اثر جایگزینی آرد ماهی با کنجاله آفتابگردان بر شاخص‌های رشد و ترکیب بدن بچه‌ماهیان انگشت‌قد کپور معمولی (Cyprinus carpio)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر جایگزینی آرد ماهی با کنجاله آفتابگردان بر عملکرد رشد، کارایی تغذیه و ترکیب تقریبی بدن بچه­ماهیان انگشت­قد کپور معمولی انجام شد. پنج جیره آزمایشی با سطوح جایگزینی صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد آرد ماهی با کنجاله آفتابگردان با سطح یکسان پروتئین، چربی و انرژی تهیه شد. نسبت آرد ماهی در جیره شاهد 28 درصد بود. بچه­ماهیان با وزن متوسط 36/0 ± 03/3 گرم در 15 مخزن فایبرگلاس توزیع شدند. پس از 10 هفته تغذیه با جیره­های آزمایشی، شاخص­های رشد و کارایی تغذیه مورد ارزیابی قرار گرفتند و 6 عدد ماهی از هر مخزن جهت سنجش ترکیب تقریبی بدن صید گردید. مطابق نتایج، بیشترین وزن نهایی در تیمار 25 درصد به دست آمد (05/0>p)، گرچه تفاوت در تیمارهای 50 و 75 درصد با تیمار شاهد معنی­دار نبود (05/0<p)، اما در تیمار 100 درصد کاهش معنی­دار شاخص­های رشد و کارایی غذا مشاهده گردید (05/0>p). همچنین از نظر ترکیب لاشه، تفاوت معنی­داری بین تیمارها از نظر درصد رطوبت، پروتئین و چربی وجود داشت (05/0>p)، اما درصد خاکستر تفاوت معنی­داری بین تیمارها نشان نداد (05/0<p). نتایج تحقیق حاضر نشان داد که کنجاله آفتابگردان را می­توان بدون تاثیر منفی بر عملکرد رشد، کارایی غذا و ترکیب بدن تا سطح 75 درصد جایگزین آرد ماهی در جیره کپور معمولی در مرحله انگشت­قد نمود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of fish meal replacement with sunflower meal on growth indices and body composition of common carp (Cyprinus carpio) fingerlings

نویسندگان [English]

  • K. Javidrahmdel
  • H. Allaf noveirian
  • B. Falahatkar
  • A. Babakhani lashkan
چکیده [English]

The present study was conducted to determine the effect of fish meal replacement with sunflower meal on growth performance, feed efficiency and body proximate composition of common carp fingerlings. Five experimental diets with replacement levels of 0, 25, 50, 75 and 100% of fish meal with sunflower meal were formulated with equal protein, fat and energy contents. Fish meal proportion of control diet was 28%. Fish with average weight of 3.03 ± 0.36 g were distributed in 15 fiberglass tanks. After 10 weeks of feeding by experimental diets, growth performance and feed efficiency were evaluated and 6 fish per tank were taken for body composition analysis. According to the results, highest final weight was derived in 25% treatment (p<0.05), although differences in 50 and 75% were not significant compared to control (p>0.05), but in 100% treatment significant decline in growth and feed efficiency was observed (p<0.05). Also, there was significant difference in body composition including moisture, protein and fat (p<0.05), but ash content showed no significant difference (p>0.05) among treatments. Results of this study showed, it is possible to replace fish meal with sunflower meal up to 75% in common carp fingerlings diet without negative impacts on growth performance, feed efficiency and body composition.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Substitution
  • Plant ingredients
  • Protein utilization
  • Cyprinids