ترکیبا ت تقریبی-شیمیایی گیاه دریایی سارگاسوم (Sargassum ilicifolium) مناطق مختلف ساحلی استان سیستان و بلوچستان

نویسندگان

موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران

چکیده

در این بررسی تغییر ترکیبات تقریبی-شیمیایی گیاه دریایی سارگاسوم  جمع آوری شده از سه ایستگاه در هر یک از شش منطقه ساحلی استان سیستان و بلوچستان  بدست آمد. گیاه پس از جمع آوری  شستشو، خشک و پودر شده  به آزمایشگاه منتقل و پروتئین کل(درصد وزن خشک) با روش کجلدال، اسید های آمینه با بهره گیری از دستگاه HPLC، چربی کل          (درصد وزن خشک)  با روش سوکسله و اسید های چرب ضروری با تعیین میزان FAMES (متیل استرهای اسید های چرب) توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی، کربوهیدرات ( درصد وزن خشک) با روش فنل سولفوریک اسید، ویتامین ها با استفاده از دستگاه HPLC، خاکستر با روش سوختن در کوره، مواد معدنی با کمک گرفتن از روش های فلیم فتومتری و آستاگزانتین  نیز از روش  اسپکتروفتومتری اندازه گیری و پس از تایید نرمال بودن میانگین ها با PP plot برنامه SPSS مورد بررسی  مقایسه­ای آماری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که سارگاسوم جمع آوری شده از ساحل طیس  به شکل خشک دارای 15/1±18/9 درصد پروتئین(p<0.05)، 15/0±18/2 درصد چربی(p>0.05)، 2/1(p>0.05)EF ، 03/2±11/33 کربوهیدرات (p>0.05)، 83/11±14/230 کیلو کالری بر 100 گرم ماده خشک انرژی(p<0.05)، 03/1±11/11 درصد مواد معدنی(p<0.05) و 87/10 ±51/115 میلی­گرم کمپلکس ویتامین ها در 100 گرم ماده خوراکی (p<0.05) و 00/1±11/104 میکرو گرم آستاگزانتین در 100 گرم  وزن خشک نمونه (p<0.05) می باشد که نسبت به پنج تیمار جمع­آوری شده از مناطق دیگر نمونه­برداری  دارای ارزش غذایی بالاتری است. همچنین پروفایل اسید های چرب ضروری بین تیمارهای مختلف اختلاف معنی دار آماری نشان داد (p<0.05)که در مورد نمونه های بدست آمده از ساحل طیس بالاترین بوده است ولی پروفایل اسیدهای آمینه بجز لوسین، هیچ اختلاف آماری بین تیمارهای مناطق جغرافیایی نشان نداد(p>0.05).

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Determination of proximal and chemical composition of Sistan and Baluchistan province geographical beaches strain of Sargassum ilicifolium

نویسندگان [English]

  • M Hafezieh
  • Y Moradi
  • M Pourkazemi
  • Sh Dadgar
  • M Sharifian
چکیده [English]

Sargassum ilicifolium were collected from 18 stations of Sistan and Baluchistan coastal waters, washed out, dried and powdered then transferred to laboratory for biochemical analyzing of total protein (% DW) using Kejeldal method, amino acids  using HPLC device, Crude fat (%DW) using Soxoleh method, Fatty acids with GC  device after determination of FAMES, carbohydrate (%DW) with phenol sulfuric acid method, vitamins  with HPLC device, Ash content using burning in Avon, minerals with flame photometry and astaxanthin with spectrophotometry and statistical analysis using SPSS, Ver. 14. Results showed that Sargassum collected from Tis beach  near the Chabahar bay in dried  form with  9.18±1.15% protein (p<0.05), 2.18±0.15% crude fat (p>0.05), 1.2% EF(p>0.05), 33.11±2.03% carbohydrate(p<0.05), 230.14±11.83 Kcal 100-1  energy(p<0.05), 11.11±1.03% minerals(p<0.05), 115.51±10.87 mg vitamin complex in 100 g seaweed DW (p<0.05) and 104.11±1.00 µg Astaxanthin in 100 g seaweed DW(p<0.05) had higher nutritional values comparing the samples collected from other areas. Essential fatty acids of sargassum  collected from Tis had higher amount (p<0.05) compared to the others but amino acid profiles had not (p>0.05)except lysine(p<0.05).      

کلیدواژه‌ها [English]

  • Sargassum ilicifolium
  • Biochemical composition
  • Sistan and Baluchistan Province