عوامل مؤثر بر الگوی مصرف ماهی در خانوارها (مطالعه موردی: شهرستان ساری)

نویسندگان

چکیده

آبزیان و به ویژه ماهی یکی از مهم‎ترین منابع تأمین پروتئین حیوانی محسوب می‎شوند که نقش مهمی در سبد غذایی خانوارها بازی می‎کند و می­توانند به عنوان جایگزینی مناسب برای تأمین نیازهای غذایی و پروتئینی منظور شوند. هدف از این مطالعه تعیین عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مؤثر بر مصرف ماهی و الگوی فعلی مصرف با بهره­گیری از الگوی تحلیل تمایزی است. این مطالعه با تکمیل 170 پرسشنامه در میان خانواده‌های شهرستان ساری با استفاده از روش نمونه­گیری تصادفی ساده در سال 1392 انجام شد. نتایج حاصل از برآورد الگوی تمایزی نشان داد که به ترتیب متغیرهای منطقه محل سکونت، آگاهی سلامتی ماهی، ارزیابی فایده گوشت مرغ، ارزیابی فایده گوشت ماهی، آگاهی مصرفی، فشار هنجاری مصرف و معیار برنامه­ریزی غذائی بیشترین تأثیر را بر مصرف ماهی در شهرستان ساری دارند. اقداماتی از قبیل آگاه کردن جامعه نسبت به خواص تغذیه­ای محصولات دریایی، از بین بردن باورهای غلط و ایجاد عادت به مصرف ماهی در خانواده­ها، تبلیغات وسیع برای جای دادن ماهی در فرهنگ غذایی رایج خانواده­ها می­تواند گامی مؤثر در افزایش مصرف ماهی باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Affective Factors on Fish Consumption Pattern in Households (Case study: Sari)

نویسندگان [English]

  • H. Amirnejad
  • R. Heidari Kamalabadi
چکیده [English]

Aquatics, especially fish, are important sources of animal protein that plays an important role in household
food basket and could account as a good substitute for food and protein needs. The purpose of this study was
to determine factors of social, economic and cultural influence on fish consumption and current fish-use
pattern in Sari, using a discriminant analysis model. The results of discriminant analysis showed that the
region of residence, fish health awareness, the assessment of poultry meat benefits, the assessment of fish
meat benefits, consumption awareness, the normative pressure of consumption and meal planning criteria
had the biggest impacts on fish consumption in the city of Sari. Actions, such as informing the society about
the nutritional values of marine products, eliminating misconceptions and creating a habit of household
eating fish as well as promoting fish as part of household food culture can be effective steps to increase fish
consumption.