اثر عصاره سرخار گل (Echinacea purpurea) بر برخی شاخص های ایمنی و بازماندگی قزل آلای رنگین کمانOncorhynchus mykiss) ) در برابر با استرپتوکوک

نویسندگان

چکیده

در این تحقیق از عصاره گیاه سرخارگل (Echinacea) به منظور ارزیابی برخی از شاخص‌های ایمنی شناسی و خونشناسی در بچه ماهیان قزل‌آلا (باوزن متوسط 16گرم و در دمای 20-14 درجه سانتیگراد) و مقاومت آنها در برابر استرپتوکوکوس اینیایی (Streptococcus iniae) استفاده گردید. سه غلظت از عصاره سرخارگل (5/0، 1 و 5/1 گرم بر کیلوگرم غذا) به جیره غذایی ماهیان مذکور اضافه شد و با گروه کنترل (جیره فاقد سرخارگل) به مدت 60 روز مورد ارزیابی قرار گرفت. شاخص‌های مورد بررسی شامل تغییرات اجزا کمپلمان (C3، C4)، رادیکال آزاد اکسیژن، لیزوزیم، تعداد گلبولهای سفید، درصد لنفوسیت، مونوسیت و نوتروفیل بوده و در انتهای کار نیز آلوده کردن با باکتری استرپتوکوکوس اینیایی انجام و درصد بقاء و ماندگاری ماهیان مورد آزمایش، ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که مقادیرC3 ، لیزوزیم، رادیکال آزاد اکسیژن، تعداد کل گلبولهای سفید و درصد نوتروفیل پس از 60 روز افزایش معنی‌داری در تیمارهای حاوی سرخارگل نسبت به گروه کنترل داشته (05/0P

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Echinacea purpurea extract on the immune system of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and its resistance to Streptococcusis

نویسندگان [English]

  • R. Pourgholam
  • M. Sharif Rohani
  • R. Safari
  • A.A. Saeeidi
  • M. Binaeei
  • R. Najafeyan
  • Z. Bankehsaz
  • M.J. Taghavi
  • A. Sepahdari
چکیده [English]

In this study, some non-specific immune responses and hematological parameters in
rainbow trout juveniles (16g mean weight) and their resistance to Streptococcusis were
invetigated following dietary administration of 3 concentrations (0.5, 1, 1.5g/kg of feed) of
Echinacea purpurea extract. The non-pecific immune response and hematological parameter
compared with control group for 60 days. Evaluated parameters included were of C3, C4,
(complement components), superoxide ions (respiratory burst), lysozyme activity, number of
WBC, percentage of blood lymphocytes, monocytes and neutrophils. At the end of trial, the
relative survival rate (RSR) of fish was evaluated against S. iniae. The results showed that the
levels of C3, lysozyme activity, superoxide ions, number of WBC and percentage of
neutrophils in the experiment groups (the highest concentration, 1.5g/kg of feed) were
increased significantly compared to the control group. Whereas, no significant difference was
found in the value of C4 and the percentage of monocytes and lymphocytes in comparison to
the control group. The relative survival rates of fish following challenge with Streptococcus
iniae, were 91.11 and 44.44 percent in experiment (Echinacea purpurea, concentration of
1.5g/kg of feed) and control group, respectively.
In conclusion, the results of the present study demonstrated that Echinacea purpurea.
extract enhanced the non-specific immune system and fish resistance against streptococcusis,
suggesting that this extract might be used as immunostimulant in fish feed.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Echinacea purpurea
  • Rainbow trout
  • Streptococcusis
  • Immune system