اثر غوطه‌وری تخم در سطوح مختلف تیامین محلول در آب بر بهبود شاخص‌های انکوباسیون و رشد لارو فیل‌ماهی (Huso huso) پرورشی

نویسندگان

1 انستیتو تحقیقات بین‌المللی ماهیان خاویاری، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران.

2 دانش آموخته دانشگاه گیلان، دانشکده علوم کشاورزی صومعه سرا، رشت، ایران.

10.22092/isfj.2023.129114

چکیده

به منظور بررسی اثر تیامین بر شاخص‌های انکوباسیون فیل‌ماهی (Huso huso) تخم‌های حاصل از تکثیر مولدین نر و ماده پرورشی پس از لقاح و در زمان جذب آب به‌ترتیب با چهار تیمار و سه تکرار در هر تیمار شامل غلظت‌های شاهد (صفر میلی‌گرم تیامین در لیتر آب)، T500 (500 میلی‌گرم تیامین در لیتر آب)، T1000 (1000 میلی‌گرم تیامین در لیتر آب) و T1500 (1500 میلی‌گرم تیامین در لیتر آب) به مدت 30 دقیقه تحت درمان با تیامین محلول در آب به روش غوطه‌وری قرار گرفتند. سپس آنها را پنج بار با آب تازه شستشو داده و تا زمان تخم‌گشایی در انکوباتورهای مخصوص نگهداری شدند. شاخص‌های انکوباسیون و رشد لارو از 24 ساعت پس از لقاح تخم تا 44 روز پس از شروع تغذیه فعال لارو بررسی شدند. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین بازماندگی تخم از 24 ساعت پس از لقاح تا زمان تخم‌گشایی به‌ترتیب در تیمار T500 و تیمار شاهد بود (05/0p<). تیامین در سطوح T1000 و T1500 توانست منجر به افزایش معنی‌دار طول، وزن و وزن حاصله در انتهای دوره شود (05/0p<.). همچنین غوطه‌وری تخم در تیامین محلول توانست منجر به افزایش نرخ رشد ویژه و درصد افزایش وزن بدن در دو تیمار T1000و T1500 در روز 36 پس از شروع تغذیه فعال شود (05/0p<). ضریب تبدیل غذایی، کارایی پروتئین و کارایی چربی در تیمارهای T500 و شاهد کاهش معنی‌داری نسبت به سایر تیمارها داشت (05/0p<). کمترین درصد بازماندگی لارو از زمان شروع تغذیه فعال تا 44 روز بعد در تیمار شاهد مشاهده شد (05/0p<). در مجموع نتایج تحقیق نشان داد، غوطه‌وری تخم در محلول تیامین می‌تواند منجر به افزایش رشد و بازماندگی لارو گردد، لذا پیشنهاد می‌شود که تخم فیل‌ماهی پس از لقاح در محلول تیامین حداقل به‌ میزان 1000 میلی‌گرم در لیتر قرار داده شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of egg immersion at different levels of water-soluble thiamine on improving the incubation indices and larvae growth of farmed beluga (Huso huso)

نویسندگان [English]

  • M. Mohseni 1
  • Z. Pazhand 1
  • S. Ghiasi 2
  • M.H. Seyed Hasani 1
  • M. Poordrhghani 1
  • R. Ghorbani Vagheie 1
  • H. Yeganeh 1
  • S. Ghasemian 1