اثر خوراکی سطوح مختلف کیتوزان بر عملکرد رشد، ترکیب لاشه و شاخص‌‌های ایمنی- بیوشیمیایی سرم خون فیل ‏ماهی (Huso huso) انگشت‌قد

نویسندگان

1 انستیتو تحقیقات بین‌‌المللی ماهیان خاویاری، مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران

2 شرکت تولید خوراک آبزیان بهدانه شمال، بابلسر، ایران

3 دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده علوم و فناوری زیستی، زیست شناسی دریا، جانوران دریا، تهران، ایران

10.22092/isfj.2025.133019

چکیده

تحقیق حاضر به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف کیتوزان به عنوان یک مکمل غذایی محرک رشد و ایمنی بر عملکرد رشد، ترکیب لاشه و برخی شاخص‌‌های ‌‌خونی و سرم‌‌ شناسی بچه فیل‏ماهی پرورشی (Huso huso) طراحی و اجرا گردید. تعداد 1260 عدد ‏بچه فیل ‏ماهی (07/0±87/2 گرم) در 18 مخزن فایبر گلاس 2000 لیتری (70 عدد ماهی در هر مخزن) با شش جیره آزمایشی شامل جیره شاهد (فاقد کیتوزان، T1)، کیتوزان با مقادیر 15/0 درصد (T2)، 3/0 درصد (T3)، 45/0 درصد (T4)، 6/0 درصد (T5) و 75/0 درصد (T6) با 3 تکرار در هر تیمار به ‌‌مدت 12 هفته تغذیه شدند. وزن نهایی، شاخص رشد ویژه، نسبت بازده پروتئین و ضریب تبدیل غذایی ماهیان تغذیه شده با سطوح 45/0 درصد و بالاتر کیتوزان به طور معنی‌داری نسبت به نمونه شاهد کمتر بود (05/0p<). میزان پروتئین و چربی لاشه با افزایش میزان کیتوزان در جیره غذایی نسبت به گروه شاهد به‌ترتیب افزایش و کاهش معنی‌داری داشت (P≤0.05). شاخص‏های ایمنی لیزوزیم، کمپلمان ACH50، ایمونوگلوبولین تام و IgM نیز با افزایش میزان کیتوزان در جیره غذایی نسبت به گروه شاهد افزایش معنی‌‌داری یافت (05/0p<). در نتیجه، به منظور دستیابی به حداکثر رشد، ترکیب بهینه لاشه و شاخص‌‌های ایمنی- بیوشیمیایی خون در بچه فیل ماهی پرورشی، پیشنهاد می‏شود از میزان 6/0-45/0 درصد کیتوزان در جیره غذایی این ماهی استفاده گردد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Dietary effect of different levels of chitosan on growth performance, carcass composition, and blood immune-biochemical indices of Beluga (Huso huso) fingerlings

نویسندگان [English]

  • M. Mohseni 1
  • F. Fadakar Masouleh 1
  • M. Karami Nasab 2
  • D. Zakeri 3
1
2
3