پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران
10.22092/isfj.2024.131176
چکیده
مقایسه سطوح اسیدهای چرب قزلآلای رنگینکمان پرورشیافته در آب لب شور و آب شیرین در منطقه جنوب دریای خزر با استفاده از چهار نوع خوراک تجاری انجام شد. ماهیان با تراکم و بیوماس مساوی به مدت 90 روز پرورش داده شدند. وزن ماهیان در شروع پرورش 500 گرم بود و در پایان دوره پرورش به بیش از 1700 گرم رسیدند. در پایان دوره پرورش برای تعیین پروفایل اسید چرب، از ماهیچه پشتی بافت خوراکی ماهیان به تعداد 5 قطعه از هر مزرعه نمونهبرداری شد. نتایج نشان داد که محیط پرورش علاوه بر اینکه بر میزان رشد ماهی و بازدهی خوراک تأثیر داشته بلکه بر ترکیب پروفایل اسید چرب گوشت ماهی نیز مؤثر بوده است. افزایش وزن ماهی در آب شیرین حداکثر 1025 گرم و در آب لب شور 1291 گرم بهترتیب با ضریب تبدیل غذایی 32/1-27/1 و 1-97/0 بهدست آمد (05/0>p). نرخ بازدهی خوراک در آب شیرین 97/1-07/1 و در آب لب شور 59/2-29/2 بهدست آمد (05/0>p). مجموع اسیدهای چرب اشباع ماهی در آب شیرین (07/1±24/22 درصد) کمتر از آب لب شور (22/0±69/25 درصد) بود (05/0>p). مجموع اسیدهای چرب غیر اشباع تک زنجیره و چند زنجیره در مزارع مستقل از جیره و محیط پرورش متفاوت بود (05/0>p). اما میزان اسید چرب امگا 6 در حد مطلوب (26/31-52/17 درصد) و اسید چرب امگا 3 (12/0-10/0 درصد) بهمراتب کمتر از تحقیقات مشابه خارج از کشور ایران بود. در نتیجه، در ترکیب اجزاء اولیه خوراک از مقدار کمی اسید چرب غیر اشباع امگا 3 استفاده شد. در مجموع فرآیند رشد، کارایی خوراک و گوشت ماهی قزلآلای رنگینکمان پرورش یافته در آب لب شور در محیط قفس دریایی، از کیفیت نسبتاً بهتری نسبت به ماهی پرورش یافته در آب شیرین برخوردار بودند.
Quantitative and qualitative analysis of fatty acids profile of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) cultured in freshwater and brackish water with four different types of feed
فارابی, سید محمد وحید, & صفری, رضا. (1402). تجزیهوتحلیل کمی و کیفی پروفایل اسیدهای چرب عضله قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) پرورش یافته در آب شیرین و لب شور با چهار نوع خوراک مختلف. مجله علمی شیلات ایران, 32(6), 111-122. doi: 10.22092/isfj.2024.131176
MLA
سید محمد وحید فارابی; رضا صفری. "تجزیهوتحلیل کمی و کیفی پروفایل اسیدهای چرب عضله قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) پرورش یافته در آب شیرین و لب شور با چهار نوع خوراک مختلف". مجله علمی شیلات ایران, 32, 6, 1402, 111-122. doi: 10.22092/isfj.2024.131176
HARVARD
فارابی, سید محمد وحید, صفری, رضا. (1402). 'تجزیهوتحلیل کمی و کیفی پروفایل اسیدهای چرب عضله قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) پرورش یافته در آب شیرین و لب شور با چهار نوع خوراک مختلف', مجله علمی شیلات ایران, 32(6), pp. 111-122. doi: 10.22092/isfj.2024.131176
VANCOUVER
فارابی, سید محمد وحید, صفری, رضا. تجزیهوتحلیل کمی و کیفی پروفایل اسیدهای چرب عضله قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) پرورش یافته در آب شیرین و لب شور با چهار نوع خوراک مختلف. مجله علمی شیلات ایران, 1402; 32(6): 111-122. doi: 10.22092/isfj.2024.131176