اثر سطوح ویتامین E جیره‌ غذایی بر عملکرد تولید مثل ماهی ماده شانک زردباله عربی (Acanthopagrus arabicus)

نویسندگان

1 گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی دریا، دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر، خرمشهر، ایران

2 پژوهشکده آبزی پروری جنوب کشور، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران

3 گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

10.22092/isfj.2025.132882

چکیده

در این مطالعه اثرات ویتامین E بر عملکرد تولیدمثلی ماهیان ماده‌ی شانک زرد باله عربی (Acanthopagrus arabicus) مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، به جیره پایه (50 درصد پروتئین خام، 18 درصد چربی خام) سطوح مختلف 0، 25، 50، 100، 250، 500 و 1000 میلی‌گرم ویتامین E در کیلوگرم غذا اضافه شد. بنابراین، 294 پیش مولد در 21 مخزن پلی اتیلن استوانه‌ای با حجم 5/1 مترمکعب (14 ماهی در هر مخزن) حاوی 2/1 متر مکعب آب دریا با شوری 2/40 گرم در لیتر، به نسبت جنسی 1:1 (نر: ماده) نگهداری شدند. ماهی‌ها دو بار در روز با جیره‌های آزمایشی، در طول مدت 135 روز تغذیه شدند. نتایج نشان داد که مکمل ویتامین E بر شاخص‌های رشد در مولدین ماده A. arabicus تاثیری نداشت. شاخص‌های تولیدمثلی شامل نرخ تخم ریزی، درصد لقاح، تخم گشایی و زنده‌مانی لارو در مولدین تغذیه شده با سطح 250 میلی گرم ویتامین E در کیلوگرم غذا افزایش یافت (05/0>P) درحالی‌که ناهنجاری جنین کاهش یافت. بر اساس یافته‌های مطالعه حاضر، افزودن 250 میلی‌گرم ویتامین E در کیلوگرم جیره غذایی برای بهبود عملکرد تولیدمثلی مانند درصد لقاح و تخم گشایی، نرخ تخم ریزی و زنده‌مانی لارو، در مولدهای ماده ماهی شانک زرد باله عربی توصیه می‌شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of dietary vitamin E on reproductive performance of female Arabian yellowfin seabream (Acanthopagrus arabicus)

نویسندگان [English]

  • M. Zabaieh Najafabadi 1
  • H. Mohammadi Azarm 1
  • M. Torfi Mozanzadeh 2
  • A. Shahriari 3
1
2
3