکی قابل توجهی درون دو جمعیت پرورشی ماهی قزل آلای رنگین کمان اسپانیایی و آمریکایی وجود دارد، اما این دو گله از منظر چهار جایگاه ریزماهواره مورد بررسی بسیار شبیه به یکدیگر بوده و تمایز ژنتیکی اندکی را نشان می دهندموسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135422120130823Chemical, microbial and sensory changes of silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) fish treated with Black cumin (Nigella sativa L.) extract during storage at refrigeratorتعیین زمان ماندگاری فیله ماهی کپور نقرهای(Hypophthalmichthys molitrix) تیمار شده با عصاره سیاه دانه (Nigella sativa L.) در طول دوره نگهداری در یخچال718411010410.22092/isfj.2017.110104FAمرضیه غلامزادهابراهیم حسینیسهیل اسکندریهدایت حسینیJournal Article20170619The changes in chemical, microbial and quality sensory of fillets for silver carp fish treated
with black cumin extract during refrigerated storage were investigated. The fish were divided
into two groups. First group was dipped in black cumin extract with concentration of 1% and
received the highest score in sensory evaluation. Then the fishes were wrapped in
polyethylene package. The second group, as the control samples, were wrapped in
polyethylene package after dipping in distilled water. All treatments were stored at
refrigerator temperature (1±4°C). The microbial tests including total viable count,
psychrotrophic count and chemical tests including peroxide index, thiobarbituric acid, free
fatty acid value and total volatile basic nitrogen, with sensory evaluation, were done at 4°C
over a period of 15 days. The results showed that the black cumin extract delayed lipid
oxidation and protein analyses significantly in treated fishes. Psycrotrophic bacteria and total
viable count of samples being treated with black cumin extract were maintained lower than
the proposed acceptable limit (7 log cfu/g). In comparison to the control samples, microbial
spoilage significantly decreased in treated samples. Furthermore, according to sensory
analysis, the treatment with black cumin extract led to high quality during storage.The
findings indicated that black cumin exerts had strong antioxidant and antibacterial impacts on
silver carp fish, such that the shelf life of fillets being treated with black cumin were 2.5 times
more than that of control samples during storage in refrigerator.در تحقیق حاضر برای بررسی برخی از تغییرات شیمیایی، باکتریایی و حسی فیلههای ماهی کپور نقرهای تیمار شده با عصاره سیاه دانه در طول دوره نگهداری در دمای یخچال (1±4)، فیله ماهیها به دو بخش تقسیم شدند. یک گروه در عصاره سیاه دانه با غلظت 1 درصد، که در ارزیابی حسی بالاترین امتیاز را کسب کرده بود، غوطه ور شده و سپس در کیسههای پلی اتیلنی بسته بندی گردیدند. گروه دوم به عنوان شاهد نیز پس از غوطهوری در آب آشامیدنی در کیسههای پلی اتیلنی بسته بندی و تمامی تیمارها در یخچال و در دمای (1±4درجه سانتیگراد) نگهداری شدند. آزمونهای باکتریایی شامل شمارش کلی باکتری های هوازی مزوفیل و باکتریهای سرمادوست و آزمونهای شیمیایی شامل شاخص پراکسید، تیوباربیتوریک اسید، اسیدهای چرب آزاد، مجموع بازهای نیتروژنی فرار به همراه ارزیابی حسی در یک دوره زمانی 15 روزه انجام شد. براساس نتایج حاصل، عصاره سیاه دانه بطور مشخص اکسیداسیون چربیها و تجزیه پروتئینها را در ماهیهای تیمار شده به تعویق انداخت. تعداد باکتریهای سرمادوست و تعداد کلی باکتریهای هوازی مزوفیل در طول دوره نگهداری، در ماهیهای تیمار شده با عصاره سیاه دانه تا روز پانزدهم کمتر از حد قابل قبول پیشنهادی (log cfu/g 7) باقی ماند و فساد میکروبی در این نمونهها نسبت به نمونه شاهد بطور معنیداری کاهش یافت. همچنین نتایج ارزیابی حسی ماهیهای تیمار شده با عصاره سیاه دانه کیفیت بالایی را در طول دوره نگهداری از خود نشان دادند، بطوریکه تا پایان روز پانزدهم از امتیاز خوب جهت مصرف برخوردار بود. نتایج حاصل، نشان دهنده تأثیر ضد اکسیدانی و ضد میکروبی قوی عصاره سیاه دانه روی فیله ماهی کپور نقرهای بود، بطوریکه زمان ماندگاری نمونههای غوطهور شده در عصاره یک درصد سیاه دانه نسبت به نمونه شاهد، در شرایط نگهداری در یخچال به دو برابرونیم افزایش یافت.موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135422120130823Effects of different packaging methods on microbial, chimerical and sensory properties of Nile (Tilapia Oreochromis niluticus Linnaeus, 1758) fillets during refrigerator storageاثر بسته بندی های مختلف بروی ویژگیهای میکروبی، شیمیایی و حسی فیله ماهی تیلاپیا نیل (Oreochromis niluticus Linnaeus, 1758) نگهداری شده در دمای یخچال8510011010510.22092/isfj.2017.110105FAفرناز مشایخییزدان مرادیاشرف گوهری اردبیلیجعفر محمدزاده میلانیقربان زارع گشتیعلیرضا رضوانی گیل کلائیJournal Article20170619The effect of three different packaging methods including Modified Atmosphere
Packaging (MAP), Vacuum Packaging and normal Packaging was investigated on the quality
of Nile tilapia fresh fillets stored in the refrigerator's temperature. The packaged samples were
examined for 10 days with regard to the changes in chemical (TVN, PV, pH), microbial (total
viable count) and sensory evaluations. The results indicated that the samples packed in MAP
condition had higher quality than that of other methods at the end of the storage period. In
addition, the slower destructive impacts and microbial growth was observed in MAP. The
results of present study suggest that packaging tilapia under MAP conditions results in the
increase in the durability, storing, and distribution period for fillets.در این تحقیق اثر بستهبندیهای مختلف شامل بستهبندی در شرایط خلاء، بستهبندی در شرایط اتمسفر اصلاح شده و بستهبندی هوا بر ویژگیهای میکروبی، شیمیایی و حسی فیله ماهی تیلاپیا نیل نگهداری شده در دمای یخچال مورد بررسی قرار گرفت. نمونهها شامل سه تیمار و سه تکرار بود که به مدت 10 روز در دمای یخچال نگهداری و از نظر تغییرات برخی خصوصیات شیمیایی شامل: Totalو pH و بارمیکروبی(شمارش باکتریهای مزوفیل هوازی) و حسی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که نمونههای بستهبندی شده در شرایط اتمسفر اصلاح شده در پایان دورهی نگهداری، نسبت به بستهبندی در شرایط خلاء و بستهبندی هوا کیفیت بهتری داشتند. تغییرات فاکتورهای شیمیایی و همچنین رشد بار میکروبی نیز در نمونههای بستهبندی شده در اتمسفر اصلاح شده در مقایسه با دو نوع بستهبندی دیگر کندتر بود. با توجه به نتایج میتوان نتیجهگیری کرد که بستهبندی فیله ماهی تیلاپیا نیل تحت شرایط اتمسفر اصلاح شده باعث افزایش زمان ماندگاری شده و مدت نگهداری و عرضه فیله تازه ماهی را افزایش می دهند. Volatile Nitrogen (TVN), Peroxide Value (PV) موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135422120130823The effect of different dietary protein and lipid levels on growth performance in Caspian Kutum (Rutilus frisii kutum, Kamensky, 1901)تأثیر سطوح مختلف پروتئین و چربی جیره بر عملکرد رشد بچه ماهی سفید دریای خزر (1901 Rutilus frisii kutum Kamensky,)10111611010610.22092/isfj.2017.110106FAزهرا محمودیحمید علاف نویریانبهرام فلاحتکارمجید رضا خوش خلقJournal Article20170619A feeding trial with three protein levels (30, 35 and 40%) and three lipid levels (10, 12 and
14%) was conducted to evaluate the optimum protein and lipid ratio of Caspian Kutum
(Rutilus frisii kutum). Six hundred and seventy five fish (1.15±0.01g mean ±SD) were
randomly distributed in 27 aquaria (45L) and were fed four times daily for 8 weeks. Results
showed that interaction between protein and lipid did not significantly affect the growth
parameters. Weight increased with increasing dietary protein level up to 35%, and then
decreased significantly. Specific growth rate (SGR) and average daily growth (ADG) of fish
fed the diets containing 35 and 40% protein increased with increasing lipid level, but protein
efficiency ratio (PER) of fish decreased with increasing dietary protein level. Fish fed the diet
containing 40% protein and 10% lipid showed the lower protein productive value (PPV).
Lipid efficiency ratio (LER) of fish fed the diets containing 30 and 35% protein decreased
significantly with increasing lipid level (p< 0.05). Lipid production value (LPV) of fish fed
the 35% protein and 10% lipid was higher than those of other treatments. Results regarding to
the analysis of body compositions showed that dietary protein levels made no significant
differences among treatments, but the increase of lipid level in diets led to fish body lipid
increase and the highest amount of lipid were observed in fingerlings fed 35% protein and
14% lipid. Survival was 100% in all treatment. In conclusion, it appears that Caspian Kutum
juveniles could adapt to 14% dietary lipid without negative effects on growth and the diet
containing 35% protein with 14% lipid would be suitable for optimum growth of Caspianدر یک آزمایش تغذیه ای، تاثیر جیره غذایی با سه سطح پروتئین (40 ،35 ،30 درصد) و سه سطح چربی (14 ،12 ،10 درصد) به منظور تعیین سطح مناسب پروتئین و چربی در تغذیه ماهی سفید دریای خزر بررسی شد. 675 عدد ماهی با میانگین (± انحرافمعیار ) وزن 01/0 ± 15/1 گرم به طور تصادفی در 27 آکواریوم 45 لیتری (20×15×15سانتیمتر) توزیع و چهار بار در روز به مدت 8 هفته تغذیه شدند. نتایج نشان داد که تقابل بین پروتئین و چربی تفاوت معنیداری در هیچ یک از پارامترهای رشد ایجاد نکرد. با افزایش پروتئین تا 35 درصد، وزن افزایش یافت و سپس بطور معنیداری کاهش پیدا کرد. افزایش وزن (WG)، نرخ رشد ویژه (SGR) و افزایش وزن روزانه (ADG) ماهیان تغذیه شده با 35 و 40 درصد پروتئین با افزایش چربی جیره افزایش پیدا کرد، اما بازده پروتئین با افزایش پروتئین کاهش یافت و ماهیان تغذیه شده با 40 درصد پروتئین و 10 درصد چربی کمترین ابقاء پروتئین (PPV) را داشتند. بازده چربی (LER) ماهیان تغذیه شده با سطوح 30 و 35 درصد پروتئین با افزایش چربی بطور معنیداری کاهش پیدا کرد. ماهیان تغذیه شده با 35 درصد پروتئین و 10 درصد چربی بالاترین میزان ابقاء چربی (LPV) را نسبت به سایر تیمارها داشتند. نتایج مربوط به آنالیز ترکیبات بدن مشخص ساخت پروتئین جیره تفاوت معنیداری در بین تیمارها ایجاد نکرد ولی با افزایش چربی جیره، چربی بدن افزایش پیدا کرد و بیشترین مقدار چربی در بچه ماهیان تغذیه شده با سطح 35 درصد پروتئین و 14 درصد چربی مشاهده شد. بقا در تمام تیمارها 100 بود. با توجه به نتایج این تحقیق به نظر می رسد ماهی سفید میتواند از سطوح بالای 14 درصد چربی در جیره بدون تأثیر منفی بر رشد استفاده نموده و جیره با 35 درصد پروتئین و 14 درصد چربی برای رشد بچه ماهی سفید در محدوده وزنی مطالعه شده مناسب است.موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135422120130823The comparison of replacement ratio of Indian major carp with conventional carps in earthen pond in climatic condition of Khuzestan provinceمقایسه نسبت جایگزینی کپور ماهیان هندی با کپورماهیان مرسوم در استخر خاکی استان خوزستان11712811010710.22092/isfj.2017.110107FAسیدعبدالصاحب مرتضوی زادهفرخ امیریمحمد یونس زاده فشالمیهمایون حسین زاده صحافیحسین هوشمندJournal Article20170619In May 2009, the fingerlings of Indian major carps, (i.e., catla (Catla catla), rohu (Labeo
rohita), mrigal (Cirrhinus mirigala)) were conducted with mean weight 25.4±4.1g, 36.6±3.5g
and 58.8±4.5g, respectively. Fingerlings of Indian major carps were cultured the fingerlings
of chinese carps. According to the randomized complete block design with 4 treatments and 3
replications in earthen ponds. Four treatments were defined in species ratios and
combinations.Treatment-1(T1) with 30 % of Indian major carps (catla, rohu and mrigal) and
70 % of Chinese carps phytophage (Hypophthalmic molitrix), big head (Hypophthalmichthys
nobilis) and amur (Ctenopharyngodon idella)) with common carp, treatment-2 (T2) with 50%
of Indian major carps and 50% of Chinese carps treatment-3 (T3) with 70% of Indian major
carps and 30% of Chinese carps with common carp and treatment-4 (control treatment) with
100% of Chinese carps (with common density and combination in Khuzestan Province).
Eevery 45 days, biometry was carried out by using the case net in earthen ponds. The
culture period was for six month from May to November. The maximum net production of
fishes was obtained inTreatment-2 (50% of Indian major carps) with mean harvest 4254.9
kg/ha. The experimental treatments were not significant with each other and control
treatment. In end of culture, mean (SD) weight obtained for rohu, catla and mrigal were
1136±16, 726±122 and 773±89g in T1, were 1129±85, 902±78 and 788±125g in T2 and were
1054±38, 839±168g and 849±106g in T3, respectively. Statistical analysis showed no
significantly different in total weight of fish harvest in treatments with control group
(customary culture in Iran). However, this experiment determined that Indian major carp
could increase production and diversity in warm water fish culture in Iran.
*Corresponding authorبه منظور متنوع نمودن تولید کپور ماهیان در ایران، در اردیبهشت ماه سال 1388، بچه ماهیان انگشت قد 3 گونهی کاتلا ( Catla catla) روهو (Labeo rohita) ومریگال (Cirrhina Mrigala) با وزن متوسط (انحراف معیار)بترتیب1/4±4/25، 5/3±6/36 و5/4±8/58 گرم همراه با بچه ماهیان فیتوفاگ، آمور، بیگ هد و کپور معمولی براساس یک طرح بلوک کاملا تصادفی با 4 تیمار و3 گرم تکرار پرورش داده شدند. تیمارها ترتیب تیمار شاهد که ترکیب ماهیان شامل: کپور ماهیان چینی (فیتوفاگ، بیگ هد و آمور) وکپور معمولی با تراکم وترکیب معمول در استان خوزستان بود وتیمارهای بعدی بترتیب جایگزینی 30، 50 و70 درصدی سه گونه کپور هندی کاتلا، روهو و مریگال با ماهیان فوق بود. هر45 روز یکبار با استفاده از تور پره از استخرها نمونهگیری بعمل آمده وزیست سنجی ماهیان انجام شد. دوره پرورش در یک دوره 6 ماهه از 20 اردیبهشت تا 20 آبانماه وسرد شدن دمای آب ادامه داشت و بعد از آن استخرها تخلیه و صید ماهیان انجام گردید. بیشترین تولید خالص در تیمار50 در صد جایگزین با میانگین 3 /723 کیلوگرم در استخرهای 1700 مترمربعی (9/4254 کیلو گرم در هکتار) مشاهده گردید. بین تیمارهای آزمایشی با همدیگر و با تیمار شاهد اختلاف معنیداری وجود نداشت. میانگین (انحراف معیار) وزن نهایی ماهی روهو در3 تیمار آزمایشی بترتیب 16± 1136، 85±1129و38±1054گرم محاسبه شد. میانگین وزن نهایی کاتلا بترتیب 122±726، 78±902و168±839 گرم رسید، در حالیکه میانگین (انحراف معیار) وزن نهایی در ماهی مریگال در 3 تیمار آزمایشی بترتیب 89± 773، 125±788، 106±894 گرم بوده واختلاف معنیداری بین آنها وجود ندارد. همچنین حد اکثرمیانگین وزن نهائی روهو 1293 گرم و کاتلا و مریگال بترتیب 1089 و1039گرم بوده است که نشان دهنده پتانسیل بالای رشد کپور ماهیان هندی در شرایط پرورشی استان خوزستان است.موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135422120130823Comparison of antifungal activities of semipolar- nonpolar secondary metabolites of Ircinia mutans extracts in two different seasons from Kish Island, Persian Gulfبررسی اثر ضد قارچ متابولیتهای ثانویه نیمه قطبی- غیرقطبی اسفنج Ircinia mutans در دو فصل تابستان و زمستان موجود در جزیره کیش، خلیج فارس12913811010810.22092/isfj.2017.110108FAملیکا ناظمیعباسعلی مطلبیشهلا جمیلیپرگل قوام مصطفویعلی ماشینچیانJournal Article20170619In this research for the first time tested antifungal activity of Ircinia mutans, collected from
Kish Island in the Persian Gulf. The extracts were produced by Bligh & Dyer method, In vitro
antifungal activity by Broth Dilution Methods against clinical pathogens Candida albicans
ATCC10231 and Aspergillus fumigatus PTCC5009. The results conducted that the aqueous
extracts didnât have any antifungal activities on pathogens, minimum inhibitor concentrations
(MIC) of the diethyletter extract was found on C. albicans and Aspergillus fumigatu, but MFC
was not found. The MFC of summer and winter metanol extracts were 20mg/ml and 3mg/ml
on A. fumigatus and 0.5 mg/ml and 1.5 mg/ml on C. albicans. Therefore secondary
metabolites solutions in metanol, polar components have antifungal activity and it can be used
for supplementary experiments to isolate and identify the fungicide active ingredient.
*Corresponding authorدر این تحقیق به بررسی اثر ضد قارچ عصاره های اسفنج Ircinia mutans Bligh & Dyer عصاره گیری انجام شد. بررسی اثر ضد قارچ با استفاده از روش ماکرودایلوشنروی سویههای قارچ و مخمر Candida albicans و Aspergillus fumigatus مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج نشان می دهند که عصاره آبی در هیچ کدام از غلظت ها روی سویه های قارچ اثر نداشته است، عصارهی دی اتیل اتری از رشد قارچ ها ممانعت نموده اما در هیچ یک از غلظت های مورد بررسی سبب مرگ آنها نشده است. اما عصارههای متانولی فصل تابستان در غلظت 20 میلیگرم در لیتر و فصل زمستان در غلظت 3 میلیگرم در لیتر سبب مرگ قارچ آسپرژیلوس فوماگاتوس شده است. عصاره متانولی فصل زمستان و تابستان در غلظت های 5/0 میلی گرم در لیتر و5/1 میلی گرم در لیتر سبب مرگ مخمر کاندیدا آلبیکانس شده است. بنابراین متابولیت های ثانویهی محلول در متانول با ساختار شیمیایی قطبی دارای اثر ضد قارچ بوده و می توانند برای تولید دارو در فاز بعدی و بررسی های تکمیلی با هدف جداسازی و شناسایی ماده موثره ضدقارچ مورد استفاده قرار گیرند. PTCC5009ATCC10231پرداخته است. نمونههای اسفنج ازجزیرهی کیش در خلیج فارس توسط غواصی تهیه شد، سپس با استفاده از روشموسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135422120130823Genetic variability and differentiation of common Kilka fish (Clupeonella cultriventris Nordmann, 1840) in the southern coasts of Caspian Seaتنوع و تمایز ژنتیکی ماهی کیلکای معمولی خزری (Clupeonella cultriventris Nordmann, 1840) سواحل جنوبی دریای خزر13914811010910.22092/isfj.2017.110109FAمهرنوش نوروزیعلی ناظمیمحمد پورکاظمیمحمد هادی سمیعیفاطمه دانشورآمنه امیر جنتیJournal Article20170619A total of 120 samples of adult common Kilka fish (Clupeonella cultriventris) were collected during
spring and summer from the southern coasts of Caspian Sea (Bandar Anzali and Babolsar). Fifteen
sets of microsatellite primers were developed from Clupeidae being tested on genomic DNA of
common Kilka. Allele frequency, observed and expected heterozygosity, FST, RST, FIS index were
determined. Five primer sets as polymorphic loci were used to analyze the genetic variation in adults
of the common Kilka population. Results revealed that average alleles per locus was 13.1 (range 5 to
22 alleles per locus in regions, Ne=9.5). All sampled regions contained private alleles. Average
observed and expected heterozygosity was 0.348 and 0.877, respectively. Deviations from Hardy-
Weinberg equilibrium were observed in most cases. FST, RST and gene flow estimates in AMOVA and
the genetic distance between populations indicated that the genetic difference among the studied
populations was pronounced. The data generated in this study provide primary information on the
genetic variation and differentiation in populations of Caspian common Kilka.تعداد 120 نمونه ماهی بالغ کیلکای معمولی خزری (Clupeonella cultriventris)، در فصول بهار و تابستان از حوضه جنوبی دریای خزر (بندر انزلی و بابلسر) جمعآوری گردید. از 15 جفت پرایمر میکروستلایت طراحی شده برای شگ ماهیان روی DNA ژنومی ماهی کیلکا استفاده گردید. سپس فراوانی آللی، هتروزیگوسیتی مشاهده شده و قابل انتظار، شاخصهایFST،RST و FISمحاسبه شد. پنج جفت از پرایمرها جایگاههای چند شکلی تولید کردند که از آنها برای آنالیز تنوع ژنتیکی ماهیان بالغ کیلکای معمولی استفاده گردید. میانگین آللی در جایگاهها 1/13 (دامنه آللی 5 تا 22 آلل در جایگاهها، 5/9=Ne) بود. تمامی مناطق و فصول نمونهبرداری دارای آللهای اختصاصی بودند. میانگین هترزیگوسیتی مشاهده شده و قابل انتظار بترتیب 348/0 و 877/0 بدست آمد. انحراف از تعادل هاردی وینبرگ در بیشتر موارد دیده شد. براساس تست AMOVA در بررسی شاخصهای FST،RST و جریان ژنی و همچنین فاصله ژنتیکی بین جمعیتها، نشان از وجود جمعیتهای مجزا میباشد. مطالعه حاضر، اطلاعات اولیه ای در خصوص تنوع و تمایز ژنتیکی در جمعیتهای ماهی کیلکای معمولی در فصول و دو منطقه مختلف دریای خزر نشان میدهد.موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135422120130823Yelid of protein recovery and degree of hydrolysis associated protein hydrolysates from Bighead Carp (Aristichthys nobilis) by using enzymesمقایسه راندمان بازیافت و درجه هیدرولیز پروتئین های موجود در امعاء و احشای ماهی کپور سرگنده (Aristichthys nobilis) با استفاده از آنزیم14915611011010.22092/isfj.2017.110110FAمهران یاسمیمحمد رضا قمی مرزدشتیطاهره دارنهالبهروز محمدزادههومن امینیJournal Article20170619The present study compared the properties of Bighead carp (Aristichthys nobilis) visceral,
viscera use of commercial enzymes (Alcalase, Papain, and Protamex), recovery protein and
degree of hydrolysis in the various temperatures and times of hydrolysis process. According
to results, increase in time and temperature in hydrolysis process, led to increase in both
recovery protein and degree of hydrolysis. Maximum of these parameters were observed at
55°C and 60min. minimum of parameters were observed at 35°C and 15min. In addition,
among enzymes being investigated, Alcalase had high rate of recovery protein and degree of
hydrolysis in equal temperature and times different from others enzymes (Papain and
Protamex). Maximum mean of recovery protein for Alcalase was %51.38±2.39 in 55°C and
60 min of hydrolysis process. Also, maximum degree of hydrolysis for Alcalaqse was more
than 20% at 55°C and 60 min of hydrolysis process. In conclusion, use of Alcalase enzyme
induces product protein hydrolysates from Bighead Carp (Aristichthys nobilis) viscera that
have suitable quality than others enzymes (Papain, and Protamex).در تحقیق حاضر امعاء و احشاء ماهی کپور سرگنده (Aristichthys nobilis) تحت تاثیر آنزیمهای تجاری آلکالاز، پاپائین و پروتامکس بطور جداگانه هیدرولیز گردیدند. در ادامه دو شاخص راندمان بازیافت و درجه هیدرولیز پروتئینهای حاصله در شرایط مختلف فرآیند هیدرولیز (زمان و دماهای مختلف) محاسبه و بین آنزیمهای مورد بررسی مقایسه گردید. برای تمام آنزیمهای مورد استفاده در این تحقیق با افزایش زمان و دمای هیدرولیز میزان بازیافت پروتئینی و درجه هیدرولیزاسیون افزایش یافت و بیشینه این دو شاخص برای هر 3 آنزیم در دمای 55 درجه سانتیگراد و در زمان 60 دقیقه و کمینه آنها نیز در دمای 35 درجه سانتیگراد و در زمان 15 دقیقه مشاهده گردید. همچنین نتایج نشان داد که در بین 3 آنزیم مورد بررسی آلکالاز در شرایط دمایی یکسان و در زمانهای مختلف نسبت به آنزیم های پاپائین و پروتامکس دارای بازیافت پروتئینی و درجه هیدرولیزاسیون بیشتری است، بطوریکه بیشترین بازیافت پروتئینی بدست آمده در این تحقیق مربوط به آنزیم آلکالاز و در دمای 55 دقیقه و زمان 60 دقیقه بود (39/2±38/51 درصد) همچنین بالاترین درجه هیدرولیزاسیون نیز مربوط به آنزیم آلکالاز و در 55 درجه سانتیگراد و زمان 60 دقیقه بود ( >20 درصد). پیشنهاد میشود که استفاده از آنزیم آلکالاز جهت تولید پروتئین هیدرولیز شده از ضایعات ماهی کپور سرگنده از حیث راندمان بازیافت و درجه هیدرولیز بهتر می باشد.موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135422120130823Investigation and comparison of some physicochemical and sensory properties of produced sausage from minced meat and surimi of Talang Queenfish (Scomberoides Commersonnianuus)بررسی و مقایسه خصوصیات فیزیکی و شیمیایی وحسی کالباس تولید شده از سوریمی و گوشت چرخ شده ماهی سارم15717011011110.22092/isfj.2017.110111FAعلیرضا یوسفیمرضیه موسوی نسبمحسن گواهیانJournal Article20170619The purpose of this study was investigation and comparison of physicochemical
characteristics of produced fish sausage from minced fish meat and Surimi. Conventional
method includes three washing steps were used to prepare Surimi. Chemical analysis of the
products at time zero showed that Surimi sausage contained less protein, fat and ash due to the
washing steps during Surimi preparation. Comparison of the colorimetric results of the
products obtained from the Hunter lab color scale using image-processing toolbox of
MATLAB program represented significant difference for âLâ and âaâ colorimetric parameters
between the two types of sausages. To evaluate the textural property of the samples, puncture
test was carried out. The results showed more firmness of the fish sausage compared to
Surimi fish during storage period of 0, 14, 30, 45 and 60 days. The sensory evaluation showed
that acceptability of the Surimi sausage was more than the fish sausage especially at 60 days
of preservation. SDS-PAGE electrophoresis of the samples during the preservation times
exhibited more intensity of the bands related to α-actinin, actin and β-trompomyosin in Surimi
sausage compared to that for fish sausage. This study demonstrated that Surimi sausage has
higher quality indicators than fish sausage.این مطالعه به منظور بررسی و مقایسه برخی از خصوصیات فیزیکوشیمیایی کالباس تولیدی از سوریمی و گوشت چرخ شده ماهی انجام شد. سوریمی استفاده شده در فرمولاسیون تولید کالباس به روش سنتی شستشوی سه مرحله ای تهیه شد. آنالیز شیمیایی محصولات در زمان صفر نشان داد که به دلیل استفاده از مراحل شستشو در تولید سوریمی، کالباس تولیدی از آن دارای مقادیر پروتئین، چربی و خاکستر کمتری نسبت به کالباس ماهی بود. مقایسه نتایج رنگ سنجی محصولات در سیستم رنگ سنجی هانترلب توسط جعبه ابزار پردازش تصویر برنامه MATLAB نشان داد که بین پارامتر L a محصولات تفاوت آماری معنی دار وجود دارد. ارزیابی بافت محصولات توسط تست پانچ در طی زمان های نگهداری 0، 14، 30، 45 و 60 روز پس از تولید محصولات نشان داد که میزان سفتی محصول کالباس ماهی به طور معنی داری بیشتر از کالباس سوریمی بود. نتایج الکتروفورز SDS-PAGE محصولات طی نگهداری نشان داد که شدت باندهای مربوط به آلفا اکتینین، اکتین و بتا ترپومیوزین در کالباس سوریمی قویتر از کالباس ماهی بود. نتایج ارزیابی حسی نشان دادند که میزان پذیرش محصول کالباس سوریمی مخصوصاً در زمان 60 روز نگهداری آن در دمای 4 درجه سانتیگراد بیشتر از کالباس ماهی بود. نتایج این تحقیق نشان داد که کالباس سوریمی دارای شاخص های کیفی بالاتری در مقایسه با کالباس ماهی می باشد. وموسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135422120130823یافته علمی کوتاه: بررسی پرورش ماهی کلمه (Rutilus rutilus caspicus) در استخرهای خاکی با تراکم های مختلف در آب شیرین17117411011210.22092/isfj.2017.110112FAحسین پیریسعید یلقیمنصور شریفیانJournal Article20170619موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135422120130823The effects of different levels of soybean meal replaced by fish meal on biochemical parameters heamolymph of freshwater crayfish (Astacus leptodactylus)یافته علمی کوتاه: تأثیر جایگزینی سطوح مختلف آرد سویا با آرد ماهی بر برخی از پارامترهای بیوشیمیایی همولنف در خرچنگ دراز آب شیرین (Astacus leptodactylus)17518411011310.22092/isfj.2017.110113FAسید مهدی حسینی فردمراد شاکر خشرودیسیده حوری بیکایینرمین عزت رحیمیمجید رازقی منصورJournal Article20170619The present study examined the effects of different levels of plant protein (soybean meal)
on biochemical parameters heamolymph of freshwater crayfish (Astacus leptodactylus). For
this purpose, the effects of different levels of soybean meal protein including 0%, 30%, 50%,
70%, and 100% diet on some biochemical parameters and ion heamolymph of freshwater
crayfish were evaluated after 60 days of trial. Sampling of 75 samples crayfish with
apparently healthy heamolymph was carried out at the end of the testing period. Based on the
results, with increasing soybean meal in the diet, the amount of glucose, cholesterol,
triglyceride, creatinin and total protein had a significant decrease compared to the control
group. A significant difference was observed in the amount of serum enzymes activities
between control group and the other treatments. The amount of Bun, calcium, and sodium
were not significantly different between treatments. Also, the amount of K, Fe and P in the
diets containing soybean meal had a significant decrease compared with the control group.
*Corresponding author