ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی پپتیدهای هیدورلیز شده از پوسته خرچنگ Portunus segnis

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

خرچنگ‌‌های حقیقی همواره بخشی از صید جنبی را تشکیل می‌‌دهند. با در نظر گرفتن عدم مصرف مستقیم خرچنگ‌‌ها در منطقه، ضایعات پوسته آنها می‌‌تواند به منبع ارزشمند پروتئینی برای استخراج ترکیبات آنتی‌‌اکسیدان مورد بهره‌برداری قرار گیرد. در این مطالعه،  نمونه‌‌های خرچنگ Portunus segnis   به‌‌وسیله تور ترال با چشمه‌‌های 40 میلی‌متری از اعماق 30-20 متر از سواحل غربی استان خوزستان جمع‌آوری شدند. برای هیدرولیز پروتئین‌های پوسته خرچنگ از آنزیم‌های a-chymotrypsin، trypsin، Pepsin، Papain، Neutrase و Alcalase  استفاده شد. فعالیت آنتی‌‌اکسیدان پوسته خرچنگ به روش‌‌های حذف‌‌کردن رادیکال آزاد DPPH، سنجش قدرت کاهندگی آنتی‌‌اکسیدان و سنجش میزان فعالیت مهار ACE پروتئین‌های هیدرولیز شده مورد بررسی قرار گرفت.  بیشترین فعالیت حذف رادیکال دی فنیل‌‌‌‌پیکریل هیدرازیل (DPPH) برای پروتئین‌های هیدرولیز شده با آنزیم‌های کموتریپسین و پاپایین به‌ترتیب به میزان ۶۵/۱۳±۶۷/23 و 8۵/۰۲±۱۳/23 مشاهده گردید. کمترین میزان قدرت‌‌کاهندگی آنزیم‌‌های هیدرولیزکننده برای با آنزیم کموتریپسین 072/0 و بیشترین مقدار برای آنزیم پاپایین به میزان 122/0 محاسبه‌‌گردید. سطح فعالیت مهاری هیدرولیز حاصل از آنزیم‌‌های مختلف ناشی از خرچنگ نشان‌‌داد که بیشترین فعالیت مربوط به آنزیم پاپائین (20/16%) و کمترین آن مربوط به آنزیم آلکالاز (51/12%) بود. با توجه به مشاهدات به‌‌نظر می‌‌رسد که پروتئین‌های پوسته خرچنگ پس از هیدرولیز آنزیمی، فعالیت آنتی‌‌اکسیدانی، قدرت‌‌کاهندگی و مهار ACE در حد متوسط دارند و احتمالا پس از تحقیقات تکمیلی از پروتئین‌‌های هیدرولیز شده اسکلت خارجی خرچنگ می‌توان به عنوان منبع مناسبی از ترکیبات  آنتی اکسیدان استفاده نمود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of antioxidant activity of hydrolyzed peptides from Portunus segnis shell Crab

نویسندگان [English]

  • Zeynab Ebadi
  • Babak Doostshenas
  • Nasrin Sakhaii
  • Kamal ghanemi
چکیده [English]

True crabs are always part of the catch, especially trawling. Given the lack of direct consumption of crabs in the region, their shell waste can be used as a valuable source of protein to extract antioxidant compounds. In this study, samples of Portunus segnis crabs were collected by trawl nets with apertures of 40 mm from depths of 20 to 30 m  from the west coast of Khuzestan province. The enzymes a-chymotrypsin, Trypsin, Pepsin, Papain, Neutrase and Alcalase were used to hydrolyze crab crust proteins. The antioxidant activity of the crab shell was investigated by removing the free radical activity of DPPH, reducing antioxidant power assay and measuring the ACE inhibitory activity of hydrolyzed proteins. The highest radical removal activity of diphenyl picrylhydrazyl (DPPH) was observed for proteins hydrolyzed with chymotrypsin and papain enzymes at 23.67±13.65 and 23.13 02.85, respectively. The lowest reduction power of hydrolyzing enzymes with chymotrypsin was 0.072 and the highest value for papain was 0.122. The level of inhibitory activity of crab shell hydrolyzates showed that the highest activity was related to Papain enzyme (16.20%) and the lowest was related to Alkalase enzyme (12.51%). According to the observations, it seems that crab shell proteins after enzymatic hydrolysis have moderate antioxidant activity, reducing power and inhibition of ACE, and probably after additional research of hydrolyzed proteins of crab exoskeleton as a suitable source of Antioxidant compounds can be used.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Crab
  • DPPH
  • Antioxidant peptides
  • Enzyme hydrolysis
  • Pepsin