استفاده از ساکارز، بعنوان یک محافظ اسمزی در افزایش مقاومت آزولا (Azolla filiculoides Lam.) به تنش شوری و گرما

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

 



تاثیر افزودن 75/2 تا 11 مول ساکارز در محیط کشت آزولا (Azolla filiculoides Lam.) بعنوان یک محافظ اسمزی، بر زمان دو برابر شدن آزولا، درصد بقاء و درصد شادابی، در شرایط تنش شوری (هدایت الکتریکی 7 تا 8/ 18 میلی زیمنس بر سانتیمتر) و تنش گرمای شدید (36/42 درجه سانتیگراد)، با شرایط محیطی بهینه (دمای 18/24 درجه سانتیگراد، هدایت الکتریکی 65/0 میلی زیمنس بر سانتیمتر و شدت نور 2100 لوکس) در قالب دو طرح آزمایشی بلوکهای کاملاً تصادفی با 4 تکرار، در اطاقک رشد، مورد بررسی قرار گرفت. در شرایط بهینه رشد (عدم وجود تنش گرما)، افزودن مقادیر مختلف ساکارز به محیط کشت هایی با شوری 65/0، 8/7 و 18 میلی زیمنس بر سانتیمتر، اختلاف معنی داری بر درصد شادابی (P>0.01) و درصد بقاء (P>0.05) آزولا نسبت به محیط کشت شاهد (فاقد ساکارز) ایجاد نکرد. در تنش گرمای شدید (36/42 درجه سانتیگراد) و تنش شوری متوسط (1/9 میلی زیمنس بر سانتیمتر)، افزودن 5/5 مول ساکارز به محیط کشت، باعث افزایش معنی دار درصد شادابی (P<0.01) و درصد بقاء (P<0.05) آزولا نسبت به محیط کشت شاهد (فاقد ساکارز) شد. در تنش گرمای شدید، افزودن 5/5 مول ساکارز به آب دریای خزر، باعث افزایش معنی دار سرعت رشد آزولا (کاهش زمان دو برابر شدن)، نسبت به شوری های کمتر شد .(P<0.05)

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Investigation of the role of exogenous use of sucrose as an osmoprotectant in increasing Azolla filiculoides resistance to air high temperature and salt stress

نویسندگان [English]

  • M. Asfia
  • A. Ghalavand
  • H. Heidari
  • Sh. Nezami
  • Gh. Normohammadi
چکیده [English]

Influence of 2.75 to 11 moles sucrose as an exogenous osmoprotectant on salt stressed (7.8-9.1 and 18.2 ms/cm) and temperature stressed (42.36C) Azolla (A. filiculoides Lam.) was studied. Results showed that enriching salt stressed (9.1 ms/cm) Azolla by 5.5 moles sucrose significantly increased survival percent (S%) and freshness percent (F%), in comparison with control treatment in which no sucrose was used. Enriching Azolla media by 2.75, 5.5 and 8.25 moles sucrose in optimum growth condition (24.18C and 0.65 mS/cm), had no significant effects on growth doubling time (D.T), S% and F% in comparison with control. Enriching Azolla media by 11 moles sucrose in optimum growth condition decreased significantly the S% and F%, in comparison with control plots. Enriching Azolla media by 5.5 moles sucrose, in all salinity levels (0.65, 7.8, 9.1 and 18.25 ms/cm), and air temperatures (24.18 and 42.36C), non increased S% and F% but not significantly and decreased D.T.A positive correlation was o.....