بررسی الگو و سلایق خرید مصرف‌کنندگان ماهی در شهر ساری

نویسندگان

1 دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشــتی

چکیده

با هدف شناسایی بازار ماهی در استان مازندران،بررسی در مورد الگوی خرید و سلایق مصرف ماهی در بین 266 خانوار شهر ساری صورت گرفت. پرسشنامه­­ای تهیه شد تا مصرف­کنندگان سلایق و الگوی خرید ماهی خانواده خود را نسبت به نوع گونۀ ماهی و اشکال خرید ماهی بیان نمایند. جهت مقاصد توصیفی از آمار توصیفی و برای مقاصد تحلیلی از آزمون فریدمن بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که اولویت مصرف گوشت در بین خانوارهای ساروی به ترتیب گوشت مرغ، گوسفند، ماهی و گاو بوده است. نتایج بررسی الگوی خرید ماهی نشان داده که حدود دو سوم از خانوارهای ساروی کمتر از یک­مرتبه در ماه اقدام به خرید ماهی می­کنند و تنها درصد کمی از آنها (1/4 درصد) به صورت هفتگی ماهی می­خرند. مصرف­کنندگان ساروی ماهیان دریایی را بیشتر از ماهیان پرورشی و ماهیان سردآبی را بیشتر از ماهیان گرم­آبی ترجیح دادند. ماهی تازه، زنده و کنسروی به­ترتیب شکل مورد علاقۀ خرید برای مصرف­کنندگان ساروی بوده و سایر اشکال ماهی مثل ماهی منجمد، دودی و شور به­ندرت (مجموعاً 9/7 درصد) مورد پسند مصرف­کنندگان قرار گرفته­اند. نتایج این تحقیق، به قدرت تصمیم­گیری شرکت­ها و عرضه­کنندگان در مورد اینکه چه محصولی به بازار ارایه شود تا فروش بیشتری داشته باشند، کمک خواهد کرد. بنابراین، شناخت نیازها و خواسته­های مصرف­کنندگان و درک رفتار خرید آنها گامی مؤثر در جهت برآوردن انتظارات­شان و در نهایت افزایش مصرف ماهی خواهد بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Investigating fish purchase patterns and preferences among the consumers of Sari

نویسندگان [English]

  • M Hosseini 1
  • A Adeli 1
  • M Vahedi 2
چکیده [English]

The present study aimed at looking into the fish consumption preferences and purchase patterns among 266 households of Sari in order to identify the fish marketat Mazandaran province. To do so, a questionnaire was provided to be administered among consumers to state their preferences towards the type of fish species, purchase forms of fish as well asfish purchasing pattern in their family. Descriptive statistics as well as referential analysis was conducted through Friedman Test. Results showed that meat consumption priority among the households of Sari constituted the consumption of poultry meat, lamb, fish and beef, respectively. As to the investigation of fish purchase pattern, it was that almost two-thirds of households in Sari bought fish less than once a month and only a few percentages of them (4.1 percent) purchased them on a weekly basis.It was also revealed that consumers in Sari prefer marine fish more than farmed fish and cold-water fish more than warm-water fish. Fresh, live and canned fish were the preferred forms of purchase for the consumers in Sari, and other forms of fish such as frozen, smoked and salted fish (total 7.9 percent) were rarely preferred by the consumers. Findings of the current research can contribute to powerful decision-making of companies and suppliers in terms of which product should be provided to the market for more sale. Therefore, recognizing the needs and desires of consumers and understanding their purchase behavior are effective steps to meet their expectations and ultimately increasing fish consumption.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Consumption preferences
  • Pattern of purchase
  • Fish consumption
  • Sari