اثرات اسانس رازیانه(Foeniculum vulgare) بر برخی فراسنجه‌های بیوشیمیایی سرم و مقاومت به استرس شوری در بچه‌ماهی سفید دریای خزر (Rutilus kutum)

نویسندگان

1- گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

این تحقیق جهت بررسی سطوح مختلف اسانس رازیانه (Foeniculum vulgare) جیره بر برخی فراسنجه­های بیوشیمیایی و مقاومت به استرس شوری در بچه­ماهی سفید دریای خزر (Rutilus kutum) انجام گرفت. برای این منظور بچه­ماهیان سفید با میانگین وزن ابتدایی 002/0±6/0 گرم بصورت تصادفی در 5 تیمار شامل 0 (شاهد)، 100، 200، 400 و 600 میلی­گرم اسانس رازیانه بر کیلوگرم جیره ذخیره­سازی شدند و به مدت 60 روز با جیره­های آزمایشی به میزان 12-7 درصد وزن بدن و 3 بار در روز مورد تغذیه قرار گرفتند. در پایان دوره شاخص­های مربوط به فراسنجه­های بیوشیمیایی سرم و مقاومت به استرس شوری ارزیابی شد. نتایج حاصل از آنالیز فراسنجه­های بیوشیمیایی سرم نشان داد که بیشترین میزان پروتئین تام و گلبولین در تیمار 600 میلی­گرم اسانس مشاهده شد. بیشترین میزان آلبومین و کلسترول به­ترتیب در تیمارهای 100 و 400 میلی­گرم اسانس بر کیلوگرم جیره و بیشترین مقدار تری­گلیسیرید، گلوکز و کورتیزول در تیمار شاهد مشاهده شد (05/0p<). نتایج حاصل از استرس شوری (شوری­های 6، 13 و 20 ­گرم/لیتر) نشان داد که تیمارهای 100 و 400 میلی­گرم اسانس بر کیلوگرم جیره کمترین پاسخ به استرس را نشان دادند و پس از استرس میزان تغییرات کورتیزول و گلوکز نسبت به زمان پیش از استرس، در تیمارهای حاوی اسانس مقدار کمتری را نشان داد. بالاترین میزان بازماندگی نیز در تیمارهای حاوی اسانس بدست آمد. در مجموع نتایج نشان داد که اسانس رازیانه با بهبود فراسنجه­های بیوشیمیایی (پروتئین تام، آلبومین، گلبولین، گلوکز و کورتیزول) می­تواند موجب ارتقاء سیستم ایمنی بچه­ماهیان سفید گردد. همچنین نقش مهمی در افزایش مقاومت بچه­ماهیان سفید در برابر استرس شوری ایفا کند و بهترین عملکرد مربوط به سطح 100 میلی­گرم اسانس رازیانه بر کیلوگرم جیره بدست آمد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of fennel (Foeniculum vulgare) essential oil of diet on some biochemical parameters and salinity stress resistance of kutum (Rutilus kutum) fry

نویسندگان [English]

  • S Mahdavi
  • S Yeganeh
  • F Firouzbakhsh
  • Kh Janikhalili
چکیده [English]

This study was carried out to investigate the effects of different levels of fennel essential oil (Foeniculum vulgare) on some biochemical parameters and salinity stress resistance of Caspian Kutum (Rutilus kutum) fry. For this purpose, Kutum fry with an average initial weight 0.6±0.002 gr were divided randomly in 5 treatments including 0 (control), 100, 200, 400 and 600 mg fennel essential oil/kg diet and fed 3 times a day at a ratio of 7-12% body weight for 60 days. At the end of the experiment, biochemical parameters and salinity stress resistance were assessed. Results of serum biochemical analyze showed that the highest level of total protein and globulin was observed in 600 mg fennel essential oil/kg diet. The highest level of albumin and cholesterol was observed in 100 and 400 mg fennel essential oil/kg diet and the highest level of triglyceride, glucose and cortisol was observed in control (p<0.05). Results of salinity stress (6, 13 and 20 g/l) showed that 100 and 400 mg fennel essential oil/kg diet treatments showed the lowest response to stress and there were the lowest changes in cortisol and glucose levels before and after stress compare to control. Highest survival was observed in 100 and 400 mg fennel essential oil/kg diet. In conclusion results suggested that Fennel essential oil can improve immune system of fries by promoting biochemical parameters (total protein, albumin, globulin, triglyceride, glucose and cortisol). Also plays important role in increasing stress resistance of Kutum fry and the best operation is related to 100 mg fennel essential oil/kg diet.

کلیدواژه‌ها [English]

  • KUTUM
  • fennel essential oil
  • biochemical parameters
  • survival
  • Salinity stress