قابلیت هضم چربِی و اسیدهای چرب، ابقاء چربی و عملکرد رشد در ماهی نورس آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius) تغذیه شده با سطوح مختلف اسیدهای چرب بلند زنجیره و ویتامین E

نویسندگان

چکیده

به منظور بررسی اثر ترکیبی مقادیر مختلف اسیدهای چرب ضروری امگا 3 HUFA و سطوح ویتامین E جیره بر رشد، قابلیت هضم و ابقاء ظاهری اسیدهای چرب و بکارگیری چربی در بچه ماهی نورس آزاد دریای خزر، HUFA و سطوح ویتامین E جیره بر رشد، قابلیت هضم و ابقاء ظاهری اسیدهای چرب و بکارگیری چربی در بچه ماهی نورس آزاد دریای خزر انجام شد. شش جیره حاوی مقادیر مختلف اسیدهای چرب امگا 3 HUFA شامل نسبتهای مختلف اسید چرب (DHA) C22:6n-3 به C20:5n-3(EPA) بصورت 1+5/0 (پایین، Low)، 2+1 (متوسط، Medium) و 4+2 (بالا، High) درصد جیره و هر یک از این مقادیر با یکی از سطوح 300 (پایین، Low) و 1000 (بالا، High) میلیگرم ویتامین E در کیلوگرم جیره تهیه شد (به اختصار: LL، LH، ML، MH، HL و HH). بچه ماهیان نورس با میانگین (±SD) . با افزایش مقدار HUFA و ویتامین E جیره رشد بچه ماهیان به طور معتی داری افزایش یافت (05/0>P). نتایج این مطالعه نشان داد که بازماندگی بچه ماهیان آزاد دریای خزر تحت تاثیر میزان ویتامین E و اسیدهای چرب امگا 3 HUFA قرار نمیگیرد. میزان اسیدهای چرب C20:5n-3 و C22:6n-3 چربیهای خنثی و قطبی همبستگی مثبتی با میزان آنها در جیره داشتند. قابلیت هضم ظاهری و ابقاء چربی کل جیره بطور معنی داری تحت تاثیر HUFA جیره قرار گرفت (05/0>P). در مجموع نتایج این مطالعه نشان داد که اسیدهای چرب HUFA و ویتامین E اثر مثبتی بر عملکرد رشد، متابولیسم و قابلیت هضم ظاهری چربی بچه ماهی نورس آزاد دریای خزر دارد. در این تحقیق وضعیت صید و ذخایر کیلکای معمولی طی سالهای 90-1375 مورد ارزیابی کمی و کیفی قرار گرفته و امکان بازسازی ذخایر این ماهی در دریای خزر بررسی شد. نتایج نشان می دهد صید این ما هی که در سالهای 1379 الی 1382 بین 5000 تا 9000 تن در نوسان بود از سال 1383 افزایش یافته و پس از آن تا سال 1390 بین 14000 تا 27000 تن متغیر بوده است. میزان صید در واحد تلاش که در سالهای 1375 الی 1389 بین 4/3- 07/0 تن بازاء هر شناور در شب در نوسان بود به 7/2 تن در سال 1390کاهش یافت. میزان زیتوده کل که در سالهای 1375 الی 1388 بین 97000- 16580 تن برآورد شده بود پس از کاهش شدید به 51280 تن در سال 1390 رسید. میزان زیتوده مولدین نیز در سالهای 1375 الی 1388 بین 38932- 7513 تن بوده ولی درسال 1390 به 28609 تن کاهش یافت .در ترکب سنی صید ابتدا ماهیان کلاس سنی +2 تا +4 سال غالب بودند اما از سال 1380 به بعد با غالب شدن ماهیان +3 و +4 ساله در صید ، ماهیان جوان +1 ساله و مسن +6 ساله نیز کمتر از 1 در صد صید را تشکیل می دادند. با محدودیت دامنه سنی و ادامه روند آن ممکن است در سالهای آتی آسیب جدی به ذخایر این گونه وارد گردد. وزن اولیه 25±600 (میلیگرم) بطور تصادفی در تانک های پرورشی تقسیم شدند و تا سیری سیر شدن کامل با هر یک از جیرهها تغذیه شدند یک آزمایش 10 هفتهای به منظور بررسی اثر ترکیبی مقادیر مختلف اسیدهای چرب ضروری امگا 3

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Apparent lipid and fatty acid digestion, retention of lipid and growth performance in Caspian salmon (Salmo trutta caspius) fry fed dietary n-3 highly unsaturated fatty acids and vitamin E.

نویسندگان [English]

  • E. Sotoudeh
  • A. Abedian kenari
  • S. Khodabande
چکیده [English]

A 10-week feeding experiment was conducted to investigate the effect of dietary n-3 highly
unsaturated fatty acids (n-3 HUFA) and vitamin E interaction on growth, apparent digestibility,
apparent retention and utilization of lipid in Caspian salmon fry. Six experimental diets combining
three different dietary levels of n-3 HUFAs (L: low: 1+0.5, DHA+EPA, M: medium 2+1, DHA+EPA,
H: high 4+2 DHA +EPA g/100g diet) with two different levels of vitamin E (L: low 300 and H: high
1000 mg/kg diet): LL, LH, ML, MH, HL and HH (HUFA/vitamin E) were investigated. Fry with
initial mean (±SD) body weight of 600 ± 25 (mg) were randomly distributed in tanks and fed to
apparent satiation. Increase in dietary HUFA and vitamin E markedly improved larval growth. The
results showed that the survival of Caspian salmon fry was not affected by dietary omega-3 HUFA and
vitamin E. C20:5n-3 and C22:6n-3 fatty acids content of polar and neutral lipids positively correlated
with their concentration on diets. Apparent digestibility and apparent retention of total lipid was
significantly affected by dietary HUFA. The results showed that n-3 highly unsaturated fatty acids and
vitamin E had positive effects on growth performance, lipid metabolism and apparent digestibility of
Caspian salmon fry.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Caspian salmon
  • Highly unsaturated fatty acids
  • Lipid digestibility
  • Vitamin E