بررسی اثر عصاره بره موم(Propolis) کردستان بر ویژگی‌های ‌بیوشیمیایی و میکروبیولوژیکی فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان(Oncorhynchus mykiss)

نویسندگان

دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج

چکیده

فساد ماهی‌ها ناشی از تغییرات ایجاد شده در اثر واکنش‌های بیولوژیکی ازقبیل اکسایش چربی‌‌ها،  واکنش‌های منتج از فعالیت‌های آنزیم‌های طبیعی ماهی و فعالیت‌های متابولیکی ریزاندامگان است.  این عوامل باعث کاهش زمان ماندگاری ماهی و سایر فرآورده‌های دریایی می‌شوند.  بره موم یک محصول طبیعی است که از رزین‌های گیاهی مشتق شده و بوسیله زنبورهای عسل جمع آوری می‌گردد.  بره موم قرن‌ها در طب سنتی مورد استفاده قرار می‌گرفت. مشخص شده است که بره موم دارای فعالیت‌های ضد میکروبی، التیام بخش زخم‌ها، ضد اکسایشی و ضد تومور است. در این مطالعه شاخص‌های بیوشیمیایی و میکروبیولوژیکی فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان تیمار شده  با عصاره الکلی 10% بره موم کردستان در طی 24 روز مورد بررسی قرار گرفت.  آزمایش ها به صورت شمارش باکتری‌های نمک دوست و سرمادوست به عنوان شاخص‌های میکروبیولوژیکی و شاخص‌های(میزان کل بازهای فرار نیتروژنی)TVB-N، (شاخص تیوباربیتوریک اسید)TBARS، pH و اسیدیته به عنوان شاخص‌های بیوشیمیایی در روزهای 24 ،16 ،8 ،0 طی نگهداری در برودت یخچال و به صورت بسته بندی تحت خلاء صورت گرفت.  نتایج به دست آمده نشان داد  که  پس از 24 روز روند افزایشی رشد در شاخص‌های میکروبیولوژیکی در نمونه‌های شاهد بسیار سریعتر از نمونه‌های تیمار شده صورت گرفت و میزانTVB-N، TBARS و اسیدیته بر حسب اسید لاکتیک نمونه‌های شاهد بالاتر از نمونه‌های تیمار شده بود و pH نمونه‌های تیمار شده بالاتر از نمونه‌های شاهد بود.  نتایج به دست آمده بیانگر این است که عصاره 10% الکلی بره موم کردستان می‌تواند میزان ماندگاری فیله‌های ماهی قزل آلای رنگین کمان را با توجه به بررسی شاخص های فساد فیله ماهی در طول نگهداری در برودت یخچال و به صورت بسته بندی تحت خلاء به مدت حداقل  8 روز بهبود ببخشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of the Effects of extraction of Kurdistan Propolis on Biochemical and Microbiological Parameters of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss)

نویسندگان [English]

  • A Adnani
  • S Darvishi
  • K Mohammadi
چکیده [English]

Spoilage of fish muscle results from changes brought about by biological reactions such as oxidation of lipids,reactions due to activities of the fish’s own enzymes,and the metabolic activities of microorganisms.  These activities lead to a short shelf life in fish and other seafood products. Propolis is a natural product derived from plant resins collected by honeybees.  Propolis has been used in traditional medicine for centuries.  It is known that propolis possesses anti- microbial, antioxidative,  anti-ulcer and anti-tumor activities. At this study biochemical and microbiological parameters of rainbow trout(Oncorhynchus mykiss) treated to 10% concentration of  alcoholic extraction of Kurdistan propolis for 24 days were determined.  Analyses were carried out for mesophilic and psychrophile bacteria counting as microbiological parameters and total volatile base nitrogen (TVBN), Thiobarbituric acid reactive species(TBARS), pH and acidity as biochemical parameters, for 0, 8, 16 and 24 days of storage at 4 ºC with vacuum packaging.  The results presented that decreasing in microbiological parameters at control samples were more faster than treated samples and TVB-N,TBARS and acidity of control samples were higher than treated samples and pH of treated samples were higher than control samples after 24 days.  The results suggest that 10% concentration of alcoholic extraction of Kurdistan propolis can enhance the shelf life of rainbow trout fillets during the refrigerated, vacuum packed preservation.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Propolis
  • TBARS
  • Rainbow trout
  • Mesophilic bacteria
  • Psychrophilic bacteria
  • TVB-N