تاثیر سطوح مختلف عصاره نعناع فلفلی بر برخی شاخص‌های خونی، بیوشیمیایی و ایمنی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

افزایش روز افزون مقاومت­های باکتریایی نسبت به آنتی بیوتیک­های تجاری، گرایش به استفاده از گیاهان را به منظور تحریک سیستم ایمنی ذاتی افزایش داده است. در این مطالعه تاثیر جیره های غذایی حاوی سطوح مختلف عصاره نعناع فلفلی ( (Mentha piperita بر شاخص­های خونی، بیوشیمیایی و ایمنی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظورماهیان با میانگینوزنی 12/0±2/32گرمدر حوضچه­های فایبرگلاس 1800 لیتر ی با تراکم 80 عدد ماهی توزیع و طی مدت 8 هفته، تیمارهای مختلف در3 تکرار شامل  از غذای حاوی سطوح 0، 1، 2 و 3 درصد عصاره نعناع فلفلی تغذیه شدند. در انتهای دوره از ماهیان خونگیری شد و شاخص­های خونی، بیوشیمیایی و ایمنی تیمارها مورد مقایسه آماری قرار گرفتند. نتایج بدست آمده نشان داد که در تعداد گلبول­های سفید و قرمز خون، درصد نوتروفیل، میزان هماتوکریت، هموگلوبین، پروتئین تام سرم، IgM و میزان فعالیت لایزوزیم سرم ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی عصاره نعناع فلفلی بویژه در غلظت­های بالا (2 و 3%) تفاوت معناداری با تیمار شاهد وجود دارد. نتایج حاصله مبین آن است که عصاره نعناع فلفلی، دارای اثرات تقویت کننده سیستم ایمنی غیر اختصاصی در ماهی قزل آلای رنگین کمان می­باشد. بنابراین، استفاده از عصاره این گیاه به ویژه در سطح 3 درصد به عنوان محرک ایمنی در جیره ماهی قزل آلای رنگین کمان، توصیه می­شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of different level of Mentha piperita on some of the hematological, biochemical and immune parameters of Oncorhynchus mykiss

نویسندگان [English]

  • M Adel
  • R Pourgholam
  • S.J Zorriehzahra
  • M. Ghiasi
چکیده [English]

Due to the increased bacterial resistance to common antibiotics, there is tendency towards using herbal extractsin order to increase the non-specific immune system. This study was conducted to evaluate the effects of different levels of Mentha piperita extract on hematological, biochemical and immune parameters of Oncorhynchus mykiss. For this purpose, fish with mean (±SD) weight of 32.2± 0.12 g were raised for 8 weeks in Vniro tanks (1800 l water), 80 fish to each tank and feeding with different levels of M. piperita (with concentrations of % 0, % 1, % 2.0 and % 3.0, three replicates were used for each concentration). At the end of the trial, blood samples were collected to determine some hematological, biochemical and immunity parameters in different groups and compared to one another. Results showed significant differences in RBC and WBC count, neutrophil percentage, haemoglobin (Hb), haematocrit (HCT) value, total protein (TP), IgM and lysozyme activity in fish fed M. piperita (especially with 2 and 3.0% concentrations) when compared with control group. The results suggest that M. piperita extract may enhance the non-specific immune system of O.mykiss. Thus, using this supplement especially at of 3.0% level as immunostimulants was recommended in O.mykiss diet.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Oncorhynchus mykiss
  • MENTHA PIPERITA
  • Hematological
  • BIOCHEMICAL AND IMMUNE PARAMETERS
احمدی، ک.، وثوقی، غ.، میروافقی، ع. ا.، عطایی مهر، ب. و بنایی، ب.، 1389. تاثیر عصاره خوراکی گیاه دارویی خار مریم (Silybum mariamum) بر برخی فاکتورهای ایمنی غیر اختصاصی ماهی قزل آلای رنگین کمان، مجله بیولوژی دریا، 26-19 ، (7)2.
پور غلام، ر.، شریف روحانی، م.، صفری، ر.، سعیدی، ع.ا.، بینایی، م.، نجفیان، ر.، بانکه ساز، ز.، تقوی، م.ج. و سپهداری، ا.، 1392. اثر عصاره سرخارگل (Echinacea purpurea) بر برخی شاخص­های ایمنی و بازماندگی قزل آلای رنگین کمان در برابر با استرپتوکوکوس اینیایی (Streptococcusiniae)، مجله علمی شیلات ایران، 12-1 ،(3)26.
Alishahi, M., Ranjbar, M.M., Ghorbanpour, M., Peyghan, R., Mesbah, M. and Razi Jalali, M., 2010. Effects of dietary Aloe vera on some specific and nonspecific immunity in the common carp (Cyprinus carpio). International Journal of Veterinary Research, 4(3), 189-195.
Andrews, S.R., Sahu, N.P., Pal, A.K. and Kumar, S., 2009. Hematological modulation and growth of Labeo rohita fingerlings: effect of dietary mannanoligosaccharide, yeast extract, protein hydrolysate and chlorella. Aquaculture Research, 41, 61-69.
Ardo, L., Yin, G., Xu, P., Varadi, L., Szigeti, G., Jeney, Z. and Jeney, G., 2008. Chinese herbs(Astragalus membranaceus and Lonicera japonica) and boron enhance the non-specific immune response of Nile Tilapia (Oreochromis niloticus) and resistance against Aeromona hydrophila.Aquaculture, 275, 26-33.
Awad, E. and Austin, B., 2010. Use of lupin, Lupinus perennis, mango, Mangifera indica, and stinging nettle, Urtica dioica, as feed additives to prevent Aeromonas hydrophila infection in rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum). Journal of Fish Diseases, 33, 413-420.
Binaii, M., Ghiasi, M., Farabi, S.M., Pourgholamm, R., Fazli, H. and Safari., 2014. Biochemical and hemato-immunological parameters in juvenile beluga (Huso huso) following the diet supplemented with nettle (Urtica dioica). Fish and Shellfish Immunology, 36, 46-51.
Borges, A., Scotti, L.V., Siqueira, D.R., Jurinitz, D.F. and Wassermann, G.F., 2004. Hematologic and serum biochemical values for jundia´ (Rhamdia quelen). Fish Physiology and Biochemistry,30, 21-25.
Cosentino, M., Bombelli, R.A., Laura Colombo, M., Azzetti, A., Bergamaschi, A., Marino, F. and Lecchini, S. 2009. Antioxidant properties and in vitroimmunomodulatory effects of peppermint (Mentha piperita.) essential oils in human leukocytes. Journal of Pharmacology Sciences and Research, 1(3), 33-43.
Dugenci, S.K., Arda, N. and Candan, A., 2003. Some medicinal plants as immunostimulants for fish. Journal of Ethnopharamacology,88, 99–106.
Ellis, A.E., 1990. Lysozyme assay, techniques in fish immunology. 2nd edn. Fair Haven, USA, pp. 100-102.
Feldman, B.F., Zinkl, J.G. and Jian, N.C., 2000. Schalm's veterinary hematology, 3nd edn.  Lippincott Williams and Wilkins publication, Philadelphia, USA. pp. 32-36.
Hadian, J., Ghasemnezhad,M. and Ranjbar, H., 2008. Antifungal potency of some essential oils in control of postharvest decay of strawberry caused by Botrytis cinerea, Rhizopus stolonifer and Aspergillus niger. Journal of Essential Oil Research, 11, 553–562.
Haghighi, M. and Sharif Rohani, M., 2013. The effects of powdered ginger (Zingiber officinale) on the haematological and immunological parameters of rainbow trout Oncorhynchus mykiss. Journal of Medicinal Plant and Herbal Therapy Research, 1, 8-12.
Hajibeglou, A. and Sudagar, M., 2010.Immune response of common carp (Cyprinus caprio) fed with herbal immunostimulants diets. Agricultural Journal, 5(3), 163-172.
Hosseinifar, S.H., Zare, P. and Merrifield, D.L., 2010. The effects of inulin on growth factors and survival of the Indian white shrimp larvae and post-larvae (Fenneropenaeus indicus). Aquaculture Research, 41(9), 348-352.
Iscan, G., Demirci, F., Kirimer, N., Ku¨rkcu¨oglu, M. and Baser, K.H.C., 2002. Antimicrobial screening: Mentha piperita essential oil. Journal of Agriculture Food Chemistry, 50, 3943–3946.
Mahboubi, M. and Haghi, G., 2008. Antimicrobial activity and chemical composition of Mentha pulegium L. essential oil. Journal of Ethnopharmacology, 19, 325–327.
Racicot, J. G., Gaudet, M. and Leray, C., 1975. Blood and liver enzymes in rainbow trout (Salrno gairdneri Rich.) with emphasis on their diagnostic use: study of CC1, toxlcity and a case of Aeromonas infection. Journal of Fish Biology, 7, 825-835.
Rao, Y.Y., Das B.K., Iyotymayee, P. and Chakrabarti, R., 2006. Effect of Achyranthes aspera on the immunity and survival of Labeo rohita infected with Aeromonas hydrophila. Fish and Shellfish Immunology, 20, 265-273.
Shahsavani, D., Mohri, M. and Gholipour Kanani, H., 2010. Determination of normal values of some blood serum enzymes in Acipenser stellatus Pallas. Fish Physiology and Biochemistry,36, 39-43.
Shalaby, A.M., Khattab, Y.A. and Abdel Rahman, A.M., 2006. Effects of garlic (Allium sativum) and chloramphenicol on growth performance, physiological parameters and survival of Nile Tilapia (Oreochromis niloticus). Journal of Venom Animal Toxins and Tropical Diseases, 12(2), 171-201.
Sheikhzadeh, N., Nofouzi, K., Delazar, A. and Khani Oushani, A., 2011. Immunomodulatory effects of decaffeinated green tea (Camellia sinensis) on the immune system of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Fish and Shellfish Immunology, 31, 1268-1269.
Sivam, G.P., 2001. Recent advances on the nutritional effects associated with the use of garlic as supplement. American Society of Nutrition Sciences, 131, 1106 -1108.
Talpur, A.D., 2014.Mentha piperita (Peppermint) as feed additive enhanced growth performance, survival, immune response and disease resistance of Asian seabass, Lates calcarifer (Bloch) against Vibrio harveyi infection. Aquaculture, (420–421), 71–78.
Wiegertjes, G.F., Stet, R.J.M., Parmentier, H.K. and Van Muiswinkel, W.B., 1996. Immunogenetics of disease resistance in fish; a comparable approach. Development Comparative Immunology, 20, 365-371.