تاثیر جایگزینی کامل روغن ماهی با روغن‌های گیاهی بر روی پارامترهای رشد و پروفیل اسیدهای چرب در دوره انگشت قد ماهی آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius) و بررسی این پروفیل پس از تغذیه دوباره با روغن ماهی

نویسنده

چکیده

در این تحقیق تاثیر جایگزینی کامل روغن‌های گیاهی (پنبه دانه، سویا و هسته انگور) با روغن ماهی و همچنین برگشت دوباره به غذای تجاری، بر روی پارامترهای رشد، بقاء و متابولیسم اسیدهای چرب در جیره غذایی بچه ماهیان آزاد دریای خزر بررسی شد. برای این منظور بچه ماهیان در 4 تیمار غذایی ( 100 درصد روغن ماهی، 100 درصد پنبه دانه، 100 درصد هسته انگور و 100 درصد سویا) به مدت 60 روز مورد بررسی قرار گرفتند. پس از طی دوره پرورش نتایج طرح نشان داد که جایگزینی روغن ماهی با روغن‌های گیاهی تاثیر معنی دار بر افزایش وزن بدن، ضریب رشد ویژه و بقاء در بچه ماهیان نداشته است (P>0.05). همچنین آنالیز بافت ماهیچه پس از طی دوره پرورش نشان داد که تجمع اسیدهای چرب لینولئیک (C18:2n6) و لینولنیک (C18:3n3) در بافت بچه ماهیان در تیمارهای روغن‌های گیاهی دارای بالاترین مقدار بود و استفاده از روغن‌های گیاهی با توجه به افزایش میزانEPA و DHA در بافت ماهیان، مسیر غیر اشباع سازی (Desaturation) و بلند زنجیره سازی (Elongation) اسیدهای چرب سری P‏UFA C18 را تحریک می کند اگرچه بالاترین مقادیر EPA, DHA و آراشیدونیک اسید در تیمار روغن ماهی مشاهده شد. پس از 2 ماه پرورش با تیمارهای غذایی، نتایج برگشت به غذای تجاری نشان داد که میزان تجمع کل اسیدهای چرب اشباع، لینولئیک و لینولنیک اسید همچنان در بافت بچه ماهیان تغذیه شده با تیمارهای روغن‌های گیاهی با بچه ماهیانی که از تیمار روغن ماهی استفاده کردند متفاوت است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Total replacement of fish oil by vegetable oil with a return to fish oil in Caspian Sea salmon (Salmo trutta caspius) 1: Growth performance, flesh fatty acid profile, and lipid metabolism

نویسنده [English]

  • E.H. Najdegerami
چکیده [English]

The effect of complete substitution of vegetable oils (cottonseed, soybean and grape seed) and a
return to fish oil diets on growth parameters, survival and metabolism of free fatty acids in the diet
of fish in the Caspian Sea, was investigated. Four experimental diets containing 100% fish oil,
cottonseed oil, grape seed oil and soybean oil were fed to triplicate group of fingerlings (initial
weight 3.6 g) for 60 days. No significant difference was detected for weight gain,
specific growth rate and survival. Fillet fatty acid composition was analyzed and the results showed
that fillet fatty acid composition was highly affected by dietary fatty acid profile. The highest
accumulation rate of linoleic acid and linolenic acid was observed in the fish fed vegetable oil based
diets. The results showed that feeding vegetable oil based diets stimulated elongation and
desaturation pathway of C18 PUFA in fingerlings. However, the highest amount of EPA, DHA
arachidonic acid (AA) was observed in fish oil based diet. At the end of the second period, after
return to fish oil based diet, muscle fatty acid composition (total saturated fatty acid, linoleic and
linolenic acid) of the fish fed previously vegetable oil based diets were still different to those fed
fish oil based diet.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Salmon
  • metabolism
  • Fatty acid
  • VEGETABLE OIL