تأثیر جایگزینی نسبی آرد ماهی با جلبک قرمز دریایی Gracilaria pygmaea بر عملکرد رشد، شاخص‌های خونی و بیوشیمیایی سرم خون ماهی باس دریایی آسیایی Lates calcarifer (Bloch, 1790)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

اثر تغذیه­ای ماکروجلبک قرمز گراسیلاریا (Gracilariapygmaea) بر عملکرد رشد، شاخص­های خونی و بیوشیمیایی سرم خون ماهی باس دریایی آسیایی (Lates calcarifer) با وزن اولیه 9/5±28 گرم در یک دوره شش هفته­ای بررسی شد. جیره­های آزمایشی شامل دو جیره­ کنترل مثبت (آرد ماهی) و منفی (آرد ماهی-پودر سویا) و سه جیره حاوی جلبک گراسیلاریا با جایگزینی در سطوح 3، 6 و 9 درصد بود. نتایج نشان داد که جایگزینی سطوح متفاوت جلبک قرمز گراسیلاریا در جیره غذایی باس دریایی آسیایی بر میزان رشد روزانه، ضریب تبدیل غذایی و وزن نهایی تأثیر منفی نداشته و حتی وزن نهایی در تیمار نغذیه شده با 6% گراسیلاریا، بیشتر از سایر تیمارها بود. شاخص وضعیت در تیمار کنترل منفی (تیمار شاهد) و نرخ رشد ویژه در تیمار تغذیه شده با 6% گراسیلاریا بیشتر از سایر تیمارها بود (05/0>p). در بین تیمارهای مختلف از نظر میزان هموگلوبین، هماتوکریت، تعداد گلبول­های سفید و شمارش افتراقی آن اختلاف معنی داری مشاهده نشد (05/0<p). در بین شاخص­های بیوشیمیایی سرم ماهی باس دریایی آسیایی تنها گلوکز تفاوت معنی­داری را در بین تیمارهای مختلف نشان نداد (05/0<p). میزان کلسترول در تیمار کنترل منفی و گراسیلاریا 9% مشابه و در مقایسه با سایر تیمارها، به طور معنی­داری بالاتر بود (05/0>p). مقادیر آلبومین در تیمار گراسیلاریا 6% و پروتئین کل، تری گلیسیرید و کلسترول در تیمار گراسیلاریا 3% پایین ترین سطح را داشتند. در مجموع، بنظر می‌رسد جایگزینی منبع گران آرد ماهی با ماکروجلبک قرمز گراسیلاریا در جیره غذایی ماهی گوشتخوار باس دریایی آسیایی تأثیر منفی بر شاخص­های رشد و ایمنی ندارد و حتی موجب بهبود برخی شاخص­های رشد و پارامترهای خونی و بیوشیمیایی سرم خون در سطح جایگزینی 6% می­شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of partial substitution of fishmeal by red algae Gracilaria pygmaea on the growth performance, hematology and serum biochemistry parameters of Asian Seabass Lates calcarifer (Bloch, 1790)

نویسندگان [English]

  • A Farhoudi
  • I Sourinejad
  • M Nafisi Bahabadi
  • M.M Sajjadi
چکیده [English]

Effects of dietary supplementation of red macroalgae Gracilaria pygmea on the growth performance, hematology and serum biochemistry parameters of Asian Seabass Lates calcarifer with initial fish weight of 28±5.9 g were investigated in a 6-week experiment. The experimental diets were composed of the positive control diet (containing fishmeal), the negative control diet (containing fishmeal-soy protein) and three diets which supplemented with varying leves of red algae (3, 6 and 9%). Results indicated that daily growth rate, feed conversion ratio and final weight of fish not only were not negatively affected by different substitution levels of red algae, but also the final weight of fish fed the diet containing 6% red algae was higher than the other experimental diets. Condition factor of the negative control group and the specific growth rate of the treatment containing 6% red algae were significantly higher than those of the other experimental diets (P<0.05). Results of hemoglobin, hematocrit, White Blood Cell (WBC) count and WBC differential count were not significantly different among various treatments (P>0.05). Among the examined serum biochemistry parameters of Asian Seabass, only glucose was not significantly affected by various dietary treatments (P>0.05). The cholesterol levels of the negative control group and fish fed the diet containing 9% red algae were similar with each other and were significantly higher than the other treatments (P<0.05). The lowest level of albumin was observed in the treatment containing 6% red algae, whearese the lowest amounts of total protein, triglyceride and cholesterol were observed in the treatment containing 3% red algae. Overall, it seems that partial substitution of expensive fishmeal by red algae Gracilaria pygmaea in the diet of carnivorous  Asian Seabass exerted no negative effects on the growth and immunity parameters. Moreover, some growth parameters, hematological and serum biochemical parameters of blood were improved by the diet containing 6% red algae.