کاربرد میوه بلوط به عنوان همبندکننده جیره و اثرآن بر خصوصیات لاشه ماهیان قزل آلای رنگین کمان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

 



جهت امکان استفاده از آرد مغز میوه بلوط بعنوان یک ماده طبیعی همبند در جیره غذایی ماهیان قزل آلای رنگین کمان، بررسی پایداری جیره ها در آب و اثر آن بر خصوصیات شیمیایی لاشه ماهی، آزمایشی در قالب طرح کامل تصادفی با چهار تیمار 1، 2، 3 و4 و هر تیمار در 4 تکرار بترتیب سطوح صفر، 2، 4 و 6 درصد آرد مغز میوه بلوط در جیره انجام شد. در این آزمایش از بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزن اولیه 74 گرم برای مدت 135 روز پس از انجام عملیات بهداشتی و ضد عفونی در 16 حوضچه پلی اتیلنی در محل ایستگاه بلداجی واقع در استان چهار محال و بختیاری استفاده شد. جیره های مورد استفاده در این آزمایش با استفاده از نرم افزار جیره نویسی UFFDA و نیازهای غذایی ماهیان قزل آلای رنگین کمان و با توجه به جداول NRC برای سطوح مختلف صفر ، 2، 4 و 6 درصد آرد مغز میوه بلوط در جیره بعنوان همبند طوری فرموله گردید که مواد مغذی جیره ها یکسان بود. میزان غذای مورد نیاز در مراحل مختلف رشد و نمو براساس وزن زنده هر حوضچه و دمای آب، روزانه توزین و در سه نوبت در اختیار ماهیان حوضچه ها قرار گرفت. در پایان دوره آزمایش و پس از قطع غذای ماهیان به مدت 24 ساعت از هر تکرار (حوضچه) 10 عدد ماهی انتخاب و بعد از تخلیه و برداشت امعاء و احشاء، جدا کردن سر، باله دمی، سایر باله ها، وزن لاشه با استخوان و نیز وزن سایر قسمتهای غیرخوراکی مشخص گردید. لاشه های شکم خالی هر تکرار با همدیگر مخلوط و با استفاده از چرخ گوشت برقی دو بار چرخ و نمونه گیری گردیدند. در نمونه ها ترکیبات شیمیایی لاشه با استفاده از روشAOAC در آزمایشگاه اندازه گیری شد. پایداری فیزیکی جیره ها در آب نیز به کمک آزمایش طراحی شده تعیین گردید. نتایج آزمایش نشان داد که به استثنای میزان خاکستر، اختلاف سایر میانگین های ترکیب شیمیایی لاشه بین تیمارهای مختلف معنی دار نبود (05/0P>). بررسی میزان پایداری غذا در آب که نمایانگر خاصیت همبندی آن است نشان داد کمترین میزان پایداری غذا در جیره فاقد آرد میوه بلوط و بیشترین آن در جیره حاوی 6 درصد آرد میوه بلوط مشاهده گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که با رعایت شرایط حاکم بر این آزمایش می توان از آرد مغز میوه بلوط بعنوان ماده همبند جیره به دلیل افزایش میزان پایداری آن در آب، عدم ایجاد عوارض فیزیولوژیک و بهبود خصوصیات لاشه در ماهی قزل آلای رنگین کمان استفاده نمود. 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

ACORN MEAL AS A PELLET BINDER AND ITS EFFECTS ON CHEMICAL CARCASS CHARACTERISTICS IN RAINBOW TROUT (ONCORHYNCHUS MYKISS)

نویسندگان [English]

  • Gh. Shadnosh
  • F. Shadnosh
  • A. Taheri
چکیده [English]

A complete random design involving four diets was conducted to determine the effects of acorn meal as a pellet binder and pellet stabilizer and to assess its effects on chemical carcass characteristic of Rainbow Trout. Juvenile rainbow trout with an average weight of 74 grams were reared after application of antiseptic processes in Boldaji station of Chaharmahal and Bakhtiari province for 135 days. The diets 1-4 were formulated such that they contained 0, 2, 4 and 6 percent acorn meal, respectively.
In doing so, we considered nutritive requirements of rainbow trout based on NRC using UFFDA dietary software. We also used local material in providing the diets. The feed was given three times a day the amount of which was based on fish biomass in each pound. In the end of the experiments and after 24 hours of fasting, 10 fish from each pound were randomly sampled. Chemical carcass characteristic were determined using AOAC procedure after the gut, internal organs, head and fins were removed. Pellet stability was also determined. Chemical carcass characteristics for the four treatments were nearly the same except for the ash (P>0.05).The least pellet stability was in control diet which had no acorn meal and the highest was in diet containing 6% acorn meal (P<0.05).The results showed that acorn meal can be used as a pellet binder which improves pellet stability while having no significant effect on carcass chemical characteristics and physiology of the fish.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Rainbow trout
  • DIET PELLET BINDER
  • ACORN MEAL