اثرات سلنیوم آلی و معدنی بر عوامل رشد، پارامترهای خونی و ایمنی‌شناسی بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

این مطالعه با هدف ارزیابی تأثیر سطوح مختلف سلنیوم آلی و معدنی بر نرخ رشد و بازماندگی، عوامل خونی و آسیب شناسی کبد بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان با جیره‌های آزمایشی حاوی سلنیوم، انجام گرفت. در این آزمایش 9 جیره شامل سلنیوم آلی و معدنی با مقدار 0 (شاهد)، 15/0 (تیمار 1)، 3/0 (تیمار 2)، 45/0 (تیمار 3) و 6/0 (تیمار 4) گرم بر کیلوگرم جیره غذایی ساخته شد و ماهیان به مدت 60 روز تغذیه شدند. میانگین وزن اکتسابی در تیمار 3 آلی (6/18±214 گرم) نسبت به شاهد (25±6/154 گرم) افزایش معنی­داری نشان داد (05/0P<). میانگین نرخ رشد روزانه در تیمارهای 2، 3 و 4 آلی و تیمار 2 معدنی (005/0±05/0) نسبت به شاهد (009/0±03/0) دارای اختلاف معنی­دار بودند (05/0P<). مقدار  IgM در تیمار 1 آلی بالاترین مقدار (6/11±05/55 میلی گرم بر دسی لیتر) نسبت به شاهد (6/6±9/46 میلی گرم بر دسی لیتر) بود (05/0P<). فعالیت لیزوزیمی در تیمار 3 آلی (5/24±7/1066 واحد در گرم) نسبت به شاهد (11±5/838 واحد در گرم) افزایش معنی­داری یافت (05/0P<). بالاترین مقدار C3 در تیمار 4 آلی (4/28±8/34 میلی گرم بر دسی لیتر) و بیشترین مقدار C4 در تیمار 4 آلی (3/7±1/31 میلی­گرم بر دسی­لیتر) بود (05/0P<). نتایج نشان دادند که افزودن سلنیوم آلی تا 45/0 میلی­گرم در کیلوگرم غذا، نسبت مناسبی از عوامل رشد، پاسخ‌های ایمنی و ویژگی‌های پاتولوژیک کبد ماهیان قزل­آلا را بهمراه خواهد داشت.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of organic and mineral selenium supplementation on growth performance, heamatological and immunological properties of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)

نویسندگان [English]

  • K Nazari
  • M Shamsaie Mehrjan
  • N Eila
  • I Sharifpor
  • A Kamali
چکیده [English]

The present study was carried out to evaluate the effects of various amounts of organic and mineral selenium supplementation on growth performance (including condition factor (CF), specific growth rate (SGR), and weight gain (WG)), heamatological indices and liver histopathology. Nine dietary treatments were prepared and supplemented with selenium at 0 (control group (T0)), 0.15 (T1), 0.3 (T2), 0.45 (T3) and 0.6 g/kg of fish diet (T4). Fish were fed with formulated diet during 60 days of experiment. The average weight gain of the T3 group that was fed with organic selenium (214±18.6 g) was significantly higher (P<0.05) than the control group (154/6±25 g). The average SGR values in T2, T3 and T4 that were fed with organic selenium and the group T2 that was fed with mineral selenium were significantly higher than the control group (P<0.05). The concentration of IgM was significantly higher (P<0.05) in T1 (55.05±11.6 mg/dL) that was fed with organic selenium as compared to control group (46.9±6.6 mg/dL). Lysozyme activity in T3 (1066.7±24.5 unit/g) that was fed with organic selenium was significantly higher (P<0.05) than the control group (838.5±11 unit/g). The highest amounts of C3 (34.8±28.4 mg/dL) and C4 (31.1±7.3 mg/dL) were observed in T4 group that was fed with organic selenium. These results indicated that dietary supplementation of organic selenium up to 0.45 mg/kg of fish diet represented an appropriate ratio of growth factors, immune responses and liver pathological properties in rainbow