بررسی تغییرات جغرافیایی-فصلی ترکیبات تقریبی خیار دریایی Holothuria leucospilata آبهای خلیج فارس و دریای عمان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

در این پژوهش ترکیبات خیار دریایی غذایی گونه Holothurialeucospilota آبهای جنوب کشور که از استان های سیستان و بلوچستان و هرمزگان تا بخش های انتهایی استان بوشهر به تفکیک پاییز و زمستان سال 1395 و بهار و تابستان سال 1396 که با عملیات غواصی جمع آوری گردیده بود، آنالیز گردید. برای این منظورابتدا ازهراستان یک ایستگاه با طول و عرض جغرافیایی مشخص انتخاب و در وسط هر فصل با سه تکرار و درهر تکرار 3 نمونه برداشت گردید. نمونه های هر تکراربه تفکیک هر فصل با هم چرخ شده و ترکیبات تقریبی آنها شامل رطوبت، پروتئین، چربی و خاکستر بر اساس روش های استاندارد اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که این خیار دریایی از نظرمحتوای پروتئین دارای سطوح نسبتا بالا می باشد و در استان هرمزگان در فصل تابستان بالاترین درصد پروتئین (p<0.05) در پیکره  خیار دریایی بدست آمد (69/3±15).  کمترین درصد پروتئین در نمونه های استحصالی از استان بوشهر، در طی فصول پاییز   (73/1±10) و زمستان   (8/1±10)  بدست آمد. یکی از دلایل ،میزان پروتئین بالای خیار دریایی.صید شده در فصل تابستان استان هرمزگان، دمای آب بالاتر و میزان  کلروفیل a بیشتر آن در مقایسه با فاکتورهای مشابه در فصل تابستان در دو استان دیگر می باشد. بیشترین درصد رطوبت از خیاران دریایی حاصل از صید در زمستان در دو استان سیستان و بلوچستان    (43/7±1/86) واستان بوشهر   (43/8±1/86) بدون اختلاف معنی دار بدست آمد، حال آنکه کمترین درصد رطوبت مربوط به نمونه های صید شده  از استان هرمزگان  طی فصل تابستان(63/5±1/81)  بود (p<0.05). بالاترین درصد چربی در نمونه های فصل زمستان استان سیستان و بلوچستان (08/0±29/0)  و کمترین درصد چربی در نمونه های استان هرمزگان طی فصل تابستان (02/0±12/0)  بدست آمد(p<0.05) و بالاترین درصد خاکستر در نمونه های صید شده  فصل  زمستان استان بوشهر (24/0±1/3)    و کمترین آن مربوط به  خیار دریایی فصل زمستان استان هرمزگان (24/0±08/2)  بود (p<0.05). بطور کلی نمونه های استحصالی از هرمزگان در تابستان می تواند از شاخص قیمت بالاتری برخوردار باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Changes of sea cucumber (Holothruia leucospilota) proximate composition during geographical- seasonal variation in the Persian Gulf and Oman sea waters

نویسندگان [English]

  • M. Hafezieh
  • Sh. Jamili
  • Sh. Dadgar
چکیده [English]

In this study, proximate composition of Holothuria leucospilota from Sistan and Baluchistan, Hormozgan to some parts of Bushehr provinces which were caught by diving, during autumn and winter 2016 and spring and summer 2017, determined. For this purpose, one station was selected in each province, three specimens from each three replication of different seasons sampled. In nutrition laboratory, all specimens from replication of each season of separated province, minced and analyzed proximate compositions protein, lipid, ash and humidity based on standard methods. Results showed that the studied sea cucumber species compromised relative high protein level (p<0.05). The highest protein content was found in Hormozgan at summer season (15±3.69) and lowest not significantly in Bushehr at autumn season (10±1.73) and Sistan and Baluchistan province at spring season (10±1.8), caused by higher WT. and consequently higer chlorophyll a contents in Hormozgan water at summer season compare to samples from other studies provinces at the same seasons. Humidity percentage were the highest in the sea cucumber caught at winter both in Bushehr (86.1±8.43) and Sistan–Baluchistan (86.1±7.43) provinces not significantly (p>0.05), while the lowest (p<0.05) was obtained from Hormozgan samples at spring season (81.1±5.63).  Lipid contents with low levels in this species showed the highest in Sistan and Baluchistan province at winter season (0.29±0.08) and the lowest lipid content was obtained from sampled in Hormozgan province at Summer time (0.12±0.02) (p<0.05). Ash body content of H. leucospilota species was the highest in samples from Bushehr province at winter season (3.0±0.24) and the lowest ash was found in specimens from Hormozgan province at winter season (2.08±0.24) (p<0.05).
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Sea cucumber
  • Proximate composition
  • different seasons
  • Oman Sea
  • Persian Gulf