بررسی تاثیر سطوح مختلف ویتامین C و ویتامین E در جیره بر پارامترهای رشد و سیستم ایمنی ماهی آزاد دریای خزر

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

پژوهش حاضر با هدف بررسی اهمیت سطوح مختلف ویتامین C و ویتامین E در جیره ماهی آزاد دریای خزر طراحی گردید. در این بررسی اثر مقادیر مختلف ویتامین های C و E در جیره بر فاکتورهای هماتولوژی و رشد بچه ماهی آزاد دریای خزر مورد مطالعه قرار گرفت. بچه ماهیان آزاد دریای خزر با وزن متوسط (±SD) 24/0±35 گرم با جیره غذایی اکسترود رشد 2 (EX-TG2)  و سطوح مختلفی از ویتامین C و ویتامین E به صورت همزمان مورد تغذیه قرار گرفتند. تیمارهای مختلف 1 تا 10 مورد استفاده به ترتیب شامل مقادیر 100 و 200 و 300 میلیگرم بر کیلوگرم ویتامین C و مقادیر 20 و 30 و 40 میلیگرم بر کیلوگرم ویتامین E بودند. غذای مورد استفاده در تیمار 10 نیز به عنوان شاهد فاقد ویتامین بود. غذا دهی روزانه به میزان 3% وزن بدن و 3 بار در روز انجام پذیرفت. به جهت بررسی بر هم کنش احتمالی دو ماده غذایی در جیره ها از دو ویتامین C و E همزمان استفاده گردید. نتایج  نشان داد که بین تیمارهای مورد بررسی از نظر افزایش وزن بدن و درصد بازماندگی ماهیان اختلاف معنی دار آماری مشاهده می گردد. همچنین نتایج بررسی نشان داد که در بین تیمارهای مختلف ویتامین C و E، ماهیان سه تیمار(9و8و7) که با غذای حاوی ویتامین C و ویتامین E بترتیب به مقدار بالا تر ویتامین C یعنی (40-300)، (30-300) و (20-300) (mg/kg) تغذیه شده بودند، بیشترین افزایش وزن بدن و درصد بازماندگی را بدست آوردند و ماهیان تیمار(10) که با غذای فاقد ویتامین تغذیه شدند نیز، کمترین افزایش وزن بدن و درصد بازماندگی را داشتند. بالاترین FCR (ضریب تبدیل) متعلق به تیمار 10 (بدون ویتامین) بوده است. همچنین نتایج نشان داد که بین گروههای تیماری مختلف در این بررسی اختلاف معنی دار آماری در فاکتورها خونی نظیر:گلبولهای قرمز، گلبول سفید، هموگلوبین، نوتروفیل و لنفوسیت وجود دارد. بیشترین میزان گلبول سفید و نوتروفیل در تیمار (9و8و7) ، بیشترین میزان هموگلوبین در تیمار(9و8) بود. لنفویست ومنوسیت در بین گروههای مورد بررسی تغییر چندانی نداشت و حداکثر مقدار لیزوزیم متعلق به تیمار(5) بود. ایمنوگلوبولین کل نیز به عنوان یک شاخص ایمنی عمومی در سه تیمار 7و8و9 در بالاترین حد خود قرار داشت. به طور کلی نتایج این بررسی نشان داد که بهترین دوز مناسب ویتامینC و ویتامین Eبرای بچه ماهیان آزاد دریای خزر بترتیب 300 میلیگرم بر کیلوگرم و 30 میلیگرم بر کیلوگرم در غذا بود. همچنین نتایج نشان داد که میان این دو ویتامین در جیره بر هم کنش مثبت وجود داشت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of vitamin C and E supplement in diet on the growth and immunological parameters of Caspian salmon (Salmo trutta caspius)

نویسندگان [English]

  • M. Sayad Burani
  • H. Khara
  • M. Sayad Burani
  • S.E. Fakharzadeh
چکیده [English]

This study was performed in order to investigate the importance of vitamin C and E in diet. In this study the effect of vitamin C and E supplement in diet on hematological and growth parameters of Caspian salmon have been investigated. Samples were Caspian Salmon juveniles (35±0.24 gr) which feed by extrude growing diet (EX-TG2) by different concentrations of vitamin C and Esimultaneusly. Different treatments (1 to 10) used in this study consisted of 100, 200, 300 mg/kg vitamin C by 20, 30, 40 g/kg vitamin E regularly. Last treatment feed with control diet. All fishes daily feed in 3% of their body weight 3 times a day. To investigate the interaction between vitamin C and E, this supplements used simultaneously in diet. Results shown that there is difference between treatments in growth parameters. Also results shown that treatments with higher vitamin C concentration had ore effect on growth and survival parameters significantly (p<0.05). Furthermore control treatment samples had lower growth and survival and higher FCR compare with treatment groups (p<0.05). Also there was significant difference between treatment groups in hematological parameters. WBC and Nutrophil and hematochrit were significantly higher in treatments with higher vitamin C concentrations (p<0.05). But there was not any differences in Lymphocytes and monosites between treatment groups. Total Immunoglobulin and lysosime was higher treatments with higher vitamin C and E (p<0.05). The conclusion of this study have shown that the best dos of vitamin C and E in diet was 300 and 30 mg/kg regularly. Also the results shown that there was an interaction between this two supplements in Caspian Salmon diet.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Caspian salmon
  • vitamin C
  • Vitamin E
  • hematologic parameters
  • Immunological parameters
افشار مازندران، ن.، 1381. راهنمای علمی تغذیه و نهاده های غذایی و دارویی آبزیان در ایران.چاپ سما رنگ. چاپ اول.216صفحه.
بیسواس، اچ.پی.، 1383. مبانی زیست شناسی ماهی، ترجمه افشین عادلی، انتشارات نقش مهر. 176صفحه.
حقیقی، م.، 1388. روشهای آزمایشگاهی خون شناسی ماهی، انتشارات موسسه تحقیقات شیلات ایران. 84صفحه.
سالک یوسفی، م.، 1379. تغذیه آبزیان پرورشی (ماهیان سرد آبی، ماهیان گرم آبی و میگو). چاپ موسسه تبلیغاتی عاطفه. چاپ اول. 319صفحه.
عبدالملکی، ش. و صیادبورانی، م.، 1383. ارزیابی ذخایر ماهیان استخوانی دریای خزر در سال 83-1382. مرکز تحقیقات ماهیان استخوانی دریای خزر.بندرانزلی. 113صفحه.
غنی نژاد، د.؛ مقیم، م.؛ عبدالملکی ش. و صیادبورانی، م.، 1381. ارزیابی ذخایر ماهیان  استخوانی دریای خزردر سال 79-80. پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور.بندرانزلی . 98صفحه .
فراهانی،ر.، 1383. راهنمای پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان.انتشارات نقش مهر.چاپ اول.158صفحه.
فلاحتکار، ب.؛ سلطانی، م.؛ ابطحی،ب.؛ کلباسی، م.؛ پورکاظمی، م. و یاسمی، م.، 1385. تأثیر ویتامینC بر برخی پارامترهای رشد، نرخ بازماندگی و شاخص کبدی در فیل ماهیان( Huso huso) جوان پرورشی. مجله پژوهش و سازندگی در امور دام و آبزیان. 103-98 ، 72. کازانچف، ا.ان.، 1371. ماهیان دریای خزر و حوضه آبریز آن، ترجمه ابوالقایم شریعتی، انتشارات شرکت سهامی شیلات ایران. 171صفحه. وثوقی، غ. و مستجیر، ب.، 1381. ماهیان آب شیرین. مؤسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران. 317 صفحه.
Adeli, A., Baghaei, F., 2013. Production and Supply of Rainbow Trout in Iran and the world. World. 5, 335-341.
Dabrowski, K. and Ciereszko, A., 2001. Ascorbic acid and reproduction in fish: Endocrine regulation and gamete quality. Aquaculture Research, 32, 623-638.
de Menezes, G.C., Tavares-Dias, M., Ono, E.A., de Andrade, J.I.A., Brasil, E.M., Roubach, R., Urbinati, E.C., Marcon, J.L. and Affonso, E.G., 2006. The influence of dietary vitamin C and E supplementation on the physiological response of pirarucu, Arapaima gigas, in net culture. Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology, 145, 274-279.
Halver, J.E., 1957. Nutrition of Salmonoid fishes III. Water-soluble vitamin requirements of chinook salmon. The Journal of Nutrition, 62, 225-243.
Halver, J.E., 1980. Vitamin requirements of finfish [Deficiency symptoms]. Nutrition and food science; present knowledge and utilization 2.
Hardie, E., Page, R., Williams, P. and Fischer, W., 1991. Effect of time of cisplatin administration on its toxicity and pharmacokinetics in dogs. American journal of veterinary research, 52, 1821.
Iwama, G.K., McGeer, J.C. and Pawluk, M.P., 1989. The effects of five fish anaesthetics on acid-base balance, hematocrit, blood gases, cortisol, and adrenaline in rainbow trout. Canadian Journal of Zoology, 67, 2065-2073.
 Jeney, G., Jeney, Z., 2002. Application of immunostimulants for modulation of the non‐specific defense mechanisms in sturgeon hybrid: Acipenser ruthenus× A. baerii. Journal of Applied Ichthyology 18, 416-419.
Kiron, V., 2012. Fish immune system and its nutritional modulation for preventive health care. Animal Feed Science and Technology 173, 111-133.
Silva, B.C., Martins, M.L., Jatobá, A., Buglione Neto, C.C., Vieira, F.N., Pereira, G.V., Jerônimo, G.T., Seiffert, W.Q., Mouriño, J.L.P., 2009. Hematological and immunological responses of Nile tilapia after polyvalent vaccine administration by different routes. Pesquisa Veterinária Brasileira 29, 874-880.
Smith, C.E., Halver, J.E., 1969. Folic acid anemia in coho salmon. Journal of the Fisheries Board of Canada 26, 111-114.
Traber, M.G., Atkinson, J., 2007. Vitamin E, antioxidant and nothing more. Free Radical Biology and Medicine 43, 4-15.
Treves-Brown, K., 2000. Methods of drug administration. Applied Fish Pharmacology. Springer, pp. 1-15.
Vajdovich, P., 2011. Studies on veterinary medicine. Springer.
Verlhac, V., Obach, A., Gabaudan, J., SCHÜEP, W., HOLE, R., 1998. Immunomodulation by dietary vitamin C and glucan in rainbow trout (< i> Oncorhynchus mykiss</i>). Fish & Shellfish Immunology 8, 409-424.
Wahli, T., Verlhac, V., Gabaudan, J., Schuep, W., Meier, W., 1998. Influence of combined vitamins C and E on non-specific immunity and disease resistance of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss (Walbaum). Journal of Fish diseases, 21, 127-138
Wise, D., Tomasso, J., Gatlin III, D., Bai, S., Blazer, V., 1993. Effects of dietary
 
     selenium and vitamin E on red blood cell peroxidation, glutathione peroxidase activity, and macrophage superoxide anion production in channel catfish. Journal of Aquatic Animal Health, 5, 177-182.
YildirimAksoy, M., Lim, C., Li, M.H. and Klesius, P.H., 2008. Interaction between dietary levels of vitamins C and E on growth and immune responses in channel catfish, Ictalurus punctatus (Rafinesque). Aquaculture Research, 39, 1198-1209.
 
 
.