تاثیر افزودن مکمل بتائین به جیره غذایی ماهی آزاد دریای خزر(Salmo caspius) و اثرات آن بر عملکرد رشد، ترکیب بدن، شاخص‌های بیوشیمیایی سرم خون و قابلیت هضم

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

تحقیق حاضر به منظور بررسی تأثیر مکمل بتائین در جیره محتوی پروتئین گیاهی بر روند رشد، ترکیب لاشه، آنزیم های کبدی و قابلیت هضم ماهی آزاد دریای خزر (Salmo caspius) طراحی و اجرا گردید. تعداد 180 عدد ماهی (59/0±7/9 گرم) در 12 مخزن 300 لیتری با یکی از 4 جیره آزمایشی (نمونه شاهد مبتنی بر پودر ماهی، جیره پایه با پروتئین گیاهی‏، جیره‏های سوم و چهارم شامل جیره پایه هر یک به تفکیک محتوی 4/1 و 8/2 درصد بتائین)، به مدت 11 هفته تغذیه شدند. وزن کسب شده، شاخص رشد ویژه، نسبت بازده پروتئین ماهیان تغذیه شده با جیره پایه (بدون مکمل بتائین)، به طور معنی‏داری (05/0p<) از ماهیان تغذیه شده با سایر تیمارها پائین‏تر بود. کمترین میزان پروتئین و بیشترین مقدار چربی لاشه در ماهیان تغذیه شده با جیره پایه ثبت گردید (05/0p<). براساس نتایج مطالعه حاضر، فعالیت آنزیم‌های کبدی ماهیان تغذیه شده با جیره شاهد، همچنین جیره پایه مکمل شده با 4/1و 8/2 درصد بتائین به طور معنی‏داری از ماهیان تغذیه شده با جیره پایه بالاتر بود (05/0p<). قابلیت هضم ظاهری پروتئین در نمونه شاهد به طور معنی‏داری نسبت به ماهیان تغذیه شده با جیره پایه و جیره پایه مکمل شده با 4/1 درصد بتائین بالاتر بود (05/0p<). مشاهده روند کلی بهبود شاخص‏های مورد بررسی همزمان با افزایش سطوح بتائین در جیره‏های غذایی محتوی پروتئین گیاهی (با صرفه اقتصادی بالا)، نشان داد که استفاده از جیره غذایی دارای 8/2 درصد بتائین، منجر به بهبود جذب (خوش خوراکی) و مصرف غذا و دستیابی به بیشینه رشد، ترکیب بهینه لاشه، بهبود آنزیم‌های کبدی و قابلیت هضم در بچه ماهی آزاد پرورشی خواهد شد.
 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of Betaine supplementation in plant protein based diets on on growth, carcass compositions, haematological- biochemical parameters and apparent digestibility coefficient in Salmo caspius

نویسندگان [English]

  • Mahmood Mohseni
  • Saltanat Najarlashgari
  • Yones Golaipoor
  • Mohammad esmaiil Rastravan
چکیده [English]

A feeding trial was conducted to examine the effects of dietary supplementation of betaine on growth, nutrient utilization, carcass compositions and haematological- biochemical parameters in Salmo caspius fed a plant-protein based diet. 180 fish with average weight of 9.7±0.59 g were fed the plant-protein basal diet, the basal diet with 1.4 & 2.8% betaine supplementation, or a fishmeal-based diet (control) for 11 wk. Weight gain, specific growth rate and protein efficiency ratio were significantly higher in fish fed the betaine-supplemented diet (1.4 & 2.8%) as well as control diet than in fish fed the basal diet. The lowest and highest whole body protein and lipid concentrations were significantly found in the fish fed by basal diet. Based on the results of this study, the levels of liver enzymes were significantly higher in fish fed the betaine-supplemented diet (1.4 & 2.8%) as well as control diet than in fish fed the basal diet. The value of apparent digestibility of crude protein in diet-fed fish a fishmeal-based (control) were significantly higher than fish fed plant-protein basal diet and the basal diet with 1.4% betaine supplementation (p<0.05). Based on the results of this study, could be said that increased levels of 2.8% of betaine is an effective feeding stimulant that can be enhanced the palatability and intake of plant-protein based diets for Salmo caspius, improved growth performance, feed utilization and apparent digestibility coefficient.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Betaine
  • Growth
  • feed utilization
  • apparent digestibility coefficient
  • Salmo caspius