اثر متقابل سلنیوم و چربی جیره بر ترکیب اسید چرب بافت ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)

نویسندگان

چکیده

هدف اصلی این آزمایش تعیین اثر  سلنیوم در غذای حاوی سطوح بالای چربی بر ترکیب اسیدهای چرب بافت ماهی قزل‌آلای رنگین کمان بود. در این تحقیق شش غذای آزمایشی با استفاده از دو سطح چربی (15 و 30 درصد) و سه سطح سلنیوم (1/0، 15/0 و 2/0 میلی گرم در کیلوگرم غذا) در چهارچوب طرح فاکتوریل (2×3) ساخته شد. بچه ماهیان قزل‌آلا با وزن اولیه 99/6 گرم و تراکم 25 عدد در 18 تانک 300 لیتری در شش گروه سه‌تایی برای هفت هفته با جیره های ساخته شده تغذیه شدند. نتایج حاصله نشان داد با افزایش چربی جیره میزان اسیدهای چرب غیراشباع و میزان اکسیداسیون بافت افزایش می‌یابد. افزایش سلنیوم جیره باعث فعالیت بیشتر آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز شده و در جیره‌های پرچرب (30 درصد چربی) وجود سلنیوم بعنوان عامل بازدارنده اکسیداسیون باعث بهبود ترکیب اسیدهای چرب غیراشباع می‌شود . از سوی دیگر وجود سلنیوم بالا (2/0 میلی‌گرم در کیلوگرم)  در جیره می تواند اثرات محدود کننده بر اسیدهای چرب غیراشباع مانند آراشیدونیک اسید و EPA داشته باشد. در نتیجه وجود مکمل سلنیوم می‌تواند بعنوان عامل کنترل کننده اکسیداسیون باعث حفظ کیفیت اسیدهای چرب عضله در غذاهای پرچرب شود و براساس تحقیق انجام شده مقدار 15/0 میلی گرم سلنیوم در کیلوگرم غذا برای سطوح بالای چربی پیشنهاد می شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Interactions of dietary selenium and fat on fatty acid compositions of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) tissues

نویسندگان [English]

  • J. Karimzadeh
  • A. Keramat
  • A. Abedian Kenari
  • G. Karimzadeh
چکیده [English]

The main objective of this study was to determine the interactive effects of dietary
selenium and fat on fatty acid compositions of rainbow trout tissues. We formulated six
experimental diets by addition of two fat levels (15 and 30%) and three selenium levels (0.1,
0.15 and 0.2mg/kg) to a basal diet, according to a 3x2 factorial design. Juvenile rainbow trout
with initial weights of 6.99g were assigned to 18 tanks with 300L capacity each containing 25
fish, with three replicates for each diet. The result showed that unsaturated fatty acid and
tissue oxidation rate increased with an increase in fat content of the diets. Addition of dietary
selenium increased enzyme of Glutathione (GSH-Px) activity and at high-fat diet (30% fat),
selenium addition improved polyunsaturated fatty acid compositions by depression of
oxidation rate. However, inclusion of high dose of selenium (0.2mg/kg) had a negative impact
on the Arachidonic and Eicosapentaenoic acids. In conclusion, dietary selenium
supplementation can preserve fatty acid quality by controlling fatty acid oxidation at high-fat
diet. The results obtained from the current study suggest that rainbow trout at high-fat diet
requires 0.15mg/kg selenium to reduce oxidation level.
*Corresponding author

کلیدواژه‌ها [English]

  • oxidation
  • Rainbow trout
  • Diet
  • Glutathione