اثر روش‌های استخراج اسیدی، آنزیمی و فراصوت بر ویژگی‌های پلی ساکارید فوکوئیدان استخراجی از جلبک قهوه‌ای Sargassum ilicifolium

نویسنده

مرکز ملی تحقیقات فرآوری آبزیان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندر انزلی، ایران

10.22092/isfj.2024.131450

چکیده

در تحقیق حاضر پلی‌‌ساکارید سولفاته فوکوئیدان با استفاده از روش‌‌های اسیدی، آنزیمی و فراصوت از جلبک قهوه‌‌ای Sargassum ilicifolium استخراج گردید. بازده استخراج مورد سنجش قرار گرفت و طیف سنجی تبدیل فوریه فرو سرخ (FTIR) برای شناسایی گروه‌‌های عاملی فوکوئیدان استخراجی مورد استفاده قرار گرفت. جهت سنجش ویژگی‌‌های ضداکسایشی از آزمون‌‌های خنثی‌کنندگی رادیکال‌‌های آزاد DPPH و قدرت کاهندگی آهن استفاده شد. ویژگی‌‌های امولسیون کنندگی فوکوئیدان استخراجی برای روغن‌‌های آفتابگردان، ذرت و کانولا نیز اندازه‌‌گیری شدند. نتایج مطالعه نشان داد که بازده استخراج در روش آنزیمی (37/11 درصد) به طور معنی‌‌داری بیشتر از روش‌‌های اسیدی (87/7 درصد) و فراصوت (07/8 درصد) بود (05/0>p). طیف سنجی FTIR نشان داد که پلی‌ساکاریدهای فوکوئیدان استخراجی دارای گروه‌‌های سولفات در فرکانس‌‌های 817 و cm-1 1249 بودند. در غلظت‌‌ 1 میلی‌گرم بر میلی لیتر، بیشترین میزان خنثی کنندگی رادیکال‌‌های آزاد DPPH (07/38 درصد) و کاهندگی آهن (167/0 جذب) در فوکوئیدان‌‌های استخراجی به روش آنزیمی اندازه‌‌گیری شد (05/0>p). ولی فوکوئیدان استخراجی به روش اسیدی دارای کمترین میزان خنثی‌کنندگی رادیکال‌‌های آزاد DPPH (42/26 درصد) و کاهندگی آهن (156/0 جذب) بود (05/0>p). در تمامی روغن‌‌های مورد استفاده، بیشترین مقدار شاخص امولسیون‌کنندگی (67/34-75/39 درصد) در فوکوئیدان‌‌های استخراجی به روش آنزیمی اندازه‌‌گیری شد. با این‌حال، مقادیر شاخص امولسیون‌کنندگی تنها در روغن ذرت دارای اختلاف معنی‌‌دار بودند (05/0>p). به طور کلی، پلی‌ساکاریدهای فوکوئیدان استخراجی با استفاده از روش‌‌های آنزیمی و فراصوت دارای بازده، ویژگی‌‌های ضداکسایشی و امولسیون‌کنندگی بهتری نسبت به نمونه‌‌های استخراجی به روش اسیدی بودند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of acidic, enzymatic and ultrasonic extraction methods on the characteristics of fucoidan from Sargassum ilicifolium

نویسنده [English]

  • M. Alboofrtileh