اثر آنزیم فیتاز بر قابلیت هضم ظاهری 4 نوع ماده گیاهی در جیره غذایی قزل آلای رنگین کمان ( Oncorhynchus mykiss )

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

 



در این تحقیق اثر آنزیم فیتاز بر قابلیت هضم ظاهری چهار نوع ماده گیاهی (آرد گندم، آرد ذرت، سبوس گندم و سبوس برنج) در جیره غذایی ماهیان قزل آلای رنگین کمان با وزن ابتدایی 126±6.4) گرم) مورد بررسی قرار گرفت. پنج نوع جیره غذایی با سطوح انرژی یکسان، شامل یک جیره پایه بر اساس آرد ماهی، آرد گوشت و آرد سویا تهیه گردید. چهار جیره دیگر دارای مواد گیاهی مورد آزمایش، با جایگزینی سبوس گندم و سبوس برنج به میزان 15 درصد و آرد گندم و آرد ذرت به میزان 25 درصد در جیره پایه ساخته شدند. اکسید کرم بعنوان شاخص غیرقابل هضم به میزان 0.5 درصد از غذا در نظر گرفته شد. محلول فیتاز پس از تهیه غذاها روی آنها پخش گردید تا در نهایت غذاها دارای حداقل 1000 واحد آنزیم فیتاز به ازای هر کیلوگرم باشند. ماهیان با جیره های دارای فیتاز و فاقد آن به مدت 30 روز تا 2 درصد وزن بدن تغذیه شوند. آزمایش درون مخازن 2 مترمکعبی که با 500 لیتر آب پر می شد، انجام گرفت. حداکثر و حداقل دما بترتیب 15 و 18.5 درجه سانتیگراد، اکسیژن 8 و 6.7 میلی گرم بر لیتر و pH برابر 7.7 و 7.5 تعیین گردید.
افزودن فیتاز بر فسفر موجود در اسکلت داخلی و قابلیت های هضم ظاهری فسفر و پروتئین اثر معنی داری نداشت (P>0.05). اما باعث افزایش معنی دار قابلیت هضم ظاهری ماده خشک گردید (P£0.05). جیره حاوی آرد گندم دارای بیشترین میزان قابلیت هضم ظاهری ماده خشک بود (P£0.05). نتایج این تحقیق نشان داد که افزودن فیتاز هر چند اثر معنی داری نداشت اما باعث بهبود جذب فسفر و قابلیت های هضم فسفر، پروتئین و ماده خشک مواد گیاهی گردید. همچنین از بین مواد اولیه گیاهی آرد گندم، آرد ذرت، سبوس گندم و سبوس برنج بترتیب قابلیت هضم بالاتری از نظر مجموعه مواد مغذی داشتند که برحسب دسترسی به هر یک از آنها می توان در جیره غذایی ماهی قزل آلا استفاده نمود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

THE EFFECT OF PHYTASE ENZYME ON APPARENT DIGESTIBILITY OF FOUR VEGETATIVE FOOD IN RAINBOW TROUT (ONCORHYNCHUS MYKISS)

نویسندگان [English]

  • M. Rahmati
  • A. Abedian
  • R. Nazari
چکیده [English]

We investigated the effect of Phytase enzyme on phosphorus, protein, fat, dry matter and Energy digestibility of four vegetative food comprised of wheat meal (WM), corn meal (CM), wheat bran (WB), rice bran (RB) in rainbow trout feeding. A base diet including fish, soybean and meat flour, was prepared. Four diets were prepared using a mixture of 75% base diet and 25% WM or CM and 85% base diet and 15% WB or RB with similar gross energies. Chromic oxide was added as 0.5% of the diet and used as an indigestibility marker. A phytase solution was sprayed on all diets at a minimum concentration of 1000 phytase units per Kg (FTU/Kg) of dry diets. Experiments were carried out in two cubic meter tanks that were filled with 500 liters of water. Maximum and minimum of temperature, oxygen and pH were 18 and 15°C;8 and 6.8mg/l and 7.7 and 7.5 respectively.
Results showed no significant effect of Phytase on the amount of bone phosphorus and protein digestibility (P>0.05), while there was an increase in these indexes with Phytase supplementation. Moreover, Phytase significantly improved digestibility of dry matter.
Results also showed that kind of diets had different effects on the nutritional digestibility. The diet containing of WM was the best with those containing CM, WB and RB gradually losing their suitability in terms of the nutritional digestibility. Due to their availability and suitability, we suggest that these diets, especially that containing WM be used in Rain bow trout culture.




 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Nutrition
  • Rainbow trout
  • Phytase