بررسی روابط متقابل ویتامین C و E بر روند رشد، شاخص های خونی، بیوشیمیایی، آنزیم های کبدی و سیستم ایمنی بچه تاسماهی سیبری (Acipenser baeri)

نویسنده

چکیده

بررسی حاضر به منظور ارزیابی اثرات متقابل ویتامین C و E  بر عملکرد رشد، کارایی تغذیه،  شاخص های خونی، بیوشیمیایی، آنزیم های کبدی و سیستم ایمنی بچه تاسماهی سیبری (Acipenser baeri) پرورشی، در قالب طرح فاکتوریل 5×2 طراحی و اجرا گردید. ده جیره غذایی هر یک با سه تکرار محتوی دو سطح ویتامین E  و 200 میلی گرم استات DL- توکرفول (TA) هریک با پنج سطح  0 ،100 ، 200،400  و 800 میلی گرم در هر کیلوگرم اسید L- آسکوربیک ( AA) در جیره به شکل L- آسکوربیل- 2- منوفسفات (AMP) فرموله شدند. ‌جیره‌های ترکیبی در دو گروه فاقد ویتامین E با سطوح مختلف ویتامین C شامل: E0C0  ، E0 C100  ،‌ E0 C200 ،‌ E0 C400 و E0 C800  و گروه حاوی 200 میلی گرم ویتامینE  در هر کیلوگرم جیره  با سطوح مختلف ویتامین C شامل: ‌ E200 C0 ،E200 C100   ، E200 C200 ،E200 C400 ، E200 C800  طراحی شدند. تعداد 240 عدد بچه ماهی با وزن متوسط 66/1 ± 8/29 گرم بطور مساوی در واحد های آزمایشی توزیع و به  مدت 12 هفته با جیره های فوق تغذیه شدند. در پایان دوره پرورش، وزن کسب شده (WG) ماهیان تغذیه شده با جیره های E0 C400 و E0 C800 بطور معنی داری نسبت به ماهیان تغذیه شده E0C0  و E0 C100  بالاتر بود (p< 0.05). روند رشد، کارایی غذا و شاخص های خونی، بیوشیمیایی و آنزیم های کبدی بچه ماهیان تغذیه شده حاوی 200 میلی گرم ویتامینE   در هر یک از سطوح ویتامینC  بدون اختلاف معنی دار درون گروهی (p>0.05)، بطور معنی داری نسبت به گروه فاقد ویتامین E بهبود یافتند.این امر نشان دهنده اهمیت بیشتر ویتامین E جیره نسبت به  ویتامین C می باشد. اگر چه  میزان ویتامین C هیچ تاثیر  معنی داری بر درصد بازماندگی ماهیان تغذیه شده نداشت، ولی  نشانه‌های کمبود آن از قبیل تاخیر رشد و بی اشتهایی در ماهیان تغذیه شده حتی در سطوح مختلف ویتامین E مشاهده گردید. با توجه به نتایج مطالعه حاضر در صورت کمبود ویتامین E  (صفر میلی‌گرم ویتامینE در هر کیلوگرم جیره)، نیاز ویتامین C بچه تاسماهی سیبری به میزان ‌200 میلی گرم در هر کیلوگرم جیره به منظور بهبود روند رشد، کارایی غذا، شاخص‌های خونی، بیوشیمیایی و سیستم ایمنی تعیین گردید. در صورت استفاده از 200 میلی گرم ویتامین E در هر کیلوگرم جیره غذایی، مصرف ویتامین C  به میزان 50 درصد کاهش می یابد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of vita min E deficiency on dietary vitamin C requirement in Siberain Sturgeon (Acipenser Baerii)

نویسنده [English]

  • M. Mohseni
چکیده [English]

A 2×5 factorial design was used to evaluate the effects of different dietary vitamin C and
vitamin E levels on growth, feed utilization, haemato-biochemical status and immune response
in Siberain sturgeon, Acipenser baerii. Ten diets were formulated to contain two dietary vitamin
E levels of 0 and 200 mg dl-tocopheryl acetate (TA) and 5 dietary L-ascorbic acid (AA) in the
form of L-ascorbyl-2-monophosphate (AMP( levels of 0, 100, 200, 400, and 800 mg/kg. Thus,
the diets with 0 mg/kg vitamin E were designated as E0 C0, E0 C100 , E0 C200, E0 C400, E0 C800
while the diet with 200 mg/kg vitamin E were designated as E200 C0, E200 C100, E200 C200, E200
C400, E200 C800. 300 fish with an average weight of 29.8±1.6 g (mean ± SD) were fed each of the
10 experimental diets in triplicate groups for 12 weeks. At the end of experimental period,
weight gain (WG) in fish fed E0C400 and E0C800 diets were significantly higher than those fed
E0C0 and E0C100 (P<0.05). Growth performance, feed utilization, haemato-biochemical status
and immune response significantly improved with an increase in dietary vitamin E level.
However, there were no significant differences in those parameters among fish fed E200C100,
E200C200, E200C400 and E200C800 diets (P>0.05). The results showed sparing effect of dietary
vitamin E on vitamin C. Meanwhile, there was no significant difference in survival of fish fed
diets supplemented with vitamin C. Deficiency symptoms such as retarded growth and anorexia
were observed in fish fed vitamin C of 0 mg/kg at either of the dietary vitamin E levels. These
results showed that dietary vitamin C requirement is 200 mg AA/kg diet when juvenile Siberain
sturgeon, Acipenser Baerii fed a vitamin E deficiency diet while vitamin C requirement is 100
mg AA/kg diet when fish fed a diet supplemented with 200 mg/kg vitamin E.