مطالعه اپیدمیولوژیک بیماری دهان قرمز روده ای (Disease Enteric Redmouth) در مزارع قزل آلای رنگین کمان پرورشی در استان آذربایجان غربی و تعیین ارتباط عوامل محیطی با بروز بیماری

نویسندگان

1 موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، تهران

2 دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ارومیه

3 دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ارومیه، ارومیه

4 موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، مرکز ملی تحقیقات آرتمیای کشور

5 ، اداره کل دامپزشکی استان خراسان شمالی، بجنورد

چکیده

باکتری یرسینیا راکری (Yersinia ruckeri) از مهمترین عوامل عفونی ایجاد کننده خسارات اقتصادی در مزارع پرورشی کشور می­باشد. به منظور  جداسازی و شناسایی باکتری یرسینیا راکری، عامل بیماری دهان قرمز روده ای (Entric red mouth)، طی فروردین ماه 1391 تا مرداد ماه 1392، نمونه گیری از 285 ماهی قزل آلای رنگین کمان به ظاهر بیمار با اوزان 1 تا بالاتر از 200 گرم، از 19 مزرعه پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان در سطح استان آذربایجان غربی به عمل آمد. نمونه­گیری از بافت­های کلیه، یک سوم انتهایی روده و قسمت دهانی ماهی صورت گرفت و بر روی محیط کشت اختصاصی یرسینیا (Yersinia selective agar) کشت داده شد . پلیت ها در درجه حرارت 25 درجه سانتی گراد به مدت 48 الی72 ساعت در انکوباتور نگهداری شدند. با استفاده از رنگ آمیزی گرم، آزمایش­های بیوشیمیایی و مولکولی (PCR) مشخص گردید از 285 نمونه مورد مطالعه، 110 نمونه آلودگی به یرسینیا راکری، مربوط به بافت روده (با میانگین 59/38 درصدآلودگی)، 76 نمونه مربوط به قسمت دهانی (با میانگین 66/25 درصد آلودگی) و 25 نمونه در قسمت کلیه (با میانگین 77/8 درصد آلودگی) ماهیان بود. ضمن آنکه از 19 مزرعه مورد مطالعه در سطح استان از ماهیان 12 مزرعه باکتری یرسینیا راکری جدا گردید و آلودگی معادل 84/36 درصد محاسبه گردید که نشان از بالا بودن میزان درصد آلودگی به یرسینیوزیس در مقایسه با سایر استان ها بوده است. در خصوص اوزان مختلف ماهیان، اندازه تا انگشت قدی با وزن 20-1 گرمی بیشترین آلودگی (63/52%) و اندازه بازاری با وزن 200 گرم به بالا (56/24 %) کمترین آلودگی را به باکتری یرسینیا راکری داشته که نشان از امکان آلودگی بالای ماهیان در اوزان انگشت قدی نسبت به ماهیان با اوزان بالاتر داشت. همچنین مشخص شد که همبستگی معنی دار مستقیمی بین مقدار نیتریت آب استخرها و بروز بیماری وجود دارد (r=870 و p=0.03). مشخص شد که مقادیر  بالاتر از 1/0 ppm نیتریت به عنوان یک فاکتور مستعد کننده قوی در گسترش بیماری فوق نقش کلیدی دارد. بنابراین انجام اقدامات مدیریتی و بهداشتی مناسب تا حد زیادی می­تواند در کنترل بیماری در مزارع استان موثر واقع شود.  

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Epidemiologic study on Enteric Redmouth Disease in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) cultured farms in West Azerbaijan province and relation this disease with environmental parameters

نویسندگان [English]

  • S.J Zorriehzahra 1
  • S. Kakoolaki 1
  • M Adel 1
  • M Amirikar 2
  • N Behboodi 2
  • A.A Motalebi 1
  • D Azadikhah 3
  • A Nekoirfard 4
  • H Yavari 5
چکیده [English]

Yersinia ruckeri is   one of the most important causative agents of economic losses in fish farms in Iran. During April-August 2012، sampling was done from 285 unhealthy rainbow trout weighing from 1 to >200 g up، from 19 coldwater farms that located in west-Azerbaijan province in order to isolate and identify the pathogenic bacterium Y. ruckeri, as causative agent of enteric redmouth disease. Samples from the fish's mouth, kidney tissue and the last third of intestine were cultured on Yersinia selective agar media and then incubated at the 25°C for 48-72 hours. Using gram staining, biochemical tests and molecular assay (PCR) from 285 studied samples, 110 samples were infected to Y. ruckeri in the intestine (with an average of 59.38% contamination), 76 in mouth (with an average of 25.66% contamination)، and 25 in kidney tissue (with an average of 8.77% contamination). Moreover, Y. ruckeri were isolated from 12 farms out of 19 studied farms so the contamination rate about 36.84 percent was estimated. The results show that the average amount of contamination in west-Azerbaijan is higher than other provinces in the country. Regarding different weights, the samples in finger size weighing 1-20 g were the most infected ones (52.63%) and the market size weighing up to 200 grams (24.56%) had minimal contamination with bacteria. This result revealed that fish with fingerling size are the most sensitive compare to higher weights. Also, significant correlation was observed between high rate of nitrite and disease occurrence (r=870 and p=0.03). It seems that amount of nitrite more than 0.1 ppm in water of farms could be played important role as susceptibility factor in occurrence of ERM disease. So, proper health management could control the rate of disease outbreak in west-Azerbaijan’s fish farms.

کلیدواژه‌ها [English]

  • West Azerbaijan Province
  • Enteric Redmouth Disease
  • Yersinia ruckeri
  • Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
  • Susceptibility factors