استفاده از مغز میوه بلوط به عنوان ماده مغذی در جیره غذایی ماهی قزل آلای رنگین کمان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

چکیده

 



به منظور بررسی امکان استفاده از مغز میوه بلوط در جیره غذایی قزل آلای رنگین کمان جهت بهره وری بهینه از برخی از پتانسیل های بالقوه در استان چهار محال و بختیاری، آزمایشی در قالب طرح کامل تصادفی با 4 تیمار 1، 2، 3 و 4 به ترتیب برای بررسی سطوح 0، 2، 4 و 6 درصد میوه بلوط در جیره غذایی و هر تیمار در 4 تکرار انجام شد. در این آزمایش از 1600 عدد بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزن اولیه 74 گرم برای مدت 135 روز پس از انجام عملیات بهداشتی و ضد عفونی در 16 حوضچه پلی اتیلنی به ابعاد 1.8×1.4×0.9 متر بترتیب طول، عرض و ارتفاع در محل ایستگاه بلداجی واقع در استان چهار محال و بختیاری استفاده شد. جیره های مورد استفاده در این آزمایش با در نظر گرفتن میزان مواد مغذی مورد نیاز با بهره گیری از مواد مرسوم و موجود در محل با استفاده از نرم افزار جیره نویسی UFFDA و نیازهای غذایی ماهیان قزل آلای رنگین کمان و با توجه به جداول NRC اساس سطوح مختلف 0، 2، 4 و 6 درصد میوه بلوط در جیره طوری فرموله گردید که مواد مغذی جیره ها یکسان بود. میزان غذای مورد نیاز در مراحل مختلف رشد و نمو بر اساس بیوماس هر حوضچه و دمای آب، بطور روزانه توزین و در سه نوبت در اختیار ماهیان حوضچه ها قرار گرفت. در طول دوره آزمایش به منظور بررسی خصوصیات رشد و نمو هر دو هفته یک بار پس از بیهوشی، 50 درصد از ماهیان هر حوضچه مورد سنجش وزن و طول قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که افزایش وزن نهایی در تیمار شماره 4 بطور معنی داری بیشتر از سایر تیمار ها بود. همچنین بیشترین میزان افزایش طول در تیمار شماره 4 مشاهده گردید که با تیمار شماره 1 دارای اختلاف آماری معنی دار بود (P<0.05). از نظر میزان غذای مصرفی بین تیمارها اختلاف آماری معنی دار وجود نداشت، اگرچه بیشترین میزان غذا را تیمار 4 مصرف کرده بود (P<0.05). برای ضریب تبدیل غذا بین تیمار 1 و 4 اختلاف آماری معنی دار وجود داشت، بطوریکه بیشترین مقدار ضریب تبدیل غذا در تیمار 1 و بهترین آن در تیمار شماره 4 مشاهده گردید. نتایج این تحقیق نشان می دهد که با رعایت شرایط این آزمایش می توان از مغز میوه بلوط بعنوان ماده مغذی در جیره غذایی ماهی قزل آلای رنگین کمان بدلیل بهبود خصوصیات و عملکرد پروار بدون ایجاد عوارض فیزیولوژیک استفاده نمود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

ACORN MEAL AS A NUTRIENT IN RAINBOW TROUT (ONCORHYNCHUS MYKISS) DIET

نویسنده [English]

  • Gh. Shadnoosh
چکیده [English]

A complete random design involving four diets was conducted to determine the effects of Different levels of dietary acorn meal on [mal weigh, food consumption and food conversion ratio of rainbow trout. Juvenile Rainbow Trouts with an average weight of 74 grams were reared after antiseptic processes in Boldaji station of Chaharmahal and Bakhtiari province for 135days. We formulated diet treatments 1-4 containing 0, 2, 4 and 6 percent of acorn meal respectively. In doing so, we considered nutritive requirements of rainbow trout based on NRC using UFFDA dietary software. We also used local material in providing the diet. The food was given three times a day the amount of which was based on fish biomass in each pound. Once every two weeks, after anaesthetizing 50 percent of fishes in each pound, we measured fish weight and length. The results showed that treatment 4 containing 6% of acorn led to the highest fish weight increase while being significantly different with other treatments. In terms of fish length, the longest length was observed in treatment 4, which had significant difference with treatment 1. Food consumption differences was not significant between treatments, but was higher in treatment 4. However, food conversion ratio was significantly affected by treatments, the highest of which was in treatment 4 significantly different with that of treatment 1. The results showed that acorn meal can be used as a nutrient in rainbow trout diet, improving fish weight and length gain while having no physiological effects on the fish.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Rainbow trout
  • Diet
  • ACORN MEAL
  • CHAHARMAHAL BAKHTIARI
  • Iran