تاثیر عوامل خطر محیطی در بروز استرپتوکوکوزیس در مزارع پرورش ماهی قزلآلای رنگین کمان (Onchorhynchus mykiss) رودخانه هراز به روش Logistic Regression

نویسندگان

چکیده

استرپتوکوکوزیس یک بیماری عفونی باکتریایی است که در اکثر مراکز تکثیر و پرورش ماهیان سردابی (قزل‌آلای رنگین کمان) کشور مشاهده شده است. در بروز و همه گیری این بیماری عواملی از جمله حرارت، نیتریت، نیترات، آمونیوم، کدورت آب، اکسی‍‍ژن محلول، دبی، شمارش کلی باکتریائی و.. در بروز بیماری نقش دارند. این مطالعه با هدف شناسایی عوامل خطر محیطی و ارزیابی میزان تاثیر گذاری آنان در بروز استرپتوکوکوزیس وارائه پیشنهادهای اجرایی برای کنترل بیماری در شرق استان مازندران اجرا گردید. این تحقیق در 10 مزرعه منتخب از مجموعه مراکز تکثیر و پرورش ماهیان سردآبی استان مازندران، با بکارگیری طرحهای آماری استاندارد، در یک بازه زمانی یک ساله و با فواصل ماهانه به ثبت عوامل اپیدمیولوژیک مؤثر بر بروز بیماری اقدام گردید. به منظور جداسازی، شناسایی و تشخیص بیماری ضمن بررسی علائم و مشاهدات کلینیکی از آزمون‌های تشخیصی بیوشیمیایی و PCR استفاده شد. نتایج نشان می‌دهد عواملی از جمله میزان نیتریت، دمای آب، اکسیژن محلول در آب و ماههای سال به میزان 20 درصد بروز بیماری استرپتوکوکوزیس افزایش می‌دهند. مدیریت عوامل مذکور می‌تواند تا حد زیادی درکاهش میزان بروز و شیوع این بیماری در شرق استان مازندران مؤثر باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Logistic regression of some risk factors underlying the outbreak of streptococcusis in rainbow trout (Onchorhynchus mykiss) farms in Haraz River, Mazandaran Province, Iran

نویسندگان [English]

  • A. Sepahdari
  • A. Saeedi
  • Sh. Kakoulaki
  • F. Habibi Kotanaee
  • A.R. Babaalian
چکیده [English]

Streptococcusis is the one of the most important bacterial fish diseases with outbreak in
rainbow trout farms in Iran. The fish farmers have been largely suffered from huge economic
losses due to the Streptococcusis outbreaks in different rainbow trout farms in Iran. The present
study assessed the effects of some environmental risk factors on incidence of streptococcusis in
rainbow trout farms in Haraz River in Mazandaran Province, Iran. A suit of environmental
factors including water temperature, nitrite, nitrate, ammonium, water turbidity, DO, water Debi
and total count of bacteria were explored as influential factors. Fish and water samples were
randomly collected from 10 farm on a monthly basis throughout a year. Isolation and
recognition of strep strains were made using biochemical and PCR tests and the data were
analyzed by logistic regression method. According to the results, 20% of the differences were
explained by the logistic model. Management of these factors might decline the rate of disease
outbreak.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Streptococcusis
  • risk factors
  • Rainbow trout
  • Bcterial diseases
  • Logistic regression
  • east of Mazandaran Province