اثر پوشش نانو کامپوزیت (آلژینات/ نانورس) به همراه اسانس گیاه چوچاق (Eryngium caeruleum) بر زمان ماندگاری و کیفیت گوشت میگوی وانامی (Litopenaeus vannamei)

نویسندگان

1 دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم شهر، قائم شهر، ایران

2 پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران

10.22092/isfj.2024.132384

چکیده

هدف از مطالعه‌ حاضر تاثیر پوشش آلژینات-نانورس به‌تنهایی و در ترکیب با اسانس گیاه بومی شمال کشور به نام چوچاق (Eryngium caeruleum) بر زمان ماندگاری میگو سفید غربی در دمای یخچال است. عصاره گیاه چوچاق به‌واسطه‌ وجود ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی، دارای خواص آنتی‌اکسیدانی و ضد میکروب است. در این تحقیق اسانس با استفاده از بخار آب استخراج شد. سپس تاثیر پوشش‌های مختلف بر زمان ماندگاری میگو در 5 تیمار شامل 1: شاهد 2: آلژینات 3: آلژینات+نانورس 4: آلژینات+نانورس+اسانس چوچاق با غلظت 1000 میلی گرم بر لیتر، 5: آلژینات+نانورس+اسانس چوچاق با غلظت 1500 میلی گرم بر لیتر، تولید و شاخص‌های مورد بررسی شامل پراکسید، باز های نیتروژنی فرار، باکتری کل و باکتری سرمادوست، طی روزهای 0، 4، 8 12 و 16 اندازه‌گیری شدند. نتایج مربوط به ویژگی‌های فیلم نشان داد که با افزودن مقادیر مختلف اسانس به فیلم آلژینات+نانورس، از محتوای رطوبتی، مقاومت‌کششی و نفوذپذیری فیلم‌ها نسبت به بخار آب به طور معنی‌داری کاسته شد (05/0>p). افزودن اسانس سبب افزایش معنی‌داری در میزان ضخامت و کدورت فیلم‌ها شده و از شفافیت فیلم‌ها کاسته شد (05/0>p) و استفاده از نانو پوشش منجر به کاهش فساد اکسیداسیونی در نمونه‌های میگوی در طول دوره نگهداری گردید و نانو پوشش حاوی اسانس تاثیر بیشتری داشت (05/0>p). همچنین این تیمار سبب کند شدن روند افزایشی TVB-N تا پایان دوره نگهداری شد. بالاترین بار میکروبی را در تمام روزهای نگهداری در شاهد مشاهده شد (05/0>p). با افزودن اسانس به پوشش نانو پوشش مرکب، بار میکروبی به شکل معنی‌داری کاهش یافت (05/0>p). در نتیجه، کمترین بار میکروبی مربوط به تیمار آلژینات+نانورس+اسانس 1500 میلی گرم بر لیتر بود و براساس استانداردهای شیمیایی، میکروبی و حسی این تیمار تا انتهای دوره با افزایش زمان ماندگاری میگو سفید غربی نگهداری برای مصرف انسان مناسب بودند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of a nanocomposite coating (alginate/nanoclay) along with Eryngium caeruleum essence oil on the shelf life and meat quality of Litopenaeus vannamei shrimp

نویسندگان [English]

  • V. Ranjbar Katilate 1
  • M. Keshavarz 1
  • H. Nasrollahzadeh Saravi 2