ارزش غذایی ماهی بأس دریایی آسیایی (Lates calcarifer) پرورش یافته در قفس‌های دریایی خلیج چابهار

نویسنده

گروه شیلات، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران

10.22092/isfj.2024.131708

چکیده

در مطالعه حاضر، ارزش غذایی ماهی بأس دریایی آسیایی پرورش یافته در قفس بر اساس سنجش ترکیبات تقریبی و مواد معدنی به‌ترتیب طبق روش استاندارد AOAC و طیف سنجی UV-Vis و شاخص‌‌های کیفیت پروتئین بر پایه آنالیز اسیدهای آمینه با استفاده از روش هیدرولیز اسیدی و کروماتوگرافی بررسی شد. طبق نتایج، میزان رطوبت، پروتئین، چربی و خاکستر به‌ترتیب 78/77، 36/17، 21/3 و 56/1 درصد وزن خشک و محتوای انرژی برابر با 33/98 کیلوکالری در 100 گرم تعیین شد. نتایج مواد معدنی حاکی از محتوای بالای سدیم و پتاسیم با مقدار 98/50 ±41/371 و 23/40± 26/230 میلی‌‌گرم در 100 گرم نمونه و منگنز با مقدار 11/0 ± 29/0 میلی‌‌گرم در کیلوگرم نمونه دارای کمترین سطح بود. در مجموع، 18 اسید آمینه مورد شناسایی قرار گرفت که از این تعداد 9 اسید آمینه ضروری تشخیص داده شد. اسیدهای آمینه گلوتامیک، آسپارتیک و لیزین در این پروفایل غالب بودند. مقادیر شاخص‌‌های کیفیت پروتئین شامل شاخص اسیدهای آمینه ضروری، ارزش زیستی، شاخص تغذیه‌‌ای و نسبت کارایی پروتئین در این گونه به‌ترتیب برابر با 955/58، 53/52، 23/10 و 90/2 به‌دست آمد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Nutritional value of Asian sea bass (Lates calcarifer) cultured in sea cages in Chabahar Bay

نویسنده [English]

  • S. Bita