پرورش دو دوره در سال میگوی سفید هندی ( Fenerropenaeus indicus ) در مرکز کواتر ، چابهار

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

 





بدلیل سودآوری مناسب پرورش میگو در دهه 1370 این صنعت به سرعت در ایران رشد نمود ولی پس از سال 1380 بسیاری از مزارع با وجود اتمام ساخت و ساز آنها به دلیل عوامل مختلفی که سبب کاهش سودآوری تولید میگو شد، بدون استفاده رها شده است. هدف این تحقیق افزایش تولید مزارع در سال، کاهش روزهای پرورش در دوره دوم با استفاده از استخر نوزادگاهی، کنترل ضریب تبدیل غذایی (FCR) و مدیریت تولید در سایت پرورش میگوی گواتر بود. 6 مزرعه خصوصی برای این پروژه انتخاب شد و 3 مزرعه با موفقیت دو دوره در سال زیر کشت میگو رفت. در سه مزرعه دیگر یک دوره پرورش در سال انجام شد. در مزارع دو دوره میگوها در دوره دوم 52 روز را در استخر نوزادگاهی گذراندند و پس از آن به استخرهای پرواری منتقل شدند. میگوهای تولید شده همه مزارع دوره اول و دوم، پیش از روز 128 پرورش، صید شدند. میانگین تولید در واحد هکتار در دوره اول و دوم بترتیب 1794 و 1691 کیلوگرم بود، ولی ضریب تبدیل غذایی در دوره دوم کاهش یافت و از 6/1 در دوره اول به 24/1 در دوره دوم رسید. میانگین کل تولید سالیانه در واحد هکتار به 3485 کیلوگرم در مزارع دو دوره در سال رسید. میگوهای مزارع یک دوره در سال بطور میانگین در روز 145 پرورش صید شدند. میانگین تولید سالیانه در واحد هکتار و ضریب تبدیل غذایی در این مزارع بترتیب 2089 کیلوگرم و 65/1 بدست آمد. میزان کل تولید میگو در هر مزرعه با دو دوره پرورش بطور میانگین به 47114 کیلوگرم رسید که حدود 17 تن بیش از مزارع یک دوره بود. نتایج این تحقیق نشان داد که پرورش دو دوره در سال میگو می تواند با یک برنامه از پیش تعیین شده، به آسانی در مرکز پرورش میگوی گواتر در سالهای آتی اجرا شود. برنامه زمانی برای پرورش دو دوره در سال برای سالهای آینده نیز ارائه گردید.



.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

INDIAN WHITE SHRIMP (FENERROPENAEUS INDICUS) CULTURE TWO TIMES A YEAR IN GWATAR SHRIMP FARM, IRAN

نویسندگان [English]

  • A. Vazirzadeh
  • S. Rezvani
  • D. Patenak
  • R. Ogolini
  • K. Morti
  • A. Rahimi
چکیده [English]

During the decade 1991-2001, culture of Indian White Shrimp grew rapidly in Iran due to high profitability, but afterwards suffered a decreasing trend with many farms still being idle after construction. The trend occurred mainly due to (1) increase in production costs with simultaneous decrease in international shrimp market price, (2) Agro-climatic conditions that favored only one crop a year, which is not profitable, and (3) fear about spread of disease as already experienced in the case of white spot disease in Khouzestan and Bushehr provinces. Based on these facts, we aimed in our study to increase production of the shrimp per year, to reduce days of culture (DOC) in second crop through nursery system, to control food conversion ratio (FCR), and to manage shrimp production in Gwatar shrimp farming complex. Six farms were selected, and in three we applied two crops a year production system using nursery for the second crop. In other three farms one crop was harvested. Shrimps in two-crop farms were kept 52 days of the second crop in nursery and then transferred to grow out ponds. All farms harvested before DOC 128. Mean productions per hectare in the first and second crop were 1794 and 1691kg, respectively. The FCR dropped from 1.6 in the first to 1.27 in the second crop. Total production per hectare per year reached 3485kg in two-crop farms. Shrimps in one-crop farms were harvested mainly at DOC 145. The mean production per ha/year and FCR of one-crop farms reached 2089kg and 1.65 respectively. We harvested around 47114kg of shrimps in each two-crop farm which was 17 tons more than one-crop farms. The results of this study showed that production of shrimps in two crops a year system could be continued with pre-designed schedules. We presented a time table for two crops a year culture system.

کلیدواژه‌ها [English]

  • SHRIMP FARMING
  • Indian white shrimp
  • FENERROPENAEUS INDICUS
  • GWATAR
  • Persian Gulf