تعیین مناسبترین تراکم کشت در فیل ماهی پرورشی ( Huso huso )

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

 



اثر تراکم کشت بر میزان رشد، ضریب تبدیل غذایی، شاخص رشد ویژه و درصد افزایش وزن بدن در دو فاز مطالعاتی با بچه فیل ماهیان زیر یکسال با وزن متوسط 92.09±1.72 گرم با تراکم 1.6، 2.8 و 4 کیلوگرم در متر مربع (هر تیمار با سه تکرار) به مدت 100 روز و فیل ماهیان یکساله با وزن متوسط 918.13±21.87 گرم به مدت 120 روز در با تراکم 1.5، 2.5، 3.5 و 4.5 کیلوگرم در متر مربع (هر تیمار با سه تکرار) در حوضچه های فایبر گلاس 2000 لیتری مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج یافته ها نشان دهنده تاثیر منفی تراکم در روند رشد، درصد افزایش وزن بدن، شاخص رشد ویژه و ضریب تبدیل غذایی در دو فاز آزمایشی بود. در فاز اول بچه ماهیانی که در تراکم پایین تر (1.6 کیلوگرم در متر مربع) پرورش یافته بودند، افزایش رشد معنی داری نسبت به ماهیان تراکم های 2.8 و 4 کیلوگرم در متر مربع (به ترتیب 42.3 و 61 درصد) داشتند (P?0.05). ماهیان نگهداری شده درتراکم بالا (4 کیلوگرم در متر مربع) بدلیل برخوردهای بیشتر دارای بدن زخمی و باله های تغییر شکل یافته بودند. در مرحله دوم پرورش نیز رشد ماهیان با افزایش تراکم کم شده، بطوریکه ماهیان تراکم پایین (1.5 کیلوگرم در متر مربع) بترتیب 7.2، 15.6 و 19.8 درصد بیشتر از ماهیان تراکم های 2.5، 3.5 و 4 کیلوگرم در متر مربع افزایش وزن داشته اند. تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده در طول دوره پرورش نشان داد، با افزایش تراکم کشت در واحد سطح، بدلیل کاهش سطح تغذیه به ازای هر ماهی و ایجاد طبقات مختلف وزنی، روابط متقابل تغذیه ای بین ماهیان افزایش یافته، که این امر منجر به نامساوی شدن سهم هر ماهی در گرفتن غذا، در نتیجه افزایش نوسان در وزن و کاهش میزان کارایی و ثمر بخشی غذا را به دنبال خواهد داشت. بر اساس نتایج بدست آمده در مطالعه حاضر، تراکم مطلوب برای پرورش ماهیان تا وزن 90 گرم، 1.5 تا 2 کیلوگرم در متر مربع و برای ماهیان بیش از 900 گرم، تراکم 2.5 تا 3 کیلوگرم در متر مربع توصیه می شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

DETERMINATION OF THE BEST STOCKING DENSITY FOR REARING HUSO HUSO

نویسندگان [English]

  • M. Mohseni
  • H. Porali
  • M. Sajadi
  • V. Aghtoman
چکیده [English]

Effects of stocking density on growth, food conversion ratio, specific growth rate, percentage of body weight increase in Huso huso were studied in two phases. Juveniles below one year old with an average weight of 92.09±1.72 grams and stocking densities of 1.6, 2.8 and 4 kg/m2 in 3 replicates for 100 days were reared as the phase one group. One year old Huso huso with an average weight of 918.13±21.87 grams and stocking densities of 1.5, 2.5, 3.5 and 4.5 kg/m2 reared for 120 days in 2000 liter fiberglass tanks were the second phase. Results revealed negative impact of density on growth, percentage of body weight, and specific growth rate and food conversion ratio in both phases. In the first phase, lower stocking density (1.6 kg/m2) showed significant increase in growth rate (P<0.05) as compared to 2.8 and 4 kg/m2 stocking densities resulting in 42.3% and 61 % growth rate respectively. Fish kept at 4 kg/m2 density showed malformed caudal fins and injured body due to higher tensions and contacts. In the second phase, the growth rate of fish decreased with increase in stocking density where fish with lower density (1.5 kg/m2) showed 7.2%, 15.6%, and 19.8% higher weight gain as compared to fish reared at 2.5, 3.5 and 4 kg/m2 stocking density. Analyses showed that with increase in stocking density, feeding area per fish decreases and tension between fish increases that leads to lower feeding efficiency. Based on the results, the recommended optimum stocking density for Huso huso individuals up to 90 grams is 1.5-2 kg/m2and for fish individuals over 900 grams each the density should be kept at 2.5-3 kg/m2.

کلیدواژه‌ها [English]

  • HUSU HUSO
  • Stocking density
  • Food conversion ratio
  • Growth