اثرات سطوح مختلف اسیدآمینه‌‌های لایزین و متیونین جیره بر عملکرد رشد، درصد بازماندگی و ترکیب بدن ماهی سفید (Rutilus frisii)

نویسندگان

1 گروه شیلات، واحد تالش، دانشگاه آزاد اسلامی، تالش. ایران

2 پژوهشکده آبزی‌پروری آبهای داخلی، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی، ایران.

چکیده

هدف تحقیق حاضر، تعیین اثرات سطوح متفاوت اسیدآمینه‌‌های لایزین و متیونین جیره بر رشد، بازماندگی و ترکیب لاشه ماهی سفید (Rutilus frisii) است. تعداد 144 عدد بچه ماهی سفید با میانگین وزنی 78/0±51/3 گرم در 12 مخزن فایبرگلاس 100 لیتری با تراکم 12 عدد در هر مخزن توزیع شدند. پس از یک هفته سازگاری، بچه ماهیان با چهار جیره آزمایشی شامل جیره 1- شاهد (بدون اسیدآمینه افزوده شده)، جیره 2- 1 درصد متیونین+3 درصد لایزین، جیره 3- 2 درصد متیونین+2 درصد لایزین و جیره 4- 3 درصد متیونین+1 درصد لایزین در 3 تکرار برای مدت 56 روز تغذیه شدند. نتایج نشان داد که ماهیان تغذیه شده با سطح 3 درصد متیونین+1 درصد لایزین (جیره 4) افزایش معنی‌‌داری در پارامترهای وزن نهایی (30/0±75/6 گرم)، طول کل نهایی (10/0±21/9 سانتی‌‌متر)، وزن کسب شده (48/0±22/3 گرم)، افزایش وزن بدن (38/13±76/95 درصد) و سرعت رشد ویژه (09/0±20/1 درصد در روز) ثبت کردند (05/0>p). ضریب تبدیل غذایی در جیره مذکور به طور معنی‌‌داری (05/0>p) بهبود یافت. اختلاف معنی‌‌داری در ضریب چاقی، ضریب کارایی پروتئین و نرخ ماندگاری بین تیمارهای غذایی مشاهده نشد (05/0<p). تفاوت معنی‌‌داری در میزان پروتئین لاشه بین ماهیان تغذیه شده با سطوح مختلف لایزین و متیونین جیره با گروه شاهد ثبت گردید (05/0>p) به‌طوری‌‌که ماهیانی که با جیره حاوی 3 درصد متیونین+1 درصد لایزین تغذیه شده بودند، نشانگر بیشترین میزان پروتئین لاشه (35/0±69/16 درصد) بودند (05/0>p). همچنین ماهیان تغذیه شده با جیره‌‌ شاهد و جیره 3 نیز دارای بیشترین (05/0>p) محتوای چربی لاشه بودند. به‌علاوه، اختلافات معنی‌‌داری در مقادیر خاکستر و رطوبت بین تیمارهای آزمایشی ثبت گردید (05/0>p). با توجه به نتایج به‌دست آمده می‌‌توان اظهار نمود که سطح 3 درصد متیونین+1 درصد لایزین برای ماهی سفید دریای خزر بهینه محسوب می‌‌شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of different dietary levels of lysine and methionine amino acids on growth performance, survival rate, and body composition of Caspian Kutum (Rutilus frisii)

نویسندگان [English]

  • R. Taati 1
  • M. Sayad Bourani 2
  • F. Pourkazem 1