استفاده از سدیم آلژینات جهت پوشش خوراکی ماهی کیلکای مهمولی () هنگام بسته بندی و ارزیابی باکتریایی، شیمیایی و حسی آن

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

 



این تحقیق با هدف جلوگیری از تغییر رنگ و افزایش زمان ماندگاری سردخانه ای ماهی کیلکای گونه معمولی انجام شد. برای بسته بندی ماهی با سدیم آلژینات از غلظت 0/5 درصد در زمان شروع استفاده گردید. نمونه ها به مدت 6 ماه در سردخانه 18- درجه سلسیوس قرار گرفتند. باکتری های کلی فرم، اشریشیاکلی و سودوموناس (سرمادوست) در این نمونه ها مشاهده نشد. شمارش کلی باکتری ها و باکتری استافیلوکوک در نمونه های آزمایشی (2/93 و 1/46 لگاریتم واحد تشکیل دهنده کلنی/گرم) در مقایسه با نمونه شاهد (3/21 و 2/28 لگاریتم واحد تشکیل دهنده کلنی/ گرم) کاهش نشان داد. مقادیر رطوبت، پروتئین، چربی، خاکستر و کالری در نمونه های آزمایشی (73/34، 18/96، 4/62، 2/88 و 134/63 درصد کیلوکالری/کیلوگرم) در مقایسه با نمونه شاهد (59/43 ، 18/04 ،4/03 ،2/87 و 108/43 درصد کیلوکالری/ کیلوگرم) و کیلکای تازه 73/93، 18/91، 4/59، 2/87 و 117/28 درصد کیلوکالری/کیلوگرم) افزایش داشت. در نمونه های آزمایشی در مقایسه با نمونه شاهد مقادیر اسید چرب آزاد (0/77 و 9/21 گرم درصد)، تیوباربیتوریک اسید (0/001 و 0/15 میلیگرم در کیلوگرم)، پراکسید (0/06 و 3/75 میلی اکی والان گرم در کیلوگرم روغن)، نیتروژن ازت دار (6/92 و 16/28میلیگرم در صد گرم ماده گوشتی) pH و(6/34 و6/91) کاهش نشان داد. فاکتورهای رطوبت، پراکسید، نیتروژن ازت دار و pH طی مدت زمان ماندگاری در سردخانه در نمونه های پوشش دار در مقایسه با نمونه شاهد کاهش معنی داری نشان نداد (0/05<p). در="" آزمایشات="" حسی="" شامل="" بافت،="" بو،="" رنگ="" و="" طعم="" مزه="" نمونه="" های="" آزمایشی="" مقایسه="" با="" شاهد="" تفاوت="" معنی="" داری="" وجود="" داشت="" (0="" 05=""> P ). براساس آزمایشات باکتریایی، شیمیایی و حسی نمونه های پوشش دار تا پایان مدت زمان نگهداری از کیفیت مطلوبی برخوردار بودند اما براساس آزمایشات حسی و کاهش رطوبت نمونه های شاهد بعد از سه ماه کیفیت خود را از دست داده بودند. 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Application of sodium alginate cover in frozen and cleaned common kilka and its quality evaluation by bacterial,chemical and sensory tests

نویسندگان [English]

  • M. Seifzadeh
  • A. Mottalebi
  • M. Mazloomi
چکیده [English]

This project was carried out to increase shelf life of kilka and prevent color changes during cold storage. Edible film made by sodium alginate (0.5% concentration) was used for fish packaging at time zero. The covered samples were kept at -18oC. Examination were carried out for a period of six months. Coliform, Escherichia coli and Pseudomonas bacteria contamination were negative until the end of storage period in the covered samples. Total bacterial counts and Acetaphylococcus bacteria count were lower in the treated samples (2.93 and 1.46log cfu/g, respectively) compared with the control specimens (3.21 and 2.28log cfu/g, respectively). Chemical factors consisting of humidity, protein, lipid, ash and calorie were higher in the treated samples (73.34%, 18.96%, 4.62%, 2.88% and 134. 63% kcal/kg, respectively) compared with the control samples (59.43%, 18.04%, 4.03%, 2.87% and 108.43% kcal/kg, respectively) and fresh fish samples (73.93%, 18.91%, 4.59%, 2.87% and 117.28% kcal/kg, respe.....