استفاده از اسانس گل میخک (Eugenia caryophillata) بارگذاری شده بر نانو ذرات آهن برای القا بیهوشی در ماهی قزل‌آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)

نویسندگان

چکیده

در تحقیق حاضر 50 عدد ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) با میانگین  (± انحراف معیار) وزن 24±8/155 گرم و میانگین (± انحراف معیار) طول 2±7/23 سانتیمتر در سیستم مدار بسته پژوهشکده تالاب بین‌المللی هامون دانشگاه زابل با غلظت‌های 100، 75، 50، 25 و ppm 10 اسانس گل میخک (Eugenia caryophillata) بارگذاری شده روی نانو ذرات آهن به شیوه حمام بیهوش شدند. زمانهای رسیدن به مراحل تسکین، از دست دادن تعادل، بیهوشی سبک، بازگشت تعادل و احیاء کامل هر یک از ماهیان اندازه‌گیری و ثبت شد.  نتایج نشان دادند که هر چه غلظت ماده بیهوش‌کننده کمتر شود، ایجاد بیهوشی آهسته‌تر و بازگشت از آن سریع‌تر اتفاق می‌افتد. حداقل مقدار مورد نیاز برای القا بیهوشی در این گونه با استفاده از اسانس گل میخک بار شده بر نانو ذرات آهن ppm  10 تعیین شد که بطور میانگین پس از 16/2 دقیقه بیهوشی را القا کرد و بازگشت از آن بطور میانگین 65/4 دقیقه بطول انجامید. مقایسه نتایج بدست آمده در این تحقیق با نتایج بدست آمده توسط دیگر محققین در مورد استفاده از اسانس گل میخک روی ماهی قزل‌آلای رنگین کمان نشان می‌دهد بارگذاری اسانس گل میخک روی نانو ذرات آهن قدرت بیهوش‌کنندگی آن را تا 25 برابر افزایش می‌دهد.

کلیدواژه‌ها